Nyheter

Sjuksköterska – placera dig på kartan

Publicerad 5 juni 2012 (uppdaterad 6 juni 2012)

Nyheter Hjälp oss granska sjuksköterskornas arbetsvillkor

FÖLJ ÄMNEN

Hur mår sjuksköterskorna nu? I en stor artikelserie ska VK granska hur sjuksköterskornas arbetssituation ser ut. Starten går i dag på vk.se och du som är sjuksköterska kan hjälpa oss i granskningen. I dag släpper vi en interaktiv karta över Västerbottens läns sjuksköterskor, lön och arbetsvillkor.
Kartan kommer dock inte att vara någonting utan din hjälp. I dag är den tom. Du och dina kollegor måste hjälpa oss att fylla i formulären för att visa hur er lön och era arbetsvillkor ser ut. Genom kartan kommer vi att få en bild av sjuksköterskornas arbetsvillkor och lön – därefter kan du själv jämföra din situation med dina kollegors.
Varför gör vi det här?
I ett flertal artiklar har det framkommit att sjuksköterskor inom landstinget är pressade. Bland orsakerna nämns bland annat landstingets omdiskuterade sparpaket ”projekt balans”, övriga neddragningar och underbemanning, samt låg lön. Vi vill lyfta frågan och ta ett samlat grepp på situationen.
Första publiceringen av granskningen blir i torsdagens tidning. Vill du berätta om dina erfarenheter, ta kontakt med våra reportrar: Elin Turborn och Monica Engström.

Se lönekartan – klicka här

 • Less

  Vi får hoppas att eran insats kan hjälpa oss att höja lönen för oss som jobbar på NUS.

  • Maria

   Det är många offentligt anställda, skattefinsierade, som önskar höjd lön! Det finns möjlighet att starta eget eller övergå till annan verksamhet. 

   • Konfunderad ungdom

    Finns också möjlighet att faktiskt lyssna på de som jobbar, eller bli utan vårdplats när man blir äldre. En tanke bara.

    Vill höra dig säga samma sak den dagen du söker vård och inte får det. Vill inte höra något gnäll då eller diskussion om att ”jag har rätt till vård – jag betalar skatt!” 

    Lycka till när INGEN vill jobba som sjuksköterska, stå du där och peka finger. Det kommer tyvärr inte hjälpa.

    Har flertalet tjej och killkompisar som tänkte utbilda sig inom vården, men hoppat av/bytt linje då de inser att både lönen men framförallt arbetsbördan är alldeles för hög för att de ska vilja ha det som yrke på heltid.

    Dessa har både startat eget och bytt verksamhet (som du säger att man kan göra)

    Dock är det smarta och underbara personer som kunde blivit utmärkta läkare/sjuksköterskor etc, men via den politik som förs idag så valde de att gå till andra yrken istället. Hur tror du detta slutar när ”all” bra kompetens försvinner till andra yrken?

    Går ju inte direkt att klaga när du står där med en inkompetent läkare/sjuksköterska och vill byta – det finns ju inga att byta till!

    Många skriver verkligen utan att tänka sig för.

 • Sambo

  Vore intressant att veta vad en sjuksköterska egentligen tjänar, är sambo med en ssk som har ca 1000  kr mindre än jag i grundlön
  (jag har 25300, ),men när hon får sin lön så brukar den i regel vara över 30000 när man räknat in olika tillägg helger kvällar mm
  Och jag anser att det är vad man totalt får i plånboken/månad som ska betraktas som lön

  • Jawbreakerclan

   Kan bero på att en SSK förväntas jobba 2 utav 3 helger, jobba kvällar, nättar och så vidare och får obekväm arbetstidsersättning, iaf på NUS. Sen om man som jag jobbar på en underbemannad avdelning så får man ihop en massa övertid på att man aldrig får ta rast eller gå hem i tid…

   • Maria

    Detta är väl faktorer som man tar hänsyn till när man väljer utbildning? Annars finns det andra arbeten, som sker dagtid, men till lägre lön.

  • gästen

   Nja, håller inte med. OB-tillägg är just vad det är dvs ersättning för obekväm arbetstid. Jag är själv gift med en barnmorska som arbetar helger, kvällar och nätter tycker jag att ersättningen är dålig med tanke på hur mycket av familjesamvaron som går bort.

  • pwm

   Så om någon skulle arbeta 40 timmar i veckan och får ut 20 % mer pengar än någon som jobbar 20 timmar i veckan, så har personen med 40-timmars vecka en bättre lön?

   Av någon konstig anledning brukar den normala metoden att jämföra lön vara att se hur mycket folk får om de jobbar lika mycket timmar under likartat kontrollerade förutsättningar (dvs inte hoppar runt mellan dag, natt, 12-timmars pass mm).

  • privat anställd

   Man kan ju inte jämföra löner där en jobbar endast 7-16 mån-fred och en annan eftermiddag , helger o natt. OBtillägg m m är ju tillägg just för att du jobbar obekväm arbetstid. I ditt fall måste du jämföra som om ni jobbar på samma sätt.

 • http://www.facebook.com/people/Berg-Inka-Kläppagubben/100003689551991 Berg Inka Kläppagubben

  Anser ni ssk. att ni har dåligt betalt? Jag säger välkommen till verkligheten! Jämfört med andra yrkesgrupper med lång utbildning och stort ansvar står ni er relativt väl. Jag tycker att ni är bortskämda, på vems bekostnad ska ni ha fantasilöner som ingångslön? Lärare, socialsekreterare? Eller tror ni att det finns stöd för att höja skatten?

  • Stefan

   Du anser inte 3 års högskola + gymnasium och andra tilläggsutbildningar ca 6 år totalt som lång utbildning ?
   Och vad gäller ansvar så vad sägs om ditt liv om det skulle
   Vara så.
   Om man ser till ingångslön på 24 000 tkr så tycker iallafall
   Jag att det är rimligt men det som är ännu värre är dom
   Som jobbat i 10-15 år för dom pengarna .

   • Forced56

    Nej det är den utbildning som ligger utanför den av samhället stipulerade som ”minsta nivå” vi skall utgå ifrån. Grundskola samt 3 årigt gymnasium betraktas som den basnivå alla har. I detta är de 3 år utbildningen kräver inte en lång utbildning, tvärtom så är den förhållandevis kort. Vad gäller ansvar, så hänvisar du till det automatiska ansvaret att du ”personligen” tar ett ansvar i att inte göra fel i din specifika yrkesroll. Du saknar helt inflytande i det totala ansvaret, således kan du inte begäras ta ett ansvar som överstiger annat än uppenbar felhantering, och i vilken yrkeskategori behöver man inte ta konsekvensen av att ha begått fel ?. Skillnaden torde i detta fall bli att konsekvensen av ett begånget misstag tenderar att ge allvarlig följdskada. Men å andra sida , hur skall en situation där en flyplansmekaniker orsakar fel som i sin tur ger att hundratals dör, eller att en bussförare kör i diket orsakar tagandet av liv, detta beroende på att misstag begåtts. Konklusionen blir att det i yrkesrollen
    ingår ett ansvar att ta sin legetimation, och att i detta förväntas du ha förmåga att inse rätt eller fel. Att ta extra betalt för att du inte ”kan” ditt jobb faller på sin orimlighet eller?.

  • Loke

   För ett arbete med direkt ansvar för människoliv i en verksamhet där du bara kan jobba som legitimerad och även bli av med den legitimationen så ja, då har vi dåligt betalt men än värre är att vi inte får resurserna för att göra vårt jobb ordentligt och ge en bra vård utan måste slita ut oss fullständigt för att hinna med grundläggande saker. Jag känner mig inte bortskämd, snarare är det flera arbetsgrupper som utnyttjas av sina arbetsgivare i offentlig verksamhet och det handlar inte om att ställa dem emot varandra utan snarare ställa sig frågan var de 33,000 sjuksköterskor som behövs till 2020 ska komma ifrån om man inte värdera dem. Annars blir det egenvård med plåster och alvedon för befolkningen!

 • Vad som helst

  Alla de som ligger i topp, är det chefer eller? Befattning borde vara med, inte bara grundutbildning, för som vi ser det stämmer inte lönerna i toppen med vår verklighet. Dessutom, helger och kvällar kan man inte räkna som grundlön.

 • Fundersam

  Hur säkerställer ni att det verkligen är sjuksköterskor som skriver in lön mm i ert formulär???

  • Jessica Wennberg nyhetschef VK

    Tyvärr har vi ingen sådan kontrollfunktion, utan vi får lita till att de allra flesta följer sitt samvete och skriver in rätt lön. Om man är så pass engagerad att man orkar fylla i formuläret och sedan skicka in det, tror vi att de flesta ”fuskare” faller bort.

 • ssk

  Vore intressant att veta vart man ska jobba inom landstinget i Umeå för att få över 60000kr/månad, troligtvis som chef eller politiker kanske…… Kanske är där vi kan hitta pengar till sköterskornas ökade lönekrav?

 • ssk

  Lita inte på de löner som skrivits in. Finns ingen ssk på landstinget som jobbat i 15 år och har 60000 i lön

 • Jussi

  Jamen hur bra kan man ha det och var ska man ta det- 24.000 i ingångslön…… Idag verkar alla arbeta bara för kronor och ören och de stckars satar som arbetat på samma typ av arbete många år och ligger på 24.000 hur ska de se på sitt viktiga arbete.  Vill vi verkligen att arbetsgivaren belönar oerfarenhet-Ingen i kåren vågar yppa detta offentligt. 

  • Konfunderad ungdom

   Vill vi verkligen att samtliga sjuksköterskor slutar och vi (allmänheten) inte kan få den vården vi betalar för?

   Det är människor vi pratar om – de har egen vilja. Du kan tycka vad du vill, du kommer fortfarande mest troligt ligga på sjukhuset en vacker dag för att få somna in. Vill du då ha en kompetent personal som har erfarenhet och VILL att du ska ha det så bra som möjligt. Eller någon som får underbetalt, är överbelastad och förbannad. Är det sistnämnda du vill ha (vilket är scenariot om man resonerar som dig) så varsågod! Men klaga inte NÅGONSIN på sjuksköterskorna igen då du tycker de ska vara nöjda över det de har. Du har fråntagit dig själv rätten att yppa dig i frågan.

   För att förenkla.

   Bra sjuksköterskor + bra lön = bra vård

   Bra sjuksköterskor  = dålig lön = halvdålig/dålig vård

   Dåliga sjuksköterskor + bra lön = dålig vård

   Dåliga sjuksköterskor + dålig lön = dålig vård

   Sedan har vi ytterligare ett scenario:

   Inga nya sjuksköterskor anställs/utbildas (pga lönen)

   Inga sjuksköterskor/utbildningar + sjukhus = inga vårdplatser, personal, tid för dig som patient, du får inget personligt bemötande osv. Ska jag lägga mer till listan eller ska du tänka efter nästa gång du skriver?

 • Loke

  Från mitt senast lönebesked:
  OB Ersättning (Obekväm arbetstid)
  Vardag kväll: 18,90 per timme
  Vardag natt:  38,20 per timme
  Helg      natt:  47,10 per timme
  Storhelg
  som jul       :    94,30 per timme

  Se bland annat hur lite skillnaden är mellan att jobba vardag och helg i ersättning och ssk på NUS förväntas jobba 2 av 3 helger, förväntas jobba treskift (dag, kväll, natt, helger). du kommer ena dagen på morgonen vid 6.30 och jobbar till 15.45. När du jobbar kväll har du 13.15 till 21.45 och kan komma på morgonen därefter, om du har lite restid kan ni själv räkna ut hur mycket återhämtning man får. 

  Har man riktig ”tur” kan man ha en vecka med blandad dag, kväll och natt pass, fatta hur kroppen mår då.

  Löner löser inte allt, men om det faktiskt kostar att rekrytera och behålla nya ssk kanske landstinget lägger mer krut på att behålla den kompetenta personal de har och se till att arbetssituationen blir dräglig.

