Umeå

Ont om alkoholfritt på krogen

Publicerad 27 maj 2012 (uppdaterad 27 maj 2012)

Umeå I fredags gjordes krogkontroller i Umeå, med delvis bra resultat. Men alkoholfri dryck var svår att beställa.

FÖLJ ÄMNEN

Det Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, som gjort ett test i fredags kväll, under projektnamnet Ett bra uteliv. Avsikten var att bland annat kontrollera om krogarna håller åldersgränserna som alkohollagen kräver, och om det går att beställa alkoholfria drinkalternativ.

Nu rapporterar UNF att när det gäller åldersgränserna så blev resultatet bra, det vill säga personer under 18 år tilläts för det mesta inte att handla alkohol.
– På en av tio krogar fick vi köpa en alkoholhaltig dryck, men på de flesta gångerna blev de som var under 18 år stoppade redan i dörren, uppger UNF:s Kim Söderberg och Elisabet Hevik.

Som frågetecken

Men när det gällde alkoholfria alternativ blev det underkänt för nio av tio krogar. UNF påpekar att alkohollagen anger att det ska finnas lättdrycker att tillgå i tillfredsställande urval och omfattning. UNF menar att det inte innebär vanlig läsk.
– På ytterst få ställen fanns det alkoholfri öl och på ännu färre ställen fanns det alkoholfritt vin. När man frågade efter en alkoholfri drink såg många bartenders ut som ett frågetecken.

– När vi som ungdomar och vuxna går ut för att festa innefattar inte det att vi vill dricka alkohol men så som det ser ut just nu så ger kroglivet inte oss ett val, skriver UNF i pett pressmeddelande.
– Detta är ett problem. Ge oss ett val om vi vill dricka alkohol eller inte – välj det inte åt oss, är den kärva uppmaningen till krogbranschen från Ungdomens Nykterhetsförbund.

 • Chauffören

  Tänkte beställa en alkoholfri öl på Norrlandsoperan. Lite tråkigt att en sådan kostade 45 kronor, bara något billigare än en starköl medan en lättöl gick på strax under 30 spänn. 

  • Johan Andersson

    Väldigt enkelt, Som med allt annat, Låg efterfrågan = låg (i detta fall också kostsam) produktion = högt pris. väldigt enkelt.

  • Less på idioter…

    Visst är du medveten om att en alkoholfri öl kostar betydligt mer än en lättöl, även när du själv går på affären och ska handla?

 • Klan

  Jag beställer alltid den godaste alkoholfria drinken när jag är ute, den finns på alla ställen och den är dessutom alltid gratis. 
  Först en öl sedan en vatten.. Det funkar väldigt bra!

 • http://www.facebook.com/jerry.sellin Jerry Sellin

  Själv kan jag tycka det känns lite konstigt  ifall alkoholmotståndare eller om man helt enkelt inte vill dricka alkohol, måste kunna få beställa alkoholfritt öl eller vin, Varför inte helt enkelt köpa en läsk eller köpa vanligt vatten, dom dryckerna finns det obegränsat av på krogar utöver alkohol.

  För jag anser att har man valt att inte dricka alkohol, så behöver man inte heller dricka alkoholfritt öl eller vin heller.

  Är det så att ni som avstår alkohol, och ändå vill gå ut och festa, så finns det som sagt mer att välja på, och betydligt billigare blir det också, så var så vänlig och håll er alkoholfria propaganda för er själv.

  • Susanne

   Men det där är väl ändå lite trångsynt? Då ska alla vegetarianer hålla sig till sallad istället för att det ska finnas lagad mat till dem på menyn också? 

   • Less på idioter…

     Nej de får hålla tillgodo med de vegetariska rätter som erbjuds på menyn. Precis som man får hålla tillgodo, med de alkoholfria drycker som erbjuds. Precis som man får hålla tillgodo med de sorter alkoholhaltig öl som erbjuds på det stället man besöker. Precis som man får hålla tillgodo med den mat som serveras just på den krog man besöker.

    Ja det ska finnas ett utbud, men inte fasen drivs krogar runt, på vegetarianer och nykterister. Tror man det så… ja…

   • Anna

    Varför är det rimligt att ställa krav på uteställen att servera mat för självvalda ätstörningar? Det är inte som om alla uteserveringar har mat jag tycker är god, då löser jag det genom att inte gå dit. Om de bara har kött så får väl vegetarianer lösa det genom att inte gå dit.

