Dorotea

Besparingar inte nödvändiga enligt Alliansen

Publicerad 4 juni 2012

Dorotea Alliansen och inlandsbor hoppas att de tillsammans ska kunna få Socialdemokraterna och Miljöpartiet att backa. Att de ska ge tillbaka Doroteas akutvårdplatser och Åseles ambulans.

FÖLJ ÄMNEN

– Den uppkomna situationen är skandal. Att landstingsmajoriteten beslutat att lägga ner akutvård och ta bort ambulansen, säger Erik Strömbom som är aktiv ockupant.

Ockupationen av Dorotea sjukstuga har pågått sedan den 1 februari i år. Det innebär att Doroteaborna nu har kämpat i fyra månader i hopp om att få behålla akutplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. De menar på att det faktiskt är deras liv det handlar om.

Spara på administration

I kväll hade landstingsråden från Alliansen ett möte för att förklara vad som hänt under dessa protester och berätta vad det faktiskt har resulterat i. Det Alliansen vill göra är att spara på administration, centrala anslag, Region Västerbotten samt höja patientavgifter, få vårdkedjor att fungera och bättre ekonomistyrning. Enligt Nicklas Sandström som är landstingsråd gör detta att de kan satsa mer på primärvård, vårdplatser och ambulans.
– Alliansens arbete är jättebra, de har visat att besparningarna inte är nödvändiga, säger Erik Strömbom.
Det är första gången någonsin något liknande äger rum i svensk historia, så ännu är framtiden osäker. Folket hoppas på omröstning, men först måste de göra en namninsamling för att visa att det finns de som faktiskt kämpar för det här.
– Jag tycker att det är fantastiskt att det är en sådan uppslutning att samla in namn för att få tillstånd och en folkomröstning, säger Nicklas Sandström.
Trots att framtiden är oviss så hoppas människor i hela inlandet och Alliansen på att partierna väljer att backa. Målet är att de ska göra det den 20 juni, men förhoppningsvis blir det folkomröstning 2014.
– Jag tror att den enda rimliga lösningen är att de backar, säger Nicklas.
Erik Strömbom har också ett förslag på lösning, om inte de skulle välja att backa förstås.
– Det enda som jag tror på är att man går till regeringen och berättar att landstinget inte tar sitt ansvar och inte bryr sig, säger han.

Linnea Jerkstig

 • Sjuksköterska

  RE: Johnny.
  Håller med. det har tyvärr varit politiskt hela occupations tiden,blir ett himla ramaskri om nån annan åsikt framförs, och detta kallar inte jag demokra,men dom har bevisat att 4 Närvårdplatser inte behövs.Sjukvård finns ju trots allt inom länet. Ambulansen tror inte jag har varit uppbokat 24h/dygn i 365 dagar,alltså finns utrymme för att hjälpa andra kommuner. 

  • Demokrat

    Visst lever vi ändå i ett fantastiskt land? Vi får skriva vad vi vill även om det är snurrigt. Vi kan bli sjuksköterskor utan förmåga att kunna tänka logiskt och rationellt. Sverige är verkligen ett land för alla!! Det du säger är bevisat är motbevisat. Ingen ambulans är uppbokad 24h/dygn därför att det inte skulle fungera. Du skriver att du är sjuksköterska men jag undrar om du verkligen är det. Att skriva ”att sjukvård finns trots allt i länet” är som att säga att sjukvård finns i alla fall i Stockholm.

 • Sofie

  Om inte alliansen varit i regeringsposition kanske det funnits pengar för vår välfärd – i hela landet. Du som tror att skattesänkningar kan genomföras i den storleksordning som alliansen gjort, utan att det ska tas från ngt annat måste tänka om! Solidaritet har aldrig varit alliansens motto. I alla fall inte solidaritet med de utsatta, de som behöver en subventionerad vård, skola och omsorg. Subventioner som nu går till skattelättnader för de som kan betala sin vård, skola och omsorg.  

  • Tant grå

   Att nuvarande regering sänkt stöden till landstinget är en myt som S+Mp verkar ha dragit igång eller så är det något alla på den vänstra halvan i politiken automatiskt tar för givet. Det stämmer inte! Landstingen får MER stöd nu än tidigare. Däremot gjordes en extrainsats till både kommuner och landsting runt 2009 när krisen var som värst, det EXTRA och TILLFÄLLIGA stödet har däremot tagits bort.

   Nej det är något i hela den regionala organisationen av landstinget, länsstyrelsen och framförallt region Västerbotten som är fel.
   I alla sammanhang som finns skryter man om det så kallade Västerbottensprojektet som visar så fina siffror på hur friska Västerbottningarna är jämfört med i andra län, samtidigt kommer siffor på våra vårdkostander som är mycket högre/person än i andra län. Hur går det ihop? Om färre personer behöver vård men det kostar ändå mer så är det något som inte stämmer… Fibblande med statistik eller vad?

