Nyheter
Scanpix Sonja Abrahamsson, bloggerska och krönikör, har väckt upprörda känslor med inlägg om judar på @sweden.

Sonja från Latikberg upprör världen

Publicerad 14 juni 2012 (uppdaterad 14 juni 2012)

Nyheter Sonja Abrahamsson uppvuxen i Latikberg, Vilhelmina, har väckt stor uppmärksamhet internationellt genom sitt gästspel på twitterkontot @sweden.

FÖLJ ÄMNEN

På Twitter får varje vecka en svensk medborgare göra sin röst hörd på kontot @sweden. Bakom det hela står organisationen Visit Sweden som marknadsför Sverige med satsningen Curators of Sweden.

Senaste dagarna är det Sonja Abrahamsson, uppvuxen i Latikberg, Vilhelmina, men nu bosatt i Kungälv som twittrat för @sweden. Hon är känd bloggare och vann bland annat pris som årets Mama-bloggare 2009. Hon har gjort krönikor  i Sveriges Radios Morgonpasset Helg, och på sajten Nyheter 24.

Hon har skrivit en mycket stor mängd inlägg om allt möljligt. Men  efter inlägg på @sweden om judar har detta blivit uppmärksammat internationellt.

Första inlägget var detta: ”Vad är det med uppståndelsen kring judar? Du kan inte ens se om en person är jude, om du inte ser deras snoppar, och även om du gör det, kan du inte vara säker!?”

Nyhetsartiklar har skrivits om inläggen, som infrågasatts som rasistiska av vissa, medan andra anser motsatsen. På Twitter svämmar åsikterna nästan över om huruvida Sonja på @sweden har gått över gränsen eller tvärtom gör ett bra jobb.

New York Times, Wall Street Journal, Jerusalem Post – det är några exempel på tidningar som tagit upp saken. Sonja Abrahamsson själv har senare skrivit att hon är ledsen om vissa finner frågorna stötande, och: ”Jag förstår bara inte varför vissa hatar judar så mycket”.

Visit Swedens marknadschef Maria Ziv säger till tidningen Resumé att Sonja Abrahamsson inte har brutit mot några regler. Man vill ge en helhetsbild av Sverige genom att ha olika så kallade kuratorer på @sweden.

De har tre regler att följa: inte göra reklam, inte hota nationens säkerhet och inte bedriva hets mot folkgrupp.

– Jag tycker inte att hon har utövat hets mot folkgrupp och vi har för säkerhets skull stämt av detta med en jurist som delar vår uppfattning, säger Maria Ziv till Resumé.

På grund av uppmärksamheten har Visit Sweden haft nattjour för att hålla ögonen på twitterflödet. Inget censureras, men man följer vad som händer.

 • 3G

  Ja, är det inte konstigt, alla vill ha sina ”Warholska 15 minutes of fame” och tar till olika knep för att nå dit….

 • Mary

  Heja Sonja!

 • Svenne

  Jag vill tipsa om hennes blogg, http://www.hejsonja.se Tjejen har helt klart humor! 

 • http://www.youtube.com/watch?v=XjsgoXvnStY PetaFlux

  Att driva om judar är accepterat i det vänstervridna Sverige, hade hon sagt något liknande om muslimer, så hade hon förmodligen hamnat i fängelse.

  • lillajag

   Har du läst vad hon skrivit? Hon driver INTE med judar, hon skriver (på ett tillspetsat sätt) att hon inte förstår var judehatet kommer ifrån.

   Och det är för övrigt betydligt mer accepterat i Sverige att kritisera muslimer än judar, och det vet du.

 • mattzzz1

  Vad är det som är så stötande med vad hon skrev? är det egot som fått sig en törn? vissa hittar fel i allt så det blir bara patetiskt…

En man svårt skadad i brand

Inrikes En man har skadats allvarligt i en lägenhetsbrand i ett höghus i Partille. Enligt polisen är utgången oviss för mannen, som inte är identifierad.— Han hittades i lägenheten, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region …

Hotellbyten bakom Sveriges succé

Sporttelegram Förklaringen till Sveriges guldtrend? Hotellbyten.Innebandylandslagets tre raka segrar – 7-2 mot Lettland, 8-2 mot Norge, 8-4 mot Tjeckien – resulterade i tre saker: gruppseger, avancemang till kvartsfinal – och ett hotellbyte.— Ja, vi brukar göra …

Alla ombord omkom i flygkrasch

Utrikes Samtliga omkom då ett passagerarplan med 48 människor ombord störtade på väg från Chitral i norra Pakistan till huvudstaden Islamabad.Flygbolaget Pakistan International Airlines (PIA) slog larm sedan planet förlorat kontakt med kontrolltornet. Planet kraschade sedan …