Nyheter

Isbjörnar flyr till Island

Publicerad 26 oktober 2012 (uppdaterad 1 november 2012)

Nyheter Fler och fler isbjörnar flyr från de smältande isarna på Grönland och kommer simmande till Island, där de dödas.

VK FREDAG

"Mänsklighetens svåraste fråga". Miljöministern Svandis Svavarsdottir berättar om sin oro för klimatet. Läs hela artikeln i fredagens VK (26/10 2012)

FÖLJ ÄMNEN

Det är ett av den isländska miljöministerns stora bekymmer.

– Isbjörnarna är naturligtvis något att vara orolig för. Vi har sett att antalet som kommer har ökat under de senaste åren, när deras livsutrymme på Grönland begränsas, säger miljöministern Svandís Svavarsdóttir.

– Det här är en helt ny situation för oss här, eftersom vi inte är vana med att ha isbjörnar. De som har kommit har varit mycket sjuka, utmattade, trötta och förvirrade.

På Grönland och Svalbard har befolkningen lång erfarenhet av hur man ska handskas med isbjörnar. De kunskaperna saknas helt på Island. I stället blir det miljösektorn och polisen som tvingas ta avgörandet om vad man ska göra med isbjörnarna och det har slutat med avlivning.

Startat utredning

Förr förirrade sig någon enstaka isbjörn vart femte eller tionde år till Island. Nu har man haft fyra, fem de senaste åren.
Miljöministern har initierat en utredning för att ta reda på vad som ligger bakom ökningen.

– Vi vet svaren, men vi måste vara bättre förberedda för besöken, eftersom isbjörnar och människor inte kan leva tillsammans. Det är mycket tydligt, säger Svandís Svavarsdóttir.

Isbjörnarnas panikflykt från smältande isar är en helt oväntad effekt av klimatförändringarna. Miljöministern ser det inte som otänkbart att ännu fler överraskningar dyker upp.

”Allvarlig oro”

– Just nu har vi inte några andra akuta kortsiktiga problem, men det finns en allvarlig oro för framtiden.

Debatt: Är det rätt att skjuta isbjörnarna? Säg din åsikt i kommentarerna.

 • Ulf P

  För det första handlar det om 4 isbjörnar på 3 år. För det andra ”flyr” dom inte från ”smältande” isar på Grönland. De har helt enkelt drivit på isflak till Island. Isbjörnar lever och jagar på arktis isar och så klart händer de att de blir fast på isflak. De här 4 björnarna har absolut inget med klimat eller smältande isar att göra. 

 • Ulf P

  Läs på Islandsbloggen. Björnarna var helt enkelt för svaga och utmärglade för att kunna räddas. Annars hade de sövts ner och transporterats tillbaka.

 • ikaros

   Allting kommer att återgå till det normala då solen gått igenom sin  intensiva period och kyler ner. Det som förvånar mig är att ingen verkar se historiskt på jordens klimat. Lilla istiden var solens förtjänst som var mer kall under en period. Klimatfrågan är inte satt i sten, den som tror det har bara lyssnat på ena sidan.

  • Christoffer Gustavsson

   Det kan givetvis vara som du förutspår men om vi utgår från att det inte är så då? Vem ska ta på sig ansvaret OM det visar sig att vi är ytterst ansvariga till klimatförändringarna? Den sida som spekulerar i klimatcykler och dylikt?
   Att förbättra sig och skärpa till sina levnadsvanor när det gäller allt från transport till konsumtion leder knappast till livshotande följder. Så oavsett vilken sida som har rätt, varför är det jobbigt att skärpa till sig?

  • Lars Lindqvist

   Innan man går in och själv ”vet” hur det ligger till ska man beakta att det sitter tusentals välutbildade forskare och jobbar med dessa frågor och nästan alla är överens om att vi inte ser en naturligt klimatförändring nu utan att det är människans påverkan som är den största pådrivande faktorn. Det är väldigt naivt att tro att man själv vet så mycket bättre än den breda forskningseliten över hela världen.

   • Ulf P

    Dessa tusentals forskare lever på de anslag de kan utverka. Däri ligger att givetvis att man inte sågar  av den gren man sitter på. Det finns dessutom tusentals forskare som inte anser att CO2 driver klimatet. IPCC säger dessutom att det är sannolikt att CO2 står för en del av temeratuhöjn ingen på 0,7 grader de snaste dryga hundra åren, men att BEVIS saknaqs

    • Lars Lindqvist

     Nej det är ytterst få forskare som motsäger de tydliga bevisen för människans påverkan. Men strutsarna som bara egoistiskt vill fortsätta i gamla invanda hjulspår vägrar öppna ögonen och öronen för verkligheten. Frågan är hur vi svarar på frågan från våra barnbarn hur vi kunde fortsätta förstöra klimatet trots att vi visste om faran!

   • Ulf P

    Lars. Du kan inte visa att det finns bevis. Inte ens IPCC anser att det finns bevis. 0,7 grader på dryga 100 år,,,,so what. Bättre att det blir varmare än att det blir kallare. Hur som helst oavset vilket kan du inte göra något år det. Men du kan ju börja med att övertala Kina, Indien och Brasilien att dom måste tänka på dina barnbarn.

 • Argahonan123

  vem är dom att bestämma om dom ska dö eller inte? Vi alla delar på denna planet. Tycker det är vidrigt det som sker. Överallt. Man ska hjälpa, inte stjälpa. Det borde Sveriges polis också ta till sig.

  • freddie

   så låter det tills man själv blir attakerad och påmind om hur farliga dessa djur är bland människor. Dom vill inte ha isbjörn nära lika lite som bönder vill ha varg nära

 • Helena

  Vad jag förstår är isbjörnen  inte mera aggressiva men undviker inte människor på samma sätt som våra brunbjörnar, det händer en del isbjörnsattacker med dödlig utgång , isbjörnen ser människan som mat. Googla isbjörnsattacker och läs. 

 • Bengt Abelsson

   Uppvärmning av haven, 0-2000 meter sedan 1960:
  Noll komma noll nio grader.
  0,09. Inte per år utan totalt.

  • Frank

    Och?? har inte kollat exakta förändringen i celcius (dvs den källa du kanske använde, o det inte var nån cherry pick från wuwt) men du märker att jag skrev om energimängden. Celcius är rätt ointressant i det sammanhanget.

 • umegubbe

  Skrämmande med så många rednecks som nekar det som alla vet bara de kan forsätta köra feta Volvo.

 • Ulf P

  Det finns inte för många isbjörnar, ca 25000 st, och det finns inte för lite mat. Det dräller av säl och isbjörnstammen mår förträffligt. Isbjörnen jagar på isen runt hela arktis. 2 st isbjörnar har setts  på norska fastlandet på 60 år. Dom har troligen drivit dit på isflak. liksom de nu på Island. På norska Svalbard dräller det av isbjörnar..

 • Ronny

  Precis på samma sätt som vi hanterar älgar och annat vilt

 • Monica

  Jag kan inte ens föreställa mig det lidande dessa individer det talas om har varit med om  – men om det absolut inte går att rädda dem finns inte mycket annat val än att avliva dem snabbt och ”humant”.. Men nog är det sorgligt att ha kämpat och kämpat för att leva .. på en liten isbit i ett stort hav.. för att sedan kravla sig i land till det man tror är räddningen.. för att sedan  förlora sitt liv.. 

 • laangben

   *Allt* där isbjörnar normalt lever är potentiellt byte. Dels pga att det är relativt sparsamt med föda ö.h.t. och dels p.g.a. att isbjörnarna inte har någon rädsla för människan då den är herren på täppan där den lever.
   
  På de isbjörnsrika områdena på t.ex. Svalbard och Grönland så lämnar ingen samhällena utan att vara beväpnad. Det är t.o.m. olagligt på vissa håll att vistas i vildmarken utan att ha ett vapen med sig. I många offentliga byggnader så finns det ett speciellt utrymme där människor kan ställa ifrån sig sitt gevär. Dessa platser är förmodligen där kyrkornas vapenrum fortfarande används till vad de ursprungligen användes till, att lägga ifrån sig vapnen innan man stiger in i kyrkorummet.

 • granvista

  Vad alla vet är att isarna i Arktis smälter och att de ökade utsläppen av koldioxid kan ha stor betydelse. Isbjörnarna måste ha isflak att jaga från och att bytet måste finnas där det finns is.  Skulle det gå tillverka konstgjorda plattformar som isbjörnarna kunde jaga från? Dyrt och komplicerat. Om isbjörnsstammen börjar lida svältdöden är en decimering nödvändig. Det går inte att flytta isbjörnar till Antarktis där det fortfarande finns is, eftersom pingvinerna då skulle bli ett lätt byte
  och kanske utrotas på sikt. En moment 22-situation.

 • freddie

  klimatförändringar har har skett m¨nga g¨nger tidigare utan att det berott på människan. Allt är bara fejk för att få mer pengar.

I natt: Man greps för misshandel

Brott och straff En man greps för misshandel under fredagskvällen. ?

Sex i visnings-lägenheten

Sex i visnings-lägenheten

Brott och straff När mannen kom tillbaka från sin semester upptäckte han att personer varit i lägenheten – och vad de gjort. ?

Elitidrottare dömd för drograttfylla

Elitidrottare dömd för drograttfylla

Sport En elitidrottsman i en av länets elitklubbar har fälts för drograttfylla. ?

Krockade med träd i hög fart

Krockade med träd i hög fart

Umeå En trafikolycka har inträffat i Stöcke. ?

Vinnarna på Vännäsgalan

Vinnarna på Vännäsgalan

Affärsliv24 Under fredagen gick året Vännäsgala av stapeln. ?