Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter
Scanpix

Rätt fett bra för levern

Publicerad 6 maj 2012 (uppdaterad 6 maj 2012)

Nyheter Rätt fett håller levern i trim. För bukfeta personer kan en övergång till en kost med mycket vegetabiliska fetter på kort tid tydligt sänka mängden fettinlagringar i levern. Det framgår av en studie vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset som presenteras i American Journal of Clinical Nutrition, skriver Upsala Nya Tidning.

Studien omfattar 67 bukfeta kvinnor och män som delats i två grupper där den ena åt en kost med förhållandevis mycket smör, medan den andra gruppen i stället åt solrosolja.

Andra läste även:

  • http://www.facebook.com/UmeaBoy83 Kristoffer Grundström

    Man ÄTER inte solrosolja. Man INTAR eller dricker solrosolja.

  • fettso

    Det är väl ingen nyhet att härdade mättade fetter är sämre än fleromättade osv?

    • Axel Högberg

      Studien tar även upp att  solrosolja minskar risken för inflammationer i levern. Tidigare har det funnits studier som pekat på att för mycket omega-6 i förhållande till omega-3 är skadligt för b.la. levern. Solrosolja innehåller extremt mycket mer omega-6.

      Solrosolja består av fleromättade fetter till 2/3, enkelomättade 1/5 och resten mättat fett.