Arkivbild VK Pepparkaksgubbar vid VK:s luciafotografering, där det är tillåtet.

Nyheter. Lärare förbjöd elever att vara pepparkaksgubbar eller sjunga pepparkakssången i luciatåget. För att det inte ska stöta någon.

Elever i Kanalskolans årskurs fyra i Laxå hade sett fram emot luciatåget på torsdag och några ville klä ut sig till pepparkaksgubbar, som de brukar.

Men det tyckte inte läraren, som har förbjudit allt som har med pepparkakor att göra, för att ingen ska ta illa vid sig.

– Man markerar skillnader i stället för likheter, säger mamman Jenny Simic upprört till Nerikes Allehanda.

Hennes tioåriga son Mio ville vara pepparkaksgubbe i luciatåget.

– Mio kom hem från skolan och sa: ”Vet du vad? Vi får inte vara pepparkaksgubbar. Och vi får inte sjunga pepparkakssången heller.”

I stället ska två barn vara tomtar, och förutom en lucia ska resten vara stjärngossar eller tärnor.

Jenny tycker att förbudet blir kontraproduktivt.

– Ska man ta bort såna här saker för att inte stöta, från en tradition. Då kan man nästan vända på det: Varför tar vi bort det? Är inte bruna lika oss, eller? Får inte bruna vara med? säger hon till NA.

Klassens lärare har avböjt att kommentera saken.

Vilka tycker du man ska plocka bort ur luciatåget?
Loading ... Loading ...

 

FÖLJ ÄMNEN
? kommentarer
 • Nopepparnomore

  Men vad är detta??? Vadå ingen ta illa vid sig? De som inte tycker om pepparkakor eller? Eller är det Sd som ska få fler röster nu? Det börjar ta mig sjutton att gå för långt.. vad händer med Sverige som en gång vågade göra det man själv ville och det man själv stod för?

 • Hanna Spetz

  Det är befängt att förknippa pepperkakor med rasism och det
  är lika befängt att plocka bort dem. Alla i det här landet är så rädda
  för att bli kallade rasister att de letar rasism i varenda vrå och går
  på småsaker istället för att bekämpa den riktiga rasismen som handlar om (bl.a)
  diskriminering och våld pga etnisk tillhörighet.

  Själv skulle jag
  skickat min son i pepparkakskostym, sedan hade lärarna fått ta striden med
  mig senare. (Om de vågat). Trots allt har både jag och min son svart hår
  och bruna ögon samt… BRUN hy. Så om någon ska vara stött över
  pepparkaksgubbar så borde det ju vara vi.

 • Baluns

  Man blir mållös. Varför tomtar? Någon med skägg kanske tar illa upp. För att inte tala om stjärngossar, inte kul att bli skojad med om man har struthatt till vardags. 

 • Hank

  hur tänkte dom nu ? Bort med dom bruna gubbarna och alla ska ha vita strutar ala ku klux klan.?! Tror inte lärarna har tänkt igenom sina associationer riktigt..

 • Niklas

  Vad i helvetet är detta? Det här är ett fantastiskt exempel på hur den politiska korrektheten har gått överstyr.

 • Pepparkaksgubben

  Sitter här och småler, men gråter inombords….
  Håller inte det här på att gå lite för långt nu, får inte sjunga nationalsången, inte va i kyrkan på skolavslutningen, och nu får inte barnen vara pepparkaksgubbar. Jag är absolut inte rasist men jag är tamefan svensk, är vi dom enda i hela världen som inte ska få ha traditioner. Och det här med pepparkaksgubbarna…. Man måste nästan anstränga sig för att se vad dom syftar på för problem, har funkat klanderfritt i mitt 40 åriga liv  att vi gått i kyrkan på skolavslutningen, sjungit nationalsången och haft pepparkaksgubbar i luciatåget. Allt håller på att bli pinsamt och oseriöst kring det här, lägg ner resurserna där det kan göra nytta istället, för det här skapar bara en tvärtom effekt

 • ???

  HAHA! Nu har det då fan gått för långt.. detta är ju sinnes

 • Henrik

  Ja, det här är mycket bra. Verkligen. Ett råd till alla föräldrar är även att raka skallen på barnen och inte tillåta dom prata. Jag menar, det kan naturligtvis skada någon.

  Äckligt är bara förnamnet. En lärare skall uppmuntra elever till eget kritiskt tänkande, inte mata dom med soma och utrota deras fantasi. Avgå, eller något. 

 • Bob

  Landet håller på att gå under, detta är bara början.

 • Hafgrimr

  Vem är dom rädda att stöta sig med, pepparkaksindianerna?

 • frågande?

  Om vi svenskar ”förintar” oss själva, vem ska då föra den ”lilla” människans talan?

 • oxen

  Vi infödda svenskar kanske ska flytta från vårat sverige så att andra kan ta över vårt land för vi får  ju inte ha kvar några traditionen utan att kallas rasister

 • En som tröttnat

  Är det inte lika bra att vi drar in och förbjuder midsommarfirandet och några andra traditioner när vi ändå är på gång. Alltid finns det något som irriterar någon.

 • Pepparkakan

  När folk hittar på sådana här stolligheter i syfte att minska rasismen får det motsatt effekt. Folk blir bara uppretade och det leder folk i famnen på SD.

