Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Pedagoger får inte söka interna lärartjänster

Publicerad 15 maj 2012

Umeå Förskollärare och fritidspedagoger, som har vidareutbildat sig till lärare, får inte söka internt utlysta lärartjänster inom Umeå kommun. Det är bara redan anställda lärare som kan konkurrera om internt utlysta lärartjänster.

Det är från början Lärarförbunden och kommunen som har kommit överens om att rätten att söka internt utlysta lärartjänster ska förbehållas dem som redan är anställda som lärare.

Bakgrunden till det är att kommunen i många år har haft ett överskott på lärare. För att slippa säga upp lärare väljer kommunen, med stöd av lärarnas fackförbund, att inte släppa in 00lärare som från början är förskollärare eller fritidspedagoger.

Konsekvensen av det är att redan anställda fritidspedagoger och förskollärare som vidareutbildat sig till lärare inte får en chans att använda sina utbildningar.

En av de drabbade pedagogerna har i en skrivelse till kommunen protesterat mot regeln. Hon valde att utbilda sig till lärare efter att ha jobbat inom kommunens barnomsorg i 20 år. Hon fick sin lärarexamen för sex år sedan, men har sedan dess inte kunnat söka tjänster som lärare.

Får inte söka

Eftersom hon redan hade en tjänst i kommunen måste hon återvända till den och därmed får hon inte söka lärartjänster.

Hon har inte heller rätt att delta i fortbildning för lärare. Hon kan söka externt utlysta lärartjänster, men det har varit mycket ont om dem de senaste åren.

Enda möjligheten

Den enda möjligheten att ta sig in på en lärartjänst är att vikariera. Den som är vikarie riktigt länge kan till slut bli inlasad på lärartjänster. Den möjligheten har inte de som redan är anställda inom kommunen.

– Alla går före mig, säger pedagogen bakom skrivelsen till kommunen.

Hon betraktar sin lärarutbildning som bortkastad. Ewa Gustafsson, personalansvarig för skolan i Umeå, håller inte med om det. Hon bekräftar, i en svarsskrivelse till den från läraryrket utlåsta pedagogen, att kommunen och lärarförbunden varit överens om att endast redan anställda lärare får söka internt utlysta lärartjänsten.

Ewa Gustafsson skriver att den utlåsta läraren hade otur, som blev färdig lärare just när det rådde läraröverskott i Umeå. Enligt Ewa Gustafsson väntar andra tider. Från och med nästa läsår kommer behovet av nya lärare att öka. Umeå kommun kommer under en tioårsperiod att ha stort behov av att rekrytera fler lärare.

Birgitta Ljungberg, ordförande för Lärarförbundet, har redan påtalat för kommunen att det är dags att öppna upp internrekryteringen för fler än redan anställda lärare.

– Jag påtalade det redan i höstas. Det bör ske så snart som möjligt, säger Ljungberg.

Kerstin Eriksson
090-17 60 72
kerstin.eriksson@vk.se

 • JoDa

  Jamen det är lugnt… det är 00lärare som inte får jobb. Citat:”..endast inte släppa in 00lärare ..”

  • Duggan

   Du måste sakna abstrakt tänkande eller nåt. Du märkte felstavningar i en annan artikel också. Vem fan bryr sig?

   • Tant grå

    Och du måste sakna humor… :)

    Men för att svara på din fråga om vem fan som bryr sig så är jag en av dem som gör det. Att folk här bland kommentarerna skriver mer eller mindre som krattor är ju en sak så länge man förstår vad de menar (vilket ibland är omöjligt), men professionella journalister som har som jobb att skriva och förmedla information ska banne mig skriva rätt eller låta någon som kan korrekturläsa innan det går ut i tryck, oavsett om det är i pappersform eller digitalt.

    Ett tag var VKs artiklar riktigt bedrövligt skrivna, flertalet felskrivningar i nästan varje artikel, men tummen upp för det har blivit mycket bättre.

 • Gäller även andra

  Den här regeln gäller inte bara lärare. Samma sak för bibliotekarier, som måste ha en tjänst som bibliotekarie för att få söka interna biblioteksjobb. Logiskt?

 • langben

  Det handlar inte om att gå före utan om att få möjlighet att ens söka. Om det dessutom finns andra mer meriterade kandidater så kommer de att få tjänsten framför den utan erfarenhet.

Går ut med bild på mordoffret

Går ut med bild på mordoffret

Umeå Polisen valde på tisdagskvällen att gå ut med en bild på den 21-åriga Umeå-student som i början av augusti hittades mördad i ett… ?

Vill införa kritiserat visselblåsarsystem

Vill införa kritiserat visselblåsarsystem

Umeå För ett par månader sedan införde Karolinska sjukhuset i Stockholm en nätbaserad visselblåsartjänst. Funktionen har kritiserats och… ?

Här vävs eleverna in i samhället

Här vävs eleverna in i samhället

Umeå Folkhögskolorna har en viktig roll för integrationen av nyanlända. – Det har övriga samhället också insett, säger Birgitha Bengtson.
Hon är… ?

Inget besked om Agerhäll

Inget besked om Agerhäll

Umeå Landstingspolitikern Henrik Agerhäll skrev rasistiska inlägg på nätet i flera års tid. Det avslöjade VK för ett halvår sedan. Hans parti… ?

Trycket ökar på Tomtebo

Trycket ökar på Tomtebo

Umeå Tomtebo fortsätter att växa. Nu ska de sista delarna av etappen, som går under beteckningen 1B, byggas. Sammanlagt handlar det om 470 nya… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå