Nordmaling. Fria förskolors samverkansorganisation har upptäckt att Nordmalings kommun har ändrat ett redan justerat protokoll.

Det ändrade beslutet innebär en halvering av ersättningen för deltidsbarn på fria förskolor. Organisationen har anmält Nordmalings kommun till JO och förvaltningsrätten.
Barn- och utbildningsnämnden fattade den 28 november beslut om årets ersättningsnivåer till de fria förskolorna.
Det finns ett justerat protokoll som bekräftar beslutet. I efterhand har någon valt att omformulera ett stycke i protokollet. Den nya formuleringen innebär att ersättningsnivån blir halverad för barn som tillbringar mindre än 20 timmar på förskolan.
– Det handlar om 50000 kronor per år och barn. Förskolorna har lagt budget utifrån det beslut som togs i november, säger Mimmi von Troil, vd för Fria förskolors samverkansorganisationer, FSO.

JO-anmälde

Fria förskolors samverkansorganisationer JO-anmälde under hösten Nordmalings kommun för att den dröjt för länge med att skicka vidare ett överklagande angående ersättningsnivåer till förvaltningsrätten.
Denna första anmälan kommer att kompletteras med ytterligare en om det omskrivna protokollet. FSO har också hos förvaltningsrätten begärt en granskning av det omskrivna protokollet.
– Det här drabbar barnen på förskolorna. Jag har aldrig upplevt något sådant här tidigare, säger Mimmi von Troil.

”Rättade”

Tomas Johansson (S), ord-förande för barn- och utbildningsnämnden, förklarar det omskrivna protokollet med att det justerade protokollet behövde rättas.
– Den som justerade protokollet la inte märke till att raden om deltidsbarn försvunnit. Vi rättade så att det blev det belopp som nämnden pratat om. Vi måste gå på det belopp som vi fattat beslut om i nämnden, säger Tomas Johansson.

Kerstin Eriksson
090-17 60 72
kerstin.eriksson@vk.se

FÖLJ ÄMNEN
? kommentarer
 • Besviken

  Riktigt uselt av kommunledningen! Vad skulle hända om ett större företag agerade så här… Vi gömde ta med… Ops! Tyvärr styrker det här bara hur dåligt saker och ting fungerar i kommunen. Är det inkompetens eller har folk så dåligt omdöme? /Besviken

 • Anki

  Om det varit uppe till beslut hur kan då de som justerar protokollet missat det helt? Det är ju för att hitta felen innan protokoll är färdigskrivna som man justerar dem!

 • Micke

  Tomas Johansson säger att ”Den som justerade protokollet la inte märke till att raden om deltidsbarn försvunnit”. Det var ju han själv som justerade både originalprotokollet och den ändrade versionen. Skyll inte på någon annan när du själv har gjort fel – och nu har du verkligen trampat i klaveret!

 • monamuslim

  Ändra justerat protokoll är urkundsförfalskning och skall utredas.

 • Undrande väljare..

  Det är ju oerhört komiskt att just socialdemokraterna i vår kommun nu säger att ”Vi rättade så att det blev det belopp som nämnden pratat om.” efter att just Tomas och hans gelikar försökt hänga ut tjänstemän som skrev med blyerts på en kopia, och där skrek i högan sky.. Där fick man ju senare be om ursäkt, men hur är det med minnet och moralen Tomas? Får man ändra i justerade protokoll? Som du själv var den som justerade…

 • Pennvässare

  Även solen har fläckar. Justera protokoll är en grannlaga uppgift. Ordförande har ett övergripande ansvar, men glöm inte bort att det är 2 st som skall justera protokoll. Undrar vem den andra personen var? Johansson justerade inte ensam, eller hur?

 • EBBE

  Helt absurt, visst kan protokoll bli fel men då får man ju ha en väldig formell process när det rättas. DVS nämnden bör ta beslut om att justera protokollet.

 • Dante

  Nordmalingspolitiker går mot svenskt rekord i bottennapp!
  Dags att invånarna sätter ner BÅDA fötterna!