Inez Abraham till höger. Till vänster "John of God" i färd med en av sina operationer.
Scanpix/VK

Sjuka luras på healingresor

Vilhelmina.
Företaget hävdar att transmediet John of God kan bota cancer och säljer dyra resor till Brasilien.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 29 oktober 2012 kl. 16:47

Inez Abrahamzon från Latikberg driver tillsammans med några andra företaget Weforyou som säljer resor till Abadiânia i Brasilien där en man som kalllar sig John of God påstår att han botat över 15 miljoner människor från sjukdomar.

I sin marknadsföring för resorna på sin hemsida hänvisar man bland annat till sin guide som sägs ha blivit botad från en aggressiv cancer. Något som får till följd att människor sätter sitt hopp till och lägger sina pengar på en verksamhet som saknar all vetenskaplig grund.

- De ger förhoppningar till sjuka människor som inte kan uppfyllas. Den här sortens verksamhet ger inte patienterna en varaktig lösning. De kan få en psykologisk effekt och en stark upplevelse som de värdesätter men rent medicinskt är det bara dumheter, säger Sven Ove Hansson, filosofiprofessor vid Kungliga Tekniska Högskolan och redaktör för tidsskriften Folkvett som ges ut av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Inez Abrahamsson menar dock att man inte lämnar några garantier.

- När någon frågar oss om möjligheterna att bli frisk säger vi alltid att beslutet att resa dit är något de måste ta själva. Det är inte så enkelt att man kan kasta upp 25 000 kronor och så blir man frisk.

- Vissa som reser dit dör ändå och det finns de som tillfrisknat fast det omöjligt skulle gå, säger hon.

John of God påstås i sitt transtillstånd kanalisera ett antal olika entiteter, sedan länge döda andar som i jordelivet varit läkare eller helgon. Det sägs att entiteterna opererar andligt och att de ibland utför fysiska operationer genom John of God.

- Det är självklart att det talas om kvacksalveri i de här sammanhangen. Är man utanför gängse norm ska man stenas. Det finns en maktdimension i detta, man ska vara lojal mot traditionell sjukvård, forskare och läkare. Jag tycker att vi måste få prova olika saker och jag hoppas att stelbentheten rämnar snart, säger Inez Abrahamzon.

- Sjuka människor luras att spendera pengar på healing av en karismatisk person i stället för att satsa sin energi på det sjukvården kan ge. Det är en förfärlig verksamhet och jag tycker att lite mer moral skulle behövas, säger Sven Ove Hansson.

Klicka här för att komma till Weforyou:s hemsida och se vad företaget själv skriver om resorna.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten