– Det är mycket på ingivelse. När jag spelar live eller skriver låtar är det mycket som kommer i stunden, berättar Lina Högström, aktuell med debutskivan Vita Kalla under artistnamnet Skator.
IZABELLE NORDFJELL

Naket och uppriktigt med Skator

Nöje.
En röst och en gitarr. Med få element berör Lina Högström, som kallar sig Skator, med sin debutskiva Vita Kalla. I morgon släpps den.
- Det är naket och uppriktigt, men samtidigt ganska dramatiskt, säger Lina Högström.
Evelina Åberg
Uppdaterad 20 november 2012 kl. 08:19

Lina Högströms musikaliska bana startade som trummis i ett högstadieband med ett gäng kompisar. Det var mest covers på Green day, Rage against the machine och en och annan Metallica-dänga. De hårda tongångarna hängde med när Lina senare spelade trummor i hardcoreband.

Från 19 års ålder flyttade Lina runt både utomlands och i Sverige - bland annat på Gotland och i Norge - men för tre år sedan flyttade hon tillbaka till hemstaden. Flyttandet har utgjort en del av inspirationen till låtarna hon sedan började experimentera fram på gitarr hemma på kammaren.

- Det handlar en del om att komma hem. Eller kanske snarare det som definieras som ett hem.

- När jag flyttade tillbaka till stan var det som att folk började höra av sig, "vill du spela här, vill du spela där", berättar Lina Högström.

Velade

Lina Högström velade en del inför att satsa på musiken. Hon berättar att hon inte var särskilt målinriktad. Men så kom erbjudandet; Lina Högström skulle agera förband till Eldkvarn-bröderna Plura och Carla Jonssons spelning i Tegskyrkan under Umeå Open förra året.

Därefter har det fortsatt att rulla på - i morgon släpper Lina Högström sitt debutalbum under namnet Skator. Det var producenten Axel Olle Sigurd Andersson, Umeåbo med Arvidsjaurrötter som jobbat med band som Glesbygdn och Väärt, som uppmuntrade Lina att spela in.

- Han ringde mig och sa "hör du, är det inte dags att du släpper en skiva?". Jag var lite osäker, men kände att nu är det nog dags. Så här i efterhand känns det helt rätt, säger Lina Högström.

Hon beskriver skivan, Vita Kalla, som väldigt naken - det är bara hennes röst, texter och gitarr som musiken kretsar kring.

- De här låtarna ligger väldigt nära min hud. Det är mycket frustration och förvirring som kommer till- baka i texterna. Det är en mörk skiva. Den är kall, berättar Lina Högström.

Följde skatorna

Vita Kalla släpps genom umeföreningen Stugan, med band som Folkvang under sina vingar, på vinyl samt digitalt i morgon.

På kvällen firas den med en releasefest. På scen står tvenne umebanden Vaken (uttalas som hålet i isen) och den hemliga gruppen Tre stående, som gör sin första konsert - och förstås Lina Högström, eller Skator som hon kallar sig.

- När jag började skriva låtar bodde jag på Gotland. Jag brukade sitta på balkongen och skriva, då var det bara jag och skatorna som lyssnade. Jag kunde följa dem sjukt långa stunder. De är geniala och vackra, säger Lina Högström.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten