Vilhelmina

Uppsägningar godtas inte

Publicerad 29 juni 2012

Vilhelmina Nu har Kommunal ogiltigförklarat uppsägningen av de nio undersköterskorna i Vilhelmina och begärt tvisteförhandling.

Kommunal och Vilhelmina kommun är oense om undersköterskorna som misstänks för tidsfusk, skriver Kommunalarbetaren.

FÖLJ ÄMNEN

För några veckor sedan fick undersköterskorna anställda på ett demensboende i Vilhelmina veta att de skulle sägas upp. De skulle ha fuskat med tidrapporteringen genom att stämpla ut åt varandra.

Förhandlingar mellan Kommunal och arbetsgivaren inleddes direkt.
– Jag kan inte säga vad vi är oense om eftersom vi fortsätter förhandlingen, säger Anette Abrahamsson Kommunals ordförande i Vilhelmina, till Kommunalarbetaren.

Nu kommer tvisteförhandlingen att inledas i slutet på juli och drivas av Kommunals avdelning i Västerbotten.
– De anställda har anställningen kvar tills den är klar, säger Anette Abrahamsson.

 • Prastenslillakraka

  Tycker kommunalfacket att det är OK att göra som de anställda gjort?

  • Lagenn

   Alla är i Sverige är oskyldiga i lagens mening till motsatsen är bevisad och dom har vunit laga kraft.Även i Vilhelmina

   • Fidel

    Visst är det så men dom som beter sig så skall skämmas ändå!

 • Berit33

  Sköter man inte sitt jobb så är det bara att promenera därifrån…

  • Bridgeth

   Absolut är det så Berit33, men arbetsgivaren kan som i mitt fall undvika ge arbetsredskap, inte lyssna när man påtalar att ens hälsa riskerar bli värre, man blundar helt enkelt, man kan hitta på vad som helst. Arbetsgivarna har fått större fördel numera, facket har  tappat mark då lagar och regler är skrivna till arbetsgivarens fördel. En facklig representant sa till mig en gång: säger arbetsgivaren att du ska hoppa, då ska du hoppa. Vi är inga livegna slavar, vi är människor och vi har alla lika värde. Jag hoppas att undersköterskorna får rätt, jag kan inte tänka mig att så många skulle be arbetskamraten logga ut, man har ju ett kort och alla kommer inte samma tid på morgonen. Sanningen kommer alltid fram förr eller senare.

 • Facktvivlare

  Helt absurt att facket oftast tar parti för de som begår olagligheter eller på andra sätt inte utför sina åligganden. Facket är ett hån mot oss som vill göra ett bra jobb på ett ärligt och hederligt sätt. Den som begår brottsliga handlingar vet alltid om konsekvensen av det och därför bör de sparkas.

 • Fidel

  Detta är väl inget ovanligt så därför vill facket ta strid och visa att det är inget att bli avskedad för.

 • Vad händer?

  Det blir spännande att höra hur detta slutar. För jag tror att det blir många som kommer att fuska med tider, speciellt  om facket försvarar dom och tycker att det är OK 

 • Storskruven

  Jo, facket tog strid när en anställd på mitt företag sålde tjänstebilen i Norge samt sålde ”billig bensin” för 5 kr litern som han köpte på firmakortet. De menade att det var ”ett språkligt missförstånd”. Facket är och förblir de kriminellas företrädare.

 • JJ

  Men låt de skyldiga sluta, hade det varit en person som betets sig så hade inget hänt från fackets sida men nu blev det sådan uppståndelse i media att de reagerar.

  Gör man så där ska man stå sitt kast.

 • Genesis9

  För Kommunals avdelning, handlar det sannolikt, inte i första hand om, att gå till strid för några ”stackars” LO-medlemmar. Utan  striden handlar egentligen om , att med näbbar och klor,  försvara fackets egna maktposition i prestigens namn.   

 • tOra

  Lustigt att de anställds redan är dömda då polisutredning knappt hat startat. Mycket pekar på missförstånd men allmänheten har redan dömt!

 • Ola Lundgren

  Helt rätt Göran, det måste finnas andra åtgärder än avsked för snedstämpling. 

 • janne

  Bland oss som måste byta om är möjligheten väldigt liten, eftersom att vi registreras när vi ska in i omklädningsrummen!
  Därför kommer inte tiden på flexklockan att stämmaq mot den tid jag drar in mig för att byta om.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=518911304 Kicki Norman

  Göran Jonzon.
  Om du tog dig tid att läsa på så skulle du veta svaret på alla dina frågor. Du borde verkligen hålla dig för god för sådan populism. Det lär ju heta att du ska vara en rättskaffens man.

 • Flexklockan

  Flexklockan
  Många gånger tar man inte nyckeln samtidigt med instämplingen.Man kan gå till tvättstugan med smuttskläder och sedan gå till en vårdtagare.
  Därefter tar man ut sin nyckel. samma vis på eftermiddagen efter två fikat så lämnar man in sin nyckel i nyckelskåpet. För då har kvälls personalen kommit.Man fortsätter att städa och gör omvårnad hos boenderna.Det har mig veteligen inte kommit till våran kännedom att nyckel ska tas ur och sättas tillbakas vid instämplig och urstämpling.
  Detta händer nog i vilhelmina också.
  Från en undersköterska i ett annat län.

 • Inte skatteparadisare

  Vem kunde ana att en så polemisk politiker skulle ställa sig upp och försvara en typ av systematiskt fusk som detta. Att dra in vad andra gör och sprida politikiska floskler är det en metod som ska användas i detta läge. Om Vi ska skylla våra egna svagheter på andra då faller mycket av det goda i samhället.  Att många har åsikter i ämnet är helt rimligt, Vi behöver disskutera moral och etik för att hålla våra värderingar levande. Slutligen en fråga- hur kan man förklara för sin ledning att man behöver mer personal om man systematisk kan ”hoppa över” att arbeta på betalt arbetstid? 

 • Hur är det?

  Vad är rätt och vad är fel?
  Jag läste precis ett inlägg `Inte skatte paradis´ och blev förvirrad, etik och moral behöver vi diskutera men innebörden i det jag läste handlar mer om att en politiker har tyckt till…  Jag ställer upp på etik och moraltanken och vill dela några tankar i frågan. `Vad är rätt´ och `Vad är fel´ Låt oss leka med tanken att människor stämplarin och går och fikar en kvart på morgonen, vad är rätt och vad är fel? Låt oss tänka att man har en kort lunchrast stämplarin men börjar inte med arbetssysslorna, vad är rätt och vad är fel? Låt oss tänka att en arbetsledare för en mindre enhet har 70% högre lön än arbetsgruppen, vad är rätt och vad är fel? Oron i dessa tankar blir, finns det risk för korruption i vår kommun? Är det så att om du ingår i rätt lag har du särfördelar? Och om du är rätt person så finns det ingen brist på fördelar? `Vad är rätt och vad är fel´  Det är utifrån dessa tankar som jag reagerar på de konsekvenser dessa nio har blivit utsatta för, Vi ALLA ÄR LIKA MYCKET VÄRDA I EN DEMOKRATI… Men men hur är det i den här kommunen????

 • Mattzzz

  Men ta och ge dig…man kan väl för f-n inte försvara att folk fuskar med sin arbetstid och det gäller även politiska företrädare.Sen har större delen av den arbetande befolkningen en moral att inte fuska,men du verkar ha en annan uppfattning och det säger allt om din moral,sedan så är det inte frågan om att ”trampa på de utsatta” för här är det ett solklart fall av ett långvarigt missbruk av tidsrapportering så jag har verkligen svårt för att känna medömkan för en olaglig handling.

  • Fina Frida

    Du reagerar starkt och oförsonligt på något som är kutym inom offentlig sektor. Min livserfarenhet säger mig att du också har fuskat eller lurats i ditt liv. Har du inte det är du en utopi. En människa som är helt omöjlig att umgås med. Den totala rättvisan går inte att få. Inför vi det uppstår ett samhälle där det inte går att leva.

   Jag kan mycket väl försvara människor som gör fel. Även om jag inte är advokat kan jag det. Det måste finnas människor i vårt samhälle som tar parti för utsatta även om de råkat fuska. Däremot kan jag tycka att välbeställda i ledande politiska sammanhang ska dömas för sin girighet. För då handlar det om enbart om girighet.

   Med en USK:a-lön kan det aldrig handla om girighet utan om överlevnad. Det kan handla om en förhållningssätt på en avdelning som den enskilde rycks med i. Ett kamrattryck osv…..Att i det sammanhanget göra utfall som du gör är inte bara omänskligt utan även oklokt när ingen riktigt vet vad som hänt.

   En moralstyrd människa har inte förmågan att känna medömkan. Att något är olagligt kan det vara om det visar sig att de brutit mot lagen. Själv bryter jag mot lagar varje dag. Oftast är det fortkörning och jag har också pissat på parkeringsplatser när jag inte kunnat hålla mig vilket också är olagligt men ack så nödvändigt.

   Tror du kan sova lugnt eftersom det nu kommer att tas upp rättsligt. Låt sömnen dämpa din upprördhet och ilska över fusket. Du får väl fira och glädjas över att nio familjer far illa och hamnar i en omöjlig situation på arbetsmarknaden. Känn hämndens glädje när du ser deras barn hamna i samhällets utkanter. Gläds över straffet du utfärdar själv gentemot utsatta ”fuskare”.

   Att inte kunna känna empati kallas förresten psykopati.

 • LM

  70000 på 9 personer. Ja då blir det väl några kr per dag. Omkring 30 kr enligt mina beräkningar. Undrar hur många minuters arbete det motsvarar? För undersköterskorna själva är det mindre än 15 minuter per dag och än mindre blir det om man tar någon av de högre tjänstemännen/avlönade politikerna inom kommunen. För t.ex. Åke Nilsson och Karl-Johan Ottosson så motsvarar det en 6-7 minuter per dag.

  Hoppas för guds skull att ni aldrig – under betald arbetstid – drar fötterna efter er när ni varit på möte, eller börjar prata om storox’n som ni såg på passe förra veckan, eller helt enkelt ringt gubben och sagt åt han att steka korv åt barna. För då slösar ni lika mycket som dessa personer. Om inte mer. Jag gissar att de som skriker högst är de som har mest dåligt samvete själva och önskar att invånarnas granskande öga styrs åt annat håll.

  Visst var det fel, men den som är felfri kan ju kasta första stenen. En varning med återbetalningskrav hade räckt lång, och hade inneburit mindre förluster för kommunen.

  Att facket engagerar sig är inget annat än deras plikt, som så riktigt påpekats tidigare. De är där för att vara motpart till arbetsgivaren i förhandlingar etc. Att folk surar över det är ju inget annat än korkat.

 • Fina Frida

   De ska självklart även bistå vid mord! Om man betalat avgiften förstås.

 • Privat arbetsgivare

   Intressant att du jämställer pedofiler med tidsfuskare.

 • Göran Jonzon

  Nu får vi se hur mycket brösttoner som kan uppammas i morgon när SVT/Västerbottensnytt visar hur ledande befattningshavare åsidosatt lagen till förmån för vissa utvalda leverantörer.

  Vilhelmina kommun har lidit skada av fusket med tidstämplingen, det råder det inga delade meningar om.
  Men här talar vi om ekonomiska skador som mångdubbelt överstiger det som de 9 avskedade undersköterskorna orsakat.

  När det gällde de 9 fuskande undersköterskorna reagerade några anonyma självutnämnda åklagartribunaler mycket häftigt.
  Nu får vi se om rättrådigheten är lika uttrycksfull när det handlar om gynnande av patriarkens nära anhöriga och dennes vänkrets?

  Eller reagerar man bara när dirigentpinnen anger takt och tonläge?

  • lokal odlare

   Vad har detta med avskedade undersköterskor att göra och vem/vilka syftar Du på som skadat ”mångdubbelt”? Dina paralleller blir bara märkligare och märkligare. Kan man verkligen jämföra äpplen och päron?

   • Medmänniska

     Att du inte fattar är minsann konstigt?!? Det handlar om vem som får bryta mot regler. Jämförelsen är väldigt adekvat och riktig. Den visar på att för vissa är det politiskt riktigt att bryta mot regler än hur mycket det kostar samhället. För andra räcker det med små summor för att moralisterna ska ”gå i taket” och bete sig som ”likskändare”.

