Abebe Asres

Grundlurade när jobbet lades ut på entreprenad

Vindeln.
Ingen lön i maj, ingen semester i sommar och mer arbetstid varje vecka. Det blev resultatet för de personliga assistenterna i Vindeln efter att kommunen lade ut verksamheten på entreprenad till VH Assistans.
Elin Turborn
Uppdaterad 14 maj 2012 kl. 06:32

- Vi känner oss grundlurade, säger några av de berörda assistenterna.

VK träffar sju av de 20-talet assistenter som berörs hemma hos en av brukarna i Vindeln. Några av dem VK träffar har gått vidare till andra arbeten inom kommunen, men flera av dem nappade på att börja på VH Assistans eftersom de annars blivit varslade från kommunen. Rose-Marie Sundström, Linda Lövgren, Hanna Levisson, Solveig Skeppstedt, Jessica Lindström, Linda Persson och Louise Hägglund är alla upprörda över både kommunen och VH Assistans agerande.

Tjänstledigt

Det var den 22 maj som socialnämnden i Vindeln tog beslut om att lägga ut verksamheten för personlig assistans på det privata företaget VH Assistans, tidigare har kommunen själv haft hand om verksamheten.
De 20-talet assistenter som var anställda av kommunen fick erbjudande om att ta tjänstledigt från kommunen i nio månader för att prova på den nya arbetsgivaren. Kommunen skrev dock ett avtal med VH Assistans om att assistenterna under ett år framåt skulle få ha samma anställningsvillkor som de haft på kommunen. Det vill säga samma lön, samma semester och samma arbetstid.
- Vi blev lovade av både kommunen och VH assistans att allt skulle fortsätta precis som förr, det enda som skulle märkas var att det stod VH Assistans på lönekuvertet i stället för Vindelns kommun, säger en assistent.

Timlön

Men så blev det inte. När VH assistans tog över verksamheten den 1 maj fick de veta att det som de blivit lovade inte längre gällde. Det innebär att de nu inte längre kommer att få månadslön, i stället ska de få timlön. Eftersom timlön kommer en månad efter den har intjänats innebär det att assistenterna blir utan lön i slutet av maj. De får heller ingen semester i sommar som de blivit lovade. Något som innebär att de i sommar endast har de nio dagars semester de tjänat i hop som anställda i kommunen mellan januari och april. Tidigare räknades 37 timmars arbetsvecka som heltid för assistenterna, men även det har det nu blivit ändring på. Nu ska de jobba 40 timmar.
- Vi har fått kalldusch efter kalldusch senaste veckan. Hur ska vi klara oss utan lön i maj? Och utan semester? Vissa av oss har hus och barn, hur ska vi klara det här? frågar de sig.

Bytte kollektivavtal

Anledningen att löftet till assistenterna bröts har de fått veta beror på att VH Assistans alldeles nyligen bytt kollektivavtal från KFO-kommunal till Vårdföretagaravtalet. I och med att de nu lyder under ett nytt avtal så gäller inte det avtal som skrevs mellan kommunen och VH Assistans om att assistenterna skulle ha samma anställningsvillkor som hos kommunen.
- Om kommunen skrivit under avtalet en månad senare så hade det gällt eftersom de då lytt under det nya avtalet. Nu har VH Assistans hittat ett kryphål så att de inte behöver följa kontraktet de skrev med kommunen, säger de.
Hur det blir nu vet de inte, de upplever att varken kommunen eller VH Assistans tar ansvar för situationen och i stället skyller på varandra.
- Ingen hjälper oss, varken från kommunen eller VH Assistans, vi är grundlurade, säger de.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten