Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Företagarna driver Jimmys ärende vidare

Publicerad 26 maj 2012 (uppdaterad 26 maj 2012)

Umeå När Jimmy Fredriksson försökte komma tillbaka i arbete trots den djupa sorgen efter sin avlidna dotter, blev han utförsäkrad av Försäkringskassan. Nu går Företagarna in och driver hans fall.

Dottern avled efter flera års kamp mot cancer och föräldrarnas sorg ledde till sjukskrivning. Nyligen blev pappa Jimmy utförsäkrad från halvtidssjukskrivning. Hans fru, som har en anställning, fick förlängd sjukskrivning. Förklaringen: Jimmy är företagare och behandlas därför annorlunda. Nu har Jimmy fått bekräftat på att organisationen Företagarna går in och driver frågan åt honom.

- Jag har varken tid eller kunskap, säger Jimmy Fredriksson som i går träffade Företagarnas vd, Elisabeth Thand Ringqvist, när hon besökte Umeå.

- De vill lyfta frågan: varför ser det annorlunda ut för företagare mot den som är anställd? Det finns ingen rättvisa alls, vi betalar precis lika mycket skatt, säger Jimmy Fredriksson.

 • arbetare

  Nåt så ,,,,,,,, behandlas annorlunda, jo det ska f,,, veta.jag fick ta semester för att sörja. jag blir lite förb,,, på särbehandlingen.

 • Gast

  Jimmy sörjer sin dotter. Vi andra får sörja tillsammans med Jimmy, det sunda förnuftets och empatins bortgång. Försäkringskassan skapades för att hjälpa oss, men verkar numera mest för att stjälpa oss. Var skall detta sluta? Reinfeldt och hans gäng eller den nya ledaren för oppositionen kanske kan förklara. Det vore klädsamt med en förklaring på många undringar.

  • From

   Hur länge ska han gå hemma?

   Jag är fullt övertygad om att han sköter alla sina andra sysslor samtidigt som han sörjer.

   Visst kan man behöva frånvara från jobbet ett litet tag, men att sitta hemma och sörja på heltid i ett halvår är inte en framkomlig väg.

   • En medmänniska

    Han begär inte att vara sjukskriven 100% utan han vill ju sakta men säkert gå tillbaka till arbetet dvs 50% till 75% och sen slutligen till 100%. Om frun får det så varför skulle inte han? Vad är skillnaden?  Har man mist sitt barn så går inte de över på ”ett litet tag”,  det går ALDRIG över utan man måste lära sig leva med sorgen och smärtan och det är ju de han försöker. Har du inte fattat de, eller?????

    • Gastarbeiter

     Det är inte hans vilja som ska styra utan hans eventuella förmåga. Är han så sjuk att han inte kan jobba får han skaffa ett läkarintyg.

    • pwm

     Gastarbeiter: Du menar ett sånt där läkarintyg som försäkringskassans egna läkare kan ignorera utan att själva ha träffad personen i fråga?

  • Peter sörjande

   Om du ska avkräva svar ska du fråga Stora ledaren Göran Persson som klubbade igenom allt som gäller idag men som han själv inte vågade stå för. Så sluta hoppa på Rainfeldt han är fan inte orsaken till hur det ser ut idag. Fråga istället vad kan man göra för att hjälpa människor som Jimmy tillbaka till en normal vardag. Ska man isolera sig totallt och gå hemma eller ska man ta steget in i varddagen och försöka leva livet.

   • danne

    Persson ligger inte bakom reglerna, det är Fredrik Dom gjorde det och reglerna började gälla sommaren 2008.

 • Anna

  Jag förstår dig Jimmy,ni har verkligen haft ett helvete!!Jag bråkar också med F-kassan,dock i ett annat ärende.Men jag vet hur besvärligt det är..
  Jag hoppas du å familjen kan gå vidare,å att du förstår att det inte var din handläggares egna prvata beslut ang din sjukpenning..Hon/han bestämmer inte allt själv,det finns lagar…Man får inte gå hemma hur länge som helst me ersättning från F-kassan…Sen är det inte bra gå hemma för länge,även om man råkat ut för er brutala tragedi..Man måste tillbaka….Beklagar sorgen….Det är inte rättvist!!

 • Leif

  Som vanligt i detta land, egna företagare behandlas som skit jämfört med att vara anstäld. Bu Sverige!!!!!

Norsk tittarstorm efter SD-intervju

Norsk tittarstorm efter SD-intervju

Fredrik Skavlans intervju med SD-ledaren Jimmie Åkesson har väckt massiv kritik i Norge.

Klarar du orden?

Quiz: Klarar du orden?

PROV  Vårens högskoleprov innehöll som vanligt en del riktigt kluriga frågor. Hur klarar du frågorna om ord och begrepp?

QUIZ1542 personer har gjort quizet, 58 har fått alla rätt. Gör det du med!
Nervös väntan

Nervös väntan

Tiotusentals studiesugna bänkade sig för att skriva vårens högskoleprov. 

Direkt från festivalen

Live: Direkt
från festivalen

LIVE  Följ allt som händer under Umeå Open här! ?

Kolla klockan

Sommartid: Kolla klockan

Dags igen att ställa om klockorna från vinter- till sommartid. Men nu är det lättare än förr.

Waltin-effekt blev kortvarig

Waltin-effekt blev kortvarig

Södertälje riskerar att åka ur hockeyallsvenskan.  ?

Vann igen

Vann igen

Storfiskare är bara förnamnet. På lördagen vann han legendariska Åselenappet. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Tog ut soffan

Bildspel: Tog ut soffan

Under Åselenappet vågar pimplarna utmana den gängse bilden av en pimpelfiskare. ?