  Och visst, schema mm gäller usk också, men nu diskuterar vi ssk, låt bli att sätta oss mot varandra vilket arbetsgivaren älskar.

  Landstinget och NUS har i många år utnyttjat det faktum att det är en utbildningsort så man hela tiden kan valla in nya sköterskor när de gamla tagit slut. Nu vill inte längre de nya behandlas som får, och det måste landstinget förstå och fundera över.

  • Mats Mutant

    Jag förstår inte hur ni kan jobba till 21.30 på kvällen och nästa arbetspass börjar 6.30. Det finns ju EU direktiv och arbetstidslagar. Man ska ha 11 timmars dygnsvila. Eller har det fuskats bort genom att lägga fejkade dygnsbryt mitt i natten eller så? I så fall måste ju erat eget fack varit med om att förhandla fram scheman som egentligen är olagliga. Men den frågan är en annan fråga och ska inte blandas ihop med era som ni tycker för låga löner.

   • Bastian

    Enl EU direktiven skall du ha 11 timmars dygnsvila före eller efter ditt pass.  Så det går att villa 11 timmar före EM passet och bara vara ledig några timmar innan FM passet om du är ledig 11 timmar efter det.
    Inte mina personliga åsikter utan det är så lagen tolkas

    Sorry för att jag fortsätte offtopic.

 • Loke

  Tyvärr så failerar det här berömvärda experimentet på antagandet att folk inte är idioter och skriver in nonsens på den här kartan. Folk som tror att man kan vara 20 år och färdig sjuksköterska (3 årig utbildning man måste vara minst 21 när man börjar) och att någon skulle tjäna 60000 efter knappt 15 år inom landstinget, möjligen om man klivit upp i ledningsgruppen då…Är man intresserad av vad SSK tjänar ta ut statistiken från landsting och kommun. Är man intresserad av hur folk trivs, be dom skriva in till er…

  • Maria

   Du ska ha klart för dig att regler för utbildning till sjuksköterska har ändrats! Tidigare var det ingen högskoleutbildning.

   • Loke

    Jodå, det vet jag, har själv den gamla utbildningen när man gick två år till undersköterska sedan två år till sjuksköterska. Vad jag visade på var att i tabellen fanns folk som var listade som att de var sjuksköterska och var 20 år gamla med 17000 i lön. Det verkade skumt med tanke på att man måste vara minst 21 när man är klar. Återigen, tabellen funkar inte när vem som helst kan skriva in vad som helst i den. DET var min poäng.

    • Loke

     Sjuksköterske utbildningen har aldrig varit gymnasial.  Förr i tiden sökte man först till undersköterske utbildning som var gymnasial, två år efter grundskola. Sedan sökte man till universitet och sjuksköterske som var ytterligare två år. Nu för tiden är det en treårig högskole utbildning efter gymnasiet.

   • hm…?

    Vad menar du med högskoleutbildning? vad hade ändrats….?

    • Maria

     Tidigare var sjuksköterskeutbildningen gymnasial. Man sökte direkt från grundskolan.

  • Tanker Sjalv

   A andra sidan rekryteras ju en del chefer just bland skoterskorna…

  • Jessica Wennberg nyhetschef VK

   Ja, vi har förstås tagit fram även sådan statistik – det kommer längre fram i vår artikelserie. Det här är ett sätt att skapa engagemang och eventuellt kunna se kopplingar mellan sådant som trivsel och lön – eller kanske hur många som tjänar under 24000 kronor.

 • SSK

  OM det fanns en löneutveckling för oss SSK skulle vi säkert prata andra siffror men det existerar inte. Därför måste kampen bli högre ingångslön när det är brist på personal.

 • Gäst

  Det finns lite rimlighet att en Sjuksköterska ska ha så hög lön…se till likvärdig utbildning och andra yrken.

  • Rolf

   Du mernar som snickare, rörmokare, gruvarbetare, industriarbetare mm? Du mernar som de som har 3-4 år mindre utbildning och mer betalt? Eller refererar du till den fantastiska löneutvecklingen inom landstinget?

   Pay peanuts – get monkeys. Hur vill vi hadet då vi blir sjuka?

  • ml

   Det vore intressant att få veta vad andra yrken inom vården tjänar. Det är lätt att tro att det enbart finnas uskor, ssk och läkare på sjukhusen. Arbetsterapeuter, sjukgymnaster och dietister är också universitetsutbildning på tre år, lika lång som ssk  utbildningen och alla dessa yrken har legitimation.

 • Tanker Sjalv

  En viktig sak som ofta gloms ar livsinkomsten. Offentliganstallda jamfor sig ofta med arbetare pa volvo etc., men manga volvoarbetare och andra privatanstallda har gatt pa A-kassa nagra ar eller sa, och livslonen och pensionen forsamras rejalt av det. For att inte tala om den psykiska pafresting en arbetsloshet innebar

  • Undersköterska

   Håller med och här klagar de om lön…En annan tanker går till Undersköterskor med deras tunga arbets börde

  • Rolf

   Hur stor andelö av de Volvoanställda som jobbat mer än 5 år har gått på A-kassa?
   Att sedan snacka psykisk påfrestning och inte fuindera på de påfrestningarna som kommer i andra jobb tyder på ganska lite empatisk frmåga. Kanske därför en del hamnar med maskiner och andra med människor (och sämre betalt). Vettigt att jobb med maskiner ska löna sig mer?

 • Gäst

  Det är bra av VK att stödja sjuksköterskorna genom att lyfta frågan och skapa engagemang. Men jag hoppas att alla känner till att det går att få tillgång till tillförlitlig lönestatistik från facket ( i den mån sjuksköterskorna är med i facket) och specifika uppgifter från lönekontoret (lön inom offentligt sektor är offentlig uppgift).

 • Undersköterska

  Det finns väl ingen vettig människa ( förutom de själva ) som tycker de ska ha 24000 som ingångslön. Och tro mej detta har de pratas om runt i stugorna. Dessutom tycker många detta är otroligt orättvist mot andra inom vården/ vårdhem. Trivs de ej eller tycker sig ha för liten lön…ja byt arbete då!!!

  • Rolf

   det finns väl ingen vettig människa som tycker att de ska ha mindre än tex snickare och metallare?
   Det finns väl ingen vettig månniska som tycker att löneutvecklingsmöjligheten är möjlig?

   de flesta (inkl sjuksköterskorna) inser nog att kravet är högt MEN ett resultat av att man inte ha löneutveckling värt namnet. Jobba 2 år – samma lön. Jobba 30 år – samma lön (nästan). Idealt vore naturligtvis att de fick lite lägre ingångslön och en vettig löneutveckoing, men när nu landstinget inte har det så, så blir kraven därefter. Problemet är alltså hos landstinget – inte de som reagerar på felen.

  • Konfunderad ungdom

   Utan att ens vara inom vården så låter du mer än tillräckligt… dum (för att säga det minsta)

   För det första: Alla som har ett yrke har rätt att tala om sin lön och begära löneförhöjning, är det verkligen så konstigt?

   Sedan är det inte orättvist överhuvudtaget mot ”andra inom vården” heller, då ni kan föra er egen kamp, men du tycker kanske att undersköterskor blir exkluderade och kan inte tala för dig själv eller din grupp? Fjantigt.

   Skriv gärna ut din lön här (eftersom du verkar vara så nöjd över den) vad ligger den på? Hur mycket kommer den höjas framledes? Kommer du alltid vara nöjd över lönen? Är du helt okej med att ALDRIG få löneförhöjning men höjd arbetsbörda? 

   Jag vill inte se att kompetent personal slutar/byter arbete och så får vi en massa ikompetenta idioter som KAN nöja sig med ”vanlig” lön men inte kan prestera skit.

   Trivs du inte som undersköterska  så sluta för du verkar inte ha tänket som behövs till det överhuvudtaget. Empati bland annat.

   För att besvara din fråga om:


   Det finns väl ingen vettig människa ( förutom de själva ) som tycker de ska ha 24000 som ingångslön.”
   Jag tycker det. Många andra med mig, som inte är inom vården tycker samma. Förstår dock inte hur du är inom vården men inte håller med, men du kanske tycker att din lön motsvarar din kompetens och är nöjd, får bara hoppas att den inte är högre än 24.000, det vore väldigt förvånande.

   • Mamma Mia

    Varför tror du insändaren är undersköterska ? Vars i texten framgår det att Patient är en uska…Nu blev jag konfunderad……….

  • ma

   Jag vet flera stycken som läst vidare till läkare efter att ha jobbat som ssk. De har varit mycket nöjda, bla höjd lön och mer ansvar.

 • universitetsutbildad

  En grundutbildad sjuksköterska har treårig universitetsutbildning. Det är ingen lång utbildning. Om inte jag har helt fel så är de kortaste yrkesutbildningarna på universitetet tre år. De allra flesta utbildningarna är längre.

  • också universitetsutbildat!

   för det här yrke är det ganska lång utbildning!

 • Sjuksköterska

  Väldigt trist att läsa om den syn många verkar ha på sjuksköterskors löner. Nej, vi har ingen jättelång utbildning, den är tre år som många andra utbildningar. Dock har vi ett oerhört ansvar över de människor vi vårdar, som på något sätt borde visa sig i våra löner. Många som skriver här inne verkar tycka att det är rimligt att vi har samma lön som många undersköterskor, en del undersköterskor tjänar till och med mer än vi sjuksköterskor. Jag tror att det går bra att ha åsikter om detta, tills den dagen man själv blir sjuk eller någon i ens närhet, för då blir det plötsligt viktigt med engagerad personal. Jag skulle själv inte vilja bli vårdad av en sjuksköterska som har så pressad arbetssituation att hon inte hinner ta hand om mig. Att vi dessutom då inte har en vettig lön gör tyvärr att många väljer att sluta. Att vårda människor borde vara något som märks på lönen, annars står vi snart utan vårdpersonal. Ingen av de jag arbetar med kommer att vidareutbilda sig. Det enda det resulterar i är mer studielån. Allt det här är bara sorgligt och än mer sorgligt är den syn på våra löner många har.

 • PTH

  Om man nu kan lita på de löner som rapporteras in så verkar det som chefer/adm sitter och surfar på arbetstid men ssk på ”golvet” har inte tid att sitta vid datorn utan får springa benen av sig!

 • privat anställd

  Hur är det möjligt att mellan två liknande inlandsorter som Sorsele och Norsjö skiljer det 10000 kr i lön mellan två liknande sköterskor. Verkar ju snett att en går för ca 19000 och andra för 29000 , hur kan facket godkänna sån orättvisa ??????? !!!

 • Inte inom sjukvården

  Är det konstigt att människor vill ha betalt efter insats? Att läsa i 3 år på Universitet är en prestation. Det är inte alla som klarar det. Att du dessutom skuldsätter dig med några hundra tusen, som ska betalas tillbaka med ränta, tycker jag glöms bort i den här debatten. Dessutom har man under studietiden inte tjänat några pengar till sin pension eller kunnat lägga undan pengar till hus mm som den som börjat jobba direkt efter gymnasiet.
  Lönen för utbildat folk bör i och med detta vara markant högre än för tex en snickare, elektriker mm. Finns det någon hantverkare som tjänar under 25.000 kr i dag? Många industriarbetare med  erfarenhett tjänar 27.000-28.000 kr per månad dagtid. De har dessutom bra ob-ersättningar. Jämför den livsinkomsten mot en sjuksköterskas.
  Jag tycker dessutom att det är irrelevant om samhället har råd med höjda löner inom offentlig sektor. Har vi råd att bo i de hus som produceras av välbetalda snickare? Allt som byggs för stat och kommun betalas med skattepengar. Ta in arbetskraft från låglöneländer så blir det billigare.  Allt som produceras i Sverige och säljs till stat och kommun produceras av industriarbetare med ca 30.000 kr i lön. Ska vi köpa in allt från låglöneländer för att inte skatterna ska öka?
  OM vi vill ha motiverade människor som tar hand om oss när vi blir sjuka måste vi inse att de måste ha drägliga arbetsvilkor och en lön som motsvarar prestation. Det gäller för övrigt alla löntagare!

 • Olle

  Men  hallå! Det finns inget som helst samband mellan ”lönekartan” och verkligheten. Folk kan skriva in vad som helst. Finns ingen verifieringsfunktion och det går alldeles utmärkt att slänga in ett hundratal ”syrror” från en och samma dator. Ett utmärkt exempel på undermålig journalistik. För övrigt är lönenivå offentlig handling. Bara att ringa skatteverket eller landstinget så får ni de verkliga uppgifterna.

 • Odd Fossmo

  Jag har jobbat inom vården i 34 år, som ssk i 24 år, har läst 2 st specialistutbildningar, så min totala utbildningstid är 6 år, tittade igenom mina gamla löneutbetalningar, hittade ett från -93 då jag jobbade som specialtistutbildad ssk på NUS, jobbade natt 80%, fick då ut rent ca 13000 kr och då var det med OB tillägg. Idag jobbar jag  dagtid måndag till fredag  80 %, får ut ca 18000 kr rent. Vad sägs om den löneutvecklingen, jag får ut ca  6000 kr mer snart 20 år senare. Så självklart skall alla nyutbildade ssk ha 24000 i ingångslön. 

 • Åke Gustafsson

  Vem skriver in län utan OB-tillägg i denna enkät.
  Nej, gör om och gör rätt. Ta reda på vad sköterkorna tjänar i stället för att fråga dem.
  Det här är ju bara dumt.

  • chrisp77

   OB är inte lön, det är ett tillägg för obekväm arbetstid. Lägg till att det är inte alla som har OB tilläggen av uppenbar anledning och att ett beslut från arbetsdomstolen på 90-talet konstaterade att OB inte är lön. Slå upp det så kallade ”barnmorskemålet”

 • yrke mot yrke

  En snickare är inte klar med sin utbildning efter 3 år sen kommer lärlingstiden på detta (Ca. 2 år). Kanske dags att införa lärlingslön inom vården också innan man får upp lönen. Beakta hur många snickare som omkommer på sitt arbete per år, både tungt och farligt!
  Ussk bör ha bättre lön, de delegeras mer arbete som ssk gjorde förr men lönen är usel och arbetet tungt.

 • USKa inom landstinget

  Hoppas verkligen att VK  kommer att granska uskornas arbets situation , löneutvekling , tunga stressiga dagar med underbemaning. Lägg till det att vi ska inskola nya ssk i avancerad vård och omvårdnad.

  • chrisp77

   Ok, du kan börja med att definiera ”avancerad vård och omvårdnad”. Det är inte undersköterskor som skolar in nyexade ssk, det är andra sjuksköterskor. Försök inte att överdriva er betydelse, ni jobbar på eran arbetsledares ansvar, dvs en ssk som du för dagen jobbar med.

  • Gunnel Nygren

   När började uskor inskola ssk? Jag har varit ssk i 39 år. Har jobbat på kir, iva, dialys och aldrig varit med om detta. Överskatta inte eran förmåga för mycket. Ta studielån och utbilda er till ssk!!

  • Vildros86

   Ja verkligen ,ingen bryr sig om att vi är ensama inom omvårdnaden plus alla prover. Springa till labb, rötngen mm mm mm . HAR SKIT LÖNER.

 • chrisp77

  Den som är utbildad operationsssk kan alltid hjälpa en usk på op avdelning…tror du att en usk kan alltid hjälpa  en ssk på vårdavdelning? Eller en an.ssk? Svar: NEJ.

 • syrra

  Jag kan tyvärr konstatera att denna lönekarta inte är förankrad i verkligheten ! Då jag tittar på den kommun jag arbetar stämmer inte ålder/lön m.m. Det står bl.a att en man tjänar 76000 kr/mån och en kvinna 36000 kr. Detta stämmer inte med verkligheten! Synd att ”vem som helst” går in och förstör!

 • syrran dä

  Håller vår yrkesheder och vår önskan om att arbeta i hjälpande yrken på tippa över till rent ekonomiska behov. Konfunderad ungdom- ett som är säkert är att de stora pensionsavgångarna kommer att ha större betydelse än man tror. Den tid när man ville bli sjuksköterska för att hjälpa är över. Nya generationer ser annorlunda på sitt arbete. Tyvärr har allt som kallas kall idag tappat innebörd och värde. Humanismens innebörd hallåååååå 

 • Lärare

  Om det här stämmer så tycker jag att ssk:or har bra lön, jämför med lärare som ofta har en längre utbildning men lägre lön, efter elva år tjäna jag i alla fall betydligt mindre än ssk:or…

  • lärarinnan

   Håller med dig. Många yrken som har längre utbildning än syrrorna har lägre löner än dom.

 • gäst

  Håller med. Det tar tid att utbilda sig till hantverksyrken. Du är inte klar efter tre år utan du måste ha praktik och lärlingsplats innan du får och kan jobba självständigt. En elektriker kan koppla fel så det blir strömledande, en snickare kan av stress råka såga av sig ett finger osv. Många yrken är ansvarsfulla och kräver utbildning fast man inte tänker på det.

 • Vildros86

  Så vi har inget ansvar, jasså märker jag och mina kollegor inte av. Sedan arbetsledare hmhm måste säga att många sskare mest står i medicinrum eller vid reseptionen. Nu pratar jag inte om alla finns några guldkorn som hjälper till och tycker alla ska ha lika  mm mm. Sedan finns det dom som läser till uska på komvux och också har lån.

  • :)

   är det därför thiva sökt  uskor för att sskarna inte gör sitt jobb ordentligt. Sedan springer inte transport eller vaktmästare med prover mm. Vi uskor tar alla prover och gör all omvårdnad men vist ta bort oss och klara allt själva. Fy tusan vad jag hoppas dina usk kollegor inte vet vad du skriver då lär ingen vilja jobba med dig.

