Bjurholm
Tom Juslin

”Hälften av internettrafiken är fildelning”

Publicerad 29 maj 2012 (uppdaterad 29 maj 2012)

Bjurholm Från och med juni stryper Bjurholm en del av internettrafiken. Det är allt för mycket fildelning som håller på att sänka BjurholmNet.

FÖLJ ÄMNEN

Trafikmönstret i Bjurholm skiljer sig markant från övriga stadsnät i Västerbotten genom att den har en markant högre belastning på kvällstid än på dagtid.

– Största delen av trafiken sker mellan klockan 16 och 24 och det skiljer sig från andra kommuner. Det är framför allt den utgående trafiken med fildelning som äventyrar kapaciteten, säger Glenn Holmgren, kommunens it-tekninker.

Fildelningar sker från ett stort antal användare av olika orsaker.

– Vi vill inte påstå att det är någon speciell grupp som står bakom det här. Fildelningen sker generellt över alla åldrar, säger Glenn Holmgren.

För att säkerställa att vanligt surfande, ip-telefoni och ip-tv kan ske utan kvalitetsproblem kommer man därför att begränsa den utgående trafiken och fildelning.

– Mer än hälften av den utgående trafiken i dag är fildelning. Det handlar mest om ett synsätt som måste förändras. I dag finns det andra sätt att dela material genom olika tjänster att man inte behöver fildela med varandra, säger Glenn Holmgren, som tar som exempel musiktjänsten Spotify och filmtjänsten Voddler.

Att Bjurholm har problem som inte andra har beror på att det kommunala Bjurholmnet är det enda stadsnät i Västerbotten som inte har någon tjänsteleverantör  som står för kostnader vid ökad trafik, utan kommunen måste stå för det.

 

 • medveten

  Värt att betänka är dock att fildening inte är samma sak som piratverksamhet eller nerladdning. Det kan vara delande av högst legala privata filer, eller s.k. pritvatkopiering (inte pirat).
  de flesta är ändå på jobbet eller i skolan på dagtid så all kommunikation, byte av filer, hämtande av program, spel och streamande av film och musik, sker med största sannolikhet mot eftermiddag/kväll.

 • ;)

  Finns väl inte mycke annat o göra i Bjurholm ;)

 • Surdegen

  Jaha det var väntat, nu ska kommunerna börja agera som polis.

 • Bävern

  Så jävla trist, föst lägger man ner en stor summa pengar för att få detta bredband och nu stryper de ner det….
  Lite som att först bygga en tvåfilig väg och sedan spärra bort halva vägen så att den blir trång och svårframkomlig.

  Tragist jävla trist

 • Tekniker

  Tror de fått sin jämförelse med andra stadsnät om bakfoten. Ett nät med konsumenter (hushåll) har alltid sin belastningstopp kvällstid mellan 20.00 och 22.00 beroende på veckodag.
  Att argumentera att det borde vara mest trafik dagtid tyder på brist på erfarenhet.
  Jobbar själv på ISP sedan 10+ år och detta mönster har varit detsamma under hela denna tid.

 • Cahluon

  Den som tror att detta är ”privatdelning” är tappad bakom en vagn. Jag läser förresten mellan raderna att det är _uppladdningen_ som anses vara ett problem, medan _nedladdningen_ nog torde vara på samma nivå som i alla andra kommuner och platser i landet. Bjurholmsborna har alltså en kultur där de har igång sina klienter hela kvällarna för att dela ut det material de piratat hem, till skillnad från t.ex. umeborna som tankar hem sina grejer och sedan skyndsamt stänger ner fildelningen eftersom de vet att det finns en risk.

 • Leif

  Varför inte bara höja priset för användarna istället för att sänka hastigheten? 

 • gammelvargen

  När kommunens interna  verksamhet är enda kunden kan det inte vara speciellt svårt att drifta nätet, alla andra kommer att fly  och söka andra lösningar.  Men det är kanske de som är målet på sikt. eller så kan man göra som i övriga Västerbotten , Kommunerna sade upp alla avtal med omedelbar verkan och hänvisade till bredbandsleverantörer inom AC net. Norsjö kommun är ett sådant exempel.

