Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Spana in Umeås luftmätare

Publicerad 26 november 2012 (uppdaterad 26 november 2012)

Umeå Mitt i Umeå står nu en luftmätare som du till och med kan prata med.

VK TISDAG

Så funkar luftmätaren - läs VK i dag eller köp e-tidningen här

Kent Lindbergh, projektledare vid Interactive Institute har lett arbetet med världens första interaktiva luftmätare som togs i bruk i dag i Umeå.

Mätaren gör att du kan ha ordentlig koll på luften i Umeå och därmed också kanske ändra dina resvanor.

 • Sven

  Ännu ett bevis varför offentliga bidrag (stat / EU)  bör minimeras.  Det är BORTKASTADE pengar, hade räckt på sin höjd med ett ”trafikljus” som visar rött / gult / grönt till en bråkdel av kostnaden.

  • Dan

   Nja Sven, anledningen med denna luftmätare är också att det ska bli en fokuspunkt för diskussion och för uppmärksamhet över får dåliga luftkvalitet. Ett trafikljus som visar tre färger har inte på långa vägar samma genomslagskraft till gemene man. Vi har länge haft luftmätare i Umeå (antar att du sett den lilla vagnen som stått vid MAX vid E4an någon gång) men aldrig riktigt haft något sätt där vi fått direkt feedback till den datan som genereras. Jag välkomnar å det störtsta vår nya luftmätare, som förhoppningsvis kan inleda en debatt angående vår dåliga luftmiljö och i sin tur leda till en förbättring. Det är inte okej att en stad som Umeå, med sin närhet till natur och frilufsliv, samtidigt lever med ett mörkt moln över sig.

 • Neo

  Vore bra ifall en luftmätare placeras utmed Kolbäcksvägen rakt genom Umeå intill o mellan stora bostadsområden! Bara för att problemen flyttas från den nuvarande mätaren mitt i  centrala stan till Umebornas bostadsområden och Nydalasjöns rekreationsområde så innebär detinte att luftkvaliten blivit bättre1 Det är snarare så att fler umebor drabbas av sämre luftkvalitet genom att E4 lagt rakt genom östra Umeå!

 • Jalla

  Att försöka motverka luftföroreningar är bra, men man kan inte påverka beteende genom att sätta upp en luftmätare – hur rolig den än må vara. 

Nya småhus på Ersboda

Umeå Nu ska östra Ersboda bli komplett som bostadsområde. Det sista lediga markområdet utmed Kolbäcksvägens förlängning mot Ersmark ska bebyggas… ?

Försvunnen person

Umeå En kvinna är försvunnen i Umeå.
Polisen söker just nu med flera patruller efter kvinnan i området runt sjukhuset och Ålidbacken. Kvinnan… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Oklart om asylboende på Backen - kan öppna för studenter

Oklart om asylboende på Backen - kan öppna för studenter

Umeå Det planerade asylboendet på Backen i Umeå kan istället bli studentboende.
Umebygdens Etableringscentrum har inte fått något besked från… ?

Upphittad hund

Umeå En hund av rasen border collie blev under söndagen upphittad vid Lundåkern i Umeå, då den sprang lös. Hunden som är svart och vit i pälsen… ?

Tatuerare vann pris

Umeå Tatueraren Anders Wahlström från Holmsund tog hem tre pallplatser under Stockholm inkbash i lördags.
I kategorin Neo traditional tog han… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå