Åsele
Per A Adsten Landstingsrådet Peter Olofsson (S).

Landstingsråd väcker vrede

Publicerad 7 juni 2012 (uppdaterad 7 juni 2012)

Åsele Landstingsrådet Peter Olofssons (S) fördömande av den folkomröstning som vill stoppa neddragningar inom länets sjukvård upprörde många Doroteabor.

Mer i fredagens tidning

Politikerna i Dorotea ligger lågt.

– Det är ett diktat som liknar utpressning, menar ockupanten Ingrid Oscarsson på sin VK-blogg.

Ockupanterna av sjukstugan i Dorotea är mycket upprörda över hur Peter Olofsson marknadsför majoritetens sparåtgärder inom sjukvården i Dorotea. De menar att han skönmålar situationen och förvränger fakta.

Ingrid Oscarsson var bara en av många ockupanter i Dorotea som ville bemöta landstingsrådets uttalande.

– Den här överenskommelsen som presenteras verkar bara vara en liten muntlig idé som han har haft. Något förslag har aldrig lagts fram för kommunen. Det finns heller inte diariefört någonstans.

Hon tror heller inte att alla åtgärder ryms inom landstingets nya budget och menar att Peter Olofsson borde ha talat om vad överenskommelsen med Dorotea kommun får kosta, för att inte besparingen ska äventyras.

– Inlandets sjukvård måste få kosta. Vi kan inte ha en sjukvård baserad på hur många som bor här. Då skulle ingen Umeåbo som besöker Borgafjäll få läkarvård i framtiden.

Ingrid Oscarsson menar att en folkomröstning bara kan undvikas om landstingsledningen ändrar sig.

– Det enda som jag kan ge Peter Olofsson rätt i är att situationen är skitjobbig, men jag tycker inte ett dugg synd om honom. Vi vill inte ha folkomröstningar. Vi vill ha en landstingsledning som ser värdet i att utveckla sjukvården i hela länet.

 • Bergis

  Jag tycker egentligen synd om karln. Han har målat in sig i ett hörn genom att dra in akutsjukvårdsplatserna och ambulansen i Åsele. Och nu kan jan inte backa av prestigeskäl och rädsla att förlora ansiktet. Tragiskt!

 • Roger

  Sverige är på väg mot samma öde som spanien. Skrota landstinget, töm landstingshuset. Det är vård vi behöver inte en massa onödiga byrokrater som parasiterar på vården pengar.

 • Teffner

  Det tråkiga är att kommunalråder Greger Lindqvist lyser med sin frånvaro.
  Varför stödjer inte Dorotea kommunledning en folkomröstning?

 • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

  @7639bb487c70797f09beb16b5ae30da2:disqus . Hur vore det om du provar använda huvudet till annat än att ha mössan på.

  Vad tror du det är vi här i inlandet begär? Vi begär inte på något sätt att man ska kunna operera eller transplantera.
  Det ända vi vill ha tillbaks är en ambulans i Åsele, så att eventuellt skadade får hjälp från akututbildad personal inom rimlig tid. Och i Dorotea vill vi att människor som blivit skadade ska kunna få vård på sjukstugan även på kvällar och helger, inte få ett plåster på ett äldreboende efter att man först har fått vänta i telefonen upp emot 1 timme.

  Som sagt, huvudet är till för mer än att bära en mössa.

 • TURE

  Denna historia blir alltmer lik en såpopera! Handlar det om sjukvård eller något ”större”, en inlandsbygds rop på hjälp? Vi ska folkomrösta om allas rätt till lika vård. Låter självklart men vad är lika vård? tid rum kvalité? Finns inte definierat och vilka är alla? Tydligen Doroteabor och Åselebor i första hand, möjligen andra i inlandet, inte genomtänkt. Gör om, gör rätt!

 • Pontus Pilatus

  Socialdemokraterna i Länet har endast en utväg kvar. Omplacera Peter Olofsson och ändra de sk. ”besparingarna” han gjort i inlandet. Socialdemokraterna verkar totalt oförmögen att förstå befolkningen och deras behov. Vad som är självklart för människor, även de som är insatta, verkar vara väldigt främmande  för dem. Många tror att om man sätter s efter någons namn innebär det trygghet och rättvisa så är det inte längre.