    • Anna

     Till Everworst (fanns ingen svara-knapp): Så är det ju, går jag på Max förväntar jag mig inte hitta alkohol. Går jag på Donken, samma sak. Jag förväntar mig inte alkohol där. Vill jag dricka alkohol går jag på ett ställe där jag kan köpa det, inte så att jag kräver att alla ställen ska servera alkohol för att jag ska få mig ett gott glas vin till mitt skrov.

     Så, vill jag ha burgare och vin, då går jag på ett ställe som serverar detta. Vill jag ha veggomat så går jag någonstans som har detta. Svårare än så är det inte. För annars så kan man ju kräva att vegetariska restauranger alltid ska ha köttalternativ. Vilket de inte har. För då kan de ju inte kalla sig vegetariska längre. Alltså, vill jag ha en saftig stek går jag inte dit. Det är enkelt. Varför ska alla ställen tillgodose allas behov? Det är väl bara att inte gå dit de inte har det du vill ha. Om de har för dåligt utbud för Umeå så konkar de, annars så duger de för nog många för att finnas kvar. Självsanerande helt enkelt.

    • Everworst

     Hittar inte heller nån svara-knapp. Kanske något som VK kan fixa till på sina debattsidor.

     men grejen är att vi går inte ut för att dricka. Vi går ut för att umgås med vänner, dansa, kanske se någon liveartist. Tro mej….fanns det en uppsjö av helt nyktra uteställen så okey, men nu finns det inte det. Och dessutom har man vänner som dricker alkohol, kan man inte få umgås med dem då? 

     Jag förstår inte varför du tycker det är ett problem?
     Det handlar om att UTÖKA sortimentet, inte ERSÄTTA. 
     Det handlar om att alla ska kunna dricka något som de tycker är gott och kunna ha en trevlig utekväll, det är väl knappast för mycket begärt?

    • Anna

     Problemet är väl det att man kan inte ha hur stort utbud som helst och då måste man inskränka på annat. Redan nu är utbudet av annat än öl väldigt dåligt på många av pubbarna i stan. Man kan inte ha hemma hur mycket som helst och fortfarande gå runt, särskilt inte hur mycket som helst av sådant som inte säljs i stor mängd och därmed måste slängas. Därför om man går på öl-ställena som inte ens har drinkar utöver typ Gin&Tonic så ser jag det som logiskt att de inte håller hemma femton sorter juice för att göra tio olika alkoholfria alternativ då de inte har alkoholmässiga drinkar.

     T.ex. Rex har ju bra drinkar och där vore det ju lätt att bara blanda tomatjuice och sockerdricka som de ändå har hemma för att göra en Bloody Mary (eller ja, tomatjuicen har de hemma för det, sockerdrickan för att det är läsk) och så får man en drink där. Det är som mer logiskt.

     Jag ser hellre ökat utbud för icke öldrickare, då jag till och med varit på en krog där all cider tagit slut för kvällen… 

 • HK

  Alkoholhaltig dryck. Vilket utomordentligt uttryck.

 • polis

  Har UNF rätt att utföra kontroller?

 • REx

  De menar saft gjort på druvor eller humle och inte bär.

 • Jahs

  Jag dricker ofta alkoholfritt på krogen. Speciellt drinkar. Dom är dessutom sjukt goda och barpersonalen anstränger sig verkligen!

 • Sandra T

  Riktigt så illa som UNF beskriver det upplever jag som vuxen nykterist inte att det är med utbudet på krogarna i Umeå, men visst skulle man önska att krögarna fattade att Sutter Home Fre är de sämsta alkoholfria vinerna och att alkoholfri torr cider (Stowford press) borde vara del av sortimentet. Alkoholfria drinkar fixar restaurangerna men inte pubarna, men det väntar jag min inte heller att de ska. 

  • Bettan

   kan säga att de var så illa nästan, det vi menade var att det står ingenstans att det finns alkoholfritt sortiment utan att man måste fråga om det, och det vi vill är att de ska stå där som de vanliga drinkarna,ölen , vinerna och cidern gör men det gör det verkligen inte. på vissa ställen när man bad dem göra till exempel alkoholfria drinkar så visste de int hur de skull göra medan på andra ställen va hur bra som helst=) även att de int hade de uppskrivet så kunde de göra hur goda drinkar som helst=)

   • Less på idioter…

     Och det är UNF, som ser till att krogarna rullar vidare och inte går i konkurs också…

    Och cyklisterna betalar även vägarna med sin fordonsskatt och drivmedelsskatt…

 • Bettan

  Vi som är nykterister tycker kanske inte att det är så roligt att bara dricka läsk eller vatten eller vad de nu är vi vill oxå ha  något gott att dricka .. som alkoholfri drink och så vidare..  de alkoholfria drinkarna är bra mycket godare än de med alkohol i…

 • http://www.facebook.com/UmeaBoy83 Kristoffer Grundström

  En alkoholfri drink som jag brukar köpa på Angelini / Hotel Aveny’s bar kostar 35;- & då är man många gånger inte ens garanterad att få i det största glaset.

