Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nordmaling

Smugglade GBL till Nordmaling

Publicerad 12 juni 2012

Nordmaling En medelålders man från Nordmalingsområdet misstänks ha smugglat in GBL från utlandet. På tisdagen begärdes han häktad misstänkt för grov smuggling och brott mot lagen om förbud mot hälsofarliga varor.

– Det handlar om varor som tagits in i landet från ett annat europeiskt land, säger kammaråklagare Anders Norberg som i nuläget inte vill gå in på vilka mängder det handlar om.

Smugglingen ska ha skett under en längre tid med start förra sommaren. En annan man sitter sedan tidigare häktad i ärendet och den nu aktuella Nordmalingsbon har varit anhållen i sin frånvaro sedan en månad tillbaka.

I helgen greps han i södra Sverige och nu begärs han alltså häktad eftersom det finns risk att han annars försvårar utredningen eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

GBL används inom industrin som lösnings- och rengöringsmedel, men i kroppen kan det omvandlas till GHB som är narkotikaklassat.  Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har tidigare meddelat att regeringen påbörjat en process med att klassa GBL som narkotika.

Utöver de ovan nämnda brotten misstänks mannen även för narkotikabrott av normalgraden. Han förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret, där det framgår att han gjort sig skyldig till ett stort antal narkotikabrott och avtjänat flera fängelsestraff.

  • Karolina

    Suck! Finns det inget vanligt arbete att försörja sig på?

Miljöbrott upptäckt i Gräsmyr

Nordmaling Någon har dumpat en större mängd bilbatterier, däck, elkablar och kopparrör i en vattentäkt vid Holmbacka, Gräsmyr. Enligt polisen har en… ?

Nordmaling lägger ner platser i äldreboende

Nordmaling Två avdelningar på Strandholmens äldreboende i Nordmaling kommer att läggas ner. Det är avdelningarna Sundet och Viken B med totalt elva… ?

Hon blir ny kulturchef i Nordmaling

Nordmaling Kristina Kalén heter Nordmalings kommun nya kultur- och fritidschef.
Kalén, som är 57 år gammal och bor i Umeå, började sin anställning… ?

Döms för hembränningshärva

Nordmaling Sju personer döms av Umeå tingsrätt i en hembränningshärva där ett par fälls för att ha kokat och sålt cirka 1000 liter hembränt.
Ett par… ?

Man drunknade i Nordmaling

Nordmaling En äldre man hittades på tisdagseftermiddagen drunknad i Nabbsundet i Nordmalings kommun.
Polis, räddningstjänst och ambulans larmades… ?

Tyck till om Nordmaling
Applåden från Nordmaling