Umeå
Tom Juslin - Det är inte så lätt att få upp det här, säger Patrik Berg och visar det omkullvälta och uppbrutna kassaskåpet.

Tjuvar tog alla pengar

Publicerad 8 juli 2012 (uppdaterad 9 juli 2012)

Umeå Hela helgens stora kassa  försvann vid inbrottet på  Sjöbris.

FÖLJ ÄMNEN

– Det här är fråga om ett planerat inbrott som utförts av riktiga proffs, säger Patrik Berg, ägare till restaurangbåten.

Klockan tre på lördagsnatten gick personalen hem och larmade huset. Sjöbris har ett avancerat larmsystem som är kopplat till ett vaktbolag.

– Men det är någon som kan sånt här som varit i farten. De hade manipulerat larmet, med bland annat tejp,  så att de kunde ta sig in. De bröt sig in genom ytterdörren och sedan in i ett rum till utan att larmet gick. Sedan har de brutit upp kassaskåpet och till det måste de haft någon typ av hydraulisk utrustning, för det är ett stort skåp, säger Patrik Berg.

Ovanligt mycket pengar

Tjuvarna lade beslag på hela dagskassan, som var ovanligt stor den här helgen med fint väder och Fogerty-konsert. Hur mycket pengar som försvann håller man på att sammanställa.

– Vanligtvis ”bankar” vi pengarna varje dag, men just den här lördagsnatten låstes de in i kassaskåpet. Som tur är betalar många av kunderna med kort nuförtiden, så all försäljning ligger inte i kassaskåpet. Den stora förlusten för mig är, utom pengarna,  allt som blev förstört i samband med inbrottet. det handlar om rätt stora värden, säger Patrik Berg.

Inbrottet upptäcktes när personalen kom till restaurangbåten vid niotiden på söndagen. De slog larm till polisen som anlände till platsen och säkrade en del spår.

Ölstöld i fredags

Natten mot fredagen skedde också ett inbrott på restaurangbåten.

– Men det var av helt annat slag. Det var någon som slagit sönder en ruta och norpat åt sig några öl. Vid nattens inbrott var det helt tydligt att det var kassaskåpet de var ute efter, säger Patrik Berg.

 • Pengarna i madrassen!

  Trist! Men se det som lärpengar kanske!

  • pwm

   Jo, men klockan 3 på natten kanske det inte känns helt tryggt att vandra med en välfylld penningväska för att droppa av hos bank…

   • lasse

    Isåfall räknas det som rån och täcks av ev försäkring men inte  för  stor summa i kassaskåp.
    luktar något??

   • tomas

     Och vem har sagt att man måste vandra?

 • LL

  Tragiskt.
  Men måste säga att en korrekt utförd larminstallation går inte att manipulera på det sättet. Kolla upp det så kanske detta inte blir återkommande!

 • Naturvän

  Märkligt att det var så lätt att öppna kassaskåpet. Hur många har vetskap om kassaskåpet, att kassan ej var på banken, så de kunde ha med sig lämplig utrustning. Vid satsning på larm/övervakningskameror satsa på mer än ett system så om ett sätts ur funktion finns det ”backup”.

 • Larmexperten!

  Avancerat Larmsystem….. som kunde bli manipulerat med….TEJP?!?!
  är ju inte så imponerad jah…vet inte vad ni andra säger!

  • pwm

   Mer än ett larmsystem som kan manipuleras om personen som vill manipulera har access till lokalerna när larmet ej är på, vilket ju är ett vanligt problem för butiker, och offentliga inrättningar.

   Har du magnetgivare på dörr så går det att tejpa dit en extra magnet… Rätt många rörelsedetektorer lider, tyvärr, av liknande problem. Glaskross har problem.
   Så  var inte så kaxig. De flesta larmsensorer har också mer eller mindre effektiva motmedel. Det finns en anledning till att många vill ha kamera i sina lokaler – då har de i alla fall chans att ha fått bild på den som rekade, samt förhoppningsvis på själva nattbesöket.

   • Peter S

    Måste iså fall vara ett amatör ”hobbex” larm. Ett bra avancerat larm märker om det ”tejpas fast” en extra magnet. Larmet har ett minne och vet hur ”normalläget” skall vara. En extra magnet förändrar normalläget och larmet utlöses. Larmet känner av förändringar även under dagtid då larmet är urkopplat.
    Samma gäller rörelse detektorer

    • pwm

     Känns som du har för stor övertro. De flesta sensorer är sårbara när du har access till dem.

     GE, Ademco, BEA, … – de flesta modeller på marknaden har betydande svagheter. Och butikslokaler har inte samma typ av larm som bankvalv…

    • Humle

      rörelse detektorer kan manipuleras med hjälp av glas, det finns alltid ett sätt att knäcka dem, vissa är mer avancerat än andra men på ett eller annat sätt går det…

 • Konsulten

  Positivt tänkande är inte alltid bäst…

 • Tomas

  Nog är det bra nog förbannat ändå att folk inte kan få ihop sina egna pengar på ett ärligt sätt!Men pwm tycks ha lösningar på det mesta hoppas att han har det även denna gång?

 • http://www.youtube.com/watch?v=XjsgoXvnStY PetaFlux

  Hydralisk? Menar ni hydraulisk? 

 • Fride

  Ja är fortfarande lika förvånad över hur man kan bli bestulen tre gånger i tät följd utan att man  har vidtagit några som helst åtgärder för  att  utesluta att bli bestulna Risken att bli besulen blir ju mindre om man tar pengarna ifrån Restaurangbåten .

  • Kilroy

   Har ni tänkt på rånrisken om man ska lämna båten mitt i natten med massa kontanter!

   • Fride

    Tror endå att risken är mindre om man tar hem pengarna än att förvara dom på en obevakad båt

 • Fride

  Fortfarande för mej en gåta ?

 • Fride

  Det finns fortfarande stora frågetecken i denna fråga .

”Sunt förnuft måste råda”

Umeå Kommunstyrelsens arbetsutskott kräver en översyn och uppdatering av regelverken… ?

Stadsdirektören: &quotVi har gjort rätt"

Stadsdirektören: "Vi har gjort rätt"

Umeå Stadsdirektören Jonas Jonsson står fast vid att Umeå kommun har agerat rätt,… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Toppmodernt kök ska lyfta gastronomin till nya höjder

Toppmodernt kök ska lyfta gastronomin till nya höjder

Umeå En ny forskningsrestaurang ska flytta fram Umeås position som gastronomisk… ?

TV: Stor invigning med praliner

TV: Stor invigning med praliner

Umeå Under tisdagen invigdes Umeå universitets nya forskningsrestaurang med pompa… ?

Just nu: Här rivs det på Strömpilen

Just nu: Här rivs det på Strömpilen

Umeå Nu byggs det ordentligt på Strömpilen i Umeå. Innandömet på Sliperiet har… ?