Åsele
Curt Dahlgren

Förvirring inför älgjakten

Publicerad 26 juni 2012 (uppdaterad 8 mars 2016)

Åsele Förändringar inför älgjakten har skapat förvirringoch en livlig debatt bland länets jägare.

Jägarnas riksförbund tillhör kritikerna och menar att små jaktmarker blir grovt misshandlande.
En av nyheterna är att det är slut med fri kalvavskjutning. Genom att återinföra tilldelning är förhoppningen att hälften av de älgar som skjuts ska vara kalvar.
Att ha styrd tilldelning av älgkalv kommer att minska avskjutningen, tror Jägarnas Riksförbund. Länsstyrelsen är inte heller främmande för att det kan bli så. I så fall blir det tvärtemot intentionerna.

”Hittar inte fler”

– Nu kommer tidigare stora kalvavskjutningsjaktlag att hindras medan de övriga inte hittar fler kalvar. Vi måste även beakta att stora rovdjur konsumerar betydande andel av älgkalv. När björn, lo och järv ökar kommer det inte att finnas många nyfödda älgkalvar när hösten kommer, säger Solveig Larsson, Umeå, förbundsordförande i Jägarnas riksförbund.
– Jag är orolig att kalvavskjutningen kan minska på sina håll, säger Erik Lindberg, jakthandläggare på länsstyrelsen.
För att motverka detta är länsstyrelsen inte främmande att jaktområden som varit duktiga på att skjuta kalv får extra tilldelning.
Björn tar många älgkalvar och enligt Lindberg är det
i vissa områden nödvändigt att ta stor hänsyn till detta.
– Annars blir det omöjligt att skjuta den tilldelade kvoten kalv.

Krävs större arealer

Förändringen när det gäller arealkrav och tilldelningsnorm har skapat flest frågetecken.
Tidigare arealkrav för ett A-licensområde medgav alltid en tilldelning av minst en vuxen älg.
Beroende på var i länet krävs nu från 238 hektar upp till 1 400 hektar för tilldelning av en vuxen älg. Sorsele respektive Vilhelmina ovan odlingsgränsen har exempelvis arealkrav på 1 400 hektar per vuxet djur, Dorotea 800 hektar och i Umeå är kravet knappt 300 hektar.

Kalvjakt längre

Finns det tidigare B-områden som utökat sina arealer genom att gå samman med rågrannar, men ändå inte kommer upp i arealkrav för en vuxen?
– Ja, men varje licensområde som uppfyller kraven får minst en årskalv. De som endast får en kalv kan i alla fall jaga under en lång period. Chansen att lyckas är därmed större. Det går även att vänta lite senare på säsongen så att kalven hinner växa på sig.
Solveig Larsson tycker att de nya reglerna innebär grovt misshandlande av små jaktmarker.
– Alla som har miniareal ska få en kalv i tilldelning och därefter använda tilldelningsnorm, där nästa tilldelade djur blir en vuxen.
– Om ett jaktlag verkligen vill vara säker på att de skall få tilldelning av vuxen älg så måste de söka samarbete med jaktgrannar.

Senare än normalt

Årets älgtilldelning presenteras senare än normalt.
Är det ett problem?
– Det är bra att få reda på tilldelning så snart som möjligt för att kunna planera.

I dagens VK kan du se hur älgkvoterna i länet är fördelade.

 

Roland Edlund

 • älgjägare

  Kloka ord från en klok jägare .Varför ska man betala dyrt för att skogsbolagen vill minska älgstammen dom borde som du säger betala oss jägare eller jaga gratis på dessa marker.Samt hur har dom tänkt med ungdomen låt dom jaga utan avgifter annars har vi snart ingen jägarkår snart

 • RT

  Båda jägarorganisationerna finns i olika omfattning representerade i länets ”ÄFG” ( älgförvaltningsgrupper ). Båda har dessutom deltagit i remissrundor inför riksdagens beslut. Håll Dig till fakta och för inte fram ”svammel”!

 • RT

  Om jag nu inte minns fel, så är det politiker i riksdagen, som varit drivande i denna fråga. Marie Norrfalks utredning blev, efter flera diskussioner i riksdagen och efter remisser, det förslag som lades fram för beslut. Båda jägarorganisationerna hade synpunkter och förslag – en del hamnade på hälleberget och andra föll i god jord… Återigen – läs på och håll Dig till sanningen!!!

 • Åsa

  Hur menar du nu ?
  Naturvårdsverket har bestämt att vi ska ha en ny älgförvaltning i Sverige. Sveriges regering/riksdag har beslutat om det. Vi ska ha en adaptiv förvaltning från och med 2012. Alla som jagar är med på noterna, markägare, storskogsbruket, jägare oavsett om man tillhör Sv Jägareförbundet eller Jägarnas riksförbund. Alla är inblandade även samerna i fjällregionerna.

  Jägareförbundet = Jägarnas förbund
  Riksjägarna = Markägarnas förbund

  Varför ska inte jägareförbundet blanda sig med i denna fråga ? Är det därför att markägaren är så rädd att tappa röster eller vad ? I Älgförvaltnings gruppen sitter det idag 3 markägarerepresentanter och 3 jägarrepresentanter. Ordförandeposten och utslagsrösten sitter markägaren på. Vad är du rädd för? Oavsett vad jägarna tycker på ÄFO nivå kommer markägarsidan alltid att dra en vinstlott. Det är endast  i älgskötselområderna som jägarna kan ha möjlighet att vara fler till antalet i en styrgrupp eller styrelse. Beroende vad man väljer att kalla sig.

  Markägarsidan vill inte ha några stadgar i ÄSO utan man vill ha riktlinjer som ger fördel till markägaren. Än fast det står i författningarna klart och tydligt – skall baseras på frivillighet. Jägarförbundet har lagt ett förslag till stadgar som man kan använda sig av, är det de du menar ?

  Åsa Holmgren

 • Stig-Astrid

   Ja men jaga inte då. Håller med tidigare postare att jägarna borde bojkotta älgjakten så att man får se vad som händer om det inte jagas.

 • Jonas

  Varför skulle jägarna ha mera att säga till om? Det är vi markägare som föder älgstammen och bör därför bestämma stammens storlek! Vill ni inte betala fäll och arrendeavgifter finns det alltid jägare från varglän eller tyskar som är villiga att göra det istället.
  Vill man ha förmånen att jaga är det bara att betala vad det kostar eller avstå, valet är fritt.
  Tillgång och efterfrågan sätter priserna, så enkelt är det.

 • Rockblaster1

  till dig som skrev kalkylen och andra. vi ska inte glömma att det är en hobby och ett intrsse som vi håller på med. jag brukar säga att dom som åker på en skoter för 120000 har nog en dyrare hobby än oss jägare och skoteråkarna klagar inte om bensinen kostar 15 kr litern dom kör ändå.och dom får bara friskluft,vi får ju både motion friskluft ock kött för våra pengar . så jag menar bara att räkna inte så hårt på kilopriset.

 • Munk

  Förstår varför en del tjuvjagar då.

 • J.J Rambo

  Jag tycker iaf att skogsbolagen behöver mer pengar, Så höj all fällavgift till de tre dubbla så dom drar in lite ”kullor”

 • Medvinsson

  Sant att ingen äger älgarna, men markägarna äger jakträtten!

 • Camilla

  Fast ärligt talat, att räkna med en ”förlorad arbetsinkomst” är väl ändå att ta i. De flesta som jagar gör det på sin semester eller på helger, och i Sverige har de flesta ca 5 veckor *betald* semester…

  Ta bort den posten och kostnaden är nere på 131 spänn/kilo, vilket jag håller med om fortfarande är rätt dyrt, men klart med rimligt.

 • Tyko

   Akta dig för att av misstag skjuta en renko –  då kommer nåjden och tar dig !   

 • Johan

  Köp ditt kött på affären då, gnällspik! Du verkar ju enbart jaga för att få tag på kött.

  Skulle tro att typ 98,5% av de andra jägarna jagar för att det är en hobby samt en livsstil + att de får kött, frisk luft och motion som en bonus.

Skotertävling inställd i Åsele

Åsele Stadioncrosstävlingen i Åsele som var tänkt att genomföras utanför Åsele Vulk… ?

Motionsspår i länet bland de bästa

Motionsspår i länet bland de bästa

Åsele Springande kompisduo utser motionsspår i Åsele till ett av Sveriges 100… ?

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Åsele Umeåborna har tredje bäst tillgång till fibernät i Sverige.
Det är årlig… ?

Polis larmades till bråk

Åsele Polisen larmades natten mot onsdagen till en adress i Åsele, där det ska ha… ?

Fler kan få tidig skatteåterbäring

Fler kan få tidig skatteåterbäring

Åsele Nu förlänger Skatteverket tiden för att skaffa en digital brevlåda inför… ?