Umeå
Per Landfors Olle är en vanlig Umeåstudent - men säljer sex för att tjäna pengar.

Olle säljer sex i Umeå

Publicerad 16 maj 2012 (uppdaterad 16 maj 2012)

Umeå Olle är som vilken student i Umeå som helst – nästan. Det många inte vet är att han också är prostituerad och säljer sex till män i Umeå.

Därför säljer Olle sex

Om varför Olle började sälja sex, vilka han träffar och var de träffas kan du läsa om i fredagens tidning eller e-tidning. Där berättar också polisen om hur de arbetar mot prostitutionen och hur de prioriterar mellan den enskilda prostitutionen och den organiserade.

FÖLJ ÄMNEN

Olle, som egentligen heter någonting annat, är i 25-årsåldern och student vid Umeå universitet. Att han säljer sex till män, får allt från 500 kronor till 3000 kronor för 20 minuters sex med en främling, är inget som någon i hans närhet har en aning om. Det är bara hans kunder som vet.

Olle säger att det är hur lätt som helst att få kontakt med män i Umeå. Via forum på nätet som exempelvis QX och RFSL hittar han snabbt en kund. Flera av de här forumen tillåter inte att man tar kontakt med andra i syfte att sälja sex, men Olle säger att det är lätt att komma i från.

– Man ger hintar, säger det inte rakt ut. Men skriver någon att den är generös vet man vad som menas. Eller att en ”yngre man söker äldre herre”, säger han.

Att Olle nu vill berätta sin historia säger han beror på att han vill visa att prostitutionen finns även här.

– Det finns inte bara i Stockholm och storstadsområdena, den är utbredd även i Umeå.

Polisen i Västerbotten är väl medveten om att det förekommer prostitution i Umeå och Västerbotten. Lars Wahlberg, som är chef för länskriminalpolisen i Västerbotten säger att en relativt stor del av dem tar kontakt med sina kunder via nätet. En annan grupp, oftast kvinnor, säljer sex i syfte att finansiera sitt missbruk.

– De annonserar kanske på nätet också, men där är det mer inslag av intern kommunikation, att informationen går från mun till mun, säger Wahlberg.

Det finns också organiserade verksamheter i Västerbotten, dock är de inte lika vanliga.

– Vi har indikationer på att det finns här, men det är inte så vanligt. Men det förekommer regelbundet i vår region att det finns en hallick, eller kopplare, som förmedlar tjänsten, säger Wahlberg.

Vad som däremot blivit vanligare i regionen är att barn, unga under 18 år, säljer sex.

– Vi har indikationer att barn, unga tjejer, säljer sex via nätet, säger Lars Wahlberg.

 

 

 • http://oxwall.se Carl Oxwall

  Man ska vara duktigt naiv för att ta prostitution som ”blott ett storstadsfenomen” på 10-talet.  Det ligger emellertid något i vad som sägs; det är ”världens äldsta yrke”, och det är också ytterst svårt att få bukt med ur en polisiär och rättslig synvinkel, hur vi än vrider och formar förordningar.

 • http://www.facebook.com/agnetha.lundin1 Agnetha Lundin

  Ungdomar som säljer sej måste få hjälp för det kan handla om helt andra saker. ¨

 • Gammal handelsbank kund

  Trodde man bestämde över sin egen kropp, men tydligen inte. Sälj eran kropp bäst ni vill, så länge ni är åldern inne då menar jag alltså 18 år och uppåt.
  Ingen ska sitta och säga vad du får göra med din kropp, staten äger ingen människa utan du äger dig själv. Sedan nu för tiden är det förståeligt att folk säljer sig för sex, då man får knappt pengar att man klarar sig. Jag skulle dock aldrig göra något sådant, och tackar att jag lyckades få tag i ett tillfälligt jobb så jag klarar att betala hyra och el. Norrmejeriet var riddaren som räddade mig 

  • Fria viljan – en illusion

   Synen på kvinnor i prostitution är intimt förknippad med ett lands syn på kvinnan och mannen som jämställda. Och med lika möjligheter. Ökad fattigdom verkar över hela välden öka den fria viljan för kvinnor att prostituera, sig men vad är det då egentligen som ökar?Valmöjligheterna eller frånvaron av alternativ? Valet att slippa bli handlad med?Varför köper sexköparen*förståndshandikappade barn,*tonåringar med självskadebeteenden,*kvinnor med psykiska störningar,*kvinnor med drogberoende som försöker finansiera ett missbruk*traffickerade svenska och utländska barn och minderårigaom det var fri vilja som var det viktiga för köparen? 

 • MH

  Tack David, äntligen någon som kan uttrycka sig sakligt och genomtänkt! Bra och tänkvärt, hoppas du öppnar ögonen på många!

 • REx

  Att det finns en anledning till förbud att betala för sex är självklart. Det finns dock ingen giltig anledning eftersom förbudet bryter mot flera betydligt viktigare rättigheter som tillkommer myndiga personer.
  .
  Då framförallt rättigheten till sexuellt självbestämmande – det är enbart personen ifråga som har rätt att avgöra med vem och under vilka villkor denne har sex.

  • KC

   Det finns redan sexuellt självbestämmande, du får mer än gärna, lagligt, ha sex med vem du vill. Så länge den personen är över 15 år, med på noterna, och inte står i någon uppenbar beroendeställning (som kan resultera i ett outtalat tvång.) Är pengar inblandat blir det automatiskt en beroendeställning, vilket ofta medför övergrepp, våldtäkter och misshandel för de som ”arbetar” som prostituerade. Den som köper anser sig ha rätt att göra vad han vill (oftast en man) – han har ju betalat. Dessutom är det inte olagligt att sälja, det är torskarna som är brottsliga..

  • REx

   Det var en spännande definition av sexuellt självbestämmande – du får ha sex med alla utom dem du inte får ha sex med.
    
   Sedan funderar jag om du resonerar på samma sätt om du anlitar en hantverkare, massör eller vilket annat tjänsteyrke som helst – du har ju betalat så du får göra vad som helst.
    
   För inte så länge sedan så kunde vi läsa om den trafficking som sker med bl.a. byggnadsarbetare och bärplockare. Det visade sig faktiskt vara vanligare än trafficking för prostitution. Är du konsekvent och förespråkar förbud för byggen och bärplockning?

 • Klan

  Jag beklagar att du inte är läskunnig eller att du väljer att inte läsa hela mitt stycke. 
  Trafficking och andra kidnappsformer i syftet att producera prostituerade går nämligen in i den organiserade brottsligheten. 
  Däremot finns det säkert kvinnor och män från östländerna som väljer att prostituera sig. Se till att skapa förutsättningar för att dessa människor kan göra det på ett sätt som skyddar deras och kundernas säkerhet. Just nu tvingar man ju nämligen de flesta av aktörerna in i värld styrd av organiserade kriminella. 
  Om man tror att det går att utrota prostitution är man snett ute, och så länge aktörerna är vuxna och vid sina sinnesfulla bruk leder det inte till några skador för dem. 
  Det går inte på något sätt att jämföra med droger som några i denna tråd försökt sig på att hävda. Det är bara kyrkansmoralpredikan som gör att sex fortfarande ska vara så jävla tabubelagt.

 • SirN

  Det finns människor som säljer för att dom vill. Det är väldigt svårt att veta siffran på det tror jag (Orkar inte leta efter statistik just nu på det)

  Man köper inte direkt en annan människa, utan man köper en tjänst som denna person utför med sin kropp, ungefär som när man anställer byggarbetare, personliga assistenter eller liknande. 

  Lilja 4-ever handlar väl endå om trafficking eller har jag fel?
  (Har inte sett filmen, bara det jag hört vad filmen handlar om)

 • Happ

  Självklart finns den gruppen du talar om också, men jag tror inte ens rättsväsendet eller sjukvården kan säga hur stor del av gruppen prostituerade, missbrukar eller personer med självskadeproblematik som faktiskt har den bakgrunden, så jag har ännu svårare att tänka att du kan göra det med sån säkerhet. Det går utmärkt att både bruka narkotika och sälja sex, till och med samtidigt, utan att det behöver innebära en bakomliggande psykisk problematik. Dom som har en bakomliggande problematik ska självklart få hjälp, men dom som inte har det ska inte knuffas in i samma fack av folk som är rädd för hur samhället egentligen ser ut och får moralpanik så fort det läcker igenom.

 • Tänker ett steg längre

  Det är skillnad på frivillig prostitution och trafficking. Frivillig prostitution handlar om att sälja sig själv. Trafficking handlar om att sälja någon annan. Du kommer inte åt trafficking genom att kriminalisera frivillig prostitution – snarare tvärtom. Om du stryper den öppna marknaden för en tjänst så kommer den svarta marknaden att blomstra!

