Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter
Scanpix

Pojkars betyg nästan alltid lägre

Publicerad 21 maj 2012 (uppdaterad 21 maj 2012)

Nyheter Bara i sju av landets kommuner hade pojkarna bättre betyg i nian än flickorna under 2011, visar en granskning som SVT gjort.

De sju kommunerna är Sjöbo, Örkelljunga, Älvkarleby, Berg, Dorotea, Hjo och Karlsborg.

Ser man till snittbetygen under åren 2009-2011 var skillnaden mellan pojkar och flickor 15 procent eller mer i 30 kommuner. I tio kommuner var skillnaden i meritvärde över 40 poäng.

— Tjejer är mer plikttrogna. Killar är mer rädda för att misslyckas. Då är det bättre att inte ens ha försökt, än att ha försökt men misslyckats, säger Susanna Damm, lärare på Kastanjeskolan i Tomelilla, till SVT.

Skolverket är mycket medvetet om skillnaderna i betyg mellan pojkar och flickor.

— Vi har ett regeringsuppdrag där vi gör olika insatser för att utveckla kompetensen i skolan, främja jämställdheten och försöka komma tillrätta med problemet att pojkar och flickor lyckas olika bra, säger undervisningsrådet Annika Hjelm.

Att flickor generellt sett är ambitiösare och pojkar mer tillbakalutade stämmer enligt Hjelm med traditionella könsrollsmönster.

— Det finns en idé om manlighet i vilken det ingår att inte vara duktig i skolan. Det påverkar pojkar och deras beteende så att förväntningarna på att de ska lyckas sjunker. Det är viktigt att lärare är medvetna om den problematiken och att de lär sig känna igen könsmönster i hur de själva agerar och utformar sin undervisning, säger hon.

Skolverket erbjuder lärare hjälp att tillsammans med kvalificerad handledning gå igenom hur de lägger upp sin undervisning. I vår avslutas två ettåriga projekt där närmare 400 lärare deltagit, och en ny omgång startar i höst.

— Det gäller att vara uppmärksam på både könsrollsmönster och andra saker i elevernas beteenden och bakgrund. Det gäller både pojkar och flickor, säger Annika Hjelm.

 • Lennart

  Söner gör som sina fäder. Engagera er i era barns skolgång.

 • fax

  Män får högre lön än kvinnor – Könsdiskriminering!
  Flickor får högre betyg än killar – flickorna är bättre än killarna.

  Varför skriker bara folk diskriminering när kvinnor drabbas av orättvisor, men inte när män gör det???

  • Tant grå

   Har du läst hela artikeln?

 • Rykberta

  Gick ut nian ett år sedan, och vill säga att det är otroligt hur flickor särbehandlas. En flicka som sitter och pratar med sina vänner kan få en liten tillsägning samtidigt som läraren tycker att de är bara ett par busflickor. När en pojke ska ta och fråga sin gode vän om något tänker ofta lärare att det är en liten odåga som inte kan koncentrera sig. Även märkte jag att lärare ofta hjälper hellre flickorna som räcker upp handen. Allt detta säkert omedvetet men jag vill skriva av mig om detta. 

Löven körde över Mora

Löven körde över Mora

Björklöven Björklövens starka form håller i sig. I kväll krossade Löven Mora på bortaplan med hela 7-2 i en match där William Quist blev tremålsskytt.  ?

TV: Presskonferens efter matchen

Björklöven Hör tränarna Mats Waltin och Jeremy Colliton efter matchen här. ?

4 snabba efter Lövens målfest

Björklöven Så här analyserar sportens Gustav Pettersson matchen.  ?

"Det är i Mora det händer"

Pettersson: "Det är i Mora det händer"

Björklöven Mats Waltin pratade om ödmjukhet, till och med William Quist var ganska lågmäld efter hattricket och uppvisningen i Mora. ?

Långtradare i diket - kraftfull bärgare inväntas

Robertsfors En långtradare välte under onsdagskvällen på E4 utanför Robertsfors. Vägen kommer att vara avspärrad åtminstone till torsdag eftermiddag. ?

Bil körde av vägen

Umeå En personbil har kört av vägen mellan Hissjö och Umeå.  ?

Mer snö över länet

Mer snö över länet

Nära Det väntas snöa en hel del det närmaste dygnet i länet. SMHI utfärdar varning. ?

SAS flyger åter Umeå-Kiruna

SAS flyger åter Umeå-Kiruna

Umeå I april börjar flygbolaget SAS trafikera sträckan Umeå-Kiruna. ?

Skellefteå vann över Örebro

Skellefteå vann över Örebro

Ishockey Skellefteå AIK besegrade i kväll Örebro med 3-2. Läs liverapporten från matchen här.  ?