Starkt motstånd mot vindkraft i Vinliden

Lycksele.
LYCKSELE
Vindkraftsmotståndarna blir allt fler i Lycksele kommun. Det är främst samer och bybor som protesterar mot en utbyggnad på sina marker. I veckan överklagades också Nordisk vindkrafts planer på att bygga vindkraft i närheten av byn Vinliden.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 26 maj 2012 kl. 00:46

Vinliden i Lycksele kommun är en fridfull by 4,5 mil från Lycksele längs Vilhelminavägen, med många sommargäster. Byn ligger på en långsträckt höjd inom Stöttingfjällets gränser och den här årstiden pysslar byborna mestadels med att förbereda sin vinterved.

Sven-Olof Höglund i Vinliden menar att naturupplevelsen kommer att förstöras för alltid om vindkraften byggs ut i närheten av byn.

Sömnstörande

- Vindkraft har jag ingenting emot i och för sig, men de borde inte byggas i närheten av bostäder när det finns så mycket ödemark att bygga på i Sverige. Har du varit i närheten av ett vindkraftsverk? Det svischar så att folk inte kan sova, säger han.

Det mest störande i Vinliden under vår och höst är en besvärande vind som viner in runt husknutarna på grund av byns höga läge.

Det är också vinden som lockat vindkraftsentreprenörerna till Stöttingfjället, Nordisk vindkraft hade genom sitt dotterbolag Vinliden Vindkraft ansökt om att få bygga uppemot 27 vindkraftverk i närheten av byn. Kommunen tillstyrkte elva av vindkraftverken och länsstyrelsen sade ja till etableringen.

Nu överklagas tillståndet av byborna i Vinliden som är mest upprörda över de fyra vindkraftverk som ska byggas på Vinlidbrännan fullt synliga för byn.

- Myndigheterna kör över folk så att det stänker om det. Det är otroligt hur de kan vräka sig in på folk utan att ge dem ett enda öre i kompensation.

Brister i ansökan

I överklagan som de flesta fastighetsägare undertecknat tar de också upp brister i bolagets ansökan. De anser bland annat att de blivit vilseförda av Vindvison när det gäller förväntade bullernivåer och påverkan på byns jaktmarker.

Projektledare Johan Roger har inte läst bybornas överklagan, men han ser inte fram emot en lång och utdragen överklagningsprocess.

- Jag kan inte se att det finns några allvarligare brister i vår ansökan. Har vi missat något är det inte avsiktligt och det vore jättetråkigt, säger han.

Det finns även enstaka bybor som säger ja till vindkraft. En av dem är Haldo Nystedt som äger marken där vindkraftverken ska byggas.

- Jag tror att det här blir bra för hela bygden, säger han.

Jan Johansson
090-17 60 95
jan.johansson@vk.se

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten