Lycksele

Starkt motstånd mot vindkraft i Vinliden

Publicerad 26 maj 2012

Lycksele LYCKSELE
Vindkraftsmotståndarna blir allt fler i Lycksele kommun. Det är främst samer och bybor som protesterar mot en utbyggnad på sina marker. I veckan överklagades också Nordisk vindkrafts planer på att bygga vindkraft i närheten av byn Vinliden.

FÖLJ ÄMNEN

Vinliden i Lycksele kommun är en fridfull by 4,5 mil från Lycksele längs Vilhelminavägen, med många sommargäster. Byn ligger på en långsträckt höjd inom Stöttingfjällets gränser och den här årstiden pysslar byborna mestadels med att förbereda sin vinterved.

Sven-Olof Höglund i Vinliden menar att naturupplevelsen kommer att förstöras för alltid om vindkraften byggs ut i närheten av byn.

Sömnstörande

– Vindkraft har jag ingenting emot i och för sig, men de borde inte byggas i närheten av bostäder när det finns så mycket ödemark att bygga på i Sverige. Har du varit i närheten av ett vindkraftsverk? Det svischar så att folk inte kan sova, säger han.

Det mest störande i Vinliden under vår och höst är en besvärande vind som viner in runt husknutarna på grund av byns höga läge.

Det är också vinden som lockat vindkraftsentreprenörerna till Stöttingfjället, Nordisk vindkraft hade genom sitt dotterbolag Vinliden Vindkraft ansökt om att få bygga uppemot 27 vindkraftverk i närheten av byn. Kommunen tillstyrkte elva av vindkraftverken och länsstyrelsen sade ja till etableringen.

Nu överklagas tillståndet av byborna i Vinliden som är mest upprörda över de fyra vindkraftverk som ska byggas på Vinlidbrännan fullt synliga för byn.

– Myndigheterna kör över folk så att det stänker om det. Det är otroligt hur de kan vräka sig in på folk utan att ge dem ett enda öre i kompensation.

Brister i ansökan

I överklagan som de flesta fastighetsägare undertecknat tar de också upp brister i bolagets ansökan. De anser bland annat att de blivit vilseförda av Vindvison när det gäller förväntade bullernivåer och påverkan på byns jaktmarker.

Projektledare Johan Roger har inte läst bybornas överklagan, men han ser inte fram emot en lång och utdragen överklagningsprocess.

– Jag kan inte se att det finns några allvarligare brister i vår ansökan. Har vi missat något är det inte avsiktligt och det vore jättetråkigt, säger han.

Det finns även enstaka bybor som säger ja till vindkraft. En av dem är Haldo Nystedt som äger marken där vindkraftverken ska byggas.

– Jag tror att det här blir bra för hela bygden, säger han.

Jan Johansson
090-17 60 95
jan.johansson@vk.se

 • Erik Axell

  Men hallå!! Är så trött på folk som å ena sida klagar på att verksamheter flyttas eller läggs ner och seda försöker bromsa allt som kan skapa förutsättningar för att ha verksamheter kvar. Även om inte vindkraften skapar 100 jobb så skapar den åtminstone ett par, dels under byggtiden och dels i form av skötsel och drift i framtiden.Vindkraftverken ska väl inte placeras mitt i byn!! Man kan ju fråga sig om personen om klarar har varit i närheten av ett vindkraftverk, men kan ju gå alldeles intill utan att höra något alls och som sagt dom placeras ju inte mitt ibland hus i en by.
  Vad ska alla bakåtsträvare säga till sina barnbarn när dom måste flytta för att jobben försinner, vården drar ner p.g.a. liten befolkning osv
  Jag bor själv i inlandet och i samma kommun som Vinliden, är så trött på de som bara gnäller och till syvenes och sist så är orsaken att deras vy ifrån ”köksfönstret” förändras genom att det kommer upp vindkraftverk. Inte tusan beror det på ljudet eftersom det inte hörs så långt.
  Att det sedan i artikeln står att det ”redan är problem” med ljud genom att det blåser och viner kring knutarna!!! HALLÅ, känns verkligen seriöst….man skrattar ju när man läser artikeln.

  • MILLZ

   hallå är du DÖV eller? det lever ju visst om under ett vindkraftverk. Fattar inte varför du ska lägga dig i diskutionen om du är så hemkst för vindkraft flytta till Danmark då!!
   Du blir ju inte drabbad om det skulle bli vindkraft i Vinliden du slipper ju allt oljud.
   Och det märks att du inte varit i vinliden för du vet verkligen inte hur mycket det blåser där!!
    

