Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Storuman/Tärnaby

Sameby får skjuta björn

Publicerad 15 maj 2012 (uppdaterad 15 maj 2012)

Storuman/Tärnaby Vapsten sameby får tillstånd för skyddsjakt på en björn i renkalvningsland.

Samebyn har ansökt om att få fälla en björn som jagat renar i ett område i Storumans kommun, där man den 11 maj har anmält att det är problem med en björn. Björnen har rört sig bland renar i kalvningslandet på Södra Storfjäll vid Vinterträsk.

I området finns en större hjord på cirka 1 000 renar. Renarna har påbörjat kalvning, och en vaja har hittats död och fostret som hon bar var uppätet av en björn, enligt ansökan om skyddsjakt. Fältpersonal från Länsstyrelsen har besökt området och konstaterat spåren av björn och den rivna vajan. Ytterligare en vaja har attackerats men klarat sig, dock skingrades då en mindre flock på 30-40 renar.

Försök har gjorts att skrämma bort björnen men man befarar att den ska komma tillbaka. Renskötare har samlats i området för att bevaka, men snöläget gör det svårt, och nattskaren gör att björnen kan vara svår att följa nattetid, enligt handlingarna som ligger till grund för beslutet om  att tillåta skyddsjakt på björnen.

Tillståndet för skyddsjakt gäller från 11 maj till 21 maj 2012. Jakten får starta när björnen finns i eller i närheten av renhjorden med kalvande vajor, skriver Länsstyrelsen i beslutet från den 11 maj.

Andra läste även:

  • Janneträben

    Är man hungrig så måste man få äta!!!

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Flygövning ovanför Storuman

Flygövning ovanför Storuman

Storuman/Tärnaby Under förmiddagen syntes fyra plan i ovanför Storumanområdet. ?

Ferrys klipp – tjänade mer än Kalla

Storuman/Tärnaby Björn Ferry avslutade säsongen på bästa sätt – en avslutning som gjorde att han drog in mer prispengar än Charlotte Kalla och Marcus… ?

Fiskelycka i fjällen

Fiskelycka i fjällen

Storuman/Tärnaby  En fiskelycka som inte är alla förunnat. ?

Torsten genomförde världens tuffaste draghundstävling

Torsten genomförde världens tuffaste draghundstävling

Storuman/Tärnaby Torsten Kohnert i Slussfors har varit med om sitt livs äventyr. I sträng kyla har han som ende… ?

Tankesmedja för Tärnabys framtid

Storuman/Tärnaby I kväll anordnas en träff för att rädda Tärnaby. ?