Åsele
Per Landfors

I gråzonen utan ambulans – Karins make dog

Publicerad 4 maj 2012

Åsele Karin Danielsson i Åsele har drabbats hårt av landstingets akutbils- experiment. Hennes man dog nyligen i sviterna efter en hjärnblödning. När han insjuknade försenades transporten, eftersom den förra akutbilen inte kunde köra honom 200 meter till sjukstugan.

FÖLJ ÄMNEN

Allan Danielsson dog i sviterna efter en massiv hjärnblödning och den sista transporten in till Lycksele lasarett försenades kraftigt. Det berodde på att landstinget ersatt ambulansen i Åsele med en akutbil som inte fick lov eller hade plats för att transportera patienter.
– Akutbilen kom genast. Den var där på fem minuter, men den kunde inte köra oss upp till sjukstugan. Personalen stod och diskuterade om vad den skulle göra och bestämde sig för att kalla in ambulans och helikopter.
Helikoptern skulle gå ned på plattan utanför sjukstugan i Åsele, men problemet var att det inte fanns någon att hämta. Allan Danielsson  befann sig i hemmet på Bryggargatan.
Det tog över en timme för ambulansen från Vilhelmina att komma till Åsele. Där blev dess uppgift att transportera Allan Danielsson 200 meter från hemmet på Bryggargatan och till sjukstugan.
Karin Danielsson har svårt att förstå hur landstinget kunde spekulera med människoliv då ambulansen i Åsele drogs in. Hon vet hur viktig tiden är för att komma in under vård och när sjukdomen slog till visste hon inte hur svårt skadad hennes man var.
– Tiden hade kanske inte spelat någon roll i det här fallet eftersom hjärnblödningen slog ut alla funktioner, men det hade jag inte en aning om just då, säger hon.
Om ambulansen varit stationerad i Åsele hade den tiden kunnat kapats med nästan en timme. Karin Danielsson förstår inte hur landstingsledningen kunde acceptera en sådan försämring av vården i Åsele.
– Det är sorgligt att det här skulle behöva hända. Jag förstår inte hur landstingsledningen tänker då den tar ett sådant beslut, säger hon.
Den nya akutbilen skulle vara klar den 1 april, men den blev försenad och var inte stationerad i Åsele förrän den 25 april.
Då var Allan Danielsson redan död.

 

 • gäst

  fruktansvärt, nu får det vara nog!! Det är ju förjävligt. Spelar ingen roll om livet kunde ha räddats eller inte, men att måsta vänta så länge innan hjälp kommer är ju gräsligt. Vi är människor!!!!!!Vi har rättigheter!!!!

 • banderanton

  Detta är fördjävligt man har inte ”råd” med ambulans men råd att betala över hundratusen kronor i månaden i lön och andra privilegium.

  • drdoolittle

   Till folk som inte ens bidrar till vården.. Landstingsledningen har kommit så långt från verkligheten att man faktiskt tror att bedriva sjukvård är samma sak som att administrera sjukvård. 

 • Åselebo

  Nu måste vi Åselebor sätta ned foten och börja agera, detta kan inte få fortsätta. AMBULANSEN åter till ÅSELE

  • Foten

   Jahaja.. Sätta ner foten. Hur hade du tänkt göra detta rent
   praktiskt? Jag tror inte att dom höga herrarna vid kusten kommer att ändra sitt
   beslut, dom skiter nog fullständigt i  oss
   inlandsbor även om dom bryter mot lagarna. Vi får nog enligt deras åsikt lida
   och dö hur mycket vi vill här, eftersom vi enligt deras åsikt själva varit så
   dumma att bosätta oss i obygden. Huvudsaken för dessa höga herrar är nog att
   dom får känna sig maktfullkomliga, få så höga löner och arvoden som möjligt och
   inte minst åka på så kallade studieresor till varma länder, betalade med våra
   skattepengar.

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=633222942 Kent Svanlund

    Finns något som heter folkinitiativet. Kanske dax att starta ett sådant?

 • jan

  västerbottensläns landsting kunde skänka 100000 kr till kulturen men en ambulans som kan rädda liv nä det blir för dyrt

  • AS

   … och över 1 milj kr gick till att köpa in (hemsk, i mitt tycke) konst i nya sjukhusbyggnaden härom året.

 • NUS anställd

  Ja detta är så bedrövligt att man tror inte det är sant! Rastad och övriga beslutsfattare borde omgående lämna sina uppdrag och sätta sig o skämmas! Men nu ses ju Rastad som någon slags ”Messias” av chefer långt ner i leden i landstinget, så han blir väl kvar tyvärr.
  Nä samtliga beslutsfattare inom VLL borde jobba i bank för det är ju bara ekonomi som är viktigt, vården skiter man fullständigt i!
  Ursch detta har man bara väntat på skulle hända…….alla visste det och alla förstod det……alla försökte säga det och sa det! Men Rastad med bihang vill tydligen prioritera annat som tydligen är viktigare? Frågan är vad som kan vara viktigare?

 • Danne

  En kommentar från de ansvariga vore på plats .

 • Erik Savar

  Förra veckan kritiserade Socialstyrelsen bristen på analys av hur indragningen av ambulans påverkar patientsäkerheten. Tragiskt nog har vi nu sett en konskekvens och det är fruktansvärt. Nu måste landstingsledningen avgå.

 • Erik

  För guds skull det har gått över alla gränser för vad som är rimligt. Hur ställer sig landstingsledningen till vad som hänt? Man läser rubriker och rapporter från människor och socialstyrelsen med konkreta frågeställningar men inte sett ledningen svara konkret på någon fråga. Kan Vk ställa dessa mot väggen med raka frågor? 

  Om inte möjligheten för snabb vård finns i Åsele, vad är alternativen? Kan Inlandsborna (tänker att dorotea, vilhelmina och lycksele drabbas lika hårt då de inte har en ambulans om den måste rycka ut och sluta betala landsstingskatt) Är det lagligt att ta betalt för något och sen inte få det levererat? För mina pengar till landstinget går f*n inte till nå kulturprojekt det väljer jag att delta aktivt i istället. Jag vill ha pengarna tillbaka, jag trodde jag betala för min vård inte för annat! 

 • SJUKT

  Men alltså, Jag bor inte i Åsele. Men detta är skandal!!! Jag hoppas att dom som tog detta beslut, har nåt/någon form för samvete. Och att dom mår riktigt dåligt. Att man kan leka med andras liv på detta vis :/ Är en som inte vågar sig till Åsele,eftersom min epilepsi är så kraftig, och behöver akut vård när den kliver in!! Så ingen marknad för mig i år :( Och det klagas på att Åsele har för få invånare????

 • Pens.leg.läk.

  Det är nog en övertro på sjukvården att tro att en massiv hjärnblödning kan stoppas på en sjukstuga.
  Det verkar mycket osannolikt att utfallet blivit annorlunda även om transporten inte bivit försenad.
  Vissa sjukdomar går helt enkelt inte att bota, ens i dag.

  • Undrande

   Det här är ett exempel på hur dåligt akutsjukvård fungerar i inlandet, inte en bedömning av en enskild indiids möjligheter att få akut hjälp

  • Sjuksköterska

   Sjukstugan hade inte kunnat stoppa blödningen/lätta på trycket som blir innanför skallbenet. Men om personen hade befunnit sig på sjukstugan hade ambulanshelikoptern kunnat lasta och åka mycket tidigare. Inte behöva vänta i över en timma för att en ambulans från grannkommunen ska komma och transportera personen 200 meter!!! I sådanafall hade personen kanske hunnit fram till sjukhus i tid för viktiga insatser.
   I sådana fall ser man hur galet och sjukt beslutet är. Jobbar själv som strokesjuksköterska och när det gäller stroke är det tiden jag jobbar mot hela tiden.
   Men när det gäller sjukvården i Västerbottens inland har jag tappat tron. Vården ges inte längre på lika villkor. Villkoren har en landstingsstyrelse satt.
   Bekglagar verkligen din sorg Karin!

  • Anym688

   Så det har ingen betydelse att det saknas ambulans i Åsele? Är det det som du menar?

   En annan fråga:

   Hur många människoliv är det rimligt att vi ”offrar” för att utföra landstingets experiement? Var går gränsen för acceptabel risk?

   • drdoolittle

    Det finns förstås ingen absolut gräns. Den är olika i ett i-land och i ett u-land. Den är också olika i ett rikt Sverige och i ett ..inte så rikt Sverige. Men värderingarna från den rika tiden hänger kvar hos befolkningen ngn generation eller två. Det ska fan att leda i utförsbacke.. ;-). 

    • Anym688

     Du har förstås helt rätt i det du säger. Problemet är bara att spelreglerna sätts ur spel när landstinget låtsas att allt är frid och fröjd – säkerheten är god, när den i själva verket inte är det. Om befolkningen blir fullt ut och objektivt informerade om hur läget ligger kan de alltid rösta för en annan prioritering av resurser (läs ex mindre pengar till kulturhuvudstadsåret, bort med ivf, eller andra prioriteringar) men nu sätts den möjligheten delvis ur spel. Det är åt pipan när landstingt för medborgarna bakom ljuset, de förtjänar allt klander.

  • drdoolittle

   Det är sant. Men var det verkligen därför det tog så lång tid. Tänkte man verkligen ”Äh det är ingen idé, Vi kan lika gärna skicka likbilen, eller ok förresten helikoptern, det ser snyggare ut”? Jag tror inte det. En ischemisk stroke eller hjärtinfarkt eller 100 andra potentiellt dödliga akuttillstånd hade nog fått samma transport, och fler än nödvändigt samma utgång. Det är klart det finns en anledning till att vi satsar på snabba sjuktransporter.. 

   • Pens.leg.läk.

    Jag håller helt med om att de snabba sjuktransporterna behövs, men det är inte riktigt  att lyfta fråm dåliga exempel på det.
    Sådant kan bara leda fel.

  • Dr HumBug

   Jag blir förbluffad över din brist på empati. Det framgår tydligt av artikeln att mannen förmodligen inte kunnat räddats även om transporten varit snabbare. Nu finns det en annan aspekt och det är den oro, rädsla och frustration som den anhöriges maka tvingades utstå! Vänta en hel timme i en akut situation, är det mänskligt, är det värdigt ett i-land år 2012?! Nä, du får ursäkta, jag betvivlar starkt att du har varit läkare. Förresten, kanskee inte ändå..

 • Ärland

  Har man levat i en stad hela sitt liv, har man ”på landet” som Stockholmaren säger som enbart ett ställe man tillbringar sin fritid, sen sätter dessa i positition att utöva makt över de ”på landet” Då får det konsekvenser. Kära valmanskår! Inte långt borta nu till nästa val, besök valstugor, fråga dessa hugade spekulanter till politiska ämbeten om vad man tänkt göra för att förbättra för glesbygden, och rösta efter övertygelse och inte efter slentrian

 • Monifor57

  Alltid dessa krono och ören. Om det nu är det enda som räknas tror man då att helikopter och ambulans från närliggande kommuner blir billigare? Släpp prestigen och återinsätt ambulansen i Åsele och för en gångs skull erkänn och lär av misstagen!

 • CA Otterhall

  1. Polisanmäl händelsen! Någon måste i yttersta led vara ansvarig. Händer det en olycka på en arbetsplats så ska ju någon ansvarig utses och straffas! Kan väl inte vara någon skillnad att vara ansvarig inom offentlig sektor eller inom den privata! Eller…? Det är ju så viktigt med hög lön för det oerhörda ansvar som man har!!! Få se vilket ansvar som nu cheferna i off. sektor har!

  2. Landstingsfullmäktige måste agera omgående!!! Eller hur Nina Loughlin? Du är ju ordförande så nu är det bara att sammankalla till ett extra fullmäktige. Och avskeda hela drösen som visar sådan inhumanitet att det är rent avskyvärt! Och det utan fallskärmar och andra förmåner. Och det måste ske NU! Det ska väl inte måsta till ett nytt ”Ådalen-31” innan något händer? Den demonstrationen handlade ”bara” om löner. Här handlar det om människoliv och ödeläggande av glesbygd! Vart är Glesbygdsverket? Vi kanske måste börja ifrågasätta dem också!

  • drdoolittle

   Ja varför inte polisanmäla. Ansvarsbegreppet inom landstinget är oerhört vagt och behöver tydliggöras. De högsta ansvariga buffrar in sig i tjocka lager av mellanchefer så att de omöjligen kan ha insikt i vad de ska ta ansvar för. I praktiken kan ingen ställas till svars om det händer något. Det blir den som ”gjorde felet” på marknivån som får ta hela smällen, trots att det är de omöjliga arbetsvillkoren som beslutats i chefslabyrinten som egentligen är orsaken. Tyvärr är vi människor för dumma för att kunna se så komplicerade orsakssamband, länk för länk, mellan beslut och katastrof. Därför måste det bli kortare beslutsvägar, färre chefer med större personligt ansvar. Annars blir det ”allas ansvar” vilket bara är en skönskrivning för ingens ansvar. Den stackare som råkar hamna i katastrofens mitt blir den som blir sittande med Svarte petter.

  • Lika A Boss

   1.En olycka på en arbetsplats är ju en arbetsmiljöfråga, där reglerna är väldigt tydliga om ansvar och skyldigheter. Ett ”civilt” dödsfall till följd av besparingar inom vården är säkert svårare att kräva ett rättsligt ansvar för.
   Men polisanmäl du då får man iaf utreda ansvarsfrågan.

   2. Att avskeda folk och bryta mot ingågna anställningsavtal är nog inget som en off.sektor ska hålla på med men jag förstår dina tankar.
   Dra igång en demonstration du, jag tror många sitter och väntar på att ”någon” ska göra nånting.
     

 • http://annsen.blogspot.com/ Anna Marie Olsson

  Jag är inte så insatt i politik, men jobbar själv inom sjukvården och förstår inte hela uppbyggnaden av skattepengar.. Kan man inte omfördela potten genom att ta från mer onödiga ställen som att lägga ner tusentals kronor på sånt som att ha kulturhuvudstäder? Utan att vara insatt, förstår inte jag varför vissa saker ska få bidrag med så mycket pengar.. Vissa saker borde kunna bekostas mer  av oss som vill ta del av ex. kultur, medan skattebetalarnas pengar i större grad går till skola och omsorg mm. Vem bryr sig om kultur då människor, som i detta fall, dör pga indragningar inom sjukvården? i slutändan har det dessutom kostat mer ändå och fler, inklusive personalen inom dessa områden, har blivit sjuka/sjukare…

  • Tänk efter före

   Du uttrycker det så bra själv: du är inte insatt varken i politik eller skattesystemet och kanske därför förstår du inte.

   • Anym688

    Var det något som Olsson missförstått? Förklara gärna!

 • Varför

  Tycker landstingsledingen (s) ska möta upp och svara på följande: 
  – Vad är liv värt och är liv värt mer i olika delar av regionen/landet? 
  – Har vi lika vår för alla? 
  Står visserligen så i lagtext men detta verkar följas, vad jag nu tolkar av denna händelse, godtyckligt

 • Tänk efter före!