 • Ratte01

  Snacka om skitsnack!!!! Mannen som uttalar sig vet tydligen inte vad han pratar om.  Bor själv så att jag från min tomtgräns ser 6 st vindkraftverk av 11, där det närmaste ligger mindre än 1km från mitt hus. Jag störs överhuvudtaget inte av ngt ljud, och framförallt hörs det aldrig ngt inomhus. Enda gången ngt går att höra är vid stark vind, och då som ett mycket svagt svischande 

  • MILLZ

   Men en sak ska du veta att i Vinliden finns det inget som kallas svag bris utan där blåser det dyngnet runt och det är inga svaga vindar. och du säger ju själv att vindkraftverken du har utanför lever om när det blåser kraftigt. så det skulle relatera i att det skulle leva om dygnet runt i Vinliden!!

 • Övekörd Vinlidenbo

  Det är endast ett hushåll med  fast boende i byn som är för vindkraftsetableringen i Vinliden.. Resten av dom fast boende i byn är emot etableringen därför att dom har blivit överkörda av kraftverks bolaget. Själv är jag delägare i en väg som kraftverksbolaget har utnytjat vid etablering av provmast mm, bolaget har inte tagit kontakt med markägarna och frågat om lov att utnyttja vägen.
  Jag har blivit överkörd av kraftverksbolaget och av vissa markägare i byn som bakom låsta dörrar gjort upp med bolaget om en etablering, 90% av byborna har hållits utanför planerna..
  Som kraftbolaget gått fram i Vinliden är precis som när bönderna förr i tiden blev lurade på skog och mark av de stora skogsbolagen.

  En etablering av vindkraft i Vinliden kommer att innebära en stor klyfta mellan boende i byn och markägare som bakom låsta dörrar gjort upp med kraftbolaget..
  Min mark kommer inte att vara tillgänglig för ni som fört oss bybor bakom ljuset..

 • www.skyddamiljön.nu

  Vindkraftverken har ingen framtid på grund av alla nackdelar. Vindkraften leder till högre elpriser och förstörda landskap. Det är mycket glädjande att läsa att berörda invånare i Vinliden tänker kämpa för sin rätt. Det krävs mod och uthållighet för att stå upp för naturvärden! Råd och tips finns under ”Första hjälpen” på hemsidan
  http://www.skyddamiljön.nu 

 • Övekörd Vinlidenbo

  Ni som är så för detta spektakel med vindkraft har tydligen inte tänkt på hur era fastigheter faller i värde, vem vill ha en massa propellrar framför huset när ni öppnar dörren jo ni som får pengar för att dom står på eran mark…
  Vi bor ute på landet för naturen,jakten och fisket men tydligen kan man sälja sin själ för en summa pengar och även skita i vad sina såkallade vänner och grannar tycker.
  Erik Axell skrattar…. Jag skrattar åt han som tänker så småskaligt så det är patetiskt. Vindkraften skapar jobb? Jo men visst ett par, tack för att du tänker så storartat.
  Vi har ett överskott på el här i Norrland och där elen behövs är motståndet för stort för att dom ska få sätta upp vindkraftverk.
  Utbyggnad av elnätet kommer att behövas pga utspridda vindkraftsparker och vem tror ni får betala det? Jo vi dumma Norrlänningar..
  Norrlänningen har blivit lurad i århundraden, Skogen, Utbyggnaden av vattenkraften och nu Vindkraften..
  Fortsätt att skratta du men det är nog kraftbolagen som skrattar åt oss…

 • Övekörd Vinlidenbo

  Det finns så många argument som gör att vi inte vill ha vindkraft till Vinliden bland annat dom som jag räknat upp och speciellt när 90% av byborna har blivit förda bakom ljuset och inte på ett demokratiskt sätt fått vara med i processen.
  Tydligen är du ingen jägare som påstår att jakten inte påverkas av vindkraftsparken (möjligt att du tror att du är en jägare men det är ju ngt helt annat) sen att du tycker att det är värt att förstöra flera hundra hektar jaktmark för ett enda jobb visar vilken begåvad person du är. Kanske du ska sätta dig ner och ta reda på vad svenska staten tar in i pengar varje år på jakt.
  De unga som tvingas flytta kommer inte att stanna kvar pga att det byggs vindkraft i Vinliden men lev i den tron du.
  Om du tycker att det är okej att sätta upp vindkraft i en by där mer än 90% av de boende är emot vindkraftsbygget så undrar jag vad ordet demokrati betyder för dig.

