Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor
Andreas Strömberg

Kärleksfylld fiesta i Spanien

Publicerad 16 maj 2012 (uppdaterad 16 maj 2012)

Resor Spanien erbjuder många stora och små stadsfester. Följ med på typisk spansk fiesta.

FAKTA

Säsong
Hela året, men de flesta fester äger rum efter påskveckan och på sommaren. Utbudet är brett med allt från stora karnevaler som Las Fallas i Valencia till många mindre byfester.

Resa dit
Iberia, med byte, till San Sebastian kostar från cirka 1 200 kronor enkel biljett. Ta hyrbil till Pamplona. Flyg från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm till Barcelona eller till Alicante, med Ryanair, City Airline, Norwegian och SAS, pris från cirka 500 kronor enkel biljett.
Interrail 2 535 kronor för fem valfria resdagar inom tio dagar eller 3 575 kronor för tio valfria resdagar inom 22 dagar, se www.sj.se, sök på interrail.

Priser
Entré till fiestorna, fyrverkerier, gatumarknader och de flesta evenemang är oftast gratis. Vissa arrangemang som större konserter kan vara avgiftsbelagda.

Valuta
Euro. 1 Euro= ca 9 kronor.

Information
www.spanish-fiestas.com, www.spain.info

Det är en utmärkt idé att ta ett lågprisflyg till städer som Girona eller Alicante och kombinera en veckas solsemester med en fiesta. Vare sig man gillar Spaniens norra gröna och bergiga regioner eller Andalusiens heta och badvänliga kuster hittar man jättelika karnevaler och mindre byfiestor. Vi väljer att ta tåget till den stora fiestan San Fermin, som firas varje år 6-14 juli i Pamplona i nordvästra Spanien. Den blev internationellt uppmärksammad efter att Ernest Hemingway beskrev den i sin roman ”Och solen har sin gång” och har ett romantiskt och farligt skimmer över sig för sina tjurrusningar.

Gratiskonsert och glädjerus
Det är under småtimmarna som stämningen i Pamplonas mysiga gamla bilfria gränder är som hetast. Bum, bum, pom, pom – dova trummor följs av ettriga trumpetstötar pa, pa, pa. San Fermin vore inte lika laddad utan de särskilda band som kallas Peñas, med sin extatiska brassmusik. Klockan är tre på natten och sedan klockan tio denna första kväll har vi njutit av glada möten, spontandans och mycket lokal brygd: kalimoxo, rödvin blandat med cola.
Fiestorna är populära och en bra idé är att boka hotellrum i tid. Vi tvingas sova (och frysa) fyra timmar i en park. Nästa eftermiddag hamnar vi på flera gratisevenemang. Det behöver inte kosta mycket att festa loss i Spanien.

Alla åldrar
Denna milda soliga julikväll blandas hundratusen människor från en mängd olika länder – vi slår följe med några roliga irländare och italienare. En farmor dansar med sitt tvååriga barnbarn vid midnatt. De flesta bär den snygga klassiska festklädedräkten för San Fermin: vit skjorta och byxor, med rött skärp och sjal. Den alltid lika vänliga stämningen här med människor i alla åldrar är härlig, trots att hela centrum är packat med mer eller mindre rusiga festdeltagare. I trånga barprång spelas spanska latinorytmer.
Media fokuserar mest på tjurrusnigarna, och protesterna mot att tjurar dödas i festveckans tjurfäktningar har ökat de senaste åren. Men San Fermin visar sig erbjuda så enormt mycket mer. Här kan man träffa människor från hela världen, dansa och kramas.
För att smälta in köper vi sista natten en vitröd t-tröja av sympatiska försäljerskan Bixenta Etxeberri. Hon skänker oss sitt bästa restips:
– Åk till lilla Elantxobe. De har fest där nästa vecka. Den är mer intim och mysig vid havet. Ni kan bada och sova på piren!

Svalkande havsdopp
Sagt och gjort – fem dagar senare åker vi en morgon, tillsammans med hundratals andra, till La Magdalena-festivalen i Elantxobe. Byn klättar på berget ner till sin lilla hamn i Biscayabukten i norra Spanien, en timme öster om Bilbao. Det är så brant att bussen måste vända på en snurrande vändplatta på ett pyttetorg.
Några dagar tidigare piskade vågor mot kustens tjugo meter höga klippor. Då svalkade luften skönt efter Pamplona. Men i dag är det i stället sommarvarmt och kolugnt, inte en krusning på havsytan i Elantxobe. Vi slänger av oss kläderna och hoppar i det klara vattnet från piren.