  Socialdemokraterna i länet har den senaste tiden verkligen visat en arrogans för invånarna som ingen trodde var möjlig för något årtionde sen.  De särintressen de idag beskyddar har inget med välfärd att skaffa. Sossarnas framgångar tidigare vilade på välfärd och omtanke för utsatta i samhället . Den tiden verkar vara förbi. Nu är deras ambitioner ett växande neonspektakel i Umeå. Likt öststaters diktaturer bygger de fasad av lycka och framgång. I skuggan bakom växer missnöjet från utsatta i inlandet och utnyttjad vårdpersonal i deras egen organisation.

  Liknande kan också ses i kommuner i inlandet. Socialdemokraternas oförmåga att styra kommunen i Dorotea eller Vilhelminas socialdemokrater som nu ifrågasätter om oppositionen verkligen behöver ingå i nämnder eller styrelser i bolag som kommunen äger.

  Det är dags för folket att ta tillbaka makten. Våra företrädare måste tåla att Lennart Holmlund skriker som en ”stucken gris” om Åsele behöver en ambulans eller att en grannkommun till Umeå aktivt jobbar för att öka invånarantalet. Vi måste ha politiker som värnar rättvisa och försvarar de beslut som tidigare fattats demokratiskt. Exempelvis att vården ska fördelas rättvist över hela länet där behoven finns.

 • Nabo

  Om vi plockar bort landstingets verksamhet, länsstyrelsen, region Västarbotten och universitetet  från Umeå så skulle det nog bli gledbygd även i ”storstan”.

 • Zetha

  Vadå sympati för inlandsbor ? har DU visat DIN sympati ? Tror jag knappast.Flytta dit och bo där så blir du varse om hur inlandet funkar.Det pusslas och pusslas och pusslas för att få dagarna med olika verksamheter att fungera på så låg kostnad som det bara är möjligt.Vad får de betala ? joo , neddragning av det mest NÖDVÄNDIGA.Vill du vänta på ambulans som skall komma från Vilhelmina om du befinner dig i Borgafjäll  med en obeskrivlig smärta ? Ingen ambulanshelikopter kan lyfta pga dålig sikt , alternativt att helikoptern redan är ute på uppdrag.Vänta du i uppemot 3 timmar för att sedan fraktas vidare till Umeå med ett stopp i Lycksele ? Nä lägg av med ditt nedlåtande gnäll och ta ditt förnuft tillfånga gnällspik.

 • Njutångest

   Du är stadsbo och bor du i Umeå så är det faktiskt de övriga i länet som försörjer dig. Kanske direkt men i vart fall indirekt.

  Umeå är idag en kommun med väldigt lite produktiv verksamhet. Det mesta kommer från den offentliga sektorn och bekostar Umeås överlevnad. Bor du i Umeå är risken att du egentligen inte betalar skatt. Du lämnar bara tillbaka lite av det du får i lön av folket. Jobbar du inom handel eller servicesektor är det precis likadant du lever på skattebetalarna.

  Vi i inlandet är mera ödmjuka än vad du är. Vi vill att även du ska få vård även om du inte tillför något. De flesta av oss är för demokratitanken och tänker att även om det inte är särskilt lönsamt så bör du få vård.

  Om din ”teori” skall gälla behövdes ingen skatt alls. Skall skatteintäkterna fördelas per person så fanns det ingen anledning till att beskatta längre. Då kunde vi alla lika gärna betala själva.

  Du kanske förstår att beskattning är till för att skapa ett samhälle för alla. Nästan som att köpa en försäkring.

  Nu när du i alla fall är inne på fördelning är jag ganska övertygad om att vi i inlandet inte belastar skattebetalarna i tid och otid för sjukvårdsbesök som Umeåborna gör. Råkar vi hugga av en fingertopp plåstrar vi om själva och ger katten resterna.

 • Färgblind

  Oj då, inte visste jag att det var ”högern” som styrde i Västerbotens Läns Landsting?

  Nåväl, inte skall man väl missunna den sittande ”högern” i landstinget att ha lite ”kul” med utgiftsbudgeten, exempelvis genom att shoppa kontorsmöbler av senaste snitt och som generösa finansiärer för norrlandsoperan?

  • B Karlsson

   rätt till en liten del för det är staten som styr med de allmänna medel och fördelar efter sina åsikter .så vården får mindre för restaurangmomsen ska ju finansers . till en stor del är ju landsting och kommunpolitiker dockor  för de regler staten beslutar.Inte enkelt vara landstingspolitiker när alliansen beslutar dra in medel .LaNDSTINGET BESLUTAR BARA  VAR DE MÅSTE DRA IN. FÖR ÖVRIGT SÅ KUNDE D E DRA IN PÅ ADMINISTRATION. För liv är lika värda  på inlandet som vid kusten .Prioritera vården ,kolektivtrafiken förre annat.

 • Kent

  Hur mycket av din kommunalskatt är du beredd att betala för att få sjukvård? Inget antar jag. Vi ska enligt förslag som lagts betala sjukvård både genom landstings och kommunalskatten. I Umeå vet jag att ni inte betalar en enda krona av kommunalskatten till sjukvården. Så vill vi också ha det.

  • nisse

   Du har nog inte rätt!

   • Kent

    Vad har jag inte rätt i?

  • Gabriella Wallin

   Rätt Kent !!!

 • nisse

  Lägg omgående ner lANDSTINGHET   en organisation på lerfötter med mängder av pappersbärare och byråkrater och sammanträdesvilliga personer Pengar åt alla håll men inte åt vården!!

 • frisk

  Nu har helan framfört sin åsikt. När kommer halvans? Kanske mindre viktigt. Dessa båda herrars åsikter bör förpassas till den skräpkorg i vilken de hör hemma. Sedan återstår för väljarna att, om än med sorg i hjärtat, överge det traditionella röstandet vart 4:e år och se sanningen.

 • Kent

  Det första som vi med omedelbar verkan kan lägga ner är Region Västerbotten. Den storregion med Norrbotten som var tanken när man bildade detta förbund kommer inte att bildas. Därför kan en enkel besparing på i runda svängar 150 milj  sparas in. Sedan kan jag hålla med flera att de kommentarer som skrivit här att nästa steg bör vara att titta på en lösning där landstingen avskaffas. Denna stat i staten förbrukar för stor del av de skattemedel som finns bara i administration. Detta tycker jag bevisas när en landstingsdirektör, tjänsteman, ska ha mera än 120 000 kr/månad. Helt horribelt. Ett upp lägg där kommunerna sköter sjukvården med direkt finansiering från staten och där de stora centrala sjukhusen/lasaretten står under statlig kontroll. En central pott för de mest allvarliga sjukdomarna och de multisjuka 

  • Bengtmarcusson

   Mycket bra skrivet Kent!

  • Gabriella Wallin

   Bra skrivet

 • Roger Vahlin

  Jo,jag har ett nytt förslag, lägg ner landstinget, det blir mycket billigare utan det förhatliga landstinget, satsa pengarna i stället på sjukvården, det räcker med en överläkare som vet mycket mer om sjukvårdens bekymmer och vad man skall göra åt den, onödig byråkrati behövs inte i sverige. Roger

 • Annan skattebetalare!

  Eeeeh…Blir alldeles galet förvånad över det du skriver!!
  Menar du på fullaste allvar att om man bor i inlandet så e man inte lika mkt värd,utan ska flytta å bo centralt för att det ska passa såna som dig??
  Vill gärna höra va du grundar ditt påstående om att folk i inlandet kostar mer…
  Jag och min familj bor varken centralt eller ocentralt,men jag anser att även de i inlandet har rätt till vård!!
  Kom me samma synpunkter då ngn av dina anhöriga avlider pga allt som tagits bort…
  Jag tycker du borde skämmas…
  Sen din början,sjukt less på en debatt…
  Fattar inte hur du tänker..
  OM du nu tänker!!
  Tur vi glesbygdsbor e vana vissa stadsfjollors kommentarer som aldrig e särskilt genomtänkta!!
  Sätt dig in i allt så KANSKE du förstår!!

 • Anställd

  Alla ni som kommenterat här…. glöm nu inte vilka som genomfört dessa förändringar. Inte är det Alliansen. Dessa nedskärningar påbörjades långt innan Alliansen kom till makten. Och sist jag kollade så var fortfarande majoriteten Röd i Umeå…

 • Anställd

  Kontakter och bananskal. Inget annat krävs.

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Åsele Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?

Så ser byggandet ut i din kommun

Så ser byggandet ut i din kommun

Åsele Trots att det råder bostadsbrist i de flesta kommunerna hänger byggandet av… ?

Byggandet släpar efter trots bostadsbrist

Byggandet släpar efter trots bostadsbrist

Åsele Det råder bostadsbrist i de flesta av Västerbottens kommuner, men i flera av… ?

Nu ska dieselstölderna stoppas

Nu ska dieselstölderna stoppas

Åsele Nu ska de omfattande dieselstölderna i Norrlands inland stoppas.
Det är… ?

Länet har tredje mesta bredbandet

Länet har tredje mesta bredbandet

Åsele Västerbotten landar på tredje plats i rankningen över var i landet hushållen… ?