Umeå
White Arkitekter AB

Så blir Umeås nya kulturhus

Publicerad 29 maj 2012 (uppdaterad 29 maj 2012)

Umeå Nu presenteras de första bilderna på hur Kulturens hus insida kan komma att se ut.

FÖLJ ÄMNEN

Förslaget ska presenteras för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott i dag, tisdag. Här ska det rymmas både museum, danslokaler och bibliotek. Högst upp blir det en stor takterass med utsikt över älven.

Se fler bilder – klicka här!

Vad är ditt första intryck av kulturhuset?
Loading ... Loading ...
 • Peter

  Ser sjukt bra ut!!

  • Rolf

   Sjukt var ordet!

 • Jonathan

  Vet du vad är mest intressant? Om du ska fråga en genomsnitt person ute på gatan, vilken stad har kulturhuvudstan 2012, utan att behöver letar upp personen skulle har svårt att svara på frågan, fråga vilken var kulturhuvudstan 2013, eller i fjöl eller 2010, det är inte så många som vet. Att Umeå fick status en bra grej för Umeå, för Umeå behöver en uppfräschning, och allt som händer omkring vår stan nu är bara p.g.a detta inget annat. Om vi hade inte fått möjlighet för att bli kultur huvudstad, alla bygg arbete, ikea o.s.v skulle inte ske så snabbt. Jag hoppas bara att folk kom hit och spenderar pengar annars det är invånare som ska stå för kostnad av detta.

 • Umeåboende

  Tyvärr, igen ett nytt ”spring i trapporna”-hus med flera plan, som nya Bildmuséet. Öppenheten i ett plan med överskådlighet och bra för både spontana och planerade träffar som i nuvarande bibliotek försvinner. Att enkelt ”droppa in” och läsa tidningar, försvåras dessutom.

  Denna panikflytt av stadsbilioteket från hjärtat av centrum, känns inte bra. Bättre vore att Norrlandsoperan tar biblioteksutrymmena, då får det ett tjusigt läge i en spännande byggnad och passar bättre på kajen än en ”bibbla”. 

  Då kan i stället KFUM:s allaktivitetsplaner förverkligas i gamla NO! alldeles intill KFUM-huset. Tre plus på en gång i stället för ett stort minus med mindre tillgängligt bibliotek.

 • Pettsson

  Insidan verkar ju okej men det är tråkigt att man bygger bort Stora hotellets fasad.

  • KeFor

   Men… Det ska man väl inte göra egentligen? Det är baksidan som byggs bort, större delen av fasaden (mot storgatan och västra rådhusgatan) ska väl kvarstå i befintligt skick, om jag förstått saken rätt?

 • Umebo

  Tror att det kommer bli riktigt bra, lyssna inte på alla bakåtsträvare som är sura för att dom inte hinner lämna böcker mellan bussarna som jag förstår var skönt. Ser ljust och bra ut med trevliga ute platser. Tycker att denna byggnad erbjuder så så mycket mer än dagens bibbla…  

  Håller inte med att det som umeåboende skriver ”Öppenheten i ett plan med överskådlighet och bra för både spontana och planerade träffar som i nuvarande bibliotek försvinner” Det går fortfarande lika lätt att träffas, om inte lättare då man vet vad polarna har för smak ;)

  Nä sluta bakåtsträva nu, man  gör ju äntligen något åt denna stad som alla grinar om annars..

  • Rolf

   Definiera ”bakåtsträvande”. Jag trodde ”bakåttsrävande” var att inte försöka få saker bättre?
   Jag vill ha nytt, men då vill jag att det blir bättre. att bygga nytt, öka kostnader mångafalt och samtidigt få en produkt som inte ebns efterfrågas är knappast utvecklande. DET om något är bakåtsträvande. Bakåt mot den tid då några få bestämde vad som skulle göras. Bara de fick som de ville struntade de i vad andra tycker, tänker och vill. Även då de andra var de som fick betala. Nu upprepas det. Snacka om bakåtsträvande!

   • KeFor

    Du menar väl ändå ”en produkt som inte ens efterfrågas av just mig”… Det finns stora fördelar med detta hus jämfört med nuvarande bibliotek, där mötessalarna, scenerna osv är framträdande skillnader från nuvarande bibliotek, även om man skulle räkna in Idun…

    Att dessutom ha kulturväven i ena änden och konsthögskolan i andra änden av ett kulturstråk, där man även binder till SF mm. är ett ruskigt stort steg framåt för den kulturella sammanhållningen i staden.

    • Gäst

     Vem efterfrågas den av då? ja utom politikerna då?
     Biblioteket själva ville inte ha den. Kulturverksamheterna var nästan enhetligt mot.
     Vem är för – förutom de som ser en chans att tjäna pengar på bygget, uthyrningen eller som skiter i att betala skatt (eller inte förstår hur mycket det kostar)?

 • Filip

  Trodde nog att det skulle inrymmas fler olika kulturella verksamheter. Känns lite som att det ändå bara är ett nytt bibliotek om ändå lite utökat.
  Blir nog bra när det äntligen blir klart.

 • Account

  jag har inte riktigt förstått vad umeås invånare får ut av all detta hejsantjosan kulturhuvudstadgrejen…    än så länge har jag bara märkt  att våra skattepengar förbrukar höger och vänster på detta, visst vid har fått statlig bidrag också men det täckte väl inte allt?    aja..  är inte umeåbor sen ett tag..  men som sagt, förstår inte vad umeåborna får ut.. 

  • Rolf

   Nu får du inte vara negativ! Vi får ett nytt hus. det kostar bara 100.000:- PER DAG i hyra. För det får vi visserligen egentligen inget nytt som inte kunnat ordnas vid gamla biblioteket/folkets hus kompletterat med någon lämplig komplettering i någon av kommunens befintliga lokaler. MEN att tycka att det är vansinne … ja det ska man tydligen tycka är bakåtsträvande?

   Min mening? Vi betalar uppenbarligen för mycket i skatt om man kan slösa så med pengar.

 • O G K

  Varför skulle Ikeas ledning ”snegla” på en ”kulturhuvudstad” vid nyetableringar? Ikea räknar på etableringen, och tillräckligt stora svarta siffror ger en etablering. Något kulturhuvudstadsårs-drag finns inte i det sammanhanget, såklart.

 • Rolf

  Vad blir bättre och bättre?

  har vi råd att bygga då vi måste stryka massor av andra investeringar?

  Hur menar du egentligen?

  Ingen har klagat på att staden blir bättre. Vi som har åsikter tycker just att vi borde satsa på att göra den bättre- inte satsa på saker som har som enda syfte att låta några få sola sig i glansen ett år.

 • Rolf

  Man skjuter dessutom på investeringar som behövs för att kunna skryta lite ett år.

  F.ö. är m,an ganska blind om man verkligen tror att Trasmattan skulle byggas om det inte var Kulturskrytår.

 • Hedning

  Tycker att det är dåligt eftersom det inte finns någon historia avdelning för män. Är vi inte i överens om jämnställdhet här i Sverige?

 • http://www.facebook.com/erik.karkkainen Erik Kärkkäinen

  Visst, skatten kanske är högre här i Umeå jämfört med andra städer. Men tänkt då på detta. Umeå är idag en av Europas mest expansiva städer. Inte bara Sveriges utan Europas!

  Klart det kanske går mer skatt då man bor här. Men jag bor ju inte bara i Umeå, jag jobbar ju här också. Det skapas jobb, en infrastruktur som förändras och som låter nya aktörer komma in i staden.
  Alla beslut kanske inte blir bra, men det händer något i Umeå. Allt står inte bara still.
  Se bara vad som händer med städer och samhällen där man finner sig och bara gillar läget. Folk flyttar, det finns inga jobb och de unga drabbas värst.
  Jag har bott på en sådan plats och det är ingen höjdare.

  Sen att folk du frågar är negativa till allt detta har inte nödvändigtvis en stabil grund. Vi Umeåbor är de mest gnälliga folkslaget du kan hitta. Klaga är vi experter på, oavsett vad det gäller.

  Så var glad att du flyttat till en stad där man vill mer och faktiskt vågar satsa!

 • REx

   Råd att bygga? Handlar det inte snarare om att kommunen anser sig att ha råd att betala av på ett gigantiskt lån under flera årtionden?

 • tOra

  Var är bibliotekets ”vanliga” böcker eller är det bara den ”Fina” kulturen som får läsas?
  Dessutom synes det vara åtskilligt mindre än nuvarande bibliotek! Att sen skrika bakåtsträvare åt de som vill behålla biblioteket på den plats det befunnit sig på 20-25 år är väl att ta i?

  • Gäst

   ”Bakåtsträvare” säger man då man saknar argument.

 • Gäst

  Varför skulle det gå mer skatt om man är expansiv? Vore det inte svårare att få ihop skattekronorna på en utflyttningsort?

 • Gäst

  Anser du att kommunen har råd? Man har så mycket lån att man inte får mer. Därför får man be externa entreprenörer bygga allt från kulrursaker till äldrevård eftersom man själva inte har råd att bygga. Sedan sitter man, precis som med skandalen ”Kulturtrasslet”, med skyhöga hyror.
  Dessutom får man styra andra investeringar på framtiden.

  Allt för att detta skrytbygge MÅSTE fram, trots att egentligt behov saknas och att alla ”fördelar” kan lösas med små kompletteringar i befintliga lokaler.

  Varför pengar på lokaler i stället för verksamhet?

 • Gäst

  Du är oinsatt.
  Det är skattepengar som betalar. Är du så inskränkt att du tror Krister betalar? Han gör, än en gång, en lysande affär på kommunens flata förhandlingar.

  Hur har Krister byggt upp sin förmögenhet? Genom att bara skänka bort saker utan att få mångfalt igen.

  En lysande affärsman. Tyvärr kan man inte använda affärsmässig som benämning på kommunens folk.

 • JJ

   Jag ser bara att biblioteksfilialerna kommer att läggas ned p.g.av besparingar.
  Frågan är om det dröjer ett eller två år.

 • JJ

   Hur länge då?

  Christer kan ju bestämma sig att sluta betala och då står kommunen där men lång näsa och dyra kostnader.

 • Wohin

  Jag tycker generellt att det är många inlägg i vk artiklar som kan klassas som allmänt bakåtsträvand men när det gäller kulturhuset så håller jag med de som tycker att det inte är något nytänk.  Ser inget speciellt med det förutom en ny plats och ny design. Jag hoppas att slutresultatet blir bättre än vad det ser ut på skisserna!

 • Gastarbeiter

  Källa på det?

 • ymf

  Men snälla! Menar du på fullt allvar att SM av och till i alla tider
  förlagts till Umeå för att vi blir sk kulturhuvudstad 2014?.
  Att Ikea skulle öppna i Umeå beror på att vi 2014 blir
  kulturhuvudstad ! Jag häpnar, tror du verkligen att Ikea ser till de eventuella ”kringeffekter” ett dylikt jippo ger och i detta skriker ”vi måste öppna i Umeå” omgående, ja tror du det då saknas det en del i din omvärldsanalys

  • Nils

   Utnämningen av SM-veckan motiverades faktiskt delvis med att Umeå ska vara Kulturhuvudstad.

 • Nils

  Absolut, ett nytt bibliotek samt kulturhus har diskuterats sedan långt före Umeå fick Kulturhuvudstadsåret. Jag tror inte jag själv kommer nyttja detta hus så mycket men ändå alltid kul när Umeå växer och blir bättre!

 • pilsnerkorv

  Värdelöst förslag på ett värdelöst bygge. Värdelöst för umeborna alltså. Människor har inget att säga till om, men  tvingas mot sin vilja vara med och betala för skrytbygget som ska blidka EU-tjänstemännen under EU-jippot Kulturhuvudstadsåret.
  Politikerföraktet slår rekord.

Friska vindar skapade skräpkonstverk

Friska vindar skapade skräpkonstverk

Umeå De friska vindarna i Umeå under söndagen skapade liksom ett konstverk av skräp… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Skolan för barnen som inte får gå i skola

Skolan för barnen som inte får gå i skola

Umeå Kyrkan driver i Backengården, med stöd av Umeå kommun, en pedagogisk verksamhet… ?

Kyrkan ska sälja Backengården

Kyrkan ska sälja Backengården

Umeå I mitten av maj går kyrkans avtal om härbärget på Backengården ut. Efter det… ?

Kritik mot obalans mellan stad och landsbygd

Kritik mot obalans mellan stad och landsbygd

Umeå Miljö- och hälsoskyddsnämnden är kritisk i sitt remissvar till förslaget till… ?

Böteshot mot dålig arbetsmiljö

Böteshot mot dålig arbetsmiljö

Umeå Transdev, bolaget som kör E4-bussarna, måste under våren vidta en rad åtgärder… ?