Nordmaling

Högst på önskelistan – mer tid

Publicerad 28 juni 2012

Nordmaling Hus, häst och hund. Lägg därtill sommarstuga vid Sandöbron, släkthuset i Florida och egen fastighetsmäklarbyrå i Nordmaling.

FÖLJ ÄMNEN

Livet rusar på i full fart för Marja Westermark. – Skulle jag önska mig något så är det mer tid.

Marja har ett gediget intresse för hus och byggande och skruvar ihop köksskåp, kaklar, tapetserar och målar lika gärna som hon bygger förråd. I vår har hon renoverat bron hemma med sonen Tom som hantlangare och det senaste byggprojektet är bastun i källaren.

– Det är så mycket man vill göra. Jag skulle vilja bygga en altan till huset också.

Musik har varit en stor del av livet sedan hon var liten.

– Jag har provat alla möjliga instrument och tagit sånglektioner. Mamma var väldigt intresserad av att man skulle utveckla alla konstnärliga sidor.

– När jag fyllde år fick jag alltid en skiva. Beatles är nog det band jag lyssnat mest på. De har följt mig genom hela livet.

Många festivaler

Under åren har det blivit en hel del konserter och de klassiska festivalerna som Hultsfred, Roskilde och Provinssirock utanför Seinäjoki som är Finlands största rockfestival. I fjol åkte Marja med dottern på Readingfestivalen i England, där My Chemical Romance var huvudattraktionen.

– Jag skulle gärna sjunga i kör också, men det finns helt enkelt inte tid.

Som barn bodde hon mer eller mindre på K4-stallet och i dag ägnar hon mycket tid på olika tävlingsbanor med dottern Anna och familjens Westfalen-sto Coconut.

Familjen är viktig för Marja. När hon var fyra år skilde sig föräldrarna och Marja och hennes bror bodde kvar med mamma på Ålidhem.

– Mamma jobbade och jag var hos dagmamma i samma hus. Jag behövde inte ens ta på mig skorna för att gå dit, väldigt praktiskt.

Dagmamman gick hastigt bort i ung ålder och Marjas mormor och morfar bestämde sig för att lämna Grängesberg och flytta upp till sina barnbarn.

– Jag var hos mormor på dagarna och fick nog en lite gammaldags uppfostran. Det var viktigt med bordsskick och att man skötte sig snyggt och var artig.

Mjölk i kanna

– När man var hos farmor i Härjedalen fick man hämta mjölk i en kanna hos bönderna i byn. Korna togs upp vill fäbodvallen på sommaren. Det låter ju som att jag är hundra år gammal när jag berättar sånt för mina jämnåriga, skrattar Marja.

Skoltiden bodde hon på Mariedal och där föddes intresset för skidåkning.

– Det var ju gångavstånd till Bräntberget så jag har åkt mycket skidor både på längden och utför.

Det intresset har Marja hållit vid liv och hon är en flitig åkare på elljusspåret hemma i Nordmaling.

Hon utbildade sig till vårdarinna och fick genast jobb i omsorgen, men kände att hon ville något annat. Då hade hon redan träffat Christian 1990 som hon gifte sig med i fjällkapellet i Bruksvallarna fyra år senare.

Pendlade 18 mil

Marja började sin utbildning till mäklare i Gävle på distans i början av 2000- talet. En hektisk tid med heltidsstudier, jobb i omsorgen vid sidan om och två småbarn hemma. Strax innan hon var färdig med sin examen 2005 hade hon fått jobb – i Härnösand.

– Jag pendlade 18 mil enkel väg från Hörnefors. Det är klart att det var slitigt.

Ett halvår senare fick hon jobb hos Skandiamäklarna i Umeå och sedan 2008 driver hon Norrhus fastighetsbyrå.

De senaste åren har det blivit många resor till huvudstäder som Madrid, Berlin, London och Paris, men hon har också varit i Australien, Malaysia, Florida, Turkiet, Grekland, ja listan kan göras lång.

– Jag skulle gärna åka till New York eller Kuba. Det känns som en speciell miljö, det vore intressant att se om det är som man tror.

MONICA LUNDQVIST

Företag får ny vd

Företag får ny vd

Nordmaling Tillverkningsföretagen Protab Vindeln och Protab Nordmaling byter vd. Ny vd… ?

Vill att fler söker sig till primärvården

Nordmaling Moderaterna presenterade på fredagen sin landstingsbudget för 2017-2019. Fokus… ?

Länets äldsta mamma

Länets äldsta mamma

Nordmaling Länets äldsta mamma finns i Skellefteå. Det visar färsk statistik från… ?

Ny öl- och whiskymässa i länet

Ny öl- och whiskymässa i länet

Nordmaling En ny öl- och whiskymässa arrangeras i länet om några veckor.
Platsen blir… ?

Greppade krogvaktens kön – döms

Greppade krogvaktens kön – döms

Nordmaling Tumult uppstod när den berusade mannen skulle avvisas från Umeåkrogen. Bland… ?

Tyck till om Nordmaling
Applåden från Nordmaling