Åsele

Lapplandsupproret organiserar sig

Publicerad 20 maj 2012 (uppdaterad 20 maj 2012)

Åsele Inlandskommunerna organiserar sig nu allt mer för att kämpa tillsammans mot landstingets nedskärningar i inlandet.

Monica Thelin.

I helgen träffades representanter från sju inlandskommuner från Norr- och Västerbotten i Arvidsjaur för att dra upp riktlinjer, strategier och målsättningar med Lapplandsupproret.

Lapplandsupproret uppmanar i ett pressmeddelande de folkvalda i landstingen  att tänka om och tänka rätt: ”För det är er roll och enda roll att via skatteintäkter säkerställa medborgarnas trygghet när de gäller hälsa och sjukvård. Har man inte insikten om sitt ansvar ,tvingar man iväg människorna härifrån till andra orter där man har en mer human inställning till sina medborgare”, står i pressemeddelandet.

Enligt Lapplandsupproret blir resultatet av landstingets politik att landstingen i Norr och Västerbotten försvårar tillvaratagandet av Lapplands rikedomar som vindkraft, vattenkraft, gruvor, skog och turistanläggningar när ingen kan bo kvar i inlandet.

”Företagen får svårt att fylla personalbehoven och hela Sveriges tillväxt påverkas negativt”, skriver uppropet, som tycker att människorna i inlandet i måste ges vård så nära hemmet som möjligt.

Representanter från Kiruna, Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Åsele, Sorsele och Dorotea kommuner deltog i mötet. Enligt pressmeddelandet har kommunerna Gällivare, Jokkmokk,  Vilhelmina, Storuman och Malå anmält sitt intresse om att ansluta sig till upproret. De är dock än så länge inte anslutna.

Pensionären Monica Thelin, Kiruna/Lycksele, ligger bakom Lapplandsupproret och har tidigare sagt så här om landstingets neddragningar av sjukvården i inlandet:

– Dels är det en skymf mot männskor som bor där, dels är det ett sabotage mot all företagsamhet i inlandet. Men det primära är patientsäkerheten. Det finns en lag om just detta men den skiter de fullständigt i. Men nu ska det bli ett slut på dessa vansinnigheter.

 • Nicke

  Tyvärr har inlandet mycket liten del i produktion av välfärd eller tillväxt! Bland annat på grund av tidigare utflyttning, finns nu främst äldre kvar och de nya företagen inom vindkraft eller gruvnäring hyr in experter i produktiv ålder, som kan veckopendla med traktamentet som de beskattar i hemkommunen eller utomlands. Sen är dessutom väldigt få av de förtroendevalda beroende av inlandsröstande, men det är en annan fråga.

  • Inlandsbo

   Men snälla nån! Skogen, vattenkraften, gruvorna kommer väl ändå till största delen från Norrlands inland! Det om något har väl byggt upp den välfärd som nu förvägras inlandsborna! Kör på med Lapplandsupproret! De som är satta att tjäna oss har missuppfattat sitt uppdrag totalt och bör avgå!

   • Nicke

    De som jobbar i gruvorna, blir säkert helikopterhämtade om olyckor händer. Äldre ses däremot bara som belastning av landstinget, trots att de betalar för sig.

    • Rose-marie Lindblom

     Ledsen att behöva säga det, men det är just det som är ett av problemen!
     Dom blir inte hämtade av helikopten.
     Ingen utlovad landningsplats anordnad i Kiruna, vädret sätter stopp för flertalet hämtningar, försenade hämtningar, piloterna har förbrukat sina flygtimmar, helikoptern på annat håll, vädret gör att man inte kan lyfta och ett landsting som resonerar som så att : om det smäller i gruvan så hinner man ändå inte inom den gyllene timmen så det behöver man inte ta hänsyn till.
     Patientsäkerheten är en katastrof för ALLA som inte bor vid kusten!!!!

 • maja

  eller så får ni vänta till nästa val och inte rösta in de som sitter i landstinget nu. Personval kallas det. Samt att man bör nog titta till vilka partier som sitter där nu och inte sköter sig. (sossar, vänsterpartister, miljöpartister och offensivare är i majoritet). Politiken i kommunen, landstinget och rikstagen är olika mellan de olika partierna. så bara för att man röstar på ett sätt i det enda valet behöver man inte göra det i de andra.

  • Kent Svanlund

   Det är (S) och (MP) som sitter på majoriteten i landstinget. (V) hoppade av när man insåg vilka konsekvenser besparingarna för inlandet skulle få.

 • Bergis

   Rastad och Olofsson kommer aldrig att ge med sig om ingen annan avsätter dem. Det hela har utvecklats till ett prestigeärende. Tjänstemännen kan inte backa för då kommer ju deras kompetens att ifrågasättas. Hur som helst blir det en spännande sommar. Hela Lappland i uppror, sjuksköterskeupproret, personalen på IVA i Umeå som överväger säga upp sig. Det är nog läge att höja skatten nu eller omprioritera pengar från kulturen till vården.

 • INLANDSBO

  vilhelmina visa nu att vi också vill överleva i inlandet

 • Kurre

  Vi måste börja betala mera skatt, och sen får landstingen sluta med sin sponsring av allt möjligt tokigt !

 • Anton

  Inte bara Lappland som har orättvisor. Starta gärna ett Norrlandsuppror så är jag som bor i Västerbottens kustland också med.

 • Olof Sjöström

  Tyvärr handlar allt i slutändan om kronor och ören.
  Man kan göra vissa ”effektiviseringar” och neddragningar. Men det går bara och får bara göras till en viss gräns. Sedan behövs det mer pengar.
  Man kan höja landstingsskatten, men varför ska vi i norr behöva ha så mycket högre skatt  för arr få vården vi har rätt till? Kanske behöver staten skjuta till?
  Eller så kan man prova en helt ny grej med tanke på all privatisering;  Alla privata vårdgivare (aka riskkapitalister) som har verksamhet i större städer måste även bedriva vård i mindre tätbefolkade områden. Med samma kvalitet osv. förstås. Och om så behövs tillhandahålla ambulans mm.  Får se om det blir så intressant att bedriva sjukvård när dom också måste ta hand om de ”mindre lukrativa” områdena.

  • Kent

   Det är klart att det alltid handlar om pengar. Men det besparingsbeting som VLL beslutat är för 2012 150 miljoner kronor. Detta är 1.7% av den budget som finns för samma år. Hur kan de 1.7% av 8.4 miljarder kr rasera människors trygghet som den nu gör? Det handlar inte om pengar. Det handlar om att vi inte ska ha människor som vill leva in inlandet och i detta fall Lappland. Landstinget satsar enorma summor i administration och kultur istället. GÖR OM GÖR RÄTT är vad som gäller för ett levande inland-

 • En som jobbar inom vården

  Lägg ner landstingen och låt staten ta hand om sjukvården. Varför ska vi ha flera  dyra mellanhänder och försörja en massa politiker som har detta som födkrok. Undrar om någon kan försvara detta system. Det är väl bättre att staten pytsar ut pengar där dom behövs utan krångliga omvägar via landstingspolitiker som inte vet något om sjukvård.

  • Anton

   Förstatliga landstingen, menar du?

  • Glesbygdare

   Håller fullständigt med dig, skrota landstinget !!!!! Tänk vad pengar  som kan gå till vården i stället för till en massa höga löner till dessa politiker som ändå inte värnar om folket.
   Sluta även att lägga pengar på kulturen mm, landstinget ska syssla med vård och inget annat. Vi i inlandet har ingen glädje av kultur mm men vi skulle må bra av att ha ambulans och akutplatser kvar. 

 • Kent Svanlund

  Upplysningsvis har det redan inträffat dödsfall på grund av indragningarna som gjort mot sjukvården i inlandet, och tyvärr kommer fler incidenter att ske om detta inte får ett snabbt slut.

  • kurt

   Oj, det visste jag inte. Vilka då?

 • Farbror Jalle…

  Det är vettigt med en sammanslagning av protesterna. Ockupation är inte rätt väg längre. Det måste till en samlad aktion som är mera kraftfull.
  …sedan så tror jag inte på en sammanslagning av Landstingen till en storregion. Det ser bra ut med samordningsvinster för BD och AC-län..Men verkligheten blir något annat ..med politiker som blir mer maktfullkomliga och svåruppnåeliga med mer pampvälde och högre löner och makt…för att inte tala om pensionerna…Makten centraliseras och blir mera svår att tygla.

 • Svea Rätt

  Landstinget i Västerbottens län har styrts av sossar i över 35 år. Alla klagar på hur illa det är ställt inte minst får de små orterna stryka på foten med både akutplatser och ambulans. Men varför har då befolkningen valt Peter Olofsson som ledare? Det är inte sjukhusdirektören som är boven i dramat, det är politiken och sossarna som vill ha det så här. Det måste Lapplandsupproret begripa, ska förändringen göras, måste ni välja annan politiks styrning! Det är det som är rena rama fakta i detta.

  • JJ

    Det kommer säkert att utlovas guld och gröna skogar för inlandet från de blå men efter valet tror jag knappast att det blir bättre med andra politiker vid makten.
   När de väl börjar räkna och ser vad det kommer att kosta så drar de också ned. Kanske mer än de röda men det är något som framtiden får visa.

 • Kerland47

  Hela Lappland borde bli ett län, Lapplands län, det skulle funka mycket bra! Lycksele skulle bli residensstad för detta län. Lapplands landsting skulle bara syssla med allt inom vården, och de kommuner som ryms inom detta län sköter allt annat, bla. kultur, kommunikation/infrastruktur.

 • Kajolo

  Efter alliansens valseger 2006 har jobbskatteavdraget kostat
  kommuner och landsting 86 miljarder i förlorade skatteinkomster. Västerbottens
  del  torde vara ca 2 %( 1,6 miljarder).  Kan det vara så att verkligheten hunnit ikapp
  politikerna i landstinget lite väl sent och dom besparingar som nu planeras
  skulle genomförts  redan i anslutning
  till jobbskatteavdragets införande 2007!!! Om så är fallet så har
  lanstingspolitikerna  kanske hoppats på
  att dom utlovade nya jobben som skulle uppstå när vi som tillhör dom utvalda (
  arbetande delen av befolkningen) fick mera pengar att spendera. Men resultatet
  av våran ökade konsumtionskapacitet har snarare gått till billiga asiatiska
  skruvdragare och trevliga resor till spännande resmål  istället för inhemsk konsumtion . Ca 100 000
  ny jobb borde  resultatet av jobbskatteavdraget  inneburit. 
  För Västerbottens del skulle det motsvara  ca 2000 nya jobb med en skatteintäckt på ca
  100 miljoner /år. Om 2000 nya jobb har skapats i Västerbotten inom den privata
  sektorn är jag beredd att instämma i  GÖR
  OM GÖR RÄTT.  Har dessa jobb ej uppstått
  får man hoppas på att det är av hänsyn till dom som inte fått del av
  skattesänkningen ( dom som byggt upp Sverige till vad Sverige är idag(
  pensionärer) och mäniskor som är beroende av samhällets stöd.) som dessa besparingar
  har genomförts först i år 5 år för sent.   Lappland
  är en del av Sverige. Under demokratiska former (val) har vi faktiskt valt att
  vi som är utvalda ( har ett arbete att sköta) ska använda 14 miljarder /år till
  utökad privat konsumtion av det som före 2006 var våran gemensamma kassa. Om
  skattesänkningen hade fördelats jämnt hade den arbetslösa småbarnsmamman haft
  råd att köpa köttfärs till pastan istället för att som nu vara hänvisad till
  tomatketchup som smaksättare.

  Om våran gemensamma kassa hade fördelats lika och vi utvalda
  hade fått 200 kr mindre i månaden så är jag övertygad om att att dom inhemska jobben
  uppstått. Med stor sannolikhet hade vi då haft kvar våran ambulans här i Åsele

  Kaj Olovsson    

  • Teffner

   Kajolo måste hålla sig till sanningen!
    
   Jobbskatteavdraget påverkar inte Västerbottens läns landsting eller kommuner i Västerbotten eller andra län och kommuner i Sverige.
   Jobbskatteavdraget är nämligen en statligt finansierad skattereduktion och påverkar inte landsting -och- kommunalskatt i Västerbotten samt övriga landet.
    
   Landstinget i Västerbotten är precis som andra landsting i landet självständiga och borde effektivisera sin verksamhet och prioritera vård istället för hög personaltäthet i administration.
   Det är bara inom praktisk vård vi ska effektivisera men  det ska inte beröra dem som ska administrera den.  
   Tjänstemannasektorn ökar och vi som utför vården ska minska, går en sådan ekvation ihop?
   Västerbottens kommuner har också ett ansvar att använda pengarna till kärnverksamhet, vård – skola – omsorg. Det är inte arenabyggen, köpcentra, ishallar som ska vara första prioritet dem kan andra aktörer ta hand om.  

 • Lars-Olof Marklund

  Vård är en de frågor som berör en mest. Vid neddragningar av akuta delar av vården på små orter, där redan avstånden redan som det är väldigt långa, är det väl klart att man blir upprörd.
  Är nedmonteringen av en rättvis vård en strategi av politikerna att tömma inlandet på befolkningen till förmån för större orter?LÅT OCKSÅ INLANDET LEVALars-Olof Marklund/Lycksele 

 • Anitha Westerlund, Åsele

   Tack för ditt beröm.
  Men vi måste vara fler som engagerar oss, alla kan göra något!
  Nu var det ganska snabbt som detta möte organiserades så vi hann inte få med folk från alla kommuner, men det kommer mera. Nu är vi lapplänningar på gång och denna gång kommer vi inte stillatigande att låta oss köras över – vi är ingen tärande del av landet, vi är i allra högsta lönsamma.
  Kom igen alla lapplandsbor, nu sätter vi igång och återupprättar vårt människovärde!

 • JJ

   Eller gå ännu ett steg längre och skrota kommunerna.

  Men jag tror att tar de bort landstingen blir det ändå ingen besparing då det i stället ska anställas lika många i Stockholm som ska sköta frågorna.
  Det enda som sker är att de styrande flyttas till huvudstaden och inte får inlandet mer pengar för att det styrs därifrån, snarare ännu mindre.

 • Farbror Jalle…

  Tips till Landstinget,…

  Ni kan spara mer..Dra in alla ambulanser..och hänvisa alla akutsjuka att ta Länstrafikens bussar…som subventioneras av Landstinget..

  ….Det gäller bara att ha busskort och bli sjuk när turlistan stämmer,,

 • Sun

  Svar till JJ
  Varför skrota kommunerna, det är ju det närmsta vi kommer en demokrati i dagsläget?

 • J.L

  Förstatliga universitetssjukhusen och kommunalisera sjukvården. Landstinget kan avskaffas helt i de län där kommunförbund införts.

 • Scourged

  Och samtidigt som inlandet dör ut pga nedskärningar, folk får sämre villkor på sina arbetsplatser, vägar får sämre underhåll…  ökar bara intaget av flyktingar och bidrag till dessa. Både radio och Fredrik själv har sagt att majoriteten av alla flyktingar är somaliska män.

  ”De kommer ta såna jobb som ingen vill ha” VILKA JOBB???  
  Nä gott folk, Sverige kräver ett parti som kämpar för sitt land!

 • inlandsbo

  landstingets varg politik kan dom ju lägga ner..!! Då blir det mer pengar till vården.

 • Barbro

  Å vad ni gör det bra som kämpar på mot landstinget. Hoppas ni lyckas med att få dom att inse att inlandet och glesbygden behövs

 • lillmoppe

  Skramla till ambulanser och primärvård Selma 20 kr x ca 30 000 inv
  = 600 000 kr   50 kr x 30 000 inv = 1 500 000 kr.
  Om hela länet deltar 20 kr x 60 000 inv = 1 200 00 kr
  50 kr x 60 000 inv = 3 000 000 kr

  Öppna ett konto i inlandet, givare betalar avg. Då hålls koll hur mycket seom ges. Sedan informeras landstinget att summan sätts in på Landstingets konto.

  Men om vi litar på Landstinget och politikerna kan Landstinget meddela vilket konto som gäller

  * inv = givare

 • svar lillmoppe

  Du tror att dessa pengar kommer inlandets sjukvård till gagn knappast med de landstingspolitiker vi har idag. Kolla upp var vår skattepengar tar vägen. Vi betalar drygt tio kronor/intjänad hundralapp till landstinget. Vi ska inte finansiera mer av onödiga utgifter som görs. Landstingspolitikernas löner bör kollas+andra förmåner, vad kostar landtingshuset i Umeå med alla administratörer? Politikernas resor??? Alla projekt och annat som inte hör sjukvården till finansieras som gör att många inte kan få en värdig sjukvård. Skrota Landtinget!!!! Bra jobbat Lapplandsupproret, skicka listor vi skriver under…..

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Årets Åselebo

Årets Åselebo

Åsele Årets Åselebo presenterades i lördags och utmärkelsen delades ut till 14-årige… ?

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Åsele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Se bildspel från Åsele Nappet 2017

Se bildspel från Åsele Nappet 2017

Åsele Mikael Moberg från Kramfors vann Åsele Nappet för andra gången. Tvåa blev… ?

Vinstregn på Åsele marknad

Vinstregn på Åsele marknad

Åsele Bilen som utlottades på Åsele Nappets förköp vanns av Åselebon Gert… ?

Han vann Åsele-Nappet

Han vann Åsele-Nappet

Åsele Mikael Moberg från Kramfors vann Åsele-Nappet 2017 som avgjordes på… ?