    Vad som är intressant och märkligt är att du tar parti för ”överheten” och ifrågasätter oskyddade ”små människor” i samhället.

  • Hur är det?

   Hur är det?
   Ja då det är miljonrullningar i kommunen verkar allt bara vara tyst?
   Vart är vår starke man nu? Då det gällde de nio såg vi honom hålla att moraltal i tv, men nu då?
   Hur är det/ Förundrad??

 • uska i annan verksamhet

  Lars, kanske har du inte full insikt i hur det ser ut inom vården. Vårdtyngden är föränderlig med nya boenden, försämring i de äldres sjukdomstillstånd etc. Oftast är den känsligaste delen morgon och kväll. Vi vet ju inte exakt vilka tider på dygnet som det fuskas men jag har svårt att tro att det är på morgonen i alla fall.
  Det som har gjorts är fel på alla sätt och vis, men dra för den delen inte in alla verksamheter med tal om effektivisering osv. Fakta är att det sker besparingar kontinuerligt och det fungerar kanske för stunden, men det kan bli stora förändringar från en dag till en annan.
  Nu har detta hänt och de inblandade har nog lärt sig en läxa, förhoppningsvis andra också. I en annan artikel säger Åke Nilsson att han aldrig varit med om liknande, åtminstone inte i den omfattningen. Jag hoppas att eventuella fuskare som inte varit med i ”den omfattningen” behandlades likadant genom uppsägning, polisanmälan och uppsägning.
  Det är ledsamt att läsa hur så många tar sig friheten att döma utifrån artiklar, räcker det inte med de straff kommunen ger?

 • Bbo

   Fast på ett ålderdomshem och särskilt ett demensboende ska man ju också umgås med de gamla när man får tid över. Det sägs ju ofta att man inte har tid att ta ut dem på promenad t.ex..

  Men tycker trots det att en varning + betala tillbaka hade räckt.

 • Bra med folk som har hjärna.

   Nej det är inte dumt! Om det pågått så länge som det sägs så har det blivit snarare en regel än ett undantag och då kan chefer och arbetsledning inte komma undan sitt ansvar. Det är indirekt de som tillåtit det. Jag är helt övertygad om att det annars inte skulle inträffat. De kan inte ha undgått att uppmärksamma det och har det inte reagerat, som också är deras ansvar, har de också tillåtit.

  Blir också väldigt upprörd när de som är starka och har makt på det här sättet mobbar människor som är utsatta och svagare. De som här har ”ojat” sig högst misstänker jag är människor med behov att förtrycka för att själva växa i sina egna ögon. Har de, som de säger, regerat på någon sorts moral och etik vore det istället andra saker de först skulle ha reagerat på i kommunen.

 • http://www.facebook.com/people/Jimmy-Kårhed/666656860 Jimmy Kårhed

  Helt fantastiskt att det finns patetiska människor som blir upprörda då facket tar tag i en sak som helt uppenbart sköts otroligt illa, jag är långtifrån säker på att det går att bara sparka någon för detta utan att ge skriftliga varningar först. Man kan i vilket fall inte bara sparka någon hur som helst utan vissa rutiner måste följas, det finns en anledning till att vi har ett fack och det är att skydda dess medlemmar så att vi inte alla bara utnyttjas av företagen.

 • uttråkad

   Men så vansinnigt ruskigt du skriver! Vet de inte hur man arbetar?

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Vilhelmina Umeåborna har tredje bäst tillgång till fibernät i Sverige.
Det är årlig… ?

Inlandskörer sjunger i operan

Inlandskörer sjunger i operan

Vilhelmina Körer från Storuman, Stensele och Vilhelmina sjunger den här helgen i… ?

Fler kan få tidig skatteåterbäring

Fler kan få tidig skatteåterbäring

Vilhelmina Nu förlänger Skatteverket tiden för att skaffa en digital brevlåda inför… ?

Äntligen! Ljuset tar över dygnet

Äntligen! Ljuset tar över dygnet

Vilhelmina Vårtecknen dyker upp ett efter ett, och på tur står vårdagjämningen som… ?

Man med kniv påträffad

Vilhelmina Polisen har under lördagskvällen påträffat en man med kniv i… ?