Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Kidnappare får dom

Publicerad 29 maj 2012 (uppdaterad 29 maj 2012)

Nyheter I dag kommer domen mot två av de tre personer som misstänks ha kidnappat en 25-årig student och fört honom till Älglund utanför Överklinten.

Kammaråklagare Lars Hedvall yrkade på minst 14 års fängelse för de båda – en 26-årig man och hans 23-åriga ex-flickvän.

För den tredje åtalade, en 26-årig man, yrkade åklagaren på tio års fängelse. Innan han döms ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. En mindre undersökning har visat att han kan vara psykiskt sjuk.

Natten mot den 29 december förra året förde de tre åtalade bort den 25-årige studenten, son till en företagare i Linköping, från hans lägenhet i Uppsala. Syftet var, enligt åklagaren, att pressa familjen på stora summor pengar.

Studenten ska ha sövts ner med sömnmedel som han fick i sig via en paj eller muffins som den 23-åriga kvinnan bjöd på. Han hölls fången i ett hus utanför Robertsfors i Västerbotten fram till 4 januari då han hittades av polis.

De tre åtalade har varsin version av vad som hände.

Den 26-åring, kallad ”fångvaktaren”, som vaktade studenten i huset i Västerbotten har erkänt. Kvinnan har sagt att hon såg bortförandet som ”en överraskning”. Hennes ex-pojkvän, den 26-årige läkarstudenten, sade först att det var en svensexa men ändrade sig till att det var en pr-kupp som den bortrövade var införstådd i. Uppsalastudenten skulle bli känd på samma sätt som Siba-chefen Fabian Bengtsson, uppgav läkarstudenten i tingsrätten.

Åklagarens bevis består bland annat av planeringsanteckningar, sms mellan de misstänkta och spårning av var deras mobiler funnits. I en bil där de tre färdades hittades en dator där någon slagit in sökningar som till exempel ”elpistol köpa”, ”baka in droger” och ”hur mycket Stilnoct är en dödlig dos?”.

Film hittad inifrån störtade planet

Utrikes Mobilfilmen togs under de sista sekunderna ombord på det störtade Germanwingsplanet.

&quotOrdföranden stal anläggningen"

"Ordföranden stal anläggningen"

Robertsfors Först tog ordföranden över pistolskytteklubben, sedan såldes marken till honom. Nu vill han lägga ner hela föreningen. ?

Så ska Strömpilen växa

Klart: Så ska Strömpilen växa

Umeå Strömpilen i Umeå ska utvecklas till ett stadsdelscentrum. ?

Polispådrag efter försvunnen man

UPPDATERAD Flera patruller sökte efter en försvunnen man i Robertsfors under tisdagskvällen. ?

Larm: Dubbla kortköp

Inrikes Kortköp har dragits dubbelt för tusentals bankkunder efter en systemuppdatering.