Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Bjurholm

Resa med utblick och insikt

Publicerad 2 juni 2012 (uppdaterad 2 juni 2012)

Bjurholm På lördagen drar niondeklassarna vid Castorskolan i Bjurholm ut på en både lång och intensiv resa.

En pedagogisk resa med både utblick och insikt som mål, till bland annat EU-parlamentet i Bryssel och riksdagen i Stockholm.

- Det ska bli jättekul. Både att få en hel del tid med klassen innan skolan är slut, och att samtidigt få kunskaper för livet, säger eleven Emelia Olsson från Lill-Armsjö, som är särskilt spänd på besöket i Bryssel.

Det ger henne chansen att testa hur långt lektionerna i franska räcker.

Inte resvana

Avgångsklassen vid Bjurholms kommuns enda skola är inte särskilt vana vid att resa.

Emelia Olsson kan bara erinra sig att hela gänget som sjätteklassare fått campa på en skjutbana utanför tätorten.

I höstas lovade skolchef Jan Nilsson att han skulle se över vad som kunde göras, om niorna som motprestation lovade att göra sitt bästa under sista läsåret.

Det har de gjort. I dag drar därför 23 elever, tre lärare plus en vaktmästare och en scoutledare, som lämpligt nog även är sjuksyster, i väg med buss med skolchef Nilsson plus en extrachaufför vid ratten i bussen.

Guidas

I Bryssel ska klassen få besöka EU-parlamentet, guidade av EU-parlamentarikern Anna Ibrisagic, och även få en träff med folk runt kommissionen.

Ett besök på ett koncentrationsläger samt på Atomium – ett 102 meter högt byggnadsverk i Bryssel – ingår också.

Under besöket i Stockholm ska klassen guidas i riksdagshuset av tre västerbottniska riksdagsmän, och även få en rundtur på Sveriges Television med gamle bjurholmaren och nyhetsreportern Anders Lindkvist som ciceron, innan det hela avslutas med ett besök på Gröna Lund.

 

Bjurholm säger ja till vindkraftspark

Bjurholm säger ja till vindkraftspark

Bjurholm 24 för och 6 emot. Efter lång debatt och omröstning beslutade kommunfullmäktige i Bjurholm att tillstyrka den planerade vindkraftsparken i… ?

Hon är årets bjurholmare

Hon är årets bjurholmare

Bjurholm Isabell Gunnarsson, artist från Agnäs, får utmärkelsen Årets bjurholmare. Hon har en mångårig bakgrund som artist i duon Noblez, som hon… ?

Länskock lagar kunglig bröllopsmiddag

Länskock lagar kunglig bröllopsmiddag

Bjurholm I dag meddelades vilka kockar som får laga bröllopsmiddagen när prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig. En kock med rötterna i… ?

Här presterar eleverna bäst i Västerbotten

Bjurholm Sveriges kommuner och landsting publicerar idag en rapport som visar hur elever i respektive län presterar i skolan.
Rapporten som har… ?