Åsele

Apotek i glesbygd hotade

Publicerad 9 maj 2012

Åsele Flera apotek som drivs av Kronans Droghandel i länet hotas av nedläggning.

Kronans Droghandel har 33 apotek som är klassade som glesbygdsapotek, åtta av dessa finns i Västerbotten, nämligen Åsele, Dorotea, Sorsele, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina, Vindeln och Burträsk.
Flera av dem har enligt Kronans Droghandel god lönsamhet och ett bra kundunderlag med trogna kunder. Men det finns också ett flertal apotek som dras med svåra lönsamhetsproblem. Orsakerna till det kan vara flera, bland annat att vårdcentraler eller andra vårdinrättningar stängs eller att kundunderlaget är för litet.
– Vi vill driva så många apotek som möjligt och hitta en lösning tillsammans med regeringen. Vi vill se en särskild ersättning för glesbygdsapotek så att den viktiga samhällsfunktionen kan drivas vidare, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel.
Han vill inte peka ut något av de apotek som berörs i Västerbotten som mer hotat än något annat.
– Vi får se vad som händer fram till nästa vår. Samma lönsamhetskrav ställs på glesbygdsapotek som andra apotek.
Han kan heller inte säga hur många personer som berörs om de nu utpekade apoteken skulle bli föremål för nedläggning.
– Vi har inte tittat på det ännu, eftersom mycket hinner hända innan nästa vår, säger Andreas Rosenlund till VK.

 • Guest

  Reinfeldt och allianspolitiken går från klarhet till klarhet!

 • Marianne på Bygget i Mosekälla

  Titta vad det går bra för glesbygden när ”marknaden” ska styra!

 • http://twitter.com/Folismaria Maria Kristoffersson

  Det ska finnas apotek i hela landet, och visar det sig att små apotek läggs ned måste det förhindras genom att ersättningsmodellen till apoteken ändras så säger Centerpartiet idag som en reaktion på nyheten.

  • grybo

    Centern har ju stått för mycket av ut försäljningen till privat sida inte tror jag dom ändrar sig i ett lappkast.

 • Guest

  Va smart Kristoffersson, så nu ska skattebetalarna hålla apoteken öppna i inlandet?

  • Roger

   Det hade inte behövts utan utförsäljning. ;)

 • Hugo

  Enligt alliansregeringen , ska det inte finnas arbetsförmedlingar , inga postkontor , inga försäkringskassor , inga banker ingen samhällsservice över huvud taget i glesbygd !

  • Ann-Louise

   Hugo, så du menar att glesbygdspolitiken var bättre förr? Glesbygden har aldrig prioriterats av vänstern eller miljöpartiet, tvärtom! Eftersom vänsterpartierna och miljöpartiet värnar centralisering och storstader som lösningar tror jag inte du finner lösningen där.

   Sen tror jag det är dags för centerpartiet att fokusera på landsbygdens befolkning igen. Storstadsväljarna fjäskas det för från alla partier i riksdagen, men landsorten har inget parti att rösta på, så har det sett ut sen 70-talet.

  • Staffan Dahlberg

    Ingen ska bo i glesbygd, lättare hålla kontroll på stadsbor.

 • Fredrick

  Varför skall inte glesbygden ha droghandel när storstäderna har det?

 • Goalin

  Jahapp. Så var det klart med det. Men det visste väl både du och jag. Att inga apotek blir kvar utan ekonomisk vinst. Det skulle ju, i sann moderatanda bli så många fler apotek i Sverige när de släppte loss privata aktörer, med privata vinstintressen. Nähää!! Just det ja. Inga vinster = inga apotek.

  • http://henka.tumblr.com/ Henrik

    Grjeen är att apoteken fick köpa ”paket” av apotek, dvs en del atraktiva plus ett par tråkiga och nu efter att tiden löpt ut så kan dom sälja dom icke-lönsamma.

 • Karl

  Om Posten var ett företag som HELT agerade enligt marknadens logik skulle fjällborna aldrig få någon post. Möjligtvis skulle det bli enormt dyrt att skicka ett brev dit. Samma sak skulle gälla busstrafiken. Frågan vi bör ställa oss är hur vill vi att Sverige skall vara i framtiden? Vad får en levande landsbygd egentligen kosta?

  • Bengt

   Det är en bra fråga men nedläggning i västerbottens inland drabbar i slutändan Umeå och Skellefteå .
   Färre som bor i inlandet betyder i slutändan ingen befolkningsökning i Umeå och en krasch av bostadsmarknaden. 
   Arbetsmarknaden kommer också att vara helt nedkörd när inget byggs och dessutom är det väll bara en tidsfråga innan Volvo läggs ner (flyttar ). Universitetet kommer mer och mer att gå över till distans studier. Då återstår frågan ska vi lägga ner västerbotten ?

 • Gun

  Jaha.. Nu blir det varken apotek eller ambulans i Åsele! ….

  • JJ

    Ni få int va blödiga i inlandet, ta grisbilen in te stan om de händ nått.

   Eljest är det ju som bekant att företagarna tar vinsterna i storstäderna och sen får skattebetalarna hålla igång förlustaffärerna i inlandet.
   I stället för att skattebetalarna tar hela kakan och låter vinsterna driva det som går sämre i glesbygden, kanske blir det t.o.m. pengar över att investera tillbaks.

 • Höger

  om ingen vill bo där i obygden så varför ska vi i städerna betala?? Seriöst, jobba på så folk flyttar dit annars blir det bara stockholmare somåker dit på semester och tittar på urinvånarna…

 • Storumanbo

  Vissa av ”storstadskommentarerna” skrämmer. Nu ser vi mer och mer moderat-högerpolitikens effekter av utförsäljningen av Sverige. Låter vi detta fortsätta återstår endast storstäder med ”fina” moderatmedborgare. Upp till kamp !

 • REx

  Privata apotek fungerar överallt i världen så varför skulle det inte fungera även i Sverige? Det kan naturligtvis ta lite tid att få en fungerade verksamhet sedan sossarna tvångsförstatligade apoteken 1970.

  Ja, överallt i världen stämmer inte riktigt. Fortfarande så har Kuba och Nordkorea statliga apotek.

  • Peter Aberg (S)

   Bortser man från samhällsnyttan och att tillgång till medicin ibland kan vara livsviktig i bokstavlig bemärkelse så stämmer dina påståenden. Dessutom fungerar det ju utmärkt ur företagens synvinkel för de har inget samhällsansvar och bedriver bara verksamhet där den är lönsam. Människors behov av medicin är av underordnad betydelse för dem.

   Precis som Telia som nu avvecklar det fasta telefonnätet i glesbygd vilket medför att fler och fler blir utan telefonförbindelse då även mobilnäten är dåligt utbyggda i glesbygden.

   Som svar till REx

 • REx

  Kul att du skulle nämna Stureplan och huvudvärkspiller på mackar. Fram till för några år sedan så fanns det bara ett nattöppet apotek i Sverige. Om du eller ditt barn fick huvudvärk eller blev förkylt utanför ungefär kontorstid så fanns närmaste nässpray och huvudvärkstabletter i Stockholm.

  • Medborgare

   Snick snack, tror ingen klagar på att man kan köpa en huvudvärks tablett på macken. Men när gamla tant Agda inte kan få ut sin Insulin på sin hemort utan barn barna måste åka 15mil för att komma åt ett apotek. Det är nog det som folket vänder sig mot.

 • REx

  Och staten kan ta av de inbetalda skattepengarna som de lönsamma apoteken genererar och använda där det behövs extra stöd.

 • kent

  ja visst-sen tar vanliga affärer över,mer o göra-då kräver i sin tur dom-högre lön,då blir de en strejkfråga-o sedemera nedläggning…o till sist,så hamnar ändå pengarna i storpa(m)parnas plånbok,allt ska ju decentraliceras!!!nä fy f-n..jag tänker numer rösta på s..!ni som röstade på m-hoppas även ni ser skiten..

 • Malin

  Det är vä ingen katastrof, det tar 2 dagar att få hem varor från apoteket.se, och man kan även beställa receptbelagt.

  • Anitha

    Du får en medicin utskriven som du ska ha omedelbart, 2 dygns väntan kan ju för f-n handla om liv och död?
   Men vem trodde något annat när Apoteksreformen gjordes, det handlar ju om att stänga glesbygden.
   Nästa blir Bilprovningen …

  • JJ

    Det är väl främst för vi som ständigt äter samma medicin och kan fylla på vårt förråd i god tid som använder nätbeställningen.
   När du varit hos läkaren och fått ett recept på penicillin som du eller barnet med öroninflammation ska ta kan man ju inte vänta två dagar.
   Å andra sidan finns det ju inga läkare kvar i inlandet så där löser det sig av sig själv.

   Sen är ju också frågan VAR ska de hämta ut när det varken finns Post eller andra affärer med utlämning inom 10 mil?

 • Asta

  Det här var ju vad vi kunde förvänta oss. Ta man bort samhällsservice och konkurrensutsätter det så försvinner servicen till slut. Allt för den heliga lönsamheten. För de tror ju att marknaden fixar allt. Men vem tar nåt samhällsansvar när samhället inte längre gör det? Är det inte det som är vitsen när vi är ett samhälle. Att vi som bor i städer och ni som bor på landet inser att allt och alla behövs. Och ska få finnas.

 • Röding

  Svar till Maria Kristoffersson
  Centern försöker göra sig poäng på att nu gå ut och tala om att dom minsann ser till att Apoteken skall finnas kvar. Det är rent hyckleri, detta borde dom väl verkat för redan innan beslutet togs att privatisera dom. Nu tror jag inte lilla Centern har så mycket att säga till om i det Moderatstyrda Sverige. Så alla ni som vill att Sveriges landsbyggd skall leva vidare, se till att rösta bort denna privatiseringspolitik  vid nästa val. 

 • Roger

  Det går inte skattebmedel till det. ”Vinst” från lösnsamma kontor kan läggas på ”förluster” i inlandet i stället för att hamna i fickor.
  Vem förlorar på det? Ja förutom den som inte få roffa åt sig förståss …

 • STAS64

  Det är med stor oro jag tar mig an denna artikel.

  Har äldre släktingar i inlandet och ser hur det långsamt men säkert försvåras för dom att kunna bo kvar. Om deras apotek stänger får dom sju mil till närmaste såvida inte även det läggs ner.

  Vad menas med dålig lönsamhet?  Rykte och god PR måste väl också vägas in i det hela.
  Bor i Umeå och har Kronan som ”mitt” apotek.  Inte känns det speciellt roligt att vara det, nu när detta kommer i dagen.
   
  Personalen på de berörda Apoteken måste väl också känna oron komma krypande.
  Hoppas innerligen att det går att lösa.

 • Hugo

  Reinfeldt behöver bara nämna ordet privatisera allt statligt , så sätter ministrarna i gång under ledning av Göran Hägglund i det stora kd – partiet ! Hägglund , försökte hela tiden tala om hur bra det skulle bli vid privatiseringen av apoteken och bilprovningen ! Hur gick det med bensinskattesänkningen på 1 krona och 50 öre t ex ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Vintermarknaden växer i Åsele

Vintermarknaden växer i Åsele

Åsele ÅSELE Vintermarknaderna i Åsele håller ställningarna. 40 knallar är till och… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Många nappade i Åsele

Många nappade i Åsele

Åsele Det nappade mer än vanligt under årets upplaga av Åsele-Nappet. Tävlingen vara… ?

Larm om "hinder på väg" i Åsele

Åsele SOS alarm har fått in ett larm som gäller ”hinder på väg”.
Larmet… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Årets Åselebo

Årets Åselebo

Åsele Årets Åselebo presenterades i lördags och utmärkelsen delades ut till 14-årige… ?

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Åsele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?