Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Uppfyll drömmen om långresan

Publicerad 20 januari 2013

Resor Drömmer du om att resa långt bort? Jorden runt, rundtur i Asien, eller roadtrip i USA – om du planerar noga kan din dröm bli sann. Vi hjälper dig hitta vägen till avlägsna destinationer där man kan uppehålla sig länge.

Fakta/Långresa

Jämför flygpriser på nätet
ww.flygresor.se
www.bokasmart.se

Övrigt
+Vill du ta tag genom Australien finns The Gahn. www.greatsouthernrail.com.au
+Att byta lägenhet kan göra resan billigare. www.intervac.se

Dela med er till dem hemma
Facebook är ett sätt att hålla kontakten, men ännu roligare är att sätta upp en egen blogg där man kan lägga ut bilder och skriva om sin resa. Det är roligt att göra, blir ett minne i efterhand och uppskattas av dem där hemma. Du kan också använda bloggen som nedräkning och berätta om förberedelserna innan resan.

Missa inte!
Att se över din reseförsäkring. Ingår den i hemförsäkringen och hur länge gäller den? (Ofta inte längre än 45 dagar.)

Många drömmar går faktiskt att genomföra, särskilt de som handlar om resor. Bara man bestämmer sig, sparar pengar och är målinriktad. Resan börjar när du sätter dig ned med kartan, reselitteratur, tidningar eller annat och funderar på vart du vill resa. Världen är stor, och för att kunna pricka rätt destinationer är den mest relevanta frågan du ska ställa dig själv vad det är du vill uppleva. Är det vacker natur och djurliv, bad och strandliv, storstadsbrus eller att köra bil långt och länge eller kanske åka tåg? En av fallgroparna är att man vill för mycket. Här är förslag på några riktiga drömresor.

Sydostasien runt
Flyg till Bangkok, res sedan runt i de närliggande länderna Laos, Kambodja och Vietnam. Ta dig därefter ned genom Thailand till Malaysia och avsluta i Singapore, där du tar flyget hem. På den här resan får du såväl storstad (Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore) som fantastiska naturupplevelser, och stränder (Vietnam, Thailand, Malaysia) modern historia, dessvärre ganska mörk (Vietnam, Kambodja).
En klassiker, och ett ganska rejält äventyr. Du kan kombinera med både buss och tåg, resan går givetvis att komprimera genom att hoppa över något land.

Prisexempel på flyg med avresa mars, hemresa maj: Stockholm/Göteborg-Bangkok, Singapore-Stockholm/Göteborg cirka 6 500 kronor (Finnair). Från Köpenhamn omkring 6 300 kronor.

Australien med stopp i Asien
I Australien kan man uppehålla sig länge, och även här finns mycket för många. Sydney är en av världens bästa storstäder om man vill kombinera strandliv med storstadsäventyr. Melbourne är en något mindre stad, liksom Adelaide. På västkusten ligger miljonstaden Perth dit få åker. Kör längs kusten, eller tvärs genom landet, eller åk tåg med legendariska The Gahn. Australien har också gott om vindistrikt och enastående snorkling (Barriärrevet). Det är dessutom ett perfekt resmål om man vill komma riktigt nära djur, exempelvis kängurur, koalor och papegojor. Men resan dit är lång. Ta ett stopp på fyra, fem dagar i Asien på väg dit och du kommer dels komma ikapp din jetlag lite lättare, dels uppleva något helt annat. Gör det exempelvis i Hongkong, Peking, Kuala Lumpur eller Singapore (beror på vilket flygbolag du reser med).

Prisexempel flyg avresa mars, hemresa maj: Stockholm/Göteborg/Köpenhamn-Sydney med stopp i Peking, Sydney-Stockholm/Göteborg/Köpenhamn från 10 000 kronor (Air China).

Bila tvärs genom USA
En drömresa för många, kanske mest för den bekväma, och relativt enkel att både planera och genomföra. Flyg till en stad i ena änden av landet, exempelvis New York, flyg sedan hem från en annan, förslagsvis Los Angeles. Och vem har sagt att man måste ta raka vägen, ta ut svängarna! En mytomspunnen sträcka är Route 66 mellan Chicago och Los Angeles, som är omkring 400 mil lång. I båda ändarna ligger storslagna städer. Chicago med sin arkitektur och musik, Los Angeles med sin enorma utbredning, och såklart – filmindustri, och fina stränder. Däremellan finns såväl spännande hålor med cowboydans (Tucumcari, New Mexico) som märkliga sevärdheter (Amarillo, Texas) och enorma naturupplevelser (Grand Canyon). Att bo på motell på landsbygden är billigt och de finns överallt. Bensinen kostar ungefär hälften av vad den gör här hemma.

Prisexempel på flyg med avresa juni, hemresa juli: Stockholm/Köpenhamn-Chicago, Los Angeles-Stockholm/Köpenhamn cirka 5 700 kronor (SAS och Virgin). Från Göteborg omkring 6 500 kronor (Finnair).

Peru och Inkaleden, kombinera med Ecuador och Bolivia
För den som gillar att röra på sig och få en riktig utmaning är Inkaleden i Peru en upplevelse för livet. Är man i Peru finns massor annat att lägga upp resrutten efter. Flyg till Lima, en stad som man i ärlighetens namn inte behöver uppehålla sig i allt för länge, därefter Cuzco, en stad belägen på cirka 3 400 meter över havet med stora delar av Inkarikets lämningar kvar. En mycket vacker stad, där det finns gott om restauranger, katedraler och ett sagolikt torg. Härifrån åker man sedan buss, till Ollantaytambo för att därifrån börja den fyra dagar långa vandringen som mestadels går brant uppför, och ibland även nedåt. God kondition krävs, men man behöver inte vara elitidrottare. Den höga höjden och därmed tunna luften gör det extra jobbigt. Belöningen är att se den heliga staden Machu Picchu i soluppgång. Resan bör planeras i god tid, och genom arrangör eftersom man måste ha tillstånd att vandra leden. Fortsätt sedan till staden Puno, och den makalösa Titicacasjön med de bebodda vassöarna. Kombinera med Ecuador och Bolivia.

Prisexempel på flyg med avresa juni, hemresa juli: Tur och retur Stockholm/Göteborg-Lima cirka 7 500 kronor (American Airlines). Från Köpenhamn cirka 8 500 kronor (Delta).

Jorden runt
Visst låter det nästan oöverstigligt? Jorden runt? Men resan som kan ta dig ett varv runt klotet är betydligt enklare än vad du tror. Visst kan du resa tåg, båt, bil, cykla och göra det till ett riktigt stort äventyr, men du kan också relativt enkelt göra flygstopp som blir en jorden runt-resa. Du är beroende av de stora flygnaven för att det ska bli kostnadseffektivt, ta kontakt med resebyrå (se nedan) som hjälper dig att lägga upp flygrutten, eftersom de vet vilka flygbolag som samarbetar.

Prisexempel flyg Stockholm/Göteborg-Köpenhamn-New York-Los Angeles-Auckland-Shanghai-Köpenhamn-Göteborg från cirka 25 100 kronor. (SAS)

Trevligt att du läser Weekend

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så får du gratis helginspiration i din mejlkorg varje fredag.

Nej tack!
  • Helena

    Kan man få veta sitt ”carbon footprint” (utsläppen) vid långresan också? Apropå  VKs ”klimatresa” …

Träna parkour

TV: Träna parkour

I Form Frida Fältman och Felix Johannesson som driver Konkret Parkour visar och berättar om träningsformen. ?

”Parkour lär dig att lita på dig själv”

”Parkour lär dig att lita på dig själv”

I Form De älskar parkour och vill få fler att upptäcka en träningsform som utmanar både kropp och huvud. ?

&quotMan får inte glömma bort att ha roligt"

TV: "Man får inte glömma bort att ha roligt"

Weekend Följ med till Umeåföretaget där vd:n menar att nöjda anställda är viktigare än någonsin.  ?

Ha kul på jobbet – och prestera mer

Ha kul på jobbet – och prestera mer

Weekend VK har besökt arbetsplatsen där de anställda spelar tv-spel, idrottar och lattjar lite med 3D-skrivaren på arbetstid. ?

Litet men med rymd

Litet men med rymd

Hem & Trädgård Funktionalitet och behov har fått styra inredningen hos Häggströms på Sofiehem. Den trivsamma känslan skapas med levande ljus, textilier och brasa i kaminen. ?

Häng med in!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Ett nytt hus i ett gammalt

Ett nytt hus i ett gammalt

Hem & Trädgård Skenet bedrar, inne hos familjen Häggström i det gamla Bowatershuset är det både rymligt och ljust. De har byggt ett nytt hus i ett gammalt. ?

Så ska restaurangen locka barnfamiljer

Så ska restaurangen locka barnfamiljer

Mat & Dryck Föräldrarna ska kunna slappna av. ?

&quotAllt är ekologiskt"

TV: "Allt är ekologiskt"

Mat & Dryck Här är matstället som låter barnen leka i finrummet. De har även tänkt till kring säkerheten med leksakerna. ?

Här är flyktbilen!

Här är flyktbilen!

Motor I ungefär trettio år har Mats Fahlgren haft en historisk bil i sitt garage hemma i Vännäs, nu är Ford Mustangen från Norrmalmstorgsdramat till salu på Blocket. Se filmen … ?

”En häftig historia”

”En häftig historia”

Motor Han bytte till sig bilen av en kompis när han läste till bilmekaniker på Dragonskolan, det visade sig vara flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat. ?

Rutinen är miljöns fiende

Rutinen är miljöns fiende

Weekend Att du tar bilen till jobbet även om det går lika snabbt att cykla, handlar sällan om medvetna val, berättar miljöpsykologen Annika Nordlund. ?

Därför köper vi så mycket onödigt

Därför köper vi så mycket onödigt

Weekend Det finns många knappar att trycka på för att få oss att konsumera mer. I boken Yes! förklarar författaren Katarina Bjärvall hur det går till. ?

Vill befria kvinnokroppen

Vill befria kvinnokroppen

Mode Hon är prisbelönt och högaktuell. Minna Palmqvist, modeskapare och konstnär, har skapat kläder åt bland andra Robyn och Seinabo Sey, nu är hon stipendiat i Umeå. ?

Fem frågor till...

Fem frågor till...

Mode Minna om dagens kvinnoideal inom modet, dess påverkan och hur en kan göra för att slippa bli bedömd. ?

Tinder - den nya &quotligg-appen"?

Test: Tinder - den nya "ligg-appen"?

Weekend VK Weekends redaktör har smygtestat Tinder, och swipar höger för dejtingappen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
skönhetsprylar du inte visste fanns

10 skönhetsprylar du inte visste fanns

Mode Konjaksvampar, blotting papers och rottandborstar – för skönhetsintresserade finns många knasiga prylar att nörda ner sig i. ?

Rensa! Släng!

Städrådet: Rensa! Släng!

Hem & Trädgård Svämmar din garderob över av kläder, och dina hyllor av böcker?
Ditt livs stora rensning i hemmet kommer att göra susen, menar succéförfattaren. ?

De flyttade ett helt hus

De flyttade ett helt hus

Hem & Trädgård Tänk dig att plocka ned ett hus, bräda för bräda. 
Det är precis vad det här Umeåparet gjort. I höstas flyttade de in. ?

Arbetet tog sju år

Arbetet tog sju år

Hem & Trädgård De knackade ned murstocken, tegelsten för tegelsten, och märkte upp alla timmerstockar noga innan de plockades ned. ?

Effektiva protester för snösnoppar

Effektiva protester för snösnoppar

KRÖNIKA Det finns nog ingen sak som är för futtig för att någon ska dra i gång en virtuell stödgala på Facebook. ?

Glasfiberpärla i rött

Glasfiberpärla i rött

Motor I fem år har han varvat mopedmekande med att helrenovera farfar Severins gamla trotjänare. Häng med Christer Nimrodsson in i garaget! ?

Umeås unika mc-bil

Umeås unika mc-bil

Motor Den är liten, knallröd och helt i glasfiber.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
&quotVar för kort för modellagenturen"

"Var för kort för modellagenturen"

Mode Miljö, hälsa och mänskliga rättigheter i fokus för modebloggaren och modellen Moa Rönnbäck. ?

I dag är årets deppigaste dag

I dag är årets deppigaste dag

Weekend Känns livet tungt för dig idag? Just denna måndagen har fått namnet Blue Monday.  ?

Glammigt glitter möter matt ull

Glammigt glitter möter matt ull

Hem & Trädgård Ull, hårdrock och all världens färger är gemensamma inspirationskällor för månadens kreatör, Lillemor Elfgren i Brån.  ?

Nytt läger mot skärmstressen

Nytt läger mot skärmstressen

Weekend Ett digitalt detoxläger, kan det vara något? Absolut, menar Karina DiLucia i Umeå som ser hur allt fler stressas av att vara ständigt uppkopplade. ?

Är du mobilberoende?

Är du mobilberoende?

Weekend Är du uppkopplad för jämnan? Har närstående problem att få din uppmärksamhet? Via några frågor kan du testa dig. ?

Så byggs en café racer

Så byggs en café racer

Motor Kolla in den ombyggda hojen och hör Magnus berätta om hur styret ska se ut. ?

&quotJag lever på soppa i januari"

"Jag lever på soppa i januari"

Mat & Dryck Matprofilen Ella Nilsson bjuder i dag på några av sina personliga favoritrecept.  ?

Glass med vb-ost

Recept: Glass med vb-ost

Mat & Dryck Testa den ovanliga glassen! ?

Röra av julskinka

Recept: Röra av julskinka

Mat & Dryck Piffa resterna, som julskinka och gravlax, efter jul! ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Länsbryggeri satsar på burköl

Länsbryggeri satsar på burköl

Mat & Dryck Nu utmanar Västerbottensbryggeriet South Side Brewing Company marknaden. ?

Galnaste bantningen

Lista: Galnaste bantningen

BANTNING Pierca örat på en speciell plats, injektioner av graviditetshormon och luft. Weekend guidar till de galnaste bantningsmetoderna.  ?

Har du koll på trendiga dieterna?

Har du koll på trendiga dieterna?

MAT Äta efter blodgrupp, snäll mat för magen och ren kost är några av de populäraste metoderna nu.  ?

VK dokument
Råstark same som brinner för HBTQ

Råstark same som brinner för HBTQ

Story Jonna Blind är renskötaren från Klimpfjäll som är VM-trea i armbrytning, jobbar på rälsen och brinner för samiska HBTQ-frågor.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Förföriska förlängda fransar

Trend: Förföriska förlängda fransar

Mode Att göra en ögonfransförlängning har blivit en stor trend i länet. ?

”Det är svårt att vänja sig mentalt”

”Det är svårt att vänja sig mentalt”

Weekend De vet hur det känns att få fördömande blickar när man äter en hamburgare. Och hur konstigt det är när vänner inte längre känner igen en. I Umeå finns en stödgrupp för de som gjort en gastric bypass. ?

Trender inom träning

Trender inom träning

I Form Här är de senaste träningstrenderna enligt träningsexpert Sofia Åhman. ?

Så hittar du träningspeppen

Så hittar du träningspeppen

I Form Ta små steg och börja nu – inte sen, tipsar träningsexpert Sofia Åhman. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Renoverade fram sin dröm

Bildspel: Renoverade fram sin dröm

Hem & Trädgård Det började med att de rev bort eternitplattorna på fasaden, fortsatte med nya fönster och nytt kök. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Egen chili  – året om

Egen chili
– året om

Weekend Jimmy Markström odlar chili så het att det känns som att munhålan fattat eld när man äter den, och chili vars utseende nästan får en att rodna. ?

Jimmys syrade habanerorödlök

Jimmys syrade habanerorödlök

RECEPT Jimmys syrade rödlök är het som bara den – men gudomligt god på hamburgaren. ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

 bästa tulpanen

VK testar: bästa tulpanen

Hem & Trädgård Vi testade buketter från sex butiker. ?

