Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Fyra nyanser av Lind

Publicerad 21 maj 2012 (uppdaterad 19 oktober 2013)

Kultur Anders Lind bombarderar sin publik med intryck när han i nya verket 4XLind spelar på fyra pianon – samtidigt.
Det mäktigaste jag hittills sett skapas på hemmaplan, i Umeå, skriver VK:s Pierre Martin.

Musik

4XLind
Anders Lind, piano, video
Black Box, Norrlandsoperan

Ett normalt piano har 88 tangenter, tillräckligt många för de flesta musiker. Anders Lind spelar här på fyra pianon samtidigt. När de 352 tonerna svänger tillsammans, gungar han intensivt fram och tillbaka mot klaviaturen.

Lind sitter ensam vid en flygel i Norrlandsoperans Black box. På väggen finns ytterligare tre upplagor av honom. Videoinspelningarna visar pianon och flyglar med helt annan karaktär än operans. En är gjord i en tom stadskyrka, en annan ser ut att vara i en brant sluttande garageuppfart, ytterligare en är förmodligen hemma. Projektionerna hänger som välkomponerade målardukar utan ram, och med den verklige Lind i centrum blir de hans tankebubblor och fantasiorkester.

När jag hörde Anders Lind för första gången i K-pist, för drygt femton år sedan, fanns inga notblad. Här lekte han fram repetitiva syntslingor på analoga syntar som etsade sig fast i mig. Redan då kunde han spela två, tre melodier samtidigt mot varandra. Det påverkade även mig att vilja improvisera och experimentera utanför pianot.

För att underlätta, alternativt förvirra ännu mer, har de fyra versionerna av Lind röd, grön, gul eller grön skjorta. Även belysningen i de olika rummen skär sig mot varandra. Grönt lysrör i garaget mot kyrkans mjuka dagsljus, mot Black box skarpa dunkel. De olika färgtemperaturerna ger samma overklighetskänsla som att titta på fönstren i ett bostadshus på kvällen.

Och ännu mer friktion skapas av att de olika pianon som används har helt olika temperaturer. Inget är stämt som de andra. Lind gör dem till en pianoorkester som kan glida mellan delar av toner som skaver mot varandra. Stadskyrkans akustik får flygeln där att närma sig en kyrkorgels, preparation och manipulering av instrumenten ökar komplexiteten ytterligare.

Och till slut är intrycken så många att jag inte ens tänker på att den verklige Anders Lind lämnat scenen. Som en hypnotisör bombarderar han oss med intryck, kanske för att vi ska släppa världen utanför och helt uppleva hans fantasivärld, full av toner.

De som analyserar politikers kroppsspråk brukar titta extra noga på om de rör sig i takt med det de säger, gör de inte det finns det anledning att tvivla på trovärdigheten. Det är ett konststycke att synkronisera fyra krångliga uppföranden till ett. Men svänget och Linds intensiva gungande, visar att nutida konstmusik inte måste vara stelt, konstruerat eller tillkrånglat.

Jag fängslades av Anders Linds känsla redan för femton år sedan, men jag kunde knappast föreställa mig att det var hit det skulle leda. Det är det mäktigaste jag hittills sett skapas på hemmaplan, i Umeå.

PIERRE MARTIN

Rasismens spår till samtiden

Rasismens spår till samtiden

Kultur I en verklighet där alltfler européer uppfattar den rasistiska hållning som ultranationalistiska krafter företräder som ny och meningsskapande, behövs Förintelsens minnesdag mer än någonsin, skriver historikern Lena Berggren. ?

Rörelser för en prinsessa

Rörelser för en prinsessa

Konst Konstnären och koreografen Carl Olof Berg håller gympapass med Prinsessan Birgitta och öppnar imaginära rum för mansklubbar på Verkligheten. ?

Slottsensemble med humor och briljans

Musik Schönbrunns slottsensemble kommer till Norrlandsoperan med repertoar hämtad från den årliga nyårskonserten med Wienerfilharmonikerna – och lämnar ingen besviken. ?

Sent möte gav ingen ny klarhet

Sent möte gav ingen ny klarhet

Kultur En och en halv timme innan förslaget till beslut skulle läggas fram mötte politikerna för första gången konstnärer som direkt berörs av beslutet. ?

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Kultur Konstkonsulenttjänsten inom Region Västerbotten ska flyttas till två nya huvudmän. Politikernas förslag att Konstfrämjandet och Museum Anna Nordlander tar över går stick i stäv med tjänstemännens underlag.  ?

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Konst Konsthögskolan gör en angelägen kommentar av en tidsanda med en grupputställning som intar kulturbastionen Saga.  ?

Nio namn till Littfest

Kultur Nu släpper Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, nio nya namn. ?

Svängigt med enkla medel

Svängigt med enkla medel

Musik Daniel Karlsson Trio intygade på Umeåbesök i Studion att Grammisnomineringen är välförtjänt. ?

Kulturelitens värsting

Kulturelitens värsting

Bok Med tillgång till bland annat Stolpearkivet har idéhistorikerna Svante Nordin lyckats synliggöra den legendariske tyckaren och kulturelitens värsting Sven Stolpe i biografin Blåsten av ett temperament. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

I väntan på snön

I väntan på snön

Krönikor Om snö som död eller liv, snö som början eller slut, skriver Maria Jönsson, ny litteraturkrönikör på VK Kultur. ?

Regionernas kultur hotas

Regionernas kultur hotas

Krönikor En proteströrelse mot indraget stöd till regionernas kultur kan enkelt dra nytta av tidskriftsdebattens argument. ?

Provins får nya redaktörer

Kultur Efter fyra år avslutar Erik Jonsson sitt redaktörskap för tidskriften Provins. Nya redaktörer för den norrländska kulturtidskriften blir Pernilla Berglund och Helena Fagertun. ?

"Det roligaste är friheten jag fått"

"Det roligaste är friheten jag fått"

Kultur Tre frågor till kulturjournalisten Kerstin Berggren, aktuell med nya kulturpodden Spotlight med Krister Henriksson som första gäst. ?

Herr Espmark från Stockholm

Herr Espmark från Stockholm

Krönikor Om akademiledamöten Kjell Espmarks tal om litteraturkritikens kris skriver Olof Kleberg.  ?

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Krönikor VK:s Lars Böhlin funderar över vad Umeås nya kommunalråd Hans Lindberg egentligen kan mena när han säger att han har lärt sig av det som har hänt.  ?

Mest läst på Kultur