  • Nåijden

   Vinlidenbon har rätt, det ekonomiskt positiva som kommer tillfalla bygden för dessa vindsnurror är inte mycket, nettot ser ut att hamna på minus i det här fallet. 
   Men har man dock väl tagit beslutet att man vill förstöra fisket i älven med vattenkraft eller landskapen och jakten med vindsnurror som Erik här verkar vilja, då är det ide att försöka få så mycket som möjligt tillbaka till bygden som kompensation. 
   Nuvarande avtal gynnar utöver ägarna till vindsnurrebolagen bara någon enstaka person som råkar äga marken där snurran skall stå. 
   Till er markägare är mitt råd, se till att ta rejält betalt! 
   Sedan går ni och spenderar pengarna här i krokarna så kanske det kan skapas något positivt utav det, tro inte första budet som ni tyvärr redan skrivit under på är det sista som bolaget är beredd att betala. (Baggböleri?) 
   Eller återigen kanske det är dags att belysa idiotin då hela vindkraftsnäringen finansieras med subventioner, så vinsterna från dessa snurror och den betalning som går ut till markägarna kommer från subventioner och finansieras av skattebetalare samt högre elpriser. 
   Känns bra va, betala högre skatt och högre elpris för att få titta på vindsnurror..?
   Nej, skrota iden helt, eller om ni enbetet vill förstöra landskapet och titta på snurror, så skapa då ett lokalt företag och bygg snurrorna själv, då stannar i alla fall ”vinsterna”/bidragen i regionen.
   Som det ser ut nu så kanske det kan bli en öppning som snöröjare till 1/4… känns inte riktigt värt det må jag säga.

 • Karl

  Vindkraft JA! Men prospektering av olika slag från energibolag, gruvnäring och andra intressen är rena vilda västern. Allt verkar tillåtet som kan slanta upp pengar och ge tomma löften. Ingen verkar behöva ersätta lokalbor och kommuner i området. Rena maffiametoder.

 • Sylve Fredriksson

  Bra jobbat! Stoppa alla vindkraftsetableringar i Västerbotten!

 • Utveckla inlandet

  Pinsamt att läsa hur kortsiktigt många tänker. Vi i Västerbottens inland måste ta tillvara på de tillgångar vi har och utveckla dem. Dels för att få fler arbetstillfällen men också för att bidra med en miljövänlig energikälla. man kan ju undra om Höglund tillhör de få människorna i Sverige som inte använder någon el……för han kan väl inte mena att någon annan ska måsta bo nära ett kärnkfraftverk för att han ska få el, bara för att han inte tål se en vindsnurra på ett berg? Sedan måste alla vi i inlandet inse att om vi inte tar tillvara på våra tillgångar kommer många unga att lämna inlandet och med det försvinner service. Vill Höglund inte ha vård på ett lasarett när han behöver det? Nej släpp svenska avundsjukan och inse att vi yngre vill utveckla och inte vara bakåtsträvande!

  • Markägare i Vinliden

    Ytterligare en som tror att vinkraften är lösningen på arbetslösheten i inlandet. Och om man nu ska prata om kortsiktigt tänkande så är det precis det du gör.
   Vindkraften skapar inga långsiktiga jobb det är bara att inse det eller var så snäll och visa hur många långsiktiga jobb den gett..

   Gruvnäringen skapar jobb, titta på Norrbotten men här i Västerbotten sitter vi å suktar efter ett enstaka jobb här och där medans våran vildmark förstörs av vindkraftsparker och våra fastigheter blir värdelösa.
   Tråkigt för våra barns framtid att det finns folk som är villiga att förstöra våran natur för några enstaka jobb.
   Pinsamt? Ja det tycker jag verkligen är rätta ordet…

 • Ej undrande

  Det finns ingen ekonomisk vinning i vindkraft, det som driver exploatörerna är de bidrag som finns för produktionen i form av elcertifikat.