  • :)

   svaret var till chrisp77  ! på den avdelningen jag jobbar på är det uskorna som gör allt förutom sätter nålar och kad på män. Och pappersgrejer. Är det tungt på avdelningen så måste dom alltid ta in fler uskor. Alltså om ssk bara finns vem gör omvårdnaden mm. Mitt föra svar var även till dig

 • besviken dsk

  Jag tycker det är jättetråkigt när olika yrkesgrupper och då tänker jag framför allt på när undersköterskor som mycket väl vet att sjuksköterskan har ett större ansvar över patienten ska hålla på och ifrågasätta vår kamp för högre lön och status. Det måste löna sig ekonomiskt att utbilda sig. Jag är specialistutbildad distriktsköterska och har jobbat som sjuksköterska sen 87 distriktsköterska sen 97 har läst drygt 4 år på universitet och tjänar 28700. Det anser jag inte vara realistiskt!!  

  • Nisse

   Och samtidigt har du fått ett mer utvecklande arbete i takt med att arbetsgivaren bekostad din utbildning.

  • Helge

   Är du säker på att det är uskor och inte forumtroll eller tom arbetsgivaren som vill slå in kilar?

 • ann

  Visst är det trist när yrkeskategorier ställer sig mot varandra som här!
  Jag tycker absolut att ni förtjänar en rimlig löneutveckling.Tyvärr så är det nog så att vissa inlägg på den här sidan är så nedvärderande gentemot oss uskor att jag kan förstå att många reagerar.Vi är många som är väldigt kompetenta och duktiga i vårt jobb.Trots att vi inte är legitimerade.Om du är en bra ssk elr inte sitter inte i legitimationen. Eller hur mkt studielån du harGod omvårdnad kommer aldrig att ha med pengar att göra.
  Erfarenhet och skicklighet SKA räknas, oavsett yrkestitel.
  Jag komer backa upp ssk runt omkring mig till fullo, men det vore önskvärt om man inte trampade på mig under resans gång

 • gäst

  Håller med, när man är patient ser man inte sjuksköterskorna dom kommer och ger medicin snabbt sedan springer dom iväg. Undersköterskorna stannar och pratar med en och bryr sig på ett helt annat sätt.

  • Sjuksköterskan

    Är själv sjuksköterska och måste bara säga ifrån när ”:)” skriver att man inte ser sjuksköterskan förutom när man kommer in och ger mediciner… BLIR RENT ARG av sådana kommentarer! Medans uskan är hos patienten och expempelvis följer på toa, duschar, gör såromläggningar, tar prover, fixar måltider mm mm. Så gör ssk exempelvis bevakar provsvar, röntgensvar, ringer anhöriga, har vårdplaneringar, delar mediciner, gör iordning antibiotika/dropp, sätter nya droppnålar, tar prover tex ur en CVK, ger injektioner, sätter urinkatetrar (även uska kan detta men endast på kvinnor, de får ej sätta på män), sätter droppnålar,  rondar med doktorn och allt kringarbete med det. Dokumenterar i Journalen (måste göras enl lag för ssk, uskor har inte samma lagstiftning på att de måste dokumentera). Ser till/påminner (arbetsleder) att USKORNA gör sitt jobb, ofta glöms blodsockerkontroller mm. Har ankomstsamtal/utskrivningssamtal. Ringer/skriver och fixar mycket inför hemgång om de ska till ett boende. Ringer och fixar ambulansflyg om nån ska till annat sjukhus söderut. Akuta insatser om någon försämras – håller ställningar tills doktor kan komma.

   Allt detta + mkt mkt mer gör ssk och det får/kan INTE uskor göra.. Vi ssk kan som skrivet många gånger förr hjälpa uskor men de kan/får inte göra något av ovanstående,

   Detta gör vi ssk och det gör vi för er patienter – så om ni inte ser oss inne på salen och pratar/bryr oss så sitter vi nog och bevakar era PROVSVAR, kanske delar era mediciner (tar tid att hitta rätt tabletter ibland) blandar era dropp eller antibiotika.. Eller så kanske vi pratar med doktorn om era avvikande provsvar och om vad som ska göras… Och detta gör vi givetvis för PATIENTENS skull och för att vi BRYR OSS!

   Jaja, ville bara få ur mig detta! Vi bryr oss! Vi behövs alla i vården, usk, ssk, at, sg, dr.. och givetvis alla andra katogorier av personal som springer runt på sjukhuset!

   • Tänkvärt

    Det enda jag kan säga till dej är FY SKÄMS hur kan du ha mage att säga att Undersköterskorna ofta glömmer att göra det DU o dina systrar har BEORDRAT dom att göra så därför ser ni till att uskorna gör sitt jobb ….?????? Ursäkta mej är du inte riktigt.. ja vad ska jag säga ..klok om det är någon man kan lita på att patientnära uppgifter blir utförda och med yttersta yrkes kompetens så är det VI undersköterskor.Du motsätter sej själv med att tala om allt du kan men istället för att var hos pat. så står du o kontrollerar det uskan gör det är fin matematik. Det enda jag håller med dej om är det sista. En önskan sänder jag dej o dina medsystrar är TÄNK FÖRE innan det klankas på en yrkeskategori som har en så bred kompetens o kunnade som Undersköterskan.

   • Sjuksköterskan

    Till tänkvärt!
    Nu säger jag inte att alla uskor glömmer eller behöver påminnas men visst händer det. Vi pratar inte beordrade uppgifter – det tar jag för givet att det blir gjort, utan mer det dagliga som lätt kan bli glömt! Vet inte hur många gånger jag gått och ska ge insulin till patienter innan frukost och upptäcker att blodsockret inte är taget – och det ligger på uskans ansvar… JAG kontrollerar inte uskor utan det är snarare om man upptäcker att saker inte är gjorda som är störande. Och JAG SOM SSK har slutligen ansvaret för omvårdnaden och MÅSTE se till att det fungerar! Men givetvis så är uskor mkt kompetenta och kan sina uppgifter, det säger jag inte! Det var inget påhopp mot er som uskor utan mer det att SSK har det slutliga omvårdnadsansvaret oavsett om det är en ssk med 1 månads erfarenhet eller 25 år!

     

 • Rakel

  Att ssk är värda en högre lön har väl ändå ingenting med den tröttsamma debatten usk vs ssk att göra.
  Alla behövs i vårdarbetet. Både usk & ssk! (Ja även läkare, städerska & chefer)
  Tänk vad mycket roligare arbetsplatserna skulle bli om vi arbetade med varandra istället för mot.
  Ssk & usk har i mycket olika arbetsroller & just därför måste vi sluta ställa dessa grupper mot varandra. Visst ska ssk vara arbetsledare i vissa situationer men det är ovärderligt att ha en erfaren usk vid sidan av en ny ssk.  Visst är usk ute i omvårdnaden mer, men även medicindelningen ska göras & dropp ska blandas. Å där behövs ssk.

  Utan båda kompetenserna blir det jobbigt inom vården så börja arbeta med istället för mot!

 • Mariarautio-kalla

  Lönekartan är väl ok. Men som jag som har 24150 hamnar ju på lönekartan mellan 24-26000.-. Det är en betydlig skillnad o ha lönen som jag har och 26000.- OCH jag har specialistutbildning!!!!

 • Petter Nilsson

  haha… nej stackare… efter 120 högskolepoäng ligger kocken och harvar runt 21 tusen efter 8 års erfarenhet, i ett betydligt tyngre arbetsklimat.

  Mycket vill helt enkelt alltid ha mer, kanske kan vi skippa alla de här artiklarna?

  http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Kock-1102

 • mamma

  När jag födde barn första gången  så var det en ung uska som tog emot mig. Hon frågade hur jag mådde, besökte mig på bb, satt å fikade med mig (kan tänka mig att det var efter arbetstid) och brydde sig om mig på ett väldigt fint sätt. Hon var yngst och nyast på förlossningen men hade mest engagemang av alla (både uskor och bm).

 • sjuksköterska

  Jag har arbetat som uska innan jag utbildade mig till ssk.  Med facit i hand så var det ett oerhört korkat beslut. Med över trettio års erfarenhet inom vården (biträde, usk, ssk) så kan jag jämföra skillnaden mellan dessa yrken. Uskans arbetsuppgift är mycket mer tacksamma; tätare patientkontakt, stor yrkesskicklighet, större möjlighetet att slutföra sina arbetsuppgifter. Många tror att ssk bara delar piller och sitter på  ”nåt rum” och gör ingenting. Arbetsuppgifterna är mycket mer än pillerdelning vilket många verkar tro.  Som ssk kan man aldrig slutföra något för man blir hela tiden avbruten mitt i arbetet. Ska i detalj inte beskriva arbetsuppgifterna och det yrkesansvar vi har, för då räcker inte inlägget till. Alla som arbetar inom vården har ett ansvar och alla behövs. Ingen tjänar på att klanka ned på någon annan. Jag klarar mig inte utan någon av mina  kollegor (läk, usk, sekr, SG, m.fl.). Men av en del inlägg att döma så verkar ssk  yrket vara nåt som ska göras med vänstra handen och att vi kan bytas ut mot läkare och usk. Varsågod, gör så.  Vem som helst är välkommen att jobba som ssk en månad. Själv har arbetet kostat mig två magsår  och en utmattningsdepression. pga stress. Avråder alla att utbilda sig. Själv är jag less på att ta ihjäl mig själv för att ta hand om andra. Yrket är inget kall. Jag vill ha en skälig lön och vettig arbetsmiljö.

 • Patient

  Hej Malin! tack för att nån av er trivs du tillhör då de som inte ser att trivas och lön går hand i hand. Kanske fler borde bytas ut t.ex att unsk som då månar om patenter kan vidare utb. sig något lanstinget kanske kan ta fasta på.

 • Sjuksköterskestudent

  Sjuksköterskans roll i vården är ovärderlig! Jag som student får verkligen inblick i detta när jag åker runt på diverse avdelningar. Under min studietid har jag många gånger tänkt – Men hjälp, ingår även detta i min roll som sjuksköterska? Hur ska jag hinna? För det är inte bara de officiella bestämmelserna som ingår i en sjuksköterskas uppgifter utan en hel rad inofficiella regler att hålla sig till som tar en hel del tid. Exempel på detta kan vara att ringa och jaga läkare som ordinerat fel medicin eller korrigera något en undersköterska gjort något tokigt. Visst betyder legitimation inte allt, men som sjuksköterska står du där i mitten, som en spindel i nätet. Det är ett otroligt tungt ansvar och jag har sett ett flertal knäckas under tyngden. Vården har blivit allt mer avancerad, ansvaret som vilar på sjuksköterskan större och löner och arbetsvillkor har helt enkelt inte hängt med. Vissa frågar sig ”men varför sökte ni er till det här yrket då?”. Bara för att man är intresserad av att hjälpa människor och arbeta med de uppgifter som en sjuksköterska ska ha, innebär det att man ska acceptera allt som fungerar dåligt? Vars vore mänskligheten om vi aldrig skulle sträva framåt!?Vore det bättre att uppmana till att inte söka den här utbildningen i stället för att skapa drägliga villkor för dem som kommer ut? Då skulle vi ju inte ha någon fungerande sjukvård. Sedan är det viktigt att lyfta att i många städer i Sverige, och även i andra länder, Norge exempelvis, är det väldigt få uskor. Idag ersätts uskorna i stor utsträckning på många ställen för att det fungerar bättre med två ssk i parvård. Jag tycker den här utvecklingen på många sätt är trist, men jag förvånas inte om Nus också står i den situationen snart. Detta kommer skapa ett ännu större behov av sjuksköterskor. Själv både längtar jag och förfasas inför den dag jag själv ska ut på arbetsmarknaden. Jag hoppas att jag investerat i ett yrke som jag ska orka med hela mitt liv, men ibland undrar jag. 

 • Helge

  Vem har sagt att det inte är samma problem för usk? Om jag säger att vägen till hemavan är dålig behöver deväl inte betyda att alla andra vägar i världen är bra?

  Just denna typ av resonemang är anledningen till att offentlig sektor kommer att ha dåliga löner även i framtiden. I stället för att stötta varandra så gnälls det. Viktigare att alla har det lika dåligt eller att några får dte bättre, vilket gör att andra kanske får det bättre i nästa steg?

