Lycksele

Tätt samarbete hemligheten bakom kockframgångarna

Publicerad 8 juni 2012 (uppdaterad 8 juni 2012)

Lycksele Tannbergsskolans kockelever har radat upp framgångar.

FÖLJ ÄMNEN

Hemligheten är ett nära och tätt samarbete samt ett glödande engagemang.

Under de senaste tre åren har gymnasieelever från Lycksele ställt upp i mängder av olika kocktävlingar. Sedan 2010 har den ena framgången avlöst den andra, däribland finalplatserna i SM, Årets kockelev och Unga ekokockar.

– Att vårt program håller hög klass tror vi beror på den ständiga kontakten och det täta samarbetet med branschen. Eleverna får tidigt insikt i det yrke de utbildar sig till och de får veta vad som krävs av dem, säger läraren Robert Rimmevik.

Skriker efter duktigt folk

För cirka åtta år sedan startade Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele. Ett yrkesprogram som ska leda eleverna direkt ut i arbetslivet efter avlagd examen.

Inledningsvis var det Lernia som ansvarade för utbildningen men sedan tre år tillbaka drivs programmet helt i Tannbergsskolans egen regi. Sedan denna omstrukturering är det tre karaktärsämneslärare som svarar för utbildningen, varav Robert Rimmevik sköter kock- och restaurangdelen.

– Restaurangbranschen skriker efter duktigt yrkesfolk så chansen att få jobb är stor. Men branschen är kräsen, de som anställs ska veta vad som krävs av dem. Där har vi lärare ett stort uppdrag, säger han.

Som en del i detta lärande har programmet en egen utbildningsrestaurang. Där får eleverna arbeta mot riktiga gäster och känna på hur det är i hetluften.

Får en nära kontakt

– En stor fördel är att vi själva styr hur ofta lunch ska serveras. Det får inte handla om att servera så många som möjligt utan att eleverna lär sig så mycket som möjligt, berättar Rimmevik.

Att programmet enbart tar in åtta personer varje läsår gör att eleverna och lärarna får en nära kontakt. Den öppenhjärtiga tonen var tydlig när VK var på besök.

– Under deras tre år hos oss kan vi på ett personligt sätt hjälpa och vägleda varje elev utifrån deras egna önskemål. Man får en speciell personlig relation inom gruppen och det ser vi som mycket positivt, säger Rimmevik.

Flera elever vittnar om att Robert Rimmevik har en stor del i att skolans kockelever nått många framskjutna placeringar de senaste åren.

– Jag brinner för matkulturen i sig. Ibland känns det som att det traditionellt norrländska är på väg att försvinna hos de yngre generationerna. Det känns viktigt att föra vidare det matarv och den tradition som hör till vår region, säger han.

Jessica Tjällman
090-17 60 99
jessica.tjallman@vk.se

Byskolorna är viktiga

Byskolorna är viktiga

Lycksele Vår tilltro till Lycksele håller på att naggas i kanten, skriver… ?

Varnar för plånboksstölder

Varnar för plånboksstölder

Lycksele Polisen i Västerbotten går ut med en varning och signalement sedan flera äldre… ?

Samma problem i Lycksele

Samma problem i Lycksele

Lycksele Det är inte bara svetsutbildningen på Liljaskolan som har problem att locka… ?

Smugglade flera tusen liter öl

Lycksele Det här ska jag ha på bröllop och fester, förklarade länsbon när han stoppades… ?

Alla åtta varslas när tillverkning försvinner

Alla åtta varslas när tillverkning försvinner

Lycksele Alla åtta anställda varslas när tillverkningen av lister till bokhylla Ivar… ?