Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Vilhelmina
Magnus Johansson

Elevernas skolprojekt – rädda fjällräven

Publicerad 8 juni 2012

Vilhelmina Elever i Saxnäs skola har matat en fjällrävsfamilj hela vintern.

Länsstyrelsen gjorde en förfrågan om skolan ville vara med och stödutfodra utrotningshotade fjällrävar. Efter ett gott lämmelår föddes rekordmånga fjällrävsungar och de hotas av matbrist bland annat genom en växande stam rödrävar, som tar maten.

- Från tidigare har vi ju haft våra fjällveckor, där eleverna fått vistas ute i naturen. Det här har höjt det hela en dimension. Eleverna har varit väldigt engagerade i att mata fjällrävarna, säger läraren Magnus Johansson.

Övernattningar

Några yngre klasser har gjort dagsutflykter till området där rävlyan finns. De äldre klasserna har också övernattat på platsen. De har hjälpts åt att gräva ned maten i snön.

En av fjällrävarna fångad med webbkameran på plats. Foto: Länsstyrelsen

Eftersom det har varit djup snö har det varit ett tungt jobb att gräva sig ned till marken, men det har varit viktigt för att inte rödrävarna skulle lägga beslag på maten. Fjällrävarna är duktiga på att lukta sig fram var maten är och gräva sig ned till den.

Rått kött

Maten har bestått av rått kött av olika slag. När fjällrävarna har hittat den har de i sin tur gömt maten.

Tack vare kameror som länsstyrelsen monterat upp har eleverna sett att fjällrävarna varit där och hämtat mat. Det har naturligtvis gjort eleverna väldigt glada.

- Det här har fallit i väldigt god jord. Eleverna har fått en helhetssyn på problematiken. De har i praktiken varit med och hjälpt till att rädda fjällrävarna. Det är inte bara något som man läser om, säger Magnus Johansson.

 

Andra läste även:

Strömma lämnar Hemavan

Strömma lämnar Hemavan

Vilhelmina Strömma Fjäll byter namn till Hemavan Alpint AB och säljs till bolaget Investment AB Autopoiesis. Det skriver Strömma i ett pressmeddelande… ?

Ny metod kartlägger länets alla björnar

Ny metod kartlägger länets alla björnar

Vilhelmina Mer än 700 provrör med björnspillning har hittills i höst samlats in i länet. Proverna ska… ?

Butik i Vilhelmina återinvigdes efter ombyggnad

Butik i Vilhelmina återinvigdes efter ombyggnad

Vilhelmina På onsdagen återinvigdes den ombyggda Coop-butiken i Vilhelmina. Sex miljoner kronor har Coop Nord investerat i Coop Konsum i Vilhelmina,… ?

Samiska kulturdagar i Vilhelmina

Samiska kulturdagar i Vilhelmina

Vilhelmina Den samiska kulturen står i centrum när det arrangeras kulturdagar i Vilhelmina första veckan i oktober. Under veckan kommer det bland… ?

Länets elever saknar behörighet

Länets elever saknar behörighet

Vilhelmina Trots att snittbetygen för landets niondeklassare stiger ökar andelen som inte är behöriga till… ?

Tyck till om Vilhelmina
Applåden från Vilhelmina