  Fler vindkraftverk i norrland, där dom inte behövs, kräver enorma investeringar i nya anläggningar, kraftledningar etc för att de i södra sverige skall få ta del av en elkraft som produceras. Vilka får då betala för dessa investeringar?? Jo det får alla komsumenter vara delaktiga i, bla kommer boende i inlandet vara med att betala för att skåningarna skall få elkraft. Energislukande industrier kommer få högre kostnader och därmed sämre konkurenskraft vilket kommer innebära mindre arbetstillfällen i norrland.

  Elkraft skall produceras så nära konsumenten som möjligt för att så långt det är möjligt minska förlusterna med överföringen….det är ingen nyhet, att då bygga mer anläggningar för elkraftproduktion i norrland är huvudlöst.

 • Markägare i Vinliden

  Om du tror att Sveriges gruvindustin kräver större arealer än vindkraftsparkerna i Sverige så skulle jag gärna titta på dom siffrorna..
  Bra att du inser att Vindkraften inte ger några mängder jobb men du måste inse att dom ger ett ytterst fåtal jobb och att vindkraften inte ger något tillbaks till bygden som blir skövlad, men är du en av dom som är beredda att förstöra Sveriges natur för dessa vinkraftsparker som breder ut sig i landet för ett löjeväckande antal jobb  så hoppas jag du kan sova med gott samvete. Vindkraften förstör mer än vad den ger tillbaka. Min el hoppas jag fortsättningsvis komma från kärnkraften i Sverige för vad jag vet så har den inte skadat vårt land så mycket och kommer nog inte göra det framöver heller nä bygg mer kärnkraft  så det ger något istället för att våra flummare inom de gröna partierna ska få skövla sönder vår sista natur…

 • Sara_Vind

  Hej Abel Lund,
   
  Helt obegripligt är det nog inte. Det beror på vilka hot mot naturen som man upplever som mest allvarliga. Så här tycker några kloka personer:
   
  ”Landskapet kommer att påverkas negativt av klimatförändringar, exempelvis genom förskjutning av klimatzoner, torka och översvämning och därför kommer inget landskap att vara som det en gång var. Idag ligger fokus på vindkraftverkens visuella effekter på landskapet. Den landskapspåverkan som klimatförändringar ger upphov till diskuteras sällan. Att begära att människor idag ska avstå från en uppskattad utsikt för att förhindra ett hot för kommande generationer är en stor begäran, men enligt vetenskapen så är det precis vad krävs.”
   
  Vad skall vi svara dem?

 • Anders Fransson Vinliden

   Områden som avverkas bidrar med att det växer upp ny mat till älgar så hyggen här och där påverkar bara älgstammen positivt men den som påstår att vindsnurrorna inte påverkar jakten vet nog inte vad han pratar om. Dessutom så vet vi inte hur det ser ut om en 5-10 år, kanske ett krav på att vindkraftsparkerna skall vara inhägnade eller att ett tillträdesförbud inom vindkraftsparken kommer att införas…

  Men det påverkar väl inte heller jakten….

 • Abel Lund

  Som du säkert vet har KVA dömt ut vindkraftssatsningar i Sverige bl.a. av den anledningen att den på intet sätt skulle innebära några förbättringar när det gäller klimatförändringar!

  Stoppa alla vindkraftsatsningar i Västerbotten!!

  • Sara_Vind

   Självklart minskar vindkraften klimateffekterna eftersom den ersätter el producerad med kol, olja och naturgas i våra södra grannländer. Ett vindkraftverk minskar CO2-utsläppen med ca 5000 ton/år. CO2 stannar ej vid Sveriges gräns.
    
   Uppvärmningen av Sverige pga växthuseffekten är nu så snabb att växtzonerna flyttas norrut 1-2 meter per timme. Den unika västerbottniska floran och faunan kan snart vara ett minne blott!

 • Anders Fransson Vinliden

   Taget från ATL Tisdag 5Juni 2012

  I förra veckan kom internationella FSC med sitt vägledningsdokument angående vindkraft på miljöcertifierad mark.
  Det
  får konsekvenser för skogsägare som har planer på vindkraft och för dem
  som redan har vindkraftverk i sin FSC-certifierade skog.
  Internationella FSC slår nämligen fast att ett krav för att etablera
  vindkraft är att lokala intressenter är positiva till markomvandlingen.

  Om det dokumentet står fast så har vindkraftsmotståndarna fått
  möjlighet att stoppa vindkraft i all skogsmark, säger FSC-revisorn
  Roland Offrell

  • Sara_Vind

   FSC pressmeddelande om vindkraft:
    
   ”Uppfyller markomvandlingen inte villkoren finns möjligheten att avskilja berörd del från skogsbruksenheten.”
    