   Vad har Reg. Västerbotten för uppgift egentligen? Det är en kombination av vad landstinget och länsstyrelsen gjort tidigare, trots att båda de finns kvar. Reg Västerbotten har en egen administrativ organisation och 70 politiker som ska ha lön och ersättningar. Där tas dessutom beslut på politisk nivå om ex.vis projektstöd vilket gör att de starkaste S-politikerna vinner hem pengar till sin kommun (läs Umeå) istället för att neutrala tjänstemän tar beslut och fördelar pengar dit de behövs och där projektidéerna är bra.

   Nån som kan mer får gärna rätta mina fel och/eller förklara så jag förstår.

   • Skeptikern

    Har du några siffror som visar att dom statliga pengarna till landstinget har ökat ? Och vad säger att tjänstemän är neutrala ?

 • Demokrat

   Sjukvården är politik!! Politiker är de som bestämmer hur vår sjukvård ska utföras. Varför tycka att det är fel om en politiks sida har en annan uppfattning och varför inte ansluta sig till den om den visar sig vara bättre? Problemet är att människor i Sverige inte klarar av att byta till ett annat parti. Det är direkt dumt och inte det minsta demokratiskt. Du liksom många andra är hjärntvättade som fotbollssupportrar. Försök tänka själva och låt inte ideologiska fållor göra det åt er. Ideologi är för länge sen ett överspelat kapitel i politiken. Kloka människor har för länge sen insett det.

 • ELM

  Ord ord ord, men vad är sant?
  Varför inte tillsätta en oberoende utredning – helt utan politikers inblandning och utan Landstingets inblandning. Då kanske det skulle gå att få reda på vart alla pengarna tar vägen och hur många som egentligen behövs av admn personal och chefer i Landstinget och i alla underliggande org som de skapat för att pengarna ska gå åt. Är det ett gäng ryggkliare som sitter där för sin egen skull? Med en oberoende utredning skulle vi kunna få klarhet till vilken nytta alla dessa beslut tas och om de är nödvändiga. Spara där det skall sparas men inte på vården som är nödvändig- dit skulle jag vilja att vi kunde komma fram. Eller lägg ner landstingen om de inte klarar sin viktigaste uppgift! Det skulle vara bra om man kunde lita på det man hör och läser – jag har en känsla av att alla talar till sin egen fördel i sammanhanget.
  Det sitter ju en hel hop för mycket folk även i riksdagen som de ogärna ändrar på – de tjänar ju mest själva på att inte ändra på det.
  Vem ska man tro på? 

  • Kent

   Det blev ett himla gnäll när vi presenterade att vi skulle starta en namninsamling. PO satt i TV och sa att det skulle kosta en massa pengar. Så pengar till någon utredning kommer nog aldrig till stånd. Jag anser att landstinget har är en tung stat i staten som kostar för mycket i adm och omkostnader. Vi gör bäst att avskaffa denna stat. 

 • F.d. Doroteabo

  Hörde för några år sedan en historia: 
  -En konsult som haft uppdrag att studera rationaliserings-möjligheterna inom sjukvården kom i sin rapport fram till en trestegslösning; a), b) och c).Steg a) innebar att vårdbiträden och undersköteskor sades upp; steg b) att sköteskor och läkarna sades upp;steg c) att patienterna avskaffades på olika sätt;På detta sätt kunde man spara ca 50% av kostnaderna och av dessa skulle man satsa 25% på att ytterligare förstärka landstingens ledning och administration. Därmed kunde 25% kunna sparas.

  Det ligger nog en del sanning i historien om man ser på VLLs agerande.

 • Tant grå

  Det du inte tycks förstå är att:
  1) Dorotea består av mer än centralorten, 10 mil upp i fjällen finns även Borgafjäll som under säsong har väldigt mycket turister ute i skidbackar på och på skotrar.
  2) I och med att ambulansen i Åsele är bortplockad är Doroteas på uppdrag där ganska ofta = ökade väntetider.
  3) Vid riktigt akuta fall kan vårdcentralerna och akutläkare påbörja behandling på plats inför ambulansfärd vidare, för kom sen ihåg att inlandsborna ofta ska vidare till Lycksele eller Umeå Lassarett, från Dorotea är det 14 mil till Lycksele, 22 till Umeå (24 resp 32 mil för en Borgafjällsbo).
  4) Förändringen är inte så mycket själva akutvårdsplatserna även om det är en trygghet för patienterna att få vara i sin hemkommun, utan det egentliga problemet är att bemanningen av akutläkare helt och hållet försvinner efter kontorstid.
  5) Det handlar också om att vara en attraktiv kommun för människor och företag att flytta till. Skulle DU ta ett aktivt val att flytta till ett ställe med de här förutsättningarna?

  Om nu Nordmalingsborna måste åka in till Umeå för att få vård så är det också beklagligt men där finns i alla fall all specialistvård på plats utan fördröjning på flera timmar.

 • LBEH

  Gossen!
  Jag förutsätter att du håller klaffen den dagen du ligger med brutet ben i någon av skidbackarna i fjälldalarna, eller har kört dig fördärvad med din dyrbara leksak-snöskotern-och kräver samma vård och omsorg som du gör på akuten på NUS, när du drabbats av snorförkylning och litet feber. Ego eller bara allmänt okunnig? 

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Dorotea SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Dorotea Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Dorotea Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Dorotea Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?