Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Hjälp oss hitta morötterna

Publicerad 22 maj 2012 (uppdaterad 23 maj 2012)

Umeå Har du också lagt märke till någon av de morötter som målats på flera olika platser i Umeå? Hjälp oss hitta dem, skicka in en bild till oss.

Många undrar vem som målat dem – och vad tanken bakom dem är. VK planerar att belysa olika vinklar av det som vissa kallar klotter – andra konst. Vi kommer bland annat att prata med Umeå kommun och kulturarbetare. Var går gränsen mellan konst och klotter?

Nu kan du hjälpa oss att samla in bilder på alla morotsmålningarna. Skicka in din bild till oss. Bästa bilden belönas med en morotstårta.

MMS:a till 72090 eller maila till redaktion@vk.se

Glöm inte att uppge dina kontaktuppgifter och var moroten finns.

JESSICA WENNBERG/PATRICK KRAINER

090-176010

Andra läste även:

 • Agnes

  <3 att Vk stöttar street art.

 • Ellen

  Med tanke på vad saneringskostnaderna kostar för kommunen, men även andra enskilda fastighetsägare och privatpersoner, så tycker jag att det är oansvarigt av VK att uppmuntra skadegörelse. Vill man klottra så kan man hålla sig till de väggar man själv äger, då andra kanske inte vill stå med dyra kostnader för saneringar och ommålningar.

  • Blurben

   Det här är inte skadegörelse. Att slå sönder busskurer, fönster etc är skadegörelse. Morötterna ger lite mer färg till vardagen bara.
   Och har du tänkt på att det blir inga saneringskostnader om man struntar i att ta bort målningarna? ;)

   • JJ

     Men jag vill INTE ha några målade morötter eller vad det nu kan vara/bli för ”kludd” på mina fastigheter hur ”snyggt” än andra kan tycka att det är.
    DÅ blir det kostnader för sanering.

    Kanske kan man skicka räkningen på saneringen till VK?

   • e.t.

    Ja i så fall – tala om var du bor, blurben, så skall jag gärna komma och måla *mina* tolkningar av vad *jag* anser är konst på *dina* väggar – så får vi se vad du tycker sedan ;)

 • Spirit

  Hoppas det blir en morotstårta då :)

 • Kalohux

  Jag tycker att super mario gubbarna på cykelbron vid lasarettet var skojiga.

 • http://oxwall.se Carl Oxwall

  Jag la märke till dessa morötter redan förra sommaren, eller om det rent var förrförra. Personligen är jag en förespråkare av gatukonst, i synnerhet graffiti, och anser detta brandgula kaningodis vara lite av ”skönhet i sin enkelhet”. Särskilt när de är uppförda på mer eller mindre förfallna fasader är det upphöjande för sinnet; t.ex. moroten jag såg sist, intill den äldre fastigheten mellan NUS och gång- och cykelstråket mot Svingen. Nej, nu får ni tycka att jag är frispråkig, men jag ger faktiskt två tummar upp till ”morotssabotören” (eller är de flera?). Jag tänker spontant på killen som blev tagen (på bar gärning) med att måla Super Mario’s odödlighetsstjärnor och Donkey Kong’s bananer om vartannat längst med just Svingen. Det kunde inte vara mer tydligt att Umeå har en av Sveriges mest välreputabla Konsthögskolor.

 • Lennart

  Det bästa klottrare vet är uppmärksamhet. Detta är en enorm uppmuntran för dem.

 • Blurben

  De borde betala alla människor som tvingas se reklamen dag ut och dag in och inte bara fastighetsägarna.
  Visst lagliga väggar är gött, men de borde vara fler och överallt. Tycker det är helt absurt att man måste ha tillåtelse för att utöva konst. Fler städer borde ta efter Berlin, där man är väldigt liberal med sånt här. Där flödar konsten på gatorna, och det är fantastiskt.

 • zaaph

   Reklamen ”betalar” inte ”sina kostnader”. De som betalar för reklamen är konsumenter som luras att köpa sådant de inte behöver.
  Grafitti visar bara upp ett motiv som kan uppmuntra till eftertanke eller bara avnjutas som konst.
  Reklam gör allt för att påverka oss. Jag vet vad jag föredrar!

 • zaaph

   Min kusin bor i ett hus som försetts med en morot och hon tycker det är roligt. Jag skulle själv inte ha något emot att ha en morot på fasaden hellre än bara tråkig tegelvägg.

Vad tycker du?

Valfrågan: Vad tycker du?

Umeå Vilken är den viktigaste valfrågan i Umeå? Gör din röst hörd här. ?

Policy mot våld i hemmet kan bli aktuell i Umeå

Policy mot våld i hemmet kan bli aktuell i Umeå

Umeå Skulle du knacka på hos din granne om du misstänkte våldsbrott? Nu kan en ny policy, som uppmanar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
"Sunt förnuft att knacka på"

"Sunt förnuft att knacka på"

Umeå Hur lätt är det egentligen att knacka på hos en granne som man misstänker slår sin partner? VK… ?

Känd sångerska firar Visfestivalen

Känd sångerska firar Visfestivalen

Umeå Nej tack till kärnkraft!, lät det senaste gången hon besökte Umeå. Nu, drygt 30 år senare, sjunger… ?

Buffy Sainte-Marie i "Sesame Street"

Umeå Under flera år i slutet av 70-talet gästade Buffy Sainte-Marie Mupparnas show ”Sesame Street”. Artisten, som uppträder på… ?

Bil brinner på E4

Umeå En personbil har börjat brinna på E4 vid Sörmjöle. Bilen står i norrgående körfält. Enligt SOS alarm är det ingen olycka som orsakat… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå