Lycksele

Sabotage mot fiskodling

Publicerad 28 augusti 2012 (uppdaterad 28 augusti 2012)

Lycksele Fiskodlingen i Umgransele utanför Lycksele har utsatts för grov skadegörelse. Troligen har sabotaget utförts av en aktionsgrupp.

FÖLJ ÄMNEN

Enligt polisen har 18 fiskkassar skurits sönder. Dessutom har det även klottrats på platsen. Sammanlagt beräknas kassarna ha innehållit 131 ton.
Endast en mindre mängd finns kvar i se sönderskurna kassarna. Resten har simmat ut i Umeälven.
– Det rör sig om fisk för stora summor som släppts ut. Troligen för miljonbelopp, säger Dan Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Umeå.
Sabotaget ägde troligen rum någon gång under gårdagskvällen eller natten mot tisdagen.
– Det här har nog utförts under den mörka tiden. Men vi är tacksamma för tips från allmänheten om det är någon som sett något som kan sättas i samband med det här, säger Dan Andersson.
På en av dörrarna har det klottrats bokstäver och budskap som tyder på att det är någon form av aktionsgrupp som står bakom.
– Polispatrullen har säkrat vissa spår och är kvar på platsen. I nuläget på att samla in ytterligare spår efter förövarna, säger Dan Andersson.
Enligt uppgift har det klottrats bokstäverna DBF på en av dörrarna till fiskodlingen. DBF är förkortningen för aktionsgruppen Djurens befrielsefront.
Örnsköldsviks allehanda uppger att ett liknande sabotage inträffade utanför Ö-vik för fyra år sedan. I november 2008 utsattes Näske lax och fiskodlingen i Köpmanholmen för ett sabotage. Omkring 100 000 laxöringar släpptes då ut. Liksom i Umgransele handlade det om fisk för miljonbelopp. Någon dag senare tog DBF på sig aktionen.

 • Leffingweller

  Otroligt, först var det Storuman som drabbades, där man egentligen  skulle vara glad åt ett sådant företag, man klagade om fisklukt. men när odlaren släppte ut en del fisk – kom folk från alla håll för att fiska upp dem. Nu Umgransele som är en seriös odlare.
  var går gränsen – de som vill något i inlandet uppskattas inte.
  (om det nu inte är krig mellan fiskodlarna, det har man ju svårt att tänka sig – då är det illa)

  • Skogsnisse

    Fiskodlingen i Storuman drivs också seriöst, jag hoppas du inte menar något annat. Fisklukten är en bagatell för oss som bor här. Arbetstillfällen behövs och fisket runt fiskodlingen lockar folk.

 • john ericsson

  Helt galet hur folk kan göra såhär utan att tänka på vad effekterna blir! Odlad lax hjälper till att hålla det vilda beståndet uppe, man släpper ju ut laxyngel och man ökar folks intresse för att äta fisk, vilket också ökar mängden pengar som går in i branschen = mer fokus på odlare och fiskare vilket gör att de blir bättre granskade. 
  Att förstöra för odlare såhär är bara galet! Det har bara negativ effekt! Idioti…

 • SAJ

  Det är bara vanliga ligister som förstör för förstörandets skull.
  Jag hoppas dem åker dit ordentligt.

  Skulle det mot förmodan vara någon ”miljögrupp” eller annan grupp borde dem väl vid det här laget lärt sig att sådana här tilltag slår mångdubbelt tillbaks mot dem.

 • klinten

  Tråkigt och väldigt onödigt.. 
  Mest synd på det naturliga sportfisket som kommer försämras..  Till och med gäddan kommer tryckas bort..  Sen lever regnbåge inte mer än 2-3år i våra vatten, vad händer med risken för bakterier i vattnet när det börjar dö fisk, det rör sig ju om sådana mängder.

 • Duggan

  Hm, väldigt märklig aktion. Fiskodling borde premieras av djurälskare, det är bättre än att det fiskas i havet. Sen tror jag att de har överskattat fiskens självmedvetande, tror inte fisken har någon aning om att de ”lider” mer när de simmar runt i en påse än i det fria.

 • Bitter Berit

  Bästa ungdomar som utfört detta dåd, ta och engagera er i något vettigare… varför inte det här med bekämpningsmedel och gmo-grödor för det om något påverkar vårt eko-system mer än en fiskodling. Blir så trött på denna ”vandalism” som inte leder till något gott, gör någon nytta istället för att söka gemenskap i att begå brott och vara ”politiskt aktiva”. Färgen ni sprayade med var säker inte nyttig för miljön heller….

 • rubashov55

  Hoppas det blir kännbara fängelsestraff.

 • Pelleplut

  är det ok att fiska järnet nu?

 • Maja

  När jag läser sånt här undrar jag hur mycket djurrättsaktivister, som släpper ut alla möjliga djur i vår natur, har reflekterat över hur deras agerande påverkar den inhemska floran och ekosystemen?

 • gäst

  Då det är stora summor det handlar om,så är det konstigt att dom inte sätter ut vakter på nattetid och helger

 • Friddzor88

  Storlek på fisken som släpptes ut?

 • Lars-a Noor

  Här bör man nog vara försiktig med att slänga ur sig anklagelser till höger och vänster, det vinner ingen på… DBF har ett helt annat tillvägagångssätt i sina aktioner än att kladda på en husvägg…

 • Oskar

  Ni alla som gläds å njut över att komma å fiska när sånt här händer.. Vad tänker ni med/på? Småfisk för de första.. Skulle skämmas ögona över ens att tillaga den storleken! Sen tragedin över händelsen.. Hur gott smakar fisken då?. Förjävligt illa tänkt av er som ser glädjen av bättre fiske som resultat på många års slit, massa pengar till spillo! Oskar linder.

