Scanpix

Nyheter. Under årets sex första månader har 2 567 fartsyndare fastnat i Västerbottens fartkameror. Men de flesta behöver inte böta.

– Vi klarar upp runt 30 %, berättar Urban Widell, ställföreträdande chef för ATK.

Eftersom det finns ett krav på att man ska kunna identifiera föraren av fordonet är det många registreringar som polisen inte kan gå vidare med. MC-förare är ett exempel, eftersom de har på sig hjälm med visir går det inte att identifiera dem. Inte heller utländska bilister kan fällas. Men även vädrets nycker kan ställa till det.
– Kraftiga snöfall eller regnväder försvårar, berättar Urban Widell.

Flest fartsyndare har registrerats på E4 mellan Grimsmark och Bureå där det registrerats 532 stycken. På E4 mellan Hörnefors och Sörmjöle var det 515 som fastnade.

Den enda sträcka där inte någon fartsyndare registrerats är Länsväg 531 mellan Umeå och Holmsund.

Hela listan - här fastnar flest

E 4 Grimsmark - Bureå 532 stycken

E 4 Hörnefors-Sörmjöle 515 stycken

E 4 Lillåbron-Bygdeå 477 stycken

E 12 Umeå - Vännäs 368 stycken

E 4 Sikeå-Grimsmark 364 stycken

E 12 Kvarntorp - Granö 177 stycken

E 12 Lycksele(lugnet-centrum) 109 stycken

Umeå kommun Centrum - Storgatan 25 stycken

Lv 531 Plats Holmsund (Umeå centrum-Holmsund) 0 stycken

FÖLJ ÄMNEN
? kommentarer
 • Lena-e-karlsson

  Blev glad att det inte fanns några registrerade mellan Umeå och Holmsund.  Kom sen sekunden efter på att vi har ju ingen kamera längre !  Den togs ju bort vid ombyggnaden av infarten………..

  Holmsundsbo

 • Oskarina

  finns det några kameror längs efter obbolavägen ? Ibland undrar jag när jag sitter och blickar ut över vägen från fönstret med morgonkaffet..var är förarnas föräldrar ?

  • Patricia

    Vad menar du med ”Var är förarnas föräldar?” Är det inte lite inskränkt att tro att det bara skulle vara 18-20-åringar som kör för fort? De som tar körkort i dag har prövotid på 2 år och de flesta är nog väldigt rädda om sina körkort och kör inte för fort! Dessutom om nu en 18-åring kör för fort, menar du att föräldrarna ska sitta och åka med i bilen för att kolla dem? Jag är less på att ungdomar alltid ska få onödigt mycket skit! Surgubbar och surkärringar är betydligt otrevligare . . .

   • Tomas

    Du verkar ha missat att varannan artikel här på VK ska kommenteras med ”var är föräldrarna?”, oavsett om det gäller en olycka på dagis, pensionärer som röjt på ålderdomshemmet eller om det är björkpollen i luften ;)

   • Läraren

    Läs på läxan, ungdomar från 18-19 åringar är exempelvis inblandade i fem gånger
    fler trafikolyckor än 35-50 åringar. Källa STOCKHOLMS UNIVERSITET
    PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

    • HO

     Behöver inte betyda att det är fler 18-19 åringar som kör för fort jämfört med 35-50 åringar. Eftersom det handlar om trafikolyckor så är det troligtvis för att dom har mindre erfarenhet i trafiken. Dom behöver inte köra snabbare för det.

   • Picturelake

    Av ett sådant svar så förstår jag att barn inte kan stava till ordet RESPEKT!

  • Daglig trafikant

    Ja där är det åtskilliga som testat pärlan med plattan i botten hela vägen ut! Det känns som man måste ha blicken i backspegeln oftare än framåt på den sträckan!

 • nascar10

  Finns det någon kamra kvar på Lv 531?Fanns en vid infarten till Holmsund före ombyggnaden,men har dom satt upp den igen?

 • Umebo

  Tänkte just som föregående talare…..det finns ju ingen kamera där….så inte undra på! :o)

 • Empa

  Det finns även en kamera längs Riksvägen på Böleäng, ingen statistik på den kameran? Eller är det ett tomt kamerahus?

 • El & sånt

  ”Syndare”
  Den här bibliska vokabulären är lite lustig. Fortkörning finns inte bland 10 guds bud senast jag kollade. 

 • umekille

  Kör man lagligt behöver man inte bekymra sig om
  varesig fartkameror eller radar.

  • Gnistan

   Exakt precis så enkelt är det!

   Sist jag var ute på en lite längre tur så hade jag ett riktigt stolpskott bakom mig. Vid alla 50 och 70 sträckor (blev då omkörd så det visslade om det) så skulle vederbörande ligga på runt 90, sen när det blev 110 ja då skulle det fortfarande gå i 90 ??? Då körde jag om i laglig fart och för att sen senare vid nästa 50 sträcka bli omkörd i HÖG fart ????? Varför passade det inte att ligga på 150 när det var 110 ??

   Ett sånt här betéende är ju totalt obegripligt!

   Och det är ganska många som praktiserar det, jag brukar kalla dom för ”medelhastighetssvenssons” dom törs köra som blådårar på 50 och 70 sträckor men när det sen blir 110 eller 120 ja då fegar man ur totalt och kan inte ens komma upp till laglig maxhastighet!?

   • Picturelake

    Farthållaren är säkert inställd på en viss hastighet och ska man sen åka saktare så måste man göra två saker samtidigt och då blir det besvärligt.  Nae skulle va som i Tyskland om man kör försakta så blir man bötfälld som trafikfara, motsvarigheten till hastighets överträdelse.

    • T.B

     Man kan även i Sverige bötfällas om man kör onödigt sakta.  Tycker överlag att Polisen bör vara ute mer efter vägarna och kontrollera beteende snarare än att fokusera på de som håller hög hastighet.
     Vansinnesomkörningar, förare som slickar mittlinjen, överlastade ekipage, folk som inte håller avståndet eller kör utan lysen kan också ställa till olyckor och riskfyllda situationer.

      

 • B B B

  Mellan Hörnefors och Sörmjöle finns ingen kamera.

 • Ree

  Tycker gott man kan böta ägaren av fordonet. Vadå omöjligt att böta motorcyklister? Det är väl dom som kör ihjäl sig oftast?

  • JJ

    Ingen nummerskylt framtill så det är svårt att spåra fordonet.

   Men jag håller med, ägaransvar borde vara det bästa och varför inte en skylt framtill på MC, det fungerar i andra länder eller vända på kamerorna så de fotar bakifrån eller både fram och bakifrån.

   Kom hem från en MC-tur till  Höga Kusten och mötte många MC efter E4, inte många saktade in på 70-sträckorna.
   Jag var nog ensam om att hålla hastigheten fast då fick jag beröm för det då jag stannade på ett ställe.

   Nä ägaransvar och dagsböter med ett minimibelopp på x-tusen som startavgift.

 • bilist

  Finns fartkamera i Sörmjöle?

  • Norris

   Nä det gör det inte, om dom inte satt upp en de senaste dagarna. Men det skulle nog inte skada om det satt en där. Och vid norra infarten till Hörnefors – där det sker en hel del olyckor som säkert skulle ha undvikits med lägre hastigheter.

 • Petter

  Ni som skriver att kameraskåpen är tomma är fel ute. Det finns kameror i alla skåp, det är bara det att alla är inte igång samtidigt.

 • Andreas

  Det finns i Hörnefors, men inte i Sörmjöle. Det kanske är färdriktningen som åsyftas?
  Det vore ju för övrigt väldigt underligt om någon fotats i Holmsundskameran de senaste sex månaderna.

 • laangben

  Hur många av dessa har utgjort någon fara för någon?
   
  Det kan ju t.ex. vara betydligt farligare att hålla laglig hastighet i dåligt väglag och sikt än att köra över laglig hastighet under bra förhållanden.