   Om FSC genomför förslaget i sin helhet hamnar de i en märklig situation där de kommer att tvingas göra en parallell miljöprövning i princip på samma sätt som tillståndsmyndigheterna gör idag. Det innebär ett omfattande merarbete vilket man kanske inte har resurser för. Om t.ex en intressegrupp hävdar risk för bullerstörning från vindkraft måste en noggrann bullerutredning ligga till grund för ett beslut. Att agera på hörsägen räcker inte. I förlängningen kan det innebära en betydande rättsosäkerhet för skogsägare som vill kombinera vindbruk med skogsbruk.
    
   FSC-revisorn Andreas Renöfält på SGS Sweden som har certifierat SCA säger också så här i ATL:
    
   ”Vid en första påsyn förefaller det som om intressenter skulle få en slags vetorätt men det har de ju inte mot skogsbruk generellt. Då blir man ju lite fundersam om det ska gälla för en mindre verksamhet, som vindkraft.”

 • Abel Lund

  Menar Sara Vind på fullt allvar att vi i norrland ska skövla vår fina natur, europas sista vildmark, för att hjälpa Tyskland som är europas största ekonomi att minska sina CO2 utsläpp?
  Vill vi göra något åt våra egna utsläpp ska vi inrikta på fordonstrafiken som står för 70% av våra utsläpp. Vår energiproduktion är fosilfri!
  Med all respekt Sara, du verkar äga ett starkt egenintresse i denna fråga!

  Överklaga och stoppa alla vindkraftsprojekt i Västerbotten!

  • Sara_Vind

   Abel Lund,
    
   Du ställer frågan fel. Du tycker att Sverige ska sluta exportera el eftersom vi har tillräckligt för vår egen förbrukning.
    
   Men det enda sättet man kan stoppa elexporten är att höja elpriserna
   genom att minska tillgången så att ingen utomlands vill köpa. Att minska
   exporten till Danmark på vintern har Sverige redan försökt men blivit
   tillrättavisade av EU.
    
   Ska vi också sluta exportera skogsprodukter därför att skogsbruket innebär kalhyggen? Eller malm eftersom gruvor innebär att hela städer måste raseras (Kiruna)? Vindkraft innebär för övrigt ett mycket mindre intrång i naturen än dessa näringar.
    
   Hur mycket vill du höja elpriserna för
   vanliga konsumenter och industri genom att stoppa vindkraften som just
   nu producerar ca 8 TWh/år dvs mer än vad kärnkraftverket Barsebäck en gång gjorde?
    
   Men jag håller med dig om satsningen på att minska utsläppen från fordonstrafiken. Till detta passar el från vindkraft för mer tågtrafik och laddhybrider för fordonsparken alldeles utmärkt!

 • Abel Lund

  Nej du har fel Sara Vind!

  Vindkraftsutbyggnaden i Sverige måste vara den hittillst värsta miljöförstörelsen genom tiderna. Om någon annan hade kört ut mängder med betong, armeringsjärn, stål, kolfiber och byggt vägar o elledningar mitt i naturen till ingen som helst nytta skulle man se det som ren sabotage mot Moder Jord!
  Visst far storbolagen fram ovarsamt i naturen men till deras försvar måste man ändå säga att de är starka motståndare till vindkraft. Kanske inte för att rädda naturen men därför att vindkraften är nyckfull och kräver dyr reglerkraft ( kol, olja el dyr finsk kärnkraft).

  Nej vi måste vara rädda om naturen därför den är det dyrbaraste vi har!

  Stoppa vidare utbyggnad av vindkraft i Västerbotten!!

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Två personer hemlösa efter storbranden i Umgransele

Lycksele En av kvinnorna försökte förgäves släcka elden med en brandsläckare. Det… ?

Branden blossade upp igen

Lycksele Måndagens brand i Umgransele, Lycksele, blossade upp på nytt på… ?

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Nytt tåg testas på inlandsbanan

Lycksele Nu ska Inlandsbanan testköra ett inhyrt tåg från kroatiska järnvägen. Målet är… ?

Sameby får skjuta lodjur

Sameby får skjuta lodjur

Lycksele Vapstens sameby har fått tillstånd till skyddsjakt efter ett… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Lycksele Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?