Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Stormakter i möte om Syrien

Publicerad 30 juni 2012

Utrikes Just nu pågår det internationella toppmötet i Genève, Schweiz, med målet att hitta en lösning på krisen i Syrien.

FN-sändebudet Kofi Annan var skarp i sitt inledningsanförande, där han manade världsmakterna att enas kring en fredsplan för Syrien och varnade för konsekvenserna om så inte sker.

— Det syriska folket blir de främsta offren och deras död kommer inte enbart att bero på mördarnas handlingar utan även på er oförmåga att överbygga meningsskiljaktigheterna mellan er, sade Annan enligt AFP.

Kofi Annan har kallat till mötet för att söka stöd för sin fredsplan, vars huvudpunkt är att regimen och oppositionen ska bilda en övergångsregering tillsammans.

Reuters skriver att Annan även varnade för att en ”mycket allvarlig internationell kris” hotar.

— Vi är här för att komma överens om riktlinjer och principer för en syrisk-ledd politisk övergång som införlivar de legitima förhoppningar som det syriska folket hyser.

Storbritanniens utrikesminister William Hague uppmanar FN:s säkerhetsråd att nästa vecka förhandla fram en resolution som innehåller sanktioner mot Syrien.

— Ingen av oss strävar efter en militär insats, säger Hague vid mötet enligt Reuters.

Hague säger också att de som genomfört kriminella handlingar i Syrien måste ställas till svars, och att det ska vara en del av övergångsprocessen – en process som enligt Hague inte kan ledas av president Bashar al-Assad eller hans närmaste medarbetare.

Men Hague verkade också förespråka ett möjligt militärt ingripande.

”De steg vi kommer överens om här i dag, och här är jag av en annan åsikt än min (ryske) kollega Sergej Lavrov, kommer att kräva snabbt stöd av FN:s säkerhetsråd i form av en kapitel 7-resolution,” ska Hague ha sagt i sitt tal som Reuters läst.

Kapitel 7 är den del av FN-stadgan som sanktionerar militära ingripanden.

Enligt talet anser Hague att det är svårt att sätta trovärdig press på den syriska regimen och andra aktörer utan en sådan resolution och möjligheten att straffa de som inte samarbetar.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar deltagarna i Genèvemötet att han kommer att tvingas dra tillbaka FN-observatörerna från Syrien om inte mötet kommer fram till en lösning på krisen, uppger William Hague enligt Reuters.

Förutom utrikesministrarna i FN:s säkerhetsråds permanenta stater – USA, Ryssland, Storbritannien, Kina och Frankrike – deltar också representanter för Syriens grannländer Qatar, Turkiet, Kuwait och Irak i det kritiska mötet.

Samtidigt som mötet pågår fortsätter våldet i Syrien. Minst elva människor, de flesta civila, har hittills dödats på olika platser i Syrien i dag, rapporterade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) i Storbritannien enligt AFP.

Våldsdåd rapporterades bland annat från Hama i centrala Syrien, Daraa i söder och Douma i huvudstaden Damaskus utkanter. SOHR varnade för en katastrofal humanitär situation i Douma där mer än 100 familjer uppges vara fast, omgivna av regeringsstyrkor.

TT:s utsände på plats i Syrien har talat med en oppositionell aktivist i en förort till Damaskus.

— Kofi Annans plan är bra, men regimen gör inte sin del, säger aktivisten.

— Om inte omvärlden gör något kommer Syrien att gå under. Ryssland är vår fiende. Vi väntar oss ingen hjälp från dem.

Just nu: Misstänkt inbrott på skola

Lycksele Ljud från en glasruta som krossas skall ha hörts och personer skall ha synts i skolan. ?

Rekommenderar samtalsterapeut

Rekommenderar samtalsterapeut

Inrikes Problem med att folk ”klumpar ihop Norrland” till ett? Sök hjälp tycker folkvettsexperten. ?

Är det okej att klumpa ihop allt ovanför Stockholm som Norrland?

Visa resultat
Krockade med älg

Krockade med älg

Vindeln En viltolycka inträffade på lördagskvällen i Vindelns kommun.  ?

Just nu: "Slår
sönder saker"

Vännäs Polis är på väg till Vännäs för att stoppa misstänkt skadegörelse. ?

Skadegörelse på skola

Nordmaling Någon har tagit sig in i lokalerna. ?

Över  15 grader

SMHI: Över
15 grader

Umeå Det råder vädervarning för delar av länet i morgon – men på annat håll blir det betydligt bättre väder.  ?

Värme ger läskigare djur

Inrikes Uppvärmningen har fler hemskheter med sig.