  Den innehåller iaf följande:Passionsfruktsjuice.Ginger Ale eller 7-up beroende på smak.Jordgubbssirap.Smarrigt värre.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1643816540 Gustav Bylund

  @facebook-1360125758:disqus 
  Problemet är just det, det finns inte så mycket att välja på. Själv dricker jag inte alkohol, och jag dricker heller inte läsk. Om jag då vill ha något mer festligt än vatten att dricka på krogen så kan det ofta vara ett problem. Det finns väldigt få alkoholfria alternativ, vilket skapar en negativ miljö för mig som inte dricker, vilket skapar en mindre kundbas för krogen.
  Att tycka att de som inte dricker alkohol ska hålla sig till enbart läsk eller vatten tycker jag är väldigt småsint. 

  • http://www.facebook.com/Mighty72 Magnus Fjellström

   Finns alltid flera olika sorters juice samt mjölk att dricka. För att sumera: vatten, läsk, eneridryck, juice och mjölk. Hur kan UNF påstå att det inte finns alkoholfria alternativ? Det finns ju massor. Själv brukar jag beställa 50/50 juice & Red Bull.

  • Less på idioter…

    Ni får testa driva krogen vidare på den enormt stora inkomsten som de alkoholfria dryckerna drar in till stället. Hur stor del av ett sortiment ska vara alkoholfria alternativ anser du, när 99% av försäljningen är alkoholrelaterad? 50/50 eller?

   Givetvis är tillgången baserad på efterfrågan av alkoholfria produkter och tro det eller ej, men den är verkligen inte stor.

 • Johan Andersson

  Jag skulle vilja läsa ett protokoll från deras besök. (går inte att hitta på deras hemsida, Sökte på ”kontroller” och ”Umeå”  Det e nämligen inget annat än ett besök. ”krogkontroller i Umeå, med delvis bra resultat. Men alkoholfri dryck var svår att beställa”

  När fick UNF genomföra kontroller ?

  Hur va frågan frågorna ställda till  till bartender/serveringspersonal?
  Vilken tid gjordes besöken ?

  bara nyfiken.

  • Bettan

   Det finns protokoll och vi har inte hunnit skriva rent dom än för vi har andra saker också och göra.
   Man får göra kontroller och kommunerna blir bara glada om man gör dom åt dem..
   och frågan när vi frågade efter alkoholfritt var om dom hade alkoholfri öl eller vin om de hade vitt eller rött vin eller om de hade båda, om de hade alkoholfri drink och om de kunde göra en eller 2 olika alkolfria drinkar… på ett ungefär så ställe vi frågorna..

 • Less på idioter…

   Nej och generellt sett så är efterfrågan på alkoholfria viner och öl, extreeeeeeeemt litet på barer och restauranger. Testa att fråga hur försäljningssiffrorna ser ut, jämfört med det alkholbaserade produkterna. Sen sätter ni er ned och funderar på hur det kan se ut som det gör…

  • aduda

   Men vad spelar det för roll när det enligt lagen ska finnas ett tillfredsställande utbud att lättdrycker.
   Att försäljningen av alkoholhaltiga drycker är högre än alkoholfria är väl ganska logiskt när vi bor i ett land där normen är att dricka alkohol?
   Men med tanke på att allt fler väljer att dricka alkoholfritt(om man kollar på systembolagets försäljning av alkoholfritt som har ökat) vore det väl rimligt om det finns fler alkoholfria alternativ på krogar och restauranger än läsk, juice, vatten och mjölk?

 • Bettan

  till less på idioter: 
  det är litet för att det inte visar att de har alkoholfritt och om de visar att de har de så köper folk det…. ja de kan man göra om de ta fram och visar att de finns alkoholfritt för de vore mer rättvist att göra så och testa försäjlningssiffrorna om  de var lika då visar det att det är fler än vad ni tror att de är som köper alkoholfritt..
  REx: där har du helt rätt i när man väljer bort ett alternativ och inte visar att man har det så minskar ju utbudet på det då folk inte vet att det finns! vore helt annat om folk visste att de fanns

 • http://www.facebook.com/people/Linda-Granlund/100000735988165 Linda Granlund

  Jag vill kunna dricka en GOD ale eller en whisky när jag går ut på  min kvarterskrog. Tyvärr går inte detta då det inte erbjuds på menyn. 

  Att utöka sortimentet av självklara alkoholhaltiga drycker måste väl ligga högre på prioritetslistan då det är en business som först och främst är till för oss som dricker the real deal. 

  Har föresten smakat sånt där alkoholfritt vin och det är en skymf att ens kalla det vin – jag kan informera UNF att Coca Cola är mycket godare och billigare. 

 • Everworst

  Linda: Om du jämför alkolfria och alkoholhaltiga drycker idag som finns på krogarna så finns det MÅNGA fler alkoholhaltiga alternativ. 
  ”dricker the real deal”? Kom igen…så vi som dricker alkoholfria drycker är räknat som mindre värda? 

  Och bara för att DU tycker det är äckligt så behöver inte det betyda att alla tycker det. 

  Och till alla er som skriver: ”Cola är mycket billigare”. Kom igen! Lättöl är mycket billigare än drinkar och starköl, varför dricker inte ni det då istället?  Ungefär som att vi som inte dricker alkohol inte har råd med ”the real deal” (som det uppenbarligen så fint heter).

  • Anna

   Everworst, Är det så konstigt att de har fler alkoholhaltiga alternativ på en krog? Jag skulle varit förvånad om du sagt att de hade fler alkoholhaltiga alternativ på ett kafé… Men på en krog är det väl bara att vänta. Går man på en krog för att dricka alkoholfritt så känns det väl vettigt att man tar vad man får. Går jag på en ölbar förvänatr jag mig inte bra cider, går jag på ett vinställe tror jag inte de har bra ölutbud. Det handlar ju om rimlighet. Så länge de har något som uppfyller kravet (läsk, juice, mjölk) så anser jag det vara gott nog. Jag har flera gånger gått ut på krogen och varit nykter och jag har aldrig funnit det svårt att hitta något att beställa.

   • Bettan

    Anna: Enligt lag så ska de finnas alkoholfri utbud som inte är juice, läsk eller mjölk.. utan de ska vara samma strandad som alkoholdrinkarna och det hade inte de flesta krogarna….

   • Everworst

    Nu missförstår du poängen. Du skrev att ”det måste väl ligga högre på prioriteringslistan att utöka sortimentet för de alkoholhaltiga dryckerna” och då skrev jag att det redan finns betydligt fler alkoholhaltiga drycker än alkoholfria så då är det väl inte så konstigt om folk vill att de alkoholfria alternativen utökas precis som de gör hela tiden med alkoholhaltiga drycker. 
    Och kom igen…mjölk på krogen? Varför ska jag måsta beställa mjölk när det finns roligare alkoholhaltiga alternativ när jag är ute på krogen?

 • Lars

  I dessa tider finns det väldigt mycket cider, muster, frukt- & bärpressningar, öl, lemonader, te, mousserade saker osv. som är alkoholfria & som passar utmärkt till mat eller på egen hand. Målet måste vara att drycken ska vara god & hittills har då inte jag hittat ett alkoholfritt rött vin som duger. Är man sugen på en liknande dryck så är 100% blåbär, Bara blåbär och liknande pressningar ett mycket roligare alternativ. 

  Att alkolfria drycker ska vara billigare än andra drycker beror väl på vad det är man serveras eller?  

 • Jonsson

  Varför ska ni ha ”låtssprit”? Väljer man att inte dricka alkohol är det väll inte så svårt att klara sig utan att dricka drycker som normalt ska innehålla alkohol. köp en läsk eller kanske stanna hemma istället om problemet är så stort.

  • Everworst

   ”Stanna hemma”?  Ska inte vi som inte dricker alkohol kunna få ha en utekväll och dansa, umgås med vänner o.s.v.?

 • Sara

  Jag tycker det är tråkigt, oroväckande att så många verkar tycka det är dumt att ha fler alkoholfria alternativ.
  Jag tycker också om att dansa och umgås med vänner men det är så sjukt tråkigt när det inte finns annat än mjölk, vatten eller läsk att köpa.. jag vill också ha en sån där god, fräsch drink som man kan få ifall man dricker alkohol. Måste jag alltså dricka alkohol för att kunna köpa en sån? Jag tycker inte det ska vara så svårt att ordna en alkoholfrimeny, eller?

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?

Vill flytta Övik till Västerbotten

Vill flytta Övik till Västerbotten

Umeå Liberalerna vill utreda möjligheten att ändra länsgränsen så att Örnsköldsvik… ?

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Umeå Den höga och ökande sjukfrånvaron bland de anställda i Umeå kommun har länge… ?