 • Oskar

  Vilken tanke du ägnar ägarna å företaget!!

  • Arowanaj

   Pengar har en relativt liten betydelse i frågan. Fisk som inte hör hemma i älven lever nu där. Eftersom det är en fisk som inte klarar sig själv så kommer den att dö ut och bidra med ett gäng bakterier som kan slå ut vild fisk.

   Fiskevårdsområdet bör öppna upp för fiske så att 131 ton odlad fisk kan tas upp. 

   • Nitta w.

    Tänker på Er som utfört detta nidingsdåd.Svårt att tro att Ni kan lägga Er och sova ikväll.Tror Ni att framtiden ter sig ljus för Er.Ni har saboterat en seriös familjs framtida försörjning.Vem ger Er rätten att låtsas ge ” fiskar friheten” vem ger fiskägarna friheten tillbaks,sen Ni förstört deras ekonomi för all framtid.Har Ni själva jobb så att Ni kan betala tillbaks skadegörelsen eller vem har Ni tänkt ska göra det?Om Ni är så känslokalla att Ni kan förstöra för andra kanske Ni skulle ha tänkt på fiskarna som inte klarar sig utan  den utfordring dom är vana med utan kommer att dö om några dagar.Var finns samvetet.När dog Era känslor för andra människor.Jag kan bara säga SORGLIGT.

 • Fisk framför kött!

  Läs gärna detta innan ni kommer med korkade lögnaktiga kommenterar om odlad fisk! 
  Faktum är att trots en stark ökning av mängden odlad fisk har konsumtionen av fiskmjöl (och fiskolja) minskat sedan 1995! Svaret är att fiskmjöl tidigare mest har använts till höns, gris, nöt och inte minst husdjursfoder men nu går nästan hälften av all produktion av fiskmjöl till fiskodling. Detta är helt logiskt, ekonomiskt och ekologiskt korrekt då en fisk omvandlar födan till vikt 2-8 ggr effektivare än en höna eller en ko! Tänk också på den lilla mängd koldioxid som en fisk bidrar med under sin realtivt korta levnadsperiod jämfört med tex ett nötdjur som vi ju alla vet är en stor belastning på den globala miljön.  
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.122630-odlad-lax-ligger-inte-bakom-utfiskningen

  • Helena

    Tyvärr lär de som sympatiserar med dem som gjort detta knappast tänka på hur mycket koldioxid en fisk släpper ut jämfört med t ex en fullvuxen ko. Skall det förstöras så skall det-allt som har med landsbygd och djurhållning att göra har ju alltid varit tacksamma måltavlor

 • J.K. Stoer

   IDIOT!!!

 • Patrik 70

  Det går 2 kg vild fisk på 1 kg odlad fisk…….. är det bra ur miljösynpunkt? inte det minsta. Vet du hur länge en kyckling får leva innan den slaktas ca 30 dagar……. Det är helt sjukt och skrämmande

  • Fisk framför kött!

   Men det behövs ännu mer fiskmjöl för ett kg kött…..

  • Daniel S

   Du vet uppenbarligen inte hur fiskfoder tillverkas… Allt avfall vid fiskhantering (oftast av vildfisk) t.ex inälvor och annat avskär mals ner till en gröt, och sedan tillsätts en syra (inte skadlig) som får verka så det blir en hemsk massa. Massan blandas sedan med bindemedel (ofta vetemjöl) och sedan tillverkas pellets.

   Det är av AVFALL som annars skulle kastas bort och endast föda parasitbärande fiskmåsar eller tvingas gå på tippen. Aktivister borde beakta att det är återvinning det handlar om!!

 • Jonas Ahlenius

  Detta är inte rätt sida att debattera för eller emot fiskodling, det finns det andra forum för.  Ett brott har begåtts och jag hoppas de skyldiga sätts fast ordentligt. Jag lider med de drabbade.
  /Jonas

 • TkM

   Man borde odla fram ”anti-djurälskare” eller dyl, dom verkar ju inte funtade rätt öht.

 • Liberalen

  Som umebo skäms man över att staden präglas av dessa fanatiker. Efter att själv blivit hotad av dem, har jag upplevt att polisen inte gör något alls för att få fast dem.

 • Simon

  Helt rätt. Man värnar inte om naturen, det naturliga utvalet genom att släppa ut inavlad fisk som inte har de rätta generna. mm mm mm. Men hoppade de av skolan i sjätte klass så,,,,vad skall de förstå.

 • Sann naturvän.

  Lider att driftiga företagare som skapar arbetstillfällen skall utsättas för detta sabotage.  Känner bara avsky för dessa terrorister. Fanatiker som genom våld saboterar skall dömmas hårt ,mycket hårt.

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Lycksele En av kvinnorna försökte förgäves släcka elden med en brandsläckare. Det… ?

Branden blossade upp igen

Lycksele Måndagens brand i Umgransele, Lycksele, blossade upp på nytt på… ?

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Lycksele Nu ska Inlandsbanan testköra ett inhyrt tåg från kroatiska järnvägen. Målet är… ?

Sameby får skjuta lodjur

Sameby får skjuta lodjur

Lycksele Vapstens sameby har fått tillstånd till skyddsjakt efter ett… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Lycksele Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?