 • Helge

  Fundera på varför allt färre väljer yrket. Kan det vara för att allt fler blir medvetna om lön och arbetsförhållanden?

 • Anna

   Jag jobbar på ett privat äldreboende i umeå och jag kan säga att trycket är hårt på personalen som snart inte orkar mer.  Det saknas förutsättningar för att utföra ett professionellt arbete, till exempel på grund av underbemanning,uppstår känslor av otillräcklighet som bidrar till ökad psykisk belastning.Detta
  tillsammans med andra påfrestningar utgör en betydande risk för
  ohälsa och  sjukskrivningar. Exempel på andra påfrestningar är stor
  arbetsmängd, tidspress, otydliga förväntningar på arbetsinsats samt
  ensamarbete.Många privata vårdföretag är bara intresserad av att gå med
  vinst i deras företag och man har en stark känsla av att de inte bryr
  sig om varken personalen eller de boende,bara sina pengar.

  Vi som jobbar ska få utstå mycket,stress,både fysisk och psykisk
  belastning,oro över hur dagen på boendet kommer att se ut samtidigt som
  vi också ska hantera kritiska anhöriga.

  Jag tycker att VK inte bara ska granska hur sjuksköterskorna har det på
  NUS,utan även ta och granska de privata vårdföretagen och hur vi som
  vårdpersonal har det som jobbar på dessa boenden.

 • Maria

  Efter att ha jobba ca 10 år som IVA SSK på NUS slutade jag och började arbeta som sjuksköterska åt en närliggande Kommun i stället, där uppskattas jag  och min kompetens betydligt mer. Skulle i dag aldrig överväga att gå tillbaka till Landstinget igen.

 • psyk syrra

  Inom psykiatrin jämnställs sjuksköterskor och skötare. Man säger att den enda skillanden är att sjuksköterskor har tillgång till medicin-nyckeln, därför är lönerna ganska lika där. Men sjuksköterskorna har en lägre nettoinkomst eftersom dom måste betala tillbaka studielånet varje månad.

 • filosofen

  Fast det stämmer ju inte att läsa till distriktssköterska tar 4,5 år. Att läsa till dssk kräver att du redan är en leg.ssk, därefter tar distrikts ssk utbildningen 1,5 år i normal studie takt.

  Självklart kan man hävda att det tar 4,5 år totalt, men då handlar det inte om vidareutbildning i 4,5 år då grundutbildningen till yrket tar 3 år, vilket du räknat in. Men ja, så kan man kanske se det.

 • sjuktlessköterska

  Jag slutar. Den nya ledningens omstruktureringar har gjort arbetssituationen ohållbar på flertalet arbetsplatser i landstinget. De senaste årens satsningar och förbättringar har raserats. Kompetenta sjuksköterskor och läkare flyr, som det upplevs, ett sjunkande skepp. Läser du till sjuksköterska? Tänk om. 

 • Sumarno

  Okej, det är hemskt att sjuksyrror tjänar för lite, det är inte rätt. MEN, det finns väl 193624 andra jobb i Sverige där personalen tjänar ALLDELES för lite pengar samt blir straffade med orättvisa arbetstider/arbetsförhållanden. Jag menar, sjuksyrror är inte unika i den termen att de är de enda som blir ”lurade” på löner osv.

  Sedan, om det nu är så sjukligt dåliga arbetsförhållanden/löner varför väljer då människor att år efter år utbilda sig till sjuksyrror för? Menar, det måste väl finnas ett genuint intresse/glöd hos människor som vill utbilda sig och utbildar sig till syrror, eller? Är det ENBART pengarna ni är ute efter? Satsa lite hårdare och bli läkare då! Där tjänar ni pengar, tro mig.

  Sen så kan detta inte vara någon otrolig upptäckt (att sjuksyrror nu tjänar dåligt med pengar osv.) det har väl funnits sjuksyrror i Umeå och i resten av Sverige i åååååååår. Har man inte tyckt att man blivit lurad/straffad som sjuksyrra förrän nu?? Det har väl varit i princip samma villkor då som nu? Eller? Var sjuksyrror miljonärer förr?

  Sluta hypa upp sjuksyrrorna och deras miserabla arbetsvillkor, exponera alla de övriga jobben där de anställda blir lurade och där de tjänar orättvist lite pengar.

  Skaffa er ett nytt jobb då om det ger för lite betalt. Sluta grina och klaga, gör något åt situationen då, som tex. sluta!

  • Ab_Igne_Ignem

   En person som uppmanar sjuksköterskor att sluta måste vara fullständigt övertygad om att hälsan kommer att bestå i all oändlighet. Som bekant är det sjuksköterskor och undersköterskor som utför läkarordinationer. Utan dessa två personalkategorier skulle vården i Sverige stanna. Vi måste tvärtom uppmana unga personer att utbilda sig till sköterskor för att kunna upprätthålla vården, inte göra som Sumarno som tycker att de ska byta jobb.

&quotFel att flytta pojkarna"

"Fel att flytta pojkarna"

Lokalt I november tvingades flyktingpojkarna i Sorsele att mot sin vilja flytta till Nordmaling, ett beslut som enligt förvaltningsrätten var felaktigt. ?

Försökte förgäves släcka elden

Försökte förgäves släcka elden

Lycksele Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele.En av kvinnorna försökte förgäves släcka elden med en brandsläckare.  ?

Villa brann ner helt

Villa brann ner helt

Lycksele Boende räddade sig men katter saknades. ?

&quotVerkliga behov bakom statistiken"

"Verkliga behov bakom statistiken"

DEBATT Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig miljö.  ?

Mitt barn får inte hjälp att gå på toa

Insändare Signaturen Uppgiven förälder vill att politikerna får upp ögonen för problemen i förskolan. ?

Ruta krossad på balkong

Ruta krossad på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för skadegörelse.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Styrka ska lyfta Löven

Styrka ska lyfta Löven

Björklöven Björklöven inleder försäsongen med hårda pass, samtidigt som andra lag matchar för fullt.  ?

Senaste nytt