Bocadillo i hamnen
Efter ett par timmas slappande i solen blir det en morgon-bocadillo, en smakfull omelett i hamnbaren. Bar efter bar på olika terrasser skruvar upp musik som pumpar igång känslorna igen. Framåt lunch har havet sjunkit fem meter av tidvattnet och det blir ett ännu djärvare hopp för att få sig ett svalkande dopp.
Vi somnar till slut på våra liggunderlag på piren, vaknar bakrusiga av den heta solen och måste tyvärr ta tåget hemåt.
Uppför en brant trappa vandrar vi med ryggsäckarna packade på ryggen och upptäcker plötsligt ett bekant ansikte. Det är Bixenta Etxeberri som hojtar på oss – och skiner upp:
– Tjena killar. Är ni redan på väg hem? Stanna ett par dagar här med mig och min väninna, jag skall visa er hur man festar på riktigt i Spanien!
– Tyvärr, det måste bli nästa gång. Vi har jobb som väntar hemma, svarar vi och inser att vi säkert missar något som kan bli svårt att kopiera.
Andreas Strömberg/TT Spektra

Trevligt att du läser Weekend

Registrera dig för vårt nyhetsbrev så får du gratis helginspiration i din mejlkorg varje fredag.

Nej tack!
  • MLA

    Hej!
    Nu är ju Bocadillo inte en omelett, det är en typ av sandwich.
     

Träna parkour

TV: Träna parkour

I Form Frida Fältman och Felix Johannesson som driver Konkret Parkour visar och berättar om träningsformen. ?

”Parkour lär dig att lita på dig själv”

”Parkour lär dig att lita på dig själv”

I Form De älskar parkour och vill få fler att upptäcka en träningsform som utmanar både kropp och huvud. ?

&quotMan får inte glömma bort att ha roligt"

TV: "Man får inte glömma bort att ha roligt"

Weekend Följ med till Umeåföretaget där vd:n menar att nöjda anställda är viktigare än någonsin.  ?

Ha kul på jobbet – och prestera mer

Ha kul på jobbet – och prestera mer

Weekend VK har besökt arbetsplatsen där de anställda spelar tv-spel, idrottar och lattjar lite med 3D-skrivaren på arbetstid. ?

Litet men med rymd

Litet men med rymd

Hem & Trädgård Funktionalitet och behov har fått styra inredningen hos Häggströms på Sofiehem. Den trivsamma känslan skapas med levande ljus, textilier och brasa i kaminen. ?

Häng med in!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Ett nytt hus i ett gammalt

Ett nytt hus i ett gammalt

Hem & Trädgård Skenet bedrar, inne hos familjen Häggström i det gamla Bowatershuset är det både rymligt och ljust. De har byggt ett nytt hus i ett gammalt. ?

Så ska restaurangen locka barnfamiljer

Så ska restaurangen locka barnfamiljer

Mat & Dryck Föräldrarna ska kunna slappna av. ?

&quotAllt är ekologiskt"

TV: "Allt är ekologiskt"

Mat & Dryck Här är matstället som låter barnen leka i finrummet. De har även tänkt till kring säkerheten med leksakerna. ?

Här är flyktbilen!

Här är flyktbilen!

Motor I ungefär trettio år har Mats Fahlgren haft en historisk bil i sitt garage hemma i Vännäs, nu är Ford Mustangen från Norrmalmstorgsdramat till salu på Blocket. Se filmen … ?

”En häftig historia”

”En häftig historia”

Motor Han bytte till sig bilen av en kompis när han läste till bilmekaniker på Dragonskolan, det visade sig vara flyktbilen från Norrmalmstorgsdramat. ?

Rutinen är miljöns fiende

Rutinen är miljöns fiende

Weekend Att du tar bilen till jobbet även om det går lika snabbt att cykla, handlar sällan om medvetna val, berättar miljöpsykologen Annika Nordlund. ?

Därför köper vi så mycket onödigt

Därför köper vi så mycket onödigt

Weekend Det finns många knappar att trycka på för att få oss att konsumera mer. I boken Yes! förklarar författaren Katarina Bjärvall hur det går till. ?

Vill befria kvinnokroppen

Vill befria kvinnokroppen

Mode Hon är prisbelönt och högaktuell. Minna Palmqvist, modeskapare och konstnär, har skapat kläder åt bland andra Robyn och Seinabo Sey, nu är hon stipendiat i Umeå. ?

Fem frågor till...

Fem frågor till...

Mode Minna om dagens kvinnoideal inom modet, dess påverkan och hur en kan göra för att slippa bli bedömd. ?

Tinder - den nya &quotligg-appen"?

Test: Tinder - den nya "ligg-appen"?

Weekend VK Weekends redaktör har smygtestat Tinder, och swipar höger för dejtingappen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
skönhetsprylar du inte visste fanns

10 skönhetsprylar du inte visste fanns

Mode Konjaksvampar, blotting papers och rottandborstar – för skönhetsintresserade finns många knasiga prylar att nörda ner sig i. ?

Rensa! Släng!

Städrådet: Rensa! Släng!

Hem & Trädgård Svämmar din garderob över av kläder, och dina hyllor av böcker?
Ditt livs stora rensning i hemmet kommer att göra susen, menar succéförfattaren. ?

De flyttade ett helt hus

De flyttade ett helt hus

Hem & Trädgård Tänk dig att plocka ned ett hus, bräda för bräda. 
Det är precis vad det här Umeåparet gjort. I höstas flyttade de in. ?

Arbetet tog sju år

Arbetet tog sju år

Hem & Trädgård De knackade ned murstocken, tegelsten för tegelsten, och märkte upp alla timmerstockar noga innan de plockades ned. ?

Effektiva protester för snösnoppar

Effektiva protester för snösnoppar

KRÖNIKA Det finns nog ingen sak som är för futtig för att någon ska dra i gång en virtuell stödgala på Facebook. ?

Glasfiberpärla i rött

Glasfiberpärla i rött

Motor I fem år har han varvat mopedmekande med att helrenovera farfar Severins gamla trotjänare. Häng med Christer Nimrodsson in i garaget! ?

Umeås unika mc-bil

Umeås unika mc-bil

Motor Den är liten, knallröd och helt i glasfiber.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
&quotVar för kort för modellagenturen"

"Var för kort för modellagenturen"

Mode Miljö, hälsa och mänskliga rättigheter i fokus för modebloggaren och modellen Moa Rönnbäck. ?

I dag är årets deppigaste dag

I dag är årets deppigaste dag

Weekend Känns livet tungt för dig idag? Just denna måndagen har fått namnet Blue Monday.  ?

Glammigt glitter möter matt ull

Glammigt glitter möter matt ull

Hem & Trädgård Ull, hårdrock och all världens färger är gemensamma inspirationskällor för månadens kreatör, Lillemor Elfgren i Brån.  ?

Nytt läger mot skärmstressen

Nytt läger mot skärmstressen

Weekend Ett digitalt detoxläger, kan det vara något? Absolut, menar Karina DiLucia i Umeå som ser hur allt fler stressas av att vara ständigt uppkopplade. ?

Är du mobilberoende?

Är du mobilberoende?

Weekend Är du uppkopplad för jämnan? Har närstående problem att få din uppmärksamhet? Via några frågor kan du testa dig. ?

Så byggs en café racer

Så byggs en café racer

Motor Kolla in den ombyggda hojen och hör Magnus berätta om hur styret ska se ut. ?

&quotJag lever på soppa i januari"

"Jag lever på soppa i januari"

Mat & Dryck Matprofilen Ella Nilsson bjuder i dag på några av sina personliga favoritrecept.  ?

Glass med vb-ost

Recept: Glass med vb-ost

Mat & Dryck Testa den ovanliga glassen! ?

Röra av julskinka

Recept: Röra av julskinka

Mat & Dryck Piffa resterna, som julskinka och gravlax, efter jul! ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Länsbryggeri satsar på burköl

Länsbryggeri satsar på burköl

Mat & Dryck Nu utmanar Västerbottensbryggeriet South Side Brewing Company marknaden. ?

Galnaste bantningen

Lista: Galnaste bantningen

BANTNING Pierca örat på en speciell plats, injektioner av graviditetshormon och luft. Weekend guidar till de galnaste bantningsmetoderna.  ?

Har du koll på trendiga dieterna?

Har du koll på trendiga dieterna?

MAT Äta efter blodgrupp, snäll mat för magen och ren kost är några av de populäraste metoderna nu.  ?

VK dokument
Råstark same som brinner för HBTQ

Råstark same som brinner för HBTQ

Story Jonna Blind är renskötaren från Klimpfjäll som är VM-trea i armbrytning, jobbar på rälsen och brinner för samiska HBTQ-frågor.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Förföriska förlängda fransar

Trend: Förföriska förlängda fransar

Mode Att göra en ögonfransförlängning har blivit en stor trend i länet. ?

”Det är svårt att vänja sig mentalt”

”Det är svårt att vänja sig mentalt”

Weekend De vet hur det känns att få fördömande blickar när man äter en hamburgare. Och hur konstigt det är när vänner inte längre känner igen en. I Umeå finns en stödgrupp för de som gjort en gastric bypass. ?

Trender inom träning

Trender inom träning

I Form Här är de senaste träningstrenderna enligt träningsexpert Sofia Åhman. ?

