Umeå
Robert Bergsbacka

Skotern blev hängande i vaken – varnar för oberäknelig is

Publicerad 15 december 2012 (uppdaterad 15 december 2012)

Umeå Det höll på att gå riktigt illa för Sanna och Robert Storbacka som bor på Storsandskär i Umeå. När de tog skotern för att ta sig över till fastlandet brast isen på Umeälven och de hamnade båda två i vattnet.

FÖLJ ÄMNEN

– Jag blev inte rädd eller så, men jag fick som en overklighetskänsla och så tänkte jag snopet ”är det verkligen så här det ska sluta”, berättar Robert Storbacka.

Det var på lördagen när paret skulle åka en tur mot fastladet som olyckan var framme. Nu varnar de andra för den oberäkneliga isen.

– Vi har åkt skoter fram och tillbaka här i två veckor ungefär och det har gått jättebra och när vi kollat isen med borr har den varit tillräckligt tjock, så vi räknade inte med att det skulle gå så här idag.

Troligtvis är det väderomslag som gjort att isen blivit tunnare.

Robert är dykare och van vid vatten. Vanligtvis har han dessutom alltid isdubbar och flytväst på sig när han ger sig ut på isen, men nu kände sig han och Sanna så pass säkra på isen att de gav sig av utan.

Efter att skotern gått genom isen fick de kämpa ordentligt för att ta sig upp igen.

– Det var väldigt halt så det krävdes ett par försök, berättar han.

När Robert väl tagit sig upp drog han även upp Sanna med ett grepp om hennes huvud.

Frusna fick de gå cirka 500 meter tillbaka till huset där de kunde värma sig.

Skotern hängde då kvar med skidorna fasthakade i vakens kant cirka 5 meter från botten.

Genom att ta hjälp av en björk lyckades de vinscha upp skotern. Väl uppe ur vaken startade den och de kunde köra hem den, men senare på dagen gick den inte att få liv i. Troligtvis på grund av att vatten kommit in i systemet.

Sanna och Robert kommer att ta det lugnt med resorna till fastlandet en tid framöver och, om de måste ta sig in till land inom kort, ta en promenad.

– Då tar vi definitivt med isdubbar, flytväst och ordentliga kläder, säger Robert.

 • Tryggve

  Havsnivån har det senaste dygnet ändrats från typ -15 till nära + 40
  Så inte är det konstigt att isen förändras. Men det kan inte vara någon nyhet för dom som är boende runt kusten hur nivån ändras från ena dagen till en annan , ibland bara på någon timma. Så kolla SMHI där kan man se hur nivån ligger och förväntas bli. Så det är rent vansinne att bege sig ut på isarna när havet trycker på innan isen hunnit lagt sig ordentligt… Verkligen tur att det gick bra.

  • Gäst

    Vad har havsnivån med temperaturen att göra ?

   • Tryggve

    Det är inte temperaturen jag pratar om utan havsnivån i förhållande till den normala… varje  sådan förändring påverkar isarna, förstår du ???

 • Klokt

  Den sista meningen om just isdubbar i alla fall. men så klart åxå det andra tur det gick bra för strömmande vatten och temperaturväxlingar är ingen bra kombination, huvva ryser.

 • Skoteråkare

  Jag känner två som omkommit när de gått igenom isen runt Storsandskär. Söder om ön är det förrädiskt och strömt. Lita aldrig på en is. Förrädiskt!

 • jerre

  de handlar om att hålla lite mer gas bara

 • LARS SUSSANE

  FÖR CA 10 ÅR SEDAN KÖRDE JAG SKOTER PÅ ISEN  NATTETID JAG KÖRDE 70 KM I TIM DET VAR MÖRKT SÅG INTE MYCKET FICK EN TANKE ATT STANNA OCH DÅ JAG STANNADE TIPPADE SKOTERN ÖVER ISKANTEN TILL RÄNNAN DÄR BÅTARNA GÅR IN TILL RUNDVIKS FABRIK   DEN GÅNGEN JAG SÅG LYSET PÅ SKOTERN LYSA NER I DET MÖRKA VATTNET OCH JAG HOPPADE UPP PÅ SKOTERNS BAKRE SIDA AV DYNAN OCH KASTADE MIG BAKÅT TILL VAD JAG TRODDE VAR FAST IS DÅ ÄR MAN RÄDD           PS   RÄDDNINGSTJÄNSTEN KOM MED HELIKOPTER FRÅN LYCKSELE OCH PLOCKADE UPP MIG  OCH POLISEN VÄNTAD  FICK  BLÅSA      BESVIKNA POLISER FICK LÄMNA PLATSEN              JAG VAR NYKTER           ÄNGLAVAKT

  • Kjella

   Du glömde trycka bort CAPS LOCK!

 • Nemo

  Isarna är inte som förr, mera osäkra nu, genom ”temperaturväxlingarna”  – många människor har begått misstaget
  och tror att det är som förut, men det är det inte. det är livsfarligt att ge sig ut på isarna nu. Den måste testas ordentligt först.

 • Gäst

  Tack ock och lov gick det bra för Sanna och Robert nu! Men en slutsats man kan dra är att isarna är lömska, chansa aldrig utan avstå från att vistas på isen med skoter eller vad det nu kan vara för sätt man färdas på?

 • Deltaboy

  Kvittar nog vilken skotermodell man kör.. och det kvittar också om man går eller kör skoter sakta.. är isen dålig så går det åt botten.. Känner också till de två som gick åt för några år sedan och det är mkt tragiskt. kunde även slutat illa här.. Folk på Storsand och lillsand är vana med dessa isar och är otroligt duktiga på att tillsammans staka ut leder och mäta isarnas tjocklek men trots detta så va det nära att gå illa. Men jag undrar hur fort dom körde.. för personligen kör jag aldrig mindre än 70 över isen.. håller man tillräcklig fart så kör man ju på vatten om det krävs. Lita aldrig på isen oavsett vad folk säger om den.. det kan skifta från dag till dag speciellt i strömmande vatten.. Håll farten eller bäst.. ge fan i isen.. det senaste är dock svårt för ni tappra året runt boende på stor o lillsand. 

 • Kjella

  Ja det låter ju smart, då hinner man komma ännu längre ut på den svaga isen innan den brister och har ingen möjlighet att komma bakåt upp på fastare is.

 • Lasse

  Det kommer nog att hända en olycka på Täftefjärden då ungdomar kör som galningar med skoter och crossmotorcyklar.
  För några år sedan åkte en MC genom isen.

 • F d skoterägare

  Det var den dummaste kommentar jag någonsin hört! Sorn verkar tro han/hon är skämtsam men den dag du ligger där själv i något avseende hoppas jag du också skämtar om det.

 • ess

  Vad tur att det gick bra! Glad för eran skull!

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

Umeå En rättegång inleddes i tisdags mot en 16-årig pojke från Umeå som står åtalad… ?

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Umeå Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?