Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Åsikter

Ge Ersboda chansen

Publicerad 10 juli 2012

En större andel boende i Ersboda och Ersmark lider av psykisk ohälsa med problem som bland annat stress, sömnlöshet och nedsatt psykiskt välbefinnande än folk i andra delar av Umeå. Det framgår av folkhälsoinstitutets årliga folkhälsoenkät. Om detta skrev VK på nyhetsplats på måndagen.

Ersboda och Ersmark har lagts ihop i sammanställningen. Det kunde likväl ha varit av intresse att få fram de skillnader som finns. Den vanliga uppfattningen är att Ersmark är en ganska välmående bygd, medan Ersboda dras med stämpeln som problemområde. Kommande undersökningar skulle kunna klarlägga förhållandena ytterligare.

Ersboda har haft en närapå explosiv utveckling under några årtionden. Västra Ersboda fick en förhållandevis mjuk start. Mer dramatisk blev utvecklingen när den östra delen byggdes ut i början av 1990-talet.
Ersboda är i 2010-talet en av de större stadsdelarna i Umeå med drygt 10 000 invånare. Där finns ett stort handelsområde, massor av företag av olika slag samt många arbetsplatser. Fortfarande har expansionen inte avstannat. Förändringen fortsätter. Ersboda etableras socialt, kulturellt och ekonomiskt och växer ihop med det övriga Umeå.
Början var dock svår. Östra Ersboda kom till när 1990-talskrisen var som värst. Det var enda stället i Umeå där nya bostäder byggdes. Där hamnade många av de nya umeborna; invandrare, flyktingar och ungdomar. Östra Ersboda fick också ta emot många människor med sociala och ekonomiska problem från andra delar av staden, däribland ensamstående föräldrar, barn från uppslitna hem och personer som blivit utan jobb och inkomst i arbetslöshetskrisen. Socialtjänsten betalade hyran i många av de nya husen.

Ersboda är också speciellt i politiskt avseende. Den politiska makten i kommunen, det vill säga de styrande partierna socialdemokraterna och vänsterpartiet, har starkt stöd på Ersboda. Tillsammans har socialdemokraterna och vänsterpartiet 60 procent av väljarna bakom sig i samtliga fyra valdistrikten på Ersboda.

Socialdemokraterna var klart störst i kommunalvalet 2010, med mellan 49,8 och 47,2 procent i röstandel i de olika valdistrikten. Moderaterna kom tvåa i Västra Ersboda. Allianspartierna brukar dock inte få många röster på Ersboda. Vänsterpartiet var tvåa i tre av distrikten. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Rättvisepartiet socialisternas enhetslista slog tillsammans alliansens fyra partier i valdistrikten Mellan Ersboda, Östra Ersboda och Norra Ersboda.

Ersboda var länge ett oroligt område. Samtidigt har det varit en dynamisk, mångkulturell miljö med stora möjligheter. De flesta barn som växt upp där de senaste tjugo åren har fått nyttiga lärdomar om livsvillkoren i dagens Sverige och berikande erfarenheter för livet. Stämpeln som problemområde säger långt ifrån hela sanningen. Den blundar för de positiva initiativ som hela tiden tas, det engagemang som finns lokalt i och för stadsdelen, och chanserna som mångfalden ger.

Spåren av den tumultartade inledningen finns kvar. De syns i den nu presenterade enkäten från folkhälsoinstitutet. Ohälsotalen är höga. Själva innebörden är likväl inte helt lätt att uttyda. Folk på Ersboda säger att de trivs. Det betyder också något för välbefinnandet. Rimligen borde dock maktens företrädare känna att de har förväntningarna på sig av alla dem som inte mår bra och som lider under psykisk ohälsa i svåra situationer.

 

Andra läste även:

Nordebo: Holmlund passerar en gräns

Nordebo: Holmlund passerar en gräns

Åsikter Med analysen nedstampad så det klafsar i en dy av fördomar och nidbilder ger sig Umeås kommunalråd Lennart Holmlund in i tiggeridebatten. ?

Skratta eller gråta över landstinget?

Skratta eller gråta över landstinget?

Åsikter Den kommun som i mer än två års tid kämpat för en god och säker sjukvård i inlandet, nu är den enda i länet utan några som helst vårdplatser. ?

Skogen ägs alltid av någon

Debattartiklar Väldigt tidigt begår skribenten ett tankefel då han fastnar så i uttrycket ”vår skog” att det sedan går honom helt förbi att skogen faktiskt ägs av någon, skriver debattskribenten. ?

Sjukvården huvuduppdraget

Sjukvården huvuduppdraget

Debattartiklar I stället för att driva på för förbättringar av sjukvården väljer Socialdemokraterna att sticka huvudet i sanden, skriver Niklas Sandström (M). ?

Många nya jobb behövs
i vård och omsorg

Ledare (2014-04-23) Landstinget i Västerbotten söker sex läkare, ett tjugotal sjuksköterskor och fyra undersköterskor. Behovet av rekrytering och förstärkning på personalsidan är mycket stort och väntas öka ytterligare framöver. ?

Försvarsberedningen__ är vingklippt

Försvarsberedningen
är vingklippt

Krönikor Det var några i den försvarspolitiska twittersfären som undrade vad riksdagsledamoten Allan Widman (FP) egentligen menade, då han på annandag påsk kortfattat bloggade: ”Inte nu… Men sedan blir det åka av…”. ?