 • Maria

  håller helt med JJ om att ta bort saken på män dvs ett litet snitt så är det lugnt. sexdrift måste vara en drift från neandertalare o grottmänniskor. gör nåt nyttigt för världen istället……

 • Gäst

  Säger varken Bu eller Bä om en vuxen person av egen fri vilja  säljer sin kropp för sex, själv har jag sålt min kropp och horat hela mitt liv, lönearbete kallas det, men likväl har jag sålt min kropp mot ersättning.

  Det där med rätt att köpa en annan människa, vad är det då jag köper nack/rygg massage, fotvård, nagelvård, klippning, fönstertvätt, städning, snöskottning, målning osv. köper jag inte en människas tjänster då ?

  Vi är väl alla prostituerade, dvs. vi säljer oss för pengar.

 • Daniel

  Ja de är ju inte förbjudet att använda! Bara att köpa, sälja och tillverka! Det delas ju ut sprutor till narkomaner så att dom ska slippa smittspridning!

 • KC

  De flesta av oss gillar nog sex, men då med någon person som vi själva valt där det finns en ömsesidig sexuell attraktion. Visa mig den kvinna som skulle tycka om att ha sex ”hela dagarna” som du uttrycker det. De flesta (män) verkar tro att det är bara att stoppa in den, som vilken hålighet som helst. Men kvinnors underliv är känsliga saker. Det går inte att ”ha sex hela tiden” (med personer som man dessutom kanske inte ens vill HA sex med) utan att det uppkommer skador, infektioner o dyl. Till och med då det finns attraktion och en kvinna haft lust kan det uppkomma svampinfektioner, små ”töjskador” etc. Hur tror du då att det går för en kvinna som inte egentligen haft lust? 
  En kvinnas underliv KAN ta emot en mans penis men det finns fysiska och kemiska processer som underlättar för detta, och när det kommer till prostituerade så tror jag de flesta  kvinnor varken är upphetsade eller egentligen har lust. Och OM det finns nån som någon gång har det, så tror jag inte denna någon har så stark sexualdrift att de kan vara tända hela ”arbetsdagen” även om de skulle vilja… Det verkar för mig fysiskt omöjligt. (män: tänk er själva. Kan du få upp den och hålla den uppe, vara upphetsad av alla möjliga kvinnnor, och dessutom flera gånger per dag?)

 • Vad händer med folk egentligen

  Om ni hade läst i ”papperstidningen” hade ni kunnat läsa att Olle försöker sluta/har slutat sälja sex pga att han känner att han inte mår bra av det. Låter som att det inte är ”vilken tjänst som helst” trots allt då.  Lättförtjänta pengar, men till vilket pris? Ni som tycker det handlar om ”fri vilja” och ”moralpanik” är otroligt naiva. Kom igen när ni prostituerat er i några år och berätta hur ni mår.

 • Lundhamn

  Att tro är en sak. Att veta är en annan. I Sverige finns det ganska få problem med koppleri och människosmuggling jämfört med i andra EU-länder som har en mer liberal sexlagstiftning. Att vi har den sexlagstiftning vi har i Sverige beror dels på att vi ämnar skydda de som faller offer för trafficking men också för att skicka signaler till medborgarna att det inte är ok att köpa andra människors kroppar hur som helst.

  Problemet med trafficking är framförallt att det finns en efterfrågan på i detta fall sex. Då är det väl bättre att begränsa efterfrågan så mycket som möjligt för att hjälpa utsatta människor än att liberalisera lagstiftningen och göra att efterfrågan stiger?

 • Lundhamn

   Fast nu är jag ganska säker på att Vane syftade till de som köper sex av personer under 18, vilket det stod om i slutet av artikeln.

 • Lundhamn

   Allt detta dribblande med ord. Tjänsten går ut på att den prostituerade under en begränsad tid säljer sin kropp till någon annan.

 • KC

  Att ha sex med en ”modellsnygg escort” är inte din rättighet som man. Om du absolut måste förverkliga denna fantasi, så kan jag rekommendera att försöka charma henne med en vinnande personlighet, vältränad kropp, etc. Kvinnor är inte varor. Om man vill hitta nya kompisar att prata med så brukar en hobby/studiecirkel/krogen/sport vara bra ställen att leta.

 • Sandra

  Som vanligt tappar man hoppet på mänskligheten när man läser kommentarerna på VK. Jag håller med de flesta som skrivit här om att det är upp till han. Sköter han sina studier och har ett bra liv så får han väl göra sådant bäst han vill. Sluta dumma er med snack om manlig könsstympning, att VK godkänner sådana påhopp på män är bortom min förståelse.  Det är sådana som ni som gör att vissa ignoranta personer fördömer vänsterpartiet.

 • Oskar

  Samhället ska inte lägga sig i affärsuppgörelser mellan vuxna, myndiga människor. Sexköpslagen är rättsvidrig och könsdiskriminerande – ingen sexköpande kvinna har någonssin dömts.

 • lillae

  Så här läser jag flera av kommentarerna här: ”Hemska tanke om allt inte går att köpa för pengar – om inte jag får köpa vad jag vill, när jag vill, då är det på grund av de tråkiga moralisterna som bara förstör allas oskyldiga nöjen.” Ni som förespråkar prostitution – lätt som en plätt – börja med att sälja sex själva. Det är ju så kul, bättre än ett tråkigt jobb, och så lönsamt sen!

 • Annelie

  Läs hela artikeln i tidningen. ”Olle” har slutat sälja för att han far illa. Kom inte och säg att det finns människor som mår bra av att sälja sex. Olle själv beskriver det som ett beroende – kanske som vilket annat beroende som helst?

  Frågan är om du med din ”upp till honom” inställning skulle vara lika säker på din åsikt om det var din dotter/son som kom hem och talade om att han/hon tjänat 3000 kr samma kväll med sin kropp.

  Det är enkelt att vara tuff och dömande när man aldrig varit där. Ingen människa oavsett ”fria viljan” ska behöva sälja sig själv. 

  • Susanne

   Det handlar ju inte om att man BEHÖVER sälja sig om man nu ska använda det uttrycket. Vad det handlar om såvida det inte är trafficking är att man har en fri vilja att börja sälja sex och en fri vilja att sluta. Detta även om det handlar om ett beroende som man mår dåligt av. Att sedan samhällets och också ofta omgivningens syn på det hela  är som den är gör ju inte att folk mår bättre heller…

   Jämför med beroende av tobak och alkohol eller bara en sån sak som kaffe. Man har sin fria vilja, men det kanske inte alltid är det lättaste att bara sluta eller att stå emot alla gånger. Man kan också själv vara lite splittrad inför det man håller på med.

   Men ofta tror jag att folk som väljer att prostituera sig från början själva är mer eller mindre sexberoende och då är det ju inte så dumt att få betalt och kunna försörja sig på det man har ett behov av. Ibland kan det också handla om bekräftelsebehov som man stillar på detta sätt. Eller så tycker man bara det är jobbigt med en vanlig relation och med förpliktelser som det medför. Det finns förstås en massa olika orsaker.
    
   Men jag tror det är få som vill jobba med att sälja sex ett helt liv. Det kan passa för en del en period i livet, men på längre sikt kräver det att man har en väldigt bra balans i sitt liv i övrigt om man ska kunna känna att man hanterar det i längden.

 • nääääh…..

  Nääh…jag bara säger NEJ…TÄNK lite….
  Ingen ska…behöva.. SÄLJA sex och ingen ska…..behöva..KÖPA
  Ska man ens behöva förklara VARFÖR???

  Vad otroligt tröttsamt att nån ens tror att det handlar om nån ”fri vilja”

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

   To be fair är det helt lagligt att sälja sex. Det är inte ett brott, men att köpa sex är det. Detta gör såklart att personerna som säljer sex fortfarande inte till fullo kan vända sig till myndigheter för hjälp, då myndigheterna förutsätter att de är ”utsatta” och behöver hjälp att sluta.
  Problemet blir då t.ex även att sexköpare som misstänker att de ser ett traffickingoffer eller en kvinna som av andra skäl gör detta mot sin vilja inte kan anmäla detta, och kräken är inte de som avskräcks från att köpa sex. Vilken ”normal” sexköpare skulle ringa polisen och indirekt erkänna ett brott? Speciellt nu under datalagringsdirektivet, som gör att man inte KAN anmäla anonymt.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

  Utan att på nåt sätt ursäkta sexuellt utnyttjande ELLER pedofiler osv så behöver folk INTE vara pedofiler för att de gillar 16-17åringar, det kallas hebefili eller efebofili. En pedofil gillar  prebubertala personer, inte ”personer som är så unga som möjligt” och skulle troligtvis inte finna en 17årig prostituerad speciellt attraktiv.

 • http://www.facebook.com/people/Theresa-Marklund/688673442 Theresa Marklund

  Jag tycker det är beklagligt att VK skriver ut namnet på sajterna och på så vis indirekt tipsar potentiellt köpare om vad de kan hitta dessa killar.  Man bör inte utgå ifrån att alla som läser artikeln per automatik får aversioner gentemot fenomenet.

  • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

    Troligtvis hittar de som vill sånt ändå, tror du inte? Bara att detta tas upp i tidningarna skulle efter en snabb googling säkert leda till t.ex flashback eller annat forum där ”otillåtna” saker diskuteras.

  • JJ

    Hmm, vilka sajter?
   Menar du QX och RFSL så är det vanliga sajter och angående QX så är det ett forum där HBTQ träffas och pratar  vänner mellan liknande Facebook.
   RFSL är ju som bekant en förening för HBTQ-människor.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

   Daniel: Det är visst olagligt att använda.

  1 § Den som olovligen

  1. överlåter narkotika,

  2. framställer narkotika som är avsedd för missbruk,

  3. förvärvar narkotika i överlåtelsesyfte,

  4. anskaffar, bearbetar, förpackar, transporterar,
  förvarar eller tar annan sådan befattning med narkotika som inte är
  avsedd för eget bruk,

  5. bjuder ut narkotika till försäljning, förvarar
  eller befordrar vederlag för narkotika, förmedlar kontakter mellan
  säljare och köpare eller företar någon annan sådan åtgärd, om
  förfarandet är ägnat att främja narkotikahandel, eller

  6. innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika

  döms, om gärningen sker uppsåtligen, för narkotikabrott till fängelse i högst tre år.
  /Narkotikastrafflagen, §1.

  Och att ha restprodukter i kroppen är ett ”bevis” på att brott begåtts, så då döms man. Alltså är det i allra högsta grad förbjudet att använda. Läs på innan du uttrycker dig så självsäkert.

 • Karl Holgersson

  Hoppsam! 76 kommentarer! Puritanismens högborg?

 • ML

  Det vore intressant att veta hur mycket sjukdomar som spreds, det finns säkert studier gjorda.
  Med ordentliga underlag skulle man kunna göra en bedömning om prostitution skulle tillåtas under ordnade former.
  Bevisligen säljs sex oavsett om det är tillåtet eller inte.
  Vore det lagligt, kunde det vara reglerat, hygienisk standard.

 • ML

  Känslorna Kalohux, vet inte, men har fått för mig att vissa som håller på med sexhandel mår psykiskt dåligt av det.
  Kanske beror det på att prostitution har ett starkt stigmata kring sig, eller kanske kommer känslorna i kläm vid fullgjord transaktion.

  • Kalohux

   Det låter allvarligt, menar du att nerverna kan hamna i kläm vid felaktigt utfört arbete eller är det några andra sorters känslor du menar?

   • Vargunge

    Har du någon sorts grundskoleutbildning borde du veta att sex är väldigt förknippat med dig som person. Säljer man sex säljer man nog liksom en del av sig själv och man har nog inte så bra självbild eller en snedvriden sådan…

    • Kalohux

     Varför ligger alla med första bästa om det är så känsligt?

  • Kalohux

   Folk ligger ju redan med varandra både till höger och vänster, med första bästa person som råkar vara i närheten. På vilket sätt påverkas känslorna bara för att dom tar betalt för det?
   Är det pengarna dom mår dåligt av?

 • Stereo

  Ja man kanske inte ska köpa vad som helst av Olle, men jag köpte hans stereo det måste väl ändå vara ok

 • JJ

   För mig skulle det vara helt OK i alla led bara man skyddade sig.

 • Lillalillajag

  Moralen är tyvärr redan nere i botten hos folk,vare sej man är gift eller sambo osv,stoppar det inte folk att springa och vara otrogna och kn- runt. tragiskt tycker jag.

 • gäst

  Jag bara undrar hur gammal du är och om du har någon sorts livserfarenhet överhuvudtaget….

 • Bergis

  Att sälja sex är ok så länge ingen blir utnyttjad eller att inkomsterna går till narkotikamissbruk. Att sälja sex borde inte vara märkvärdigare än att klippa håret på någon för pengar. Frisören känner sig inte utnyttjad så varför skulle den som säljer sex känna sig utnyttjad? Det är våran kultur, att sex är något fult och smutsigt som skapar rubriker.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?