Matkulturen ska växa längs älven

Sorsele.
Nu ska matkulturen längs Vindelälven ta ett kliv framåt.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 9 november 2012 kl. 10:46

Akademi Norrs projekt Route Gastronomique ska utbilda åtta kockar med ett av målen att få in krogar längs Vindelälven på listan över Sveriges bästa restauranger.

Finare matlagning och exklusivt boende är två ingredienser som ska göra Vindelälven till ett exportmoget besöksmål.

- Det är här vi har de finaste råvarorna. Vi ska inte bara överlåta till kockar i Stockholm att tillaga dem fint, säger projektledaren Ulla Blomqvist.

Blank sida i Whiteguide

I Whiteguide listas fina matställen i Sverige. Det finns dock ingen markering i området längs Vindelälven.

- Där är kartan helt blank. Ett delmål i detta projekt är att några ställen ska ta plats i den guiden.

Tack vare finansiering av länsstyrelsen har det första steget i projektet tagits. Åtta kockar längs Vindelälven vidareutbildas nu och första utbildningstillfället ägde rum den 25 oktober.

Det handlar dels om att kockarna ska lära sig nya tidsbesparande tekniker och att de ska erbjuda "fine dining", det vill säga mer gastronomisk matlagning som ska locka folk till sig under kulturhuvudstadsåret 2014.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten