Besparingar inte nödvändiga enligt Alliansen

Dorotea.
Alliansen och inlandsbor hoppas att de tillsammans ska kunna få Socialdemokraterna och Miljöpartiet att backa. Att de ska ge tillbaka Doroteas akutvårdplatser och Åseles ambulans.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 4 juni 2012 kl. 23:02

- Den uppkomna situationen är skandal. Att landstingsmajoriteten beslutat att lägga ner akutvård och ta bort ambulansen, säger Erik Strömbom som är aktiv ockupant.

Ockupationen av Dorotea sjukstuga har pågått sedan den 1 februari i år. Det innebär att Doroteaborna nu har kämpat i fyra månader i hopp om att få behålla akutplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. De menar på att det faktiskt är deras liv det handlar om.

Spara på administration

I kväll hade landstingsråden från Alliansen ett möte för att förklara vad som hänt under dessa protester och berätta vad det faktiskt har resulterat i. Det Alliansen vill göra är att spara på administration, centrala anslag, Region Västerbotten samt höja patientavgifter, få vårdkedjor att fungera och bättre ekonomistyrning. Enligt Nicklas Sandström som är landstingsråd gör detta att de kan satsa mer på primärvård, vårdplatser och ambulans.
- Alliansens arbete är jättebra, de har visat att besparningarna inte är nödvändiga, säger Erik Strömbom.
Det är första gången någonsin något liknande äger rum i svensk historia, så ännu är framtiden osäker. Folket hoppas på omröstning, men först måste de göra en namninsamling för att visa att det finns de som faktiskt kämpar för det här.
- Jag tycker att det är fantastiskt att det är en sådan uppslutning att samla in namn för att få tillstånd och en folkomröstning, säger Nicklas Sandström.
Trots att framtiden är oviss så hoppas människor i hela inlandet och Alliansen på att partierna väljer att backa. Målet är att de ska göra det den 20 juni, men förhoppningsvis blir det folkomröstning 2014.
- Jag tror att den enda rimliga lösningen är att de backar, säger Nicklas.
Erik Strömbom har också ett förslag på lösning, om inte de skulle välja att backa förstås.
- Det enda som jag tror på är att man går till regeringen och berättar att landstinget inte tar sitt ansvar och inte bryr sig, säger han.

Linnea Jerkstig

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten