Umeå
Kenneth Sanedlin No border Umeå slog upp ett tältläger i centrala Umeå på fredagskvällen.

Tältläger i centrala Umeå

Publicerad 4 maj 2012 (uppdaterad 5 maj 2012)

Umeå När första snöflingorna började falla sent i kväll slogs tältlägret upp mitt i Rådhusparken i Umeå. – Vi vill få folk att tänka på alla flyktingar som tvingas bo i tält, säger Stina Wiklund.

FÖLJ ÄMNEN

Ett 20-tal personer i åldrarna 22-35 år i den nybildade gruppen No border Umeå står bakom aktionen. Några tillstånd har man inte sökt för att tälta och elda mitt i stan. Risken att bli bortkörda av polisen tas ändå med ro.

– Blir vi bortjagade så är det inte värre än vad som dagligen drabbar flyktingar som bor i tält i till exempel Calaise, Frankrike. Vi gör den här aktionen för att få kontakt med folk och prata om den politik som förs i Sverige och EU. Folk på flykt hindras av gränser. Jag känner barn här i Umeå under 18 år som inte får gå i skola för att man är här illegalt, säger Albin Jansson.

Stina Wiklund ser helst att alla gränser skulle öppnas.
– Vi lever i en värld där gränser förhindrar folk att fly från krig och tortyr och som hindrar de mänskliga rättigheterna.
Aktionen är en upptakt till No border camp som ska anordnas i Stockholm till sommaren. Då förväntas tusentals människor från hela världen sluta upp i protest mot EU:s gränspolitik.

Den som lever på flykt och vistas illegalt i Sverige har heller ingen rätt till arbete, bidrag eller sjukvård. Det vill också aktivisterna i No border få igång en diskussion om.

 • Posa35

  20 vilsna själar protesterar mot något för att komma i tidningen. Förstasidestoff på VK vilket är ett ytterligare bevis på den rödgröna majoriteten inom journalistkåren.

  • vindelmannen

   Du skulle hellre se att de skrev om att vi borde handla mer grejer eller problemen med invandringen eller hur? För de gör de ju aldrig annars…(obs! ironi) Allting är ju så jäkla bra, i alla fall enligt den mätta och dästa svenska medelklassen, så varför ska någon protestera mot något överhuvudtaget? När man kan sköta sig själv, klia sig i skrevet och dricka öl framför fotbollen på storbildstv:n.

 • http://www.facebook.com/brel63 Kjell Brel

  Härligt med ungdomar som vill något!

 • Emi_lie

  Jag känner barn här i Umeå under 18 år som inte får gå i skola för att man är här illegalt, säger Albin Jansson.

  Kan inte stämma, då ALLA barn får gå i skolan i Sverige. Tror det står nånstans i barnensrättigheter till och med att alla barn har rätt till skolgång – även om de inte är legalt i landet. Sen att de riskerar att bli följda hem är en annan sak. Men de FÅR gå i skolan (som inte har rätt att fråga om de är legala eller inte)

 • NATO

  Ja, de stängda gränderna hindrar ju faktiskt också en hel del terrorism och smuggling också. För att ta några exempel.

 • Jonsson

  Ni spottar på er förfäder som kämpade för att bygga vårat land ja hör och häpna även att säkra rikets gränser. Jag hoppas ni växer upp och inser vilka vansinniga ideer ni propagerar för. Tror ni på alvar att ett gränslöst samhälle skulle fungera?

  • Somal Mani

   JA. Bättre än din.

   • http://www.facebook.com/people/Peter-Nilsson/100002161299559 Peter Nilsson

     Så, hur skulle ditt gränslösa samhälle fungera?

    Sjukvård, polis, skola, infrastruktur, hur skall det bekostas?

   • M Capensis

     Ett samhälle som inte prioriterar sina medborgare har heller ingen rätt att beskatta dem.

  • Solidarisk

   Säkra rikets gränser?? Mot vadå?? Spöken? 

 • jon

  Det är bra att ni skapar ett debatt kring detta, om ni läser kommenterar här nedan inse ni att aktionen är lyckad…

 • jj

  Värst vad alla är tråkiga och negativa. Det är ju jättebra med ungdomar som bryr sig och engagerar sig! Den som inte håller med kan väl ordna en egen manifestation för stängda gränser eller nåt istället för att sitta här och gnälla.

  • Challe

   Vi hinner inte med att manifestera för vi måste jobba övertid för att finansiera alla korkade flumprojekt i det här svenskfientliga landet. Skaffa er ett jobb istället för att kräva att vi andra ska finansiera era lekar. Vakna upp!

 • Emil

  Jättebra manifestation. Härligt med unga som känner med och vill hjälpa de som har det värre.

 • morotn

  Fantastiskt fint! Umeå visar vägen!

 • Svenne

  Jättefin tanke men helt seriöst vart hade ni tänkt att sverige ska få alla pengar ifrån som de kostar att ta hand om hela världen?

  • solidarisk

   Varför tror du att Sverige ska ta hand om hela världen? Är det Sverige som har bomat igen sig, och resten av världen som är ett? Utan gränser, så skulle människor kunna ta sig överallt. Och Sverige är inte överallt, utan endast en plats.

 • http://avpixlat.info/ Kalohux

  Enligt 
  http://wiki.answers.com/Q/How_many_people_in_the_world_are_poor så finns det tre miljarder fattiga människor i världen. 
  Vem ska betala för deras utbildning, sjukvård, mm, om vi tar bort alla gränser och dom söker sig till den rika delen av världen? 
  Är Stina Wiklund så pass förmögen att hon kan finansiera det själv? 

  Eller är det så att dom fattiga inte får det bättre om man tar bort alla gränser? 

  Kanske är det så att hela världen blir fattig om man tar bort alla gränser.

  Det är en klar fördel om man tänker innan man handlar!

  • Solidarisk

   Vet du varför 3 miljarder människor kommer fortsätta vara fattiga? Pga såna som dig, egoister. Med solidaritet behöver inte en person, Stina, finansiera allt själv. Men visst, du har väl rätt, vi låter väl dom 3 miljarderna vara fattiga, så vi kan fortsätta vara ensamma, deprimerade och egoistiska människor. Med åtminstone rent vatten!

   Vi är väl människor, som lever på en plats. Varför ska vi stänga in varandra bakom några påhittade gränser och kasta iväg folk för att dom inte hör hemma just här? Sjukt, sjukt sjukt beteende.

   • per343

    Är du själv solidarisk eller är du bara solidarisk med andras pengar? 

 • Peace

  En av orsakerna till att jag gillar Umeå och valde att flytta hit, är att det finns rörelse och liv i stan. Det är alltid någon grupp på gång, som engagerar sig för något de tycker är viktigt. Jag ser det som  ett friskhetstecken i en stad att det finns invånare som agerar. De som tältar menar nog inte att Sverige skall ta emot alla som har det svårt. De är säkert medvetna om att vårt lilla land inte kan lösa alla världsproblem. Men det är skönt att de fortfarande finns, de som inte är tysta! 

 • Blå Skåpet

  Dylika arrangemang har i slutänden alltid någon annan som finansiär då det inte krävs någon personlig ekonomisk uppoffring att riskera. Så har vänstern alltid fungerat, men med det säger jag inte att alliansens lösningar alltid är de klokaste.

 • Realist

  Vacker tanke såklart. Att alla gränser försvinner och allt blir frid och fröjd och att alla får tillgång till samma skola, vård och vi alla håller varandra i handen och sjunger ”We are the world”. Men pengar får tyvärr världen att snurra. Någon måste alltid stå för kostnaderna och att enbart skapa debatt och belysa frågan gör, för det mesta, ingenting. Jag skulle bli impad om det fördes fram konkreta lösningar och en handlingsplan för hur detta ska genomföras i praktiken. DÅ kan jag också ställa mig i skaran. Men det är typisk vänsterromantik att enbart förlita sig på de goda hos människan. Något som tyvärr motbevisas gång på gång. Tilltala hellre det logiska resonemanget hos människan. Förklara hur något ska lösas istället för att belysa problemet så ställer jag också upp med ett tält i parken!

  • Blurben1234

   Slopa kapitalismen och inför en resursbaserad ekonomi så ska du se att många problem här i världen löser sig.

 • Julia

  Fantastiskt bra initiativ att dra uppmärksamhet till No border camp och den debatt ni vill skapa. Sedan tycker jag det är lite lustigt att ni 22-35-åringar refereras till som ungdomar…

  • jj

   Hey, jag är 37. Alla som är yngre är ungdomar! Haha, nä jag missade att det stod att de var 22-35 och fick för mig att det var ett yngre gäng. Men det är fint med medelålders som engagerar sig också. ;-)

 • peter

  varför inte åka till frankrike och tälta? Lär kanske ge mer genomslag än att göra det i Umeå…

  • Aktivist

   Flera av oss har nyligen varit i tältlägren i Calais och berättade om det vid halv två-tiden på lördagen. Aktivister kommer till bland annat Calais från alla möjliga håll och genom sin närvaro försvårar för lokalpolisen att ge sig på flyktingarna eftersom det ser tämligen illa ut. Tyvärr får dagliga protester och aktivism inte genomslag i lokal fransk media och i Sverige. Skönt att umebor i alla fall fick en chans att ta till sig information om vad som försiggår i våra grannländer och även på hemmaplan! 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=698771846 Gunnar Fredrik Jonsson

  Så fina!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=698771846 Gunnar Fredrik Jonsson

  Så fruktansvärt bra!

 • Solidarisk

  Vart är det vänsterextremt att anse att människor har det fruktansvärt fruktansvärt dåligt här i världen? Korkat inlägg. Usch.

 • Solidarisk

  Varför skulle jag önska hela världen olycka när jag önskar världens fattiga att inte vara fattiga? Vad är det du gråter över? påhittad ekonomi? Att vi inte har ”råd”? Men länder i världen kan använda dessa påhittade pengar i överflöd att kriga och sprida förödelse för människor? Pengar som bara lånas, som inte ens finns. Varför kan vi inte använda oss av pengar som inte finns till att bota världssvälten? Ge rent vatten till törstande människor?

  Dina argument är omänskliga. Och inte ens en uns av medmänsklighet. Försök inte ens lura dig själv.

 • per343

  En nationalstat förutsätter gränser.

  Vad är alternativet tycker dessa? En världsregering? 

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?

Vill flytta Övik till Västerbotten

Vill flytta Övik till Västerbotten

Umeå Liberalerna vill utreda möjligheten att ändra länsgränsen så att Örnsköldsvik… ?

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Umeå Den höga och ökande sjukfrånvaron bland de anställda i Umeå kommun har länge… ?