 • Petter

  Det här kan bara hända i Sverige. Så otroligt sjukt så det inte är likt någonting. Snart får man inte sälja ljus eller mörk choklad, utan allt måste vara i en grå neutral färg. Hen-choklad 19.90 kr. Hjälp någon, man vet inte vart man ska ta vägen. Sverige håller på att utrota sig själv.

 • Vi gillar olika#

  Bra jobbat, Laxå är ett sant föredöme för resten av Sverige!

  Hen i artikeln kan vara Lucia!  MENAr på att vi är ju alla lika…

  • Hans

   När det gäller Han och Hon, så är vi fasiken inte lika och härligt är väl det. Vem är då Hen? Nåt för papperskorgen!

 • Pepparkaksgubbe

  Som pepparkaksgubbe känner jag mig kränkt över att inte få delta i evenemanget!

 • Michelin

  Då får vi inte dricka vart kaffe heller då… 
  Larvigt det här..
  Detta har fel effekt och bygger istället  upp rasism…..

 • NS

  Alltså nu får det fan vara nog. Kan personer inte tåla sådant kan de like gärna fara och flyga. Tradition är tradition och inget man ändrar! 

  Kan alla sluta vara så messiga!

 • Fredrick

  Klockren bild måste man ju ändå säga! :-D

 • sverige gör fel

  nu får dom ta och ge sig först national sången på skolavslutningen sen kyrkan och nu lucia tåget vars är svergie på väg i dag

 • Kitte Johansson

  Jag tycker att detta är en mycket klok artikel som i sin fiktiva form visar hur dumt och enfaldigt skolverkets förbud mot alla former av krista inslag i exempelvis en avslutning är. Reaktionerna i kommentarsfältet visar ju också att skolverket är ur fas med samtiden vilket värmer åtminstone mitt hjärta. Med tillönskningar om en riktigt skön Jul till alla, även de som inte bekänner Jesus som sin frälsare.

 • vi i Norrbotten

  Vilka söta ”pepparkaksgubbar”, dom fick bli mitt skrivbordsunderlägg!
  Det kommer nog att ordna sig med pepparkaksgubbar i luciatåget, hoppas jag!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000169256063 Henrik Witt-Strömer

  Viktigt att komma ihåg är att detta handlar om årskurs fyra i Kanalskolan i Laxå, och inte om de 891 000 andra som går i grundskolan i Sverige

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000169256063 Henrik Witt-Strömer

  Självklart konstigt beslut trots det

 • Niklas

  Du menar som att gå i skolan, äta grönsaker eller för den delen följa med ut på söndagspromenad?

 • Umebo

  Nu får det f-n vara nog med allt tjafs! Lägg ner allt jul, nyår påsk pingst midsommar och alla övriga helgdagar!!
  Vi får ALLA i detta land jobba istället och försörja oss och betala skatt!

 • Kenneth

  Fascinerande…..bara för att en korkad lärare i Laxå förbjöd pepparkaksdräkt i luciatåget (vilket är helt fel enligt mig) så blir det en folkstorm. Det händer så mycket skit i världen som det skrivs om, men då blir det bara ett fåtal kommentarer…..fascinerande ;)

  • SuraPelle

   Det när nog allvarligare än vad du tycks tro. Lärarens agerande är symptomatiskt för ett skitnödigt, politiskt korrekt förhållningssätt till människor som invandrat till Sverige. Enligt ett PK agerande ska vi vara så in i helsike toleranta mot invandrade grupper att vi till slut blir intoleranta mot oss själva. Ett sätt att mentalt slå knut på sig själv.
   Gud nåde den som av misstag beställer en ”negerboll” på kafeet! Helt nyligen fanns förslag på att förbjuda lakritsglass för den kunde associera till …….ja, vad då?
   Den krampaktiga politiska korrektheten tycks aldrig hitta sina gränser!

  • Zipp

   Jag kan bara tala för mig själv Kenneth. Men jag har i alla fall intellekt, simultanförmåga och energi nog för att både bry mig om svältande barn i andra länder OCH den här typen av kränkningar i det ”lilla livet”. För det är en kränkning och han/hon äger ingen rätt att ens föreslå något sånt här..

   • Kenneth

    Nu va inte mitt inlägg riktat till dig Zipp, utan till den stora massan som ondgör sig över dessa lyxproblem och samtidigt skiter i de riktigt stora. (du menar väl empati också)

 • Fflingan

  Detta beror på att vi har så flata politiker, det enda dessa politiker i riksdagshuset är intresserade av är sin plats i detta huset, makt och pengar, röstfiskeri i massor och vi är fega allihop vi godtar ju allt som hittas på

 • jerre

  Hoppas ni är nöjda nu på det samhälle nutida sverige har skapat, grattis! ska emigrera till afrika..

 • Tragiskt!

  De tragiska är att stjärngossar är så mycket mer stötande än pepparkaksgubbar! Det är en kaka detta handlar om. Inget stötande med det. Men däremot stjärngossarna liknar fan i mig KKK… 

 • stella

  ”Haha” det här var väl inget. Hörde nyligen att i Järfälla på ett par skolor så fick inga ljusa flickor vara lucior för lucia var från början mörk. Så i år har de en mörk lucia med sjal på huvudet. Men jag tror inte lucia hade någon sjal? Har jag fel. På samma ställe ”Järfälla” ska barnen inte få ha sin avslutning i kyrkan för att ingen ska känna sig utstött. Däremot ska de gå till en moskee nu runt lucia på besök och den som inte följer med blir utan betyg i religion. Det här var mycket magstarkt och jag har svårt att ta in det. Men källan är toksäker.