  Ett par saker måste ifrågasättas. Nr1 Det är inte den nya systemets fel att denna transport blev försenad. Det är den koordination ansvarige som måste se till att den beställa ”akutbilen ” blir levererad. Här menas den akutbilen med möjligheterna för större transport som blev försenad. denna skulle varit insatt i tjänst redan i början av April, då Ambulansen blev indragen. 
  Nr.2 Kan man verkligen inte transportera den sjuke 200meter på brits eller annat, om det är ett akut läge? Vad fn tänker man: nja jag har några meter att gå, och det är akut läge men jag hellre väntar på ambulansen istället och gnäller. Ambulansen  som man vet kommer dröja i ngn timma? Hur fn tänkte man då? Det ter sig märkligt och det verkar som inte alla fakta är lagda på bordet här.

 • Simone

  Finns det några ord i entligen som kan rättfärdiga detta…..fruktansvärt !!! Hur känns det för Ume-borna , där  man verkligen gör allt för Umeå när det gäller Kultur och att Umeå ska blir Kulturhuvudstad 2014. Känns det verkligen bra i magen??? när ni/vi alla vet, att VLL gör nedskärningar överallt inom sjukvården även på NUS men ännu mera i inlandet. Trots att våra avstånd är långa, så dra man ner/in på hela  grundservicen och tryggheten, som ni vid kusten fortfarande ha kvar. Att en människa måste dö p g a dessa ”DUMMA BESLUT”är så ”FRUKTANSVÄRT” Finns det INGEN  inom VLL som ställer sig upp och säger STOPP nu få det vara nog….måttet är rågad. Kalla in till ett krismöte och ”GÖR OM GÖR RÄTT”

  • Gäst från Umeå

    Tror det känns lika hemskt för umeborna som det känns för inlandsborna. Det är inte hos människorna i Umeå det brister utan hos politikerna i s och mp.

   • Simone

    Jag förstå det att det känns lika hemsk för er/oss alla därför måste vi sätta STOPP för detta .  Gemensam borde vi väl lyckas att få de som har tagit beslutet att förstå att deras beslut är fel. Man skyller hela tiden ifrån sig genom att tala om för folket att allt det här är regeringens fel. De kan väl tänka själva, för de är väl människor de också. Landstingen´s uppgift som PRIO1  borde ju vara först och främst ”SJUKVÅRDEN” det har de ju i sina arbetsplan som första punkt. Men i verkligheten så ser det ju inte ut så, de lever inte upp till det. 

  • Lika A Boss

   Är en Ume-bo och kan bara säga att det känns förjävligt!
   Jag har ett flertal personer som jag är chef över som bor i Åsele, Vilhelmina osv och när jag hälsar på dom ska jag uppriktigt säga att jag blir väldigt ledsen att se hur man behandlar inlandet.
   Skola, vård och omsorg blir sämre och sämre, vilket gör att fler och fler flyttar till kusten. Nog borde det gå att skapa arbetstillfällen i inlandet, callcenters kan finnas vart som helst, växel och administration likaså. 
   Och nu har det gått så långt att människor riskerar hälsan, rent utav dör, för att besparingarna görs på inlandet.

   Vi har ett stort skattetryck i Sverige idag, men vart tar pengarna vägen? Det är den stora frågan..

   • Simone

    Jag förstå alla vi tycker det är förjävligt….och jag håller med dig . Vart ta pengarna vägen??? 

 • Glesbygdare

  Åsele har ingen ambulans, Dorotea inga akutplatser, där jag (vi) bor finns båda delarna, men vad hjälper det när man bara ska avvakta när man behöver hjälp ???? Det är fruktansvärt hur sjuka människor blir behandlade. När man har typiska symtom på att något allvarligt håller på att hända då ska man avvakta !!!!!! Ska man avvakta tills en annan bil än ambulansen hämtar ???? Det har gått för långt nu, det sparas överallt inom VLL. När man är sjuk och behöver snabb hjälp ska man få det, det är inget att diskutera om,
  Rastad och kompani : packa ihop nu !

 • INLANDSBO

   du tror att det skