Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Filosofi lite från sidan

Publicerad 25 juni 2012

Kultur Per Runesson om ett program som fjärmat sig från sitt ursprungliga filosofiska rum.

I radion finns ett program med titeln Filosofiska rummet. När det en gång i tiden startade handlade det om det rubriken anger: filosofi. Det var tre stockholmsfilosofer som talade om kunskapens giltighet, varat, moralen och annat filosofiskt. Men som i andra sammanhang så tyckte någon att det här var väl ensidigt. Varför inte vidga programmets sfär, varför stanna vid rent filosofiska frågor, varför inte plocka in lite psykologi också? Och sociologi, och teologi, och vetenskapshistoria och kanske något ytterligare? Då skulle denna programpunkt bli lite nyttigare, var väl tanken.

Och så blev det. Programmet kom att alltmer fjärma sig från filosofin. Det blev inte alls ointressant, det fanns och finns mycket av intresse men det är inte filosofin som är poängen och kärnan.

Det dyker upp filosofiska vinklar och resonemang i programmen, men ofta liksom lite på sidan. Ämnen har varit till exempel: psykiatrins historia, som är mera historia än filosofi, självmordstankar, som är mera psykologi, förhållandet de intellektuella och idrotten. Där fanns överraskande mycket ”filosofi” delvis tack var Sverker Sörlins närvaro och ”Det går förmodligen åt skogen. Om mänsklighetens undergång och vad vi kan göra för att rädda oss.” Det låter ju mera som något för ekonomer, biologer, klimatforskare än för filosofer. Vidare: ”Anders Behring Breivik och verkligheten” vilket återigen ger filosofin en perifer roll och passar psykiatriker, psykologer än filosofer.

Vad är då ”filosofi”? Vi går till Isaiah Berlin (Men of Ideas). Han säger om filosofen att denne inte kan göra mer än att söka klargöra vad som står på spel (make as clear as he can what is at stake). Filosofen söker de principer som ligger bakom varje konflikt och reder ut dessa och ställer frågan om vilka premisser de olika argumenten vilar på.

Vidare granskar han eller hon de begrepp som används och ser om dessa är korrekt definierade. Till exempel: någon vill slippa betala mer än ett minimum i skatt och vill slippa statliga och kommunala pålagor, vill bygga sitt hus hur som helst utan bygglov. Den personen skulle kunna hänvisa till en princip om individuell ”frihet” (från något), En person som tycker tvärtom, skulle kunna anföra en princip som hänvisar till tidigare fattade politiska beslut, allmänintresse och liknande. Ett annat exempel: i mars 1999 bombades Serbien av Nato-flyg. Serbien protesterade och hävdade principen om nationell självständighet, medan Nato pekade på principen om rätt att stödja en minoritet som utsätts för statligt våld, här etnisk rensning, alltså Kosovoalbanerna.

Det är inte filosofens uppgift att uttala sig om vad som är rätt eller fel. Filosofen ska bara just klargöra frågan och peka på följderna om man stöder sig på eller på den principen.

Filosofiska rummet den 10 juni var förresten bra, om filosofiska texters språk och en del om Ludwig Wittgentein. Roligt att höra folk som verkligen hade satt sig in i denne dunkle filosofs idéer om språkspel och annat.

Per Runesson

Rasismens spår till samtiden

Rasismens spår till samtiden

Kultur I en verklighet där alltfler européer uppfattar den rasistiska hållning som ultranationalistiska krafter företräder som ny och meningsskapande, behövs Förintelsens minnesdag mer än någonsin, skriver historikern Lena Berggren. ?

I språng över tidsåldrar

I språng över tidsåldrar

Bok Jesper Svenbros nya diktsamling är en lokal tidsmålning och en personlig memoar, där Iliaden används för att göra nutiden mer begriplig. ?

Rörelser för en prinsessa

Rörelser för en prinsessa

Konst Konstnären och koreografen Carl Olof Berg håller gympapass med Prinsessan Birgitta och öppnar imaginära rum för mansklubbar på Verkligheten. ?

Slottsensemble med humor och briljans

Musik Schönbrunns slottsensemble kommer till Norrlandsoperan med repertoar hämtad från den årliga nyårskonserten med Wienerfilharmonikerna – och lämnar ingen besviken. ?

Sent möte gav ingen ny klarhet

Sent möte gav ingen ny klarhet

Kultur En och en halv timme innan förslaget till beslut skulle läggas fram mötte politikerna för första gången konstnärer som direkt berörs av beslutet. ?

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Kultur Konstkonsulenttjänsten inom Region Västerbotten ska flyttas till två nya huvudmän. Politikernas förslag att Konstfrämjandet och Museum Anna Nordlander tar över går stick i stäv med tjänstemännens underlag.  ?

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Konst Konsthögskolan gör en angelägen kommentar av en tidsanda med en grupputställning som intar kulturbastionen Saga.  ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

I väntan på snön

I väntan på snön

Krönikor Om snö som död eller liv, snö som början eller slut, skriver Maria Jönsson, ny litteraturkrönikör på VK Kultur. ?

Regionernas kultur hotas

Regionernas kultur hotas

Krönikor En proteströrelse mot indraget stöd till regionernas kultur kan enkelt dra nytta av tidskriftsdebattens argument. ?

Provins får nya redaktörer

Kultur Efter fyra år avslutar Erik Jonsson sitt redaktörskap för tidskriften Provins. Nya redaktörer för den norrländska kulturtidskriften blir Pernilla Berglund och Helena Fagertun. ?

"Det roligaste är friheten jag fått"

"Det roligaste är friheten jag fått"

Kultur Tre frågor till kulturjournalisten Kerstin Berggren, aktuell med nya kulturpodden Spotlight med Krister Henriksson som första gäst. ?

Herr Espmark från Stockholm

Herr Espmark från Stockholm

Krönikor Om akademiledamöten Kjell Espmarks tal om litteraturkritikens kris skriver Olof Kleberg.  ?

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Krönikor VK:s Lars Böhlin funderar över vad Umeås nya kommunalråd Hans Lindberg egentligen kan mena när han säger att han har lärt sig av det som har hänt.  ?

Mest läst på Kultur