Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Spana in Umeås luftmätare

Publicerad 26 november 2012 (uppdaterad 26 november 2012)

Umeå Mitt i Umeå står nu en luftmätare som du till och med kan prata med.

VK TISDAG

Så funkar luftmätaren - läs VK i dag eller köp e-tidningen här

Kent Lindbergh, projektledare vid Interactive Institute har lett arbetet med världens första interaktiva luftmätare som togs i bruk i dag i Umeå.

Mätaren gör att du kan ha ordentlig koll på luften i Umeå och därmed också kanske ändra dina resvanor.

 • Sven

  Ännu ett bevis varför offentliga bidrag (stat / EU)  bör minimeras.  Det är BORTKASTADE pengar, hade räckt på sin höjd med ett ”trafikljus” som visar rött / gult / grönt till en bråkdel av kostnaden.

  • Dan

   Nja Sven, anledningen med denna luftmätare är också att det ska bli en fokuspunkt för diskussion och för uppmärksamhet över får dåliga luftkvalitet. Ett trafikljus som visar tre färger har inte på långa vägar samma genomslagskraft till gemene man. Vi har länge haft luftmätare i Umeå (antar att du sett den lilla vagnen som stått vid MAX vid E4an någon gång) men aldrig riktigt haft något sätt där vi fått direkt feedback till den datan som genereras. Jag välkomnar å det störtsta vår nya luftmätare, som förhoppningsvis kan inleda en debatt angående vår dåliga luftmiljö och i sin tur leda till en förbättring. Det är inte okej att en stad som Umeå, med sin närhet till natur och frilufsliv, samtidigt lever med ett mörkt moln över sig.

 • Neo

  Vore bra ifall en luftmätare placeras utmed Kolbäcksvägen rakt genom Umeå intill o mellan stora bostadsområden! Bara för att problemen flyttas från den nuvarande mätaren mitt i  centrala stan till Umebornas bostadsområden och Nydalasjöns rekreationsområde så innebär detinte att luftkvaliten blivit bättre1 Det är snarare så att fler umebor drabbas av sämre luftkvalitet genom att E4 lagt rakt genom östra Umeå!

 • Jalla

  Att försöka motverka luftföroreningar är bra, men man kan inte påverka beteende genom att sätta upp en luftmätare – hur rolig den än må vara. 

Många tomtar på språng under Umeås julskyltning

Umeå Löpare utklädda till tomtar är ett internationellt fenomen. Nu har det också kommit till Umeå. På skyltsöndagen genomfördes  för första… ?

Larm om brand i byggnad

Umeå SOS larmade på söndagseftermiddagen om en brand i en byggnad.
Enligt de första uppgifterna skall någon ha känt röklukt i ett flerfamiljshus… ?

Han vikarierade som tomte

Umeå Det ligger en sovande tomte i skyltfönstret. Det är inte originalet men snarkningarna är det inget fel på. 
En vikarie har fått hoppa in… ?

&quotSkärskada" stoppar Dalenstjärnan

"Skärskada" stoppar Dalenstjärnan

Umeå Dalenhjälten tvingas nu till antibiotika.
Ketil Kronberg kommer inte till spel i dagens match. På sin Instagram berättar han att en… ?

Följ Björklöven-Västerås här

Följ Björklöven-Västerås här

Umeå Kan Löven fortsätta vinna på hemmaplan? I dag står serietrean Västerås för motståndet. Följ matchen här. ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå