Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Vännäs
Scanpix

Här satsas mest på skolan

Publicerad 29 juni 2012

Vännäs Två kommuner i länet lägger mest pengar i landet på utbildning, utslaget per invånare.

Solna och Sundbyberg är de två kommuner i landet som lägger minst pengar, men Vännäs och Vilhelmina ligger i topp. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.
Bland de tio kommuner där utbildningen kostar minst återfinns också de tre storstadsregionerna.
I de tre kommuner som lägger mest pengar på utbildning – Bräcke, Vännäs och Vilhelmina kommuner – är kostnaderna mer än dubbelt så höga per invånare än i Solna.

Här är listan över fördelningen av pengar på utbildning per invånare i din kommun:

1. Vännäs, 21 348 kronor

2. Vilhelmina, 20 727 kronor

3. Lycksele 18 945 kronor

4. Bjurholm, 18 634 kronor

5. Storuman 18 631 kronor

6. Robertsfors, 18 198 kronor

7. Vindeln, 18 135 kronor

8. Malå, 17 603 kronor

9. Norsjö, 17 511 kronor

10. Nordmaling, 17 143 kronor

11. Dorotea, 16 240 kronor

12. Åsele, 15 412 kronor

13. Skellefteå, 14 802 kronor

14. Sorsele, 14 651 kronor

15. Umeå, 15 409 kronor

Andra läste även:

 • Albert Herbertsson

  HEJA VÄNNÄS HEJA HEJA
  Helt rätt.

 • Sonja Eriksson

  Vore intressant att även få en jämförelse av hur stor procent av befolkningen som är under utbildning samt om det enbart gäller ungdomar eller om  även vuxenutbildningen är medräknad.

  Siffrorna är värdelösa utan även de uppgifterna. En befolkning med låg medelålder resp med hög medelålder gör att kostnad per invånare slår väldigt olika. Säger inget om vad varje utbildningsplats kostar vilket är intressantare. 

 • gäst

  Vad har man räknat med för kostnader? Har man räknat in alla kostnader dvs pedagogiskt stöd, kostnader för elever i andra kommuners skolor, skolskjutsar etc? Det är nog så intressant för att veta VAD som kostar i skolväsendet. Att det går mkt pengar är inte direkt kopplat till bra skola eller goda resultat.

 • Tant Grå

  Snacka om icke-statistik.
  Länka till rapporten så man kan läsa om vad som faktiskt ingår i undersökningen. Nyckeltal som samlas och används av ex.vis SKL innehåller olika parametrar från olika skolor, som om fasta kostander som lokaler ingår, ibland ligger kostander hos skolnämnen, ibland hos tekniska. Gör ju en enorm skillnad. Hur justerar man statistiken för sånt som låååånga avstånd som skolskjutsar i fjällkommuner, dyra byaskolor, fördelningen av vuxna/barn i kommunen, antalet friskolor etc, etc?

  Sen kan man ju då fundera på vad som är relevant i själva frågan. Åsele har de senaste åren legat mycket hög och till och med högst i flera rankinglistor över hur bra skolor fungerar, men ligger rätt lågt i den här listan samtidigt som Vilhelmina har stora problem att klara av målen i skolan och får mycket negativ kritik och ändå ligger högt i den här listan.
  Hur mycket pengar som läggs på skolan har alltså ingen relevant betydelse kan man ju då gissa sig till.

 • tacksam

  Förstod att Bräcke skulle ligga i topp. Gick själv där under -50-talet. 1950-talet. Då pratades det inte särskilt mycket om ”måluppfyllelse”.Däremot  fick vi av kunniga lärare ta del av det vi inte visste.

 • Thomaz Berglund

  Är gymnasieskolan inräknad är det inte så konstigt. Liljaskolan har utbildningar som är rätt dyra.. Säkert dubbelt mot en grundskoleplats.

 • Stefan Olofsson

  ja, det är ju som de flesta kommenterar artikelns uppgifter, att redovisningen och vad som ingår är ju väsentligt vid en sådan här jämförelse. Man använder ju ett kvotsystem som gynnar kommuner med lågt invånarantal.

Vad tycker du?

Valfrågan: Vad tycker du?

Vännäs Vilken är den viktigaste frågan i din kommun? Visa vad du tycker på vk.se – fyll i ett webbformulär om viktigaste frågan i din kommun. ?

Valfrågan Vännäs

Vännäs Klicka dig in och gör din röst hörd här! ?

Chatta med Jourhavande präst

Vännäs Snart är det möjligt att chatta med Jourhavande präst. Jourhavande präst i Svenska kyrkan utökar sin tjänst genom att öppna två nya kanaler… ?

Nya sätt att varna om bränder och olyckor

Nya sätt att varna om bränder och olyckor

Vännäs Nya tider kräver ny teknik. Viktiga meddelanden till allmänheten, vid bränder och andra… ?

Förstörde bilhuv

Vännäs En Vännäsbo åtalas efter att hon förstört en huv på en bil. ?

Vill hitta lösningar på bostadsbristen

Vännäs Kan kooperativa hyresrätter, likt de som planeras i Nordmaling, vara en lösning även för Vännäs? ?