 • Umebo

  Voddler och spotify använder lika mycket internettrafik  som en nerladdning av en låt/film. Dessutom behöver dom oftast ladda ner den varje gång man vill kolla/lyssna på den. Så att säga att det skulle vara bättre än ”fildelning” för att sänka trafiken är en riktig fuling.  Tycker att folk som har praktiskt inflytande på sånnahär frågor iallafall ska kunna grunderna i nätverksteknik.

  • http://www.facebook.com/platinawolf Bjorn Backstrom

    Vad som är ännu värre är att Voddler likt Torrent ett distruberat nätverk av servrar som matar filmen till dig OCH båda två gör din dator till en server som skickar ut filerna. Sen har vi de ”lagliga” torrents som finns, bland annat Blizzard Downloader som är en mycket specialiserad Torrent-klient utskickad av *Gasp* ActivisionBlizzard. Det finns även andra som använder .torrent-filer för att skicka ut data till användarna på vettiga sätt, bland annat Ubuntu, TasVideos och UltimateBootCD. Bara för att det är ”fildelning” gör det inte olagligt.

 • http://www.youtube.com/watch?v=XjsgoXvnStY PetaFlux

  Oroa er inte, listan över dom som har försökt ”strypa fildelningen”, börjar bli ganska lång nu och det är ingen som har lyckats hittills. 

  Om det blir segt så är det bara att byta port.

 • Chili

  Ni kan ju lugnt fortsätta tanka, det är ju bara upload som stryps så det är ju övriga världen som blir drabbad då det börjar ta en jäkla tid att få hem det som fildelas.

 • Kenneth

  Hela Västerbotten är finansierat av EU-bidrag å får således inte begränsas till en enda part.

  Bestrid å få in andra aktörer.

  Skellefteå försökte länge med samma vissa att inte släppa in andra aktörer, men när domen var nalkande så släppte dom plötsligt begränsningarna för fler aktörer.

  Kort å gott, allt som EU har varit mer än 50% delaktiga i får inte  brukas i ”privat” regi utan stå fritt för allmänheten å brukas.

  Vill kommunen påstrida att dom äger kommunala nätet så lånar dom fortfarande nät för trafik mellan kommuner.

  BjurholmNet (eller vad det heter) är inget att ha ifall annan aktör kommer in å etablerar egna sträckor.
  Då står dom där med sin egna kommunalägda nät som ingen vill bruka.

 • Billy

  Kommunen vet vad ni gör på nätet, dom vet också hur gamla ni är. Det innebär att ni är övervakade av kommunen som nu också vill censurera nätet. Ett gott råd är att snabbt lämna BjurholmNet.

 • Arne BK

  Bygg bättre nät kanske? 

 • Leif

   Om användarna betalar mer kan kommunen, eller vem det nu är som sköter om det, uppgradera nätet. Det roliga är att då skulle man också klaga.

 • Björn Morén

  Tänkte precis samma tanke.

  Tekniken bakom t.ex spotify och voddler är i princip densamma som för torrents, vilket genererar ung. lika mycket trafik upp som ner just för att sprida datan runt i nätet.
  Ökar hastigheten för användaren och minskar kraftigt belastningen på den utdelande originalservern.

 • Frihetskämpe

  En till spik till Bjurholms kista.

 • fd Bjurholmsbo

  Som jag alltid har sagt….. Bjurholm är byhålornas byhåla!

 • Blaha

  Har precis pratat med support på t3 och lansering i bjurholm är aktuell. har dom vettiga priser så hoppas jag verkligen alla bjurholmare byter till t3 nu i sommar. 

 • Laddarn

  Nu står det på T3s hemsida att de börjar leverera i Bjurholm den 10 juli :)

 • Mikael Johansson

  Hej, jag kan meddela att Bredband2 vill leverera i Bjurholm. Vi för diskussioner med Bjurholm och hoppas få till ett avtal inom kort.
  Se http://www.bredband2.se för att hålla er uppdaterad när vi kommer in i Bjurholm. Mvh Mikael Johanssn stadsnätsansvarig Bredband2.

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Bjurholm SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Bjurholm Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Bjurholm Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Bjurholm Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?