Så hittar du träningspeppen

Så hittar du träningspeppen

I Form Ta små steg och börja nu – inte sen, tipsar träningsexpert Sofia Åhman. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Renoverade fram sin dröm

Bildspel: Renoverade fram sin dröm

Hem & Trädgård Det började med att de rev bort eternitplattorna på fasaden, fortsatte med nya fönster och nytt kök. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Egen chili  – året om

Egen chili
– året om

Weekend Jimmy Markström odlar chili så het att det känns som att munhålan fattat eld när man äter den, och chili vars utseende nästan får en att rodna. ?

Jimmys syrade habanerorödlök

Jimmys syrade habanerorödlök

RECEPT Jimmys syrade rödlök är het som bara den – men gudomligt god på hamburgaren. ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

 bästa tulpanen

VK testar: bästa tulpanen

Hem & Trädgård Vi testade buketter från sex butiker. ?

Fritera semlan!

Fritera semlan!

Recept Friterade semlor är en nyhet för i år. Weekend har testat och det är extremt gott!  ?

Fasterskapets stora prövning

Fasterskapets stora prövning

Krönikor ”Jag tror uppenbarligen att jag är någon jäkla Mary Poppins.” ?

Ge dig ut på isen

Guide: Ge dig ut på isen

I Form Vanliga hockeyrör funkar för kortare turer, men blir du biten är långfärdsskridskor en bra investering, Iksu Frilufts Erik Jansson Palmer tipsar. ?

Med bacon och sömn ska jag lura döden

Med bacon och sömn ska jag lura döden

Krönikor Det mindre muntra ämnet döden har diskuterats en hel del i familjen på sista tiden, skriver VK:s Kristina Waldenborg. ?

djävulsflotte

Recept: djävulsflotte

Recept Namnet är märkligt, och utseendemässigt är den ingen höjdare, men djävulsflotte är extremt gott.  ?

Här är årets matbluff

Här är årets matbluff

Mat & Dryck Samma vara såldes dyrare till laktosintoleranta.
Nu har 2015 års matbluff utsetts.
– Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande … ?

”Fnissa lite bara så löser det sig”

”Fnissa lite bara så löser det sig”

KRÖNIKA Det var så vedertaget att man fick tåla lite tafs och snärtningar i bh:n i skolkorridoren, skriver VK:s Elin Turborn.  ?

Whoopies

Recept: Whoopies

Recept Får vi fresta med lite mjuka choklad- och vaniljkakor? ?

Se Norrlands spa-radhus!

Se Norrlands spa-radhus!

Nyheter Är du sugen på att bo i ett thailändskt spa?  ?

Drömhuset i Vännäs

TV: Drömhuset i Vännäs

Weekend Följ med in i Emma och Kristoffer Bygdemarks totalrenoverade hus. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Solskensvitamin

Koll på: Solskensvitamin

Weekend Är det livsviktigt att få i sig mer eller farligt? Det pratas mycket om D-vitamin nu, VK:s reporter Kristina Waldenborg tittar på vad forskningen säger. ?

Han har byggt om 50 (!) mc:s

Han har byggt om 50 (!) mc:s

Motor – Det började redan på trampcykelavdelningen. ?

Handlar inte om etnicitet

Handlar inte om etnicitet

Krönikor VK:s Josefin Isaksson om att nästan alla kvinnor hon känner har sexofredats av män. ?

Mormorsminnet i en tantkaramell

Mormorsminnet i en tantkaramell

Krönikor ”Hur kommer mina barnbarnsbarn att minnas mig?” undrar VK:s Anna Lundström. ?

Så inreder du 2016

Så inreder du 2016

Hem & Trädgård Sugen på trendig inredning? Frida Ramstedt vet hur du inreder rätt 2016. ?

Tre stora trender 2016

Tre stora trender 2016

Hem & Trädgård Kurvig sammetsfåtölj, enkelt ljust trä eller vintage med doft av 1970-tal? Frida på Trendenser tipsar. ?

Koll på lyktorna?

Quiz: Koll på lyktorna?

Motor Saab, Chevrolet eller Volkswagen? 

QUIZ1695 personer har gjort quizet, 6 har fått alla rätt. Gör det du med!
Löftet: Inte en minuts motion

Löftet: Inte en minuts motion

Krönikor I år ska Kristina Waldenborg överlista sig själv. ?

Gör egna vantar

Pysseltips: Gör egna vantar

Weekend En gammal ylletröja kan snabbt och enkelt förvandlas till ett gäng vantar. Så här gör du. ?

Kan du dialektorden?

Quiz: Kan du dialektorden?

Weekend Har du koll på västerbottensmålet? Testa dina kunskaper om dialektord i Weekends quiz!

QUIZ6577 personer har gjort quizet, 170 har fått alla rätt. Gör det du med!