Vindeln
Abebe Asres

Grundlurade när jobbet lades ut på entreprenad

Publicerad 13 maj 2012 (uppdaterad 14 maj 2012)

Vindeln Ingen lön i maj, ingen semester i sommar och mer arbetstid varje vecka. Det blev resultatet för de personliga assistenterna i Vindeln efter att kommunen lade ut verksamheten på entreprenad till VH Assistans.

FÖLJ ÄMNEN

– Vi känner oss grundlurade, säger några av de berörda assistenterna.

VK träffar sju av de 20-talet assistenter som berörs hemma hos en av brukarna i Vindeln. Några av dem VK träffar har gått vidare till andra arbeten inom kommunen, men flera av dem nappade på att börja på VH Assistans eftersom de annars blivit varslade från kommunen. Rose-Marie Sundström, Linda Lövgren, Hanna Levisson, Solveig Skeppstedt, Jessica Lindström, Linda Persson och Louise Hägglund är alla upprörda över både kommunen och VH Assistans agerande.

Tjänstledigt

Det var den 22 maj som socialnämnden i Vindeln tog beslut om att lägga ut verksamheten för personlig assistans på det privata företaget VH Assistans, tidigare har kommunen själv haft hand om verksamheten.
De 20-talet assistenter som var anställda av kommunen fick erbjudande om att ta tjänstledigt från kommunen i nio månader för att prova på den nya arbetsgivaren. Kommunen skrev dock ett avtal med VH Assistans om att assistenterna under ett år framåt skulle få ha samma anställningsvillkor som de haft på kommunen. Det vill säga samma lön, samma semester och samma arbetstid.
– Vi blev lovade av både kommunen och VH assistans att allt skulle fortsätta precis som förr, det enda som skulle märkas var att det stod VH Assistans på lönekuvertet i stället för Vindelns kommun, säger en assistent.

Timlön

Men så blev det inte. När VH assistans tog över verksamheten den 1 maj fick de veta att det som de blivit lovade inte längre gällde. Det innebär att de nu inte längre kommer att få månadslön, i stället ska de få timlön. Eftersom timlön kommer en månad efter den har intjänats innebär det att assistenterna blir utan lön i slutet av maj. De får heller ingen semester i sommar som de blivit lovade. Något som innebär att de i sommar endast har de nio dagars semester de tjänat i hop som anställda i kommunen mellan januari och april. Tidigare räknades 37 timmars arbetsvecka som heltid för assistenterna, men även det har det nu blivit ändring på. Nu ska de jobba 40 timmar.
– Vi har fått kalldusch efter kalldusch senaste veckan. Hur ska vi klara oss utan lön i maj? Och utan semester? Vissa av oss har hus och barn, hur ska vi klara det här? frågar de sig.

Bytte kollektivavtal

Anledningen att löftet till assistenterna bröts har de fått veta beror på att VH Assistans alldeles nyligen bytt kollektivavtal från KFO-kommunal till Vårdföretagaravtalet. I och med att de nu lyder under ett nytt avtal så gäller inte det avtal som skrevs mellan kommunen och VH Assistans om att assistenterna skulle ha samma anställningsvillkor som hos kommunen.
– Om kommunen skrivit under avtalet en månad senare så hade det gällt eftersom de då lytt under det nya avtalet. Nu har VH Assistans hittat ett kryphål så att de inte behöver följa kontraktet de skrev med kommunen, säger de.
Hur det blir nu vet de inte, de upplever att varken kommunen eller VH Assistans tar ansvar för situationen och i stället skyller på varandra.
– Ingen hjälper oss, varken från kommunen eller VH Assistans, vi är grundlurade, säger de.

 

 • STAS64

  Det känns märkligt att detta ska kunna hända.
  Så otroligt fräckt av VH assistans att bete sig som en diktator…
  Dålig PR? Jo, jag skulle tro det.

  Arbetsgivarens marknad pratas det om och det här är ett praktexempel.

  Kämpa på!

 • http://snawitz59.blogspot.com/ snawitz

  det blir sällan bra när jobb läggs ut på entrepenad

 • Kalle

  Det är nog rätt många som blivit blåsta av aktuellt bolag. Skrämmande! Det är sjukt att skattemedel göder företag som behandlar sin personal på detta vis.

 • jolo

  Otroligt fräckt att bete sig på detta sätt som VH assistans har gjort, vore jag ni så skulle jag sluta hos detta bolag.

 • Smurfen

  Ser ut som att socialnämnden behöver assistans när det ska beslutas om något. Inkompetenta beslutsfattare finns det gott om. Var sluter det här tror ni? Vem vill flytta till vindeln när dom styrande inte kan/vill skriva avtal som gynnar dom som vill bo och jobba i kommunen?

  • Asa Forssgren

   En mycket bra fråga!

  • JJ

    Avtalen skrevs ju till personalens bästa men sedan gick ju VH och ändrade så att avtalet blev ogiltigt, när sedan kommunen vill göra om det vägrar VH att skriva nya avtal då det skulle kosta dem för mycket.

   VH ser tydligen bara på pengarna.

 • Smurfen

  Ser ut som att socialnämnden behöver assistans när det ska beslutas om något. Inkompetenta beslutsfattare finns det gott om. Var sluter det här tror ni? Vem vill flytta till vindeln när dom styrande inte kan/vill skriva avtal som gynnar dom som vill bo och jobba i kommunen?

 • Andreasjansson69

  Vi måste privatisera, det ger bättre arbetsmiljö och det blir mer lönsamt för arbetarna och kommunerna. Var det inte de vallöftena vi röstade på i de två senaste valen?

 • värt att kolla

  Ring er fackliga organisation och fråga om detta inte räknas som en verksamhetsövergång – isåfall har ni rätt till samma kollektivavtalsvillkor under ett år som ni skulle ha haft hos den gamla arbetsgivaren. Helt oberoende av vilka avtal VH assistans har.

 • Staffan Dahlberg

  Märklig kommun som säljer ut kommuninvånarnas egendom till privata aktörer. Vem tar sådana beslut, och vems ärenden går dessa beslutsfattare? Kommuninvånarna eller privata bolag som lämnar bidrag till partikassorna.

  • langben

   Det var länge sedan man ansåg människor vara egendom.

 • CM

  Jag ställer mig fortfarande frågande till hur Vindelns kommun resonerade i valet att lägga ut assistansen på entreprenad till just VH assistans? Har de missat hela artikelserien VF skrev i vintras om just det företaget? 

 • Lsfa

  Lägg ut ledningen på entreprenad. Verkar som alla kommuner är kassa arb.givare

 • K.S

  Stöld! Har vi inte sett exempel på exempel, där skattepengar omvandlas till privata. Rektorer som köper skolor för struntsummor och som sedan säljs med miljonvinster. Vårdcentraler som tar med sig befintligt kundunderlag, när det blir en privat vårdcentral. Assistansbolag som tar ersättning från staten, men låter personalen arbeta under dåliga arbetsförhållanden och dåliga lönevillkor. Som grädde på moset försöker de inte sällan slingra sig från att betala skatt i Sverige. Vissa hävdar att detta är driftighet och företagsamhet.  I själva verket är detta inget annat än stöld. Tjuvar skall sitta bakom galler!!!

 • Susanne

  Om ett par av er är lite driftiga så varför inte starta ett eget kooperativt assistansbolag? Vill era brukare ha er kvar så kommer dom ju säkert att välja er istället för VH. Känns det för stort med eget och att ta ansvar för det administrativa så kanske ni kan hitta något seriöst brukarkooperativ att samarbeta med!

  • Roseri58

   Vi ville göra det men kommunen svarade att det var försent. Upphandlingen med VH skulle fortsätta.

 • Umeå

  VH-assistans har haft det där problemet även förr.. vet två till som blivit drabbade.. Kämpa på för att få era pengar!! 

 • Gilla

  Det är nog inte Vindelns Kommun som valt VH som utförare utan brukarna, men de anställda borde ta kontakt med sitt fackförbund så kan det nog ordna upp sig till slut. Det här är nog inte den publicitet som VH behöver ;-)

  • Ulla

   Det är Vindelns kommun som valt att lägga ut verksamheten till en privat näringsidkare.
   Hur som helst ett seriöst företag följer ingått avtal…

   • JJ

     Det är ju det som är kruxet, de följer inte ingånget avtal utan hänvisar till ett nytt avtal och när sedan kommunen vill återställa till det första avtalet vägrar VH-assistans det.

  • upprörd

   brukaren har valt kommunen och kommunen har lagt ut sina uppdrag på entrepenad = VH ass. Så varken brukare eller personal har ett val….

  • Ellinor O

    Eftersom jag är en av dessa personliga assistenter i Vindeln kommun. Kan jag tala om för dig att de brukare med personlig assistans i Vindeln inte alls har valt VH assistans. Det var kommunledningen som valde att sälja ut assistansärendena och lägga det på en upphandling enligt LOU. Denna upphandling vanns av VH och brukarna hade inte nått att säga till om. För assistansen skulle bara ut på entreprenad.
   Detta är publicitet som VH förtjänar. Det är inte brukarna som har valt. Jag vet att min brukare vill behålla kommunen som uppdragsgivare men det fick dem inte.

  • Roseri58

   Det är Vindelns kommun som valt VH ASS INTE brukaren.

 • God Man

  Vi får inte glömma hur brukarna drabbas av ett företag med missnöjd personal. Min Huvudman och hans anhöriga far också mycket illa av den uppkomna situationen och vi överväger nu alternativa lösningar. Till sist så solkas ”framgångssagan” om VH-assistans grundare av detta och Vindelns kommunledning har visat vad högeridelogi betyder.

  • langben

   Då kan det vara intresant att veta att av de undersökningar som finns ang. privata vårdcentraler så  är personalen nöjdare, personalen har bättre betalt, kunderna är nöjdare och kvalitén är minst lika bra som den offentligt drivna verksamheten. Ni måste komma ihåg att det ni läser om i tidningen är de exempel där det inte fungerar men det är en liten, liten del av sanningen.

   • JJ

     Så är det säker hos ett företag som är mån om sin personal.
    Det verkar dock inte VH-assistans vara utan de ser bara till inkomsternas bästa, deras inkomster.

 • langben

   När det gäller kommunens egendom så är den från början köpt av privata aktörer för skattepengar. Sedan så är den brukad och säljs till till privata aktörer och på så sätt så får kommunen tillbaka lite av vad den en gång betalade. Eller tror du, som så många socialister, att allt helt plötsligt bara uppstod ur tomma intet?

 • kriaxe

  Att ha sammanhängande semester (tre veckor under sommarmånaderna) kan ingen ta ifrån de anställda. Sedan är det frågan om vem som betalar. När kommunen lämnar över bör de anställda fått utbetalt intjänad semester. De pengarna + intjänad hos nye arbetsgivaren bör väl göra att assistenterna får minst 3 veckors sammanhängande betald semester. Stå på er assistanspersonal !!

 • JJ

   Ja den gyllene privatiseringen.
  Men det beror på om det privata företaget är mån om sin personal eller bara ser till kapitalet.

 • lp

  Facket har suttit med och förhandlat i denna fråga. Semesterdagar tjänas in och får utnyttjas nästa år…

 • guest

  Oavsett om man gillar eller ogillar privata företag inom vård, skola och omsorg så blir det ofta fel när det ska förhandlas fram avtal. Många kommunala tjänstemän är inte särskilt vana eller bra förhandlare. Skräck exemplet är den kommun där man endast ställe krav på omvårdnad, utan att precicera vad man menade med det. Då blir det upp till företaget att avgöra om god omvårdnad bl a innebär att tant Emma får 1 gång i veckan eller 1 gång per år.  Med andra ord, skyll inte allt på de privata företagen, krav ska ställas före underskrift.

 • Kenta

  Brukaren har fortfarande sin fulla rätt att välja en annan anordnare för assistansen, det finns många bra alternativ med kontor i Umeå, som inte är så stora.

 • Pelle

  detta bolag är ju inte seriöst ,gå vidare till facken o låt dom driva ärendet i arbetsmarknads-domstolen

 • rob

   Enligt lag har man rätt till 5 veckor semester, varav 4 veckor sammanhängande under perioden juni-augusti. Betald eller inte, så ledighet har dom rätt till men vem som betalar är ju en annan fråga.

  • Qvicken

   Beror på avtalet! Det är skillnad på anställningsformer – har själv drabbats av en ”luring” och blev blåst på all sommarsemester under en 6-månaders visstidsanställning. Endast uttag efter anställningens upphörande. Det är det som gäller.

  • lp

   och i detta fall är det ingen som betalar…

 • Vårdbiträde

  Kommunen slutar med denna verksamhet.
  Så de assistenter som haft gräddfil i socialförvaltningen blir nu tvingade börja jobba.
  Synd om dom knappast.

  • pers ass

   Handlar inte om det! Utan skulle du själv vilja bli utan semester få sämre villkor? Vi som kunde har stannat i kommunen och jobbar med annat.Om du tycker vi haft gräddfil, så har du haft samma chans att jobba inom det.

  • lp

   vad menar du med det?  Jag har jobbat som undersköterska i kommunen i många år innan jag sökte som assistent. Jag har absolut inget emot att jobba på andra ställen. Det jag kommer att sakna är mina fantastiska arbetskamrater!

 • Majja

  Är det inte dags att myndigheterna tar och synar dessa företag, det är varken första eller sista gången detta företag är i blåsväder. Deras personalpolitik är under all kritik.

 • Insatt

  VH bytte inte till vårdföretagarna och undanhöll infon tills för nån vecka sedan, ngt de vetat sen juni!! Åter igen, grundlurade!!
  Kommunen har lagt locket på och bryr sig ingenting om hur människor blir behandlade i detta fall, tragiskt!!

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Vindeln Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

Nya jobb när Komatsu flyttar

Nya jobb när Komatsu flyttar

Vindeln Under ett år har industrihuset i Tvärålund stått tomt. Nu rapporterar SVT… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Vindeln Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Vindeln Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?