Vindeln
Så här ser annonsen i VR-bladet ut

”Nej till frilevande varg”

Publicerad 15 maj 2012 (uppdaterad 15 maj 2012)

Vindeln I VR-bladet som delas ut i Vindeln har Jägarnas riksförbund satt in en provocerande annons.

FÖLJ ÄMNEN

Vad tycker du om annonsen?
Loading ... Loading ...

”JRF säger nej till frilevande varg”, så står det stort i annonsen.

Under citatet är en bild på en varg som en tänkt person ställt in siktet på.

Ovanför, i mindre stil, framkommer det att annonsen handlar om att Jägarnas riksförbund öppnar en ny avdelning i Vindeln och bjuder in till diskussion om påståendet ”JRF säger nej till frilevande varg”.

Till Sveriges radio P4 Västerbotten säger Solveig Larsson som är ordförande i Jägarnas riksförbund att den viktiga signalen som de vill ge med annonsen är att Sveriges rovdjurspolitik behöver förändras.

Krister Persson, naturvårdens representant i Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation, tycker att marknadsföringen är olycklig.

– Det är en marknadsföring som jag tror generar många jägare, säger han till P4 västerbotten.

– Frågan är ju helt hypotetisk. Det faktum att vi ska ha en vargstam i Sverige är ju ett i demokratisk ordning fattat beslut, säger han också.

 • nils15

  Det var väl inte ett dugg oväntat att Länsstyrelsen inte skulle gilla det. VK kan väl fråga andra än myndigheter, vad dom tycker ?

  • Stig-Astrid

    Vilka andra myndigheter då? Skattemyndigheten? Försäkringskassan?

 • Jenshoernicke

  JRF skall stå i skamvrån , punkt slut.

 • PhotoHunter

  Lägg ner Jägarförbundet! De representerar ett extremt smalt särintresse och har dessutom en kultur som är en blandning av lumpen och frikyrkorna. De har faktiskt ett formaliserat samhällsuppdrag som de inte följer. Intäkterna från det statliga jaktkortet bör absolut inte finansiera Jägarförbundets lobbyorganisation!

 • Per

  Utomordentlig bra annons. Vargen tillför inget i Sverige ej heller Björn. Vargbetståndet Måste genom jakt hållas nere. Sanningen är att Sverige måste välja, renskötsel eller varg, man kan inte ha båda.

  • Daniel

    Då väljer jag Vargen.

 • kennet sundvisson

  hur kan det ha blivit demokratisk ordnin

 • Calle Seleborg

   Kallas för majoritetens diktatur. Det ingår inte i begreppet demokrati. Hela vår rättsuppfattning bygger på skydd av enskilda grupper och personer från övergrepp i majoritetens namn.

 • Herman

  Jägarförbundet gör självmål som vanligt. Skönt att se. De är ungefär lika nytänkande och kreativa som gråstenar. Skjut skjut skjut, ställ hårdare krav på jägare och inskränk deras friheter att berika miljön med bly. Är det inga jägare kvar som kämpar för miljön och den biologiska mångfalden? Tänk om ni kunde protestera lika högljutt mot kalavverkningarna som förstör era jaktmarker och våra svamp och bärmarker.

 • Wolf

  Nej till fria jägare!

  Kan inte fatta detta varghat.
  Renägarna sägs ju leva i samklang med naturen…tycker inte det verkar så när dom vill ha bort alla rovdjur.

  Länge leve VARGEN!!!

 • blyförgiftad

  NEJ TILL FRISTRÖVANDE JÄGARE

 • Vindelbo

  Jag har svårt att förstå det hat mot natur och allt levande som frodas i vissa jägarkretsar.

 • utbildad jägare

  Tycker jägarna ska gå tillbaka till skolbänken. Har dom ens läst sina egna matrial om den svenska faunan å att vi ska vara rädd om ALLA djur å vårda naturen. (jag läste jägarexamen ifjol). Vi ska tillsammans vårda å se till att Alla djur kan leva!!!!!

 • http://twitter.com/Raven_Lindberg Raven Lindberg

  Jag förstår inte folks resonemang egentligen till att vargen inte skulle få vara friströvande. Den har varit det i alla tider, så varför inte nu? 
  Folk som sitter och klagar över rovdjuren i Sverige, kan inte ha något annat att göra, det finns rovdjur överallt, lev med det gott folk!

  • Mer varg

   Det är egoistiska jägare som ser vargen som en konkurrent om viltet. Det är hela orsaken. Tack och lov har politikerna inte lyssnat på dessa egoister utan har en mer sansad syn i ärendet.
   Frilevande varg gör mycket nytta för viltets hälsa, de tar bort sjuka djur ur viltstammen då dessa är lättare fälla.

 • Lyckselebo

  Denna affisch ha varit uppsatt på en anslagstavla på torget i Lycksele! Den åkte ner ganska fort!

 • langben

  Det är bra att alla får tycka vad de vill. Alla, även du, har rätt missförstå saker och ha totalt fel.

 • Varg behövs

  Samerna accepterar inte varg i renbetesområden så ingen skillnad där.

 • Lotta

  Göran Greider har skrivit mycket bra där han försöker analysera vad varghatet beror på och kommer ifrån. För inte är det väl det att människor på allvar tror att vargen är farlig för dem? Sök reda på nåt på nätet, alternativt låna hans bok ”Fucking Sverige” på biblioteket och läs!

 • LM

  Smart av VK (som själva är allt annat än neutrala till rovdjursfrågan) att välja alternativen så att det ser ut som att en majoritet tycker att kampanjen är bra. För tillfället så ligger ”Osmaklig och olämplig.”+ ”Ta bort den ur min åsyn!” på 51%. Och då får man ändå räkna med att säkert varenda varghatare i landet har rekryterats till att gilla denna kampanj. Ändå hamnar de i minoritet.

 • Per

  Kul det där med ”nya toleranta sverige”, verkligen skoj. Vargstammen måste decimeras det står klart. Men många har sin utkomst från allt vad som har med rovdjur att göra, alltså mycket pengar.

 • Per nr.2

  För att folket på landsbygden i sverige ska få någon acceptans för dom stora rovdjursstammarna så måste vi ha en förvaltning som även tar hänsyn till dom som drabbas.Vi har nu minst 4000 björnar,650 järvar,2000 lodjur ,och minst 400 vargar.Med den här stora rovdjursstammen som är koncentread norr om Stockholm och upp mot fjälltrakten så förstår man frustrationen bland dom som bor och lever med dessa rovdjur som grannar.Bara i värmland så har man minst 25 vargrevir minst 150 vargar.Med den stora vargpopulationen på denna lilla yta så blir bytesdjuren slut och får och boskapsuppfödning  är i praktiken utesluten.Att som i dag låta rovdjursstammarna växa utan någon vettig förvaltning kommer bara att skapa konflikter mellan stad och glesbygden som är drabbade.Om vi ska ha rovdjur i Sverige så ska dom vara utspridda i hela Sverige så att alla får känna på och drabbas av dessa.
  Ta dig en tankeställare själv och försök att sätta dig in i den frustration som dessa människor känner när ingen lyssnar på dom som drabbas av dom koncentrerade  rovdjursstammarna !

 • Jägare 2

  Ruskigt viktigt att du påpekar detta. Jägarnas Riksförbund är inte Svenska jägarförbundet. Svenska jägarförbundet följer de lagar som riksdagen beslutar. Med andra ord gör det det bästa av vår demokrati.

 • Jojehohanon

  Det syns på kommentarerna att artikeln varit utlagd på vargkramarnas forum där de uppmanas att skriva hatiska inlägg om jägare

 • http://www.facebook.com/people/Christoffer-Gustavsson/100000623731028 Christoffer Gustavsson

   Djurskyddet kanske inte räknas då de inte drar till sig lika mycket inom media?
  Definition av ”djur- och naturvård” tack. :)

 • http://www.facebook.com/people/Christoffer-Gustavsson/100000623731028 Christoffer Gustavsson

   Hur mycket tid och pengar skulle gå åt om vi skulle ha folkomröstning i varenda fråga? Vi röstar ju faktiskt fram partier som representerar våra åsikter. Om nu partiet du röstade på inte passar dina åsikter, varför röstade du då?

 • Rundvikarn

  Du har tydligen missat en del i skolan.
  Rovdjur tar det ENKLASTE bytet för att spara maximalt med energi .
  En vargflock har inga större problem att ta en frisk älg om de måste , men det finns gott om lättare byten att ta hos djurhållande bönder .

 • Rundvikarn

  Den svenska vargen är genetiskt identisk med den ryska , där finns det minst 45000st , vilket leder till sådana problem att vargen jagas med helikopter och gift .

  Det var nog det langben menade…

 • langben

  Alla, oavsett om jag gillar deras budskap eller ej, har rätt att föra fram sitt budskap. Att förvägra någon denna rättighet är odemokratiskt och åsiktsförtryck.

 • langben

  Fel.

 • langben

  Österut.

 • Mikael Moilanen

  Krister Persson gör det väldigt lätt för sig.  Halva landet, den norra landsändan, är fredad från vargföryngringar, tack vare rennäringen. Krister Persson kan fortsätta upprepa sin slogan, att Sverige ska ha varg, men i Västerbotten kommer den inte att finnas fast så länge Sverige inte bestämmer sig för att radera ut rennäringen. Om Persson tror att JRF:s ställningstagande generar jägarkåren, så bör han genast hitta de jägare som är beredda att hysa varg på sin jaktmark.

  • Mardner John-erik

   Mikael Moilainen, jag håller inte med dig att halva den norra halvan av Sverige är  fredad från förekomst av varg, trots rennäringen. Vore norra delen fredad då skulle vi som bor häruppe kunna saklöst skjuta vargen när den visar sig i närheten av bostadsområden, tamdjur, dit renen räknas osv.
   Dessutom måste vi tyvärr påminna oss om att det finns ett beslut från förbundsstyrelsen i SJF som säger att SJF accepterar två föryngringar i varje län. Vad betyder två vargföryngringar i varje län, ja räkna, vargens reproduktion är inte okänd.

   En fråga Mikael, känner du till om SJF ändrat sitt beslut om acceptans för två vargföryngringar i varje län, har  det reviderats/ändrats? 
   Nu är ju SJF ingen myndighet så det har ju ingen större betydelse vad SJF tycker, de är ändå bakbundna genom sitt beroende av det statliga stödet för att hålla sina tjänstemän med jobb och att organisationen ska kunna hålla sin admistration vid liv. 50 miljoner i statsbidrag eller från jägarkårens pengar räcker till många tjänstemäns och SJF anställdas löner.

   Den tidigare ordf för Västerbottens Jägareförbund vet inte på vilket ben han ska stå, ena ggn är det 150 vargar andra ggr är det 210, det är lätt att uppfatta, att han jobbar i egen sak för att komma upp i hierarkin. Han har nått ett delmål han är ordf i Rovdjursrådet.
   SJF och JRF medlemmar vill inte ha frilevande varg, det torde inte råda någon tveksamhet om den saken.

   JRF ordf. Solveig Larsson är klok nog att inse att hon måste lyssna till medlemmarna, tyvärr har/är SJF ledning inte  lika lyhörda, beviset har vi i att SJF ordf. Mörner tvingats avgå.
   Rovdjursrådets ordf. framhåller ofta om SJF allmänna uppdrag. Visst finns det fog för att ställa frågan, -hur har SJF skött det allmänna uppdraget sedan 1970 då det gäller varg?
   Hur sköter man nu det allmänna uppdraget då det gäller den nya älgförvaltningen? Är den behandlat på demokrtaisk väg i SJF, har medlemmarna fått tillräcklig information. Mig veteligen slog beslutet ned som en bomb bland jägarkåren när den efter nära ett halvår efter beslutet kom fram till medlemmarna i VVO o Jaktv.kretsar.

   Självklart kan vi till viss del skylla oss själva, men det är väl ändå så att medlemmarna förväntar sig att valda representanter ska vara mer informativt på alerten.

   Sen kan vi inte låta bli att förundras över SJF tillbakadragande roll när Sveaskog chockhöjde sina priser härom året. Sveaskog är ännu så länge de Svenska medborgarnas bolag/företag.

   Utan tvekan så måste SJF gå igenom ett stålbad innan de inser att de ska vara en organisation för jägarkåren.
   Medicinen torde sannolikt vara att SJF tappar medlemmar och JRF gör motsatsen dvs ökar sin medlemskår.

   Tänk att Jägarkåren är minst 5 ggr så stor som medlemmarna i Socialdemokratiska partiet.

   mvh john e mårdner lycksele

 • bengt

  Om du omformulerar dit svar  till att vargen helst tar sjuka och svaga djur så har du rätt.

  Bekymret är att med ordet ”svaga” så har du en stor del kalvar inräknade i det.

  Störtsta delen av vargen föda när det gäller älg är just kalvar eftersom dom är ”svaga”.

  Du behöver inte vara något matte snille för att räkna ut vad som händer med älgstammen om du hela tiden tar av den yngre generationen

 • DagL

  Sveriges rovdjurspolitiks följsamhet till EU provocerar fram varghat
  http://vargdag.wordpress.com/2012/02/01/eu-forsvarar-vargpolitiken/

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Vindeln Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?

Så ser byggandet ut i din kommun

Så ser byggandet ut i din kommun

Vindeln Trots att det råder bostadsbrist i de flesta kommunerna hänger byggandet av… ?

Nu ska dieselstölderna stoppas

Nu ska dieselstölderna stoppas

Vindeln Nu ska de omfattande dieselstölderna i Norrlands inland stoppas.
Det är… ?

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Vindeln SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?