Fritera semlan!

Fritera semlan!

Recept Friterade semlor är en nyhet för i år. Weekend har testat och det är extremt gott!  ?

Fasterskapets stora prövning

Fasterskapets stora prövning

Krönikor ”Jag tror uppenbarligen att jag är någon jäkla Mary Poppins.” ?

Ge dig ut på isen

Guide: Ge dig ut på isen

I Form Vanliga hockeyrör funkar för kortare turer, men blir du biten är långfärdsskridskor en bra investering, Iksu Frilufts Erik Jansson Palmer tipsar. ?

Med bacon och sömn ska jag lura döden

Med bacon och sömn ska jag lura döden

Krönikor Det mindre muntra ämnet döden har diskuterats en hel del i familjen på sista tiden, skriver VK:s Kristina Waldenborg. ?

djävulsflotte

Recept: djävulsflotte

Recept Namnet är märkligt, och utseendemässigt är den ingen höjdare, men djävulsflotte är extremt gott.  ?

Här är årets matbluff

Här är årets matbluff

Mat & Dryck Samma vara såldes dyrare till laktosintoleranta.
Nu har 2015 års matbluff utsetts.
– Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande … ?

”Fnissa lite bara så löser det sig”

”Fnissa lite bara så löser det sig”

KRÖNIKA Det var så vedertaget att man fick tåla lite tafs och snärtningar i bh:n i skolkorridoren, skriver VK:s Elin Turborn.  ?

Whoopies

Recept: Whoopies

Recept Får vi fresta med lite mjuka choklad- och vaniljkakor? ?

Se Norrlands spa-radhus!

Se Norrlands spa-radhus!

Nyheter Är du sugen på att bo i ett thailändskt spa?  ?

Drömhuset i Vännäs

TV: Drömhuset i Vännäs

Weekend Följ med in i Emma och Kristoffer Bygdemarks totalrenoverade hus. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Solskensvitamin

Koll på: Solskensvitamin

Weekend Är det livsviktigt att få i sig mer eller farligt? Det pratas mycket om D-vitamin nu, VK:s reporter Kristina Waldenborg tittar på vad forskningen säger. ?

Han har byggt om 50 (!) mc:s

Han har byggt om 50 (!) mc:s

Motor – Det började redan på trampcykelavdelningen. ?

Handlar inte om etnicitet

Handlar inte om etnicitet

Krönikor VK:s Josefin Isaksson om att nästan alla kvinnor hon känner har sexofredats av män. ?

Mormorsminnet i en tantkaramell

Mormorsminnet i en tantkaramell

Krönikor ”Hur kommer mina barnbarnsbarn att minnas mig?” undrar VK:s Anna Lundström. ?

Så inreder du 2016

Så inreder du 2016

Hem & Trädgård Sugen på trendig inredning? Frida Ramstedt vet hur du inreder rätt 2016. ?

Tre stora trender 2016

Tre stora trender 2016

Hem & Trädgård Kurvig sammetsfåtölj, enkelt ljust trä eller vintage med doft av 1970-tal? Frida på Trendenser tipsar. ?

Koll på lyktorna?

Quiz: Koll på lyktorna?

Motor Saab, Chevrolet eller Volkswagen? 

QUIZ1695 personer har gjort quizet, 6 har fått alla rätt. Gör det du med!
Löftet: Inte en minuts motion

Löftet: Inte en minuts motion

Krönikor I år ska Kristina Waldenborg överlista sig själv. ?

Gör egna vantar

Pysseltips: Gör egna vantar

Weekend En gammal ylletröja kan snabbt och enkelt förvandlas till ett gäng vantar. Så här gör du. ?

Kan du dialektorden?

Quiz: Kan du dialektorden?

Weekend Har du koll på västerbottensmålet? Testa dina kunskaper om dialektord i Weekends quiz!

QUIZ6578 personer har gjort quizet, 170 har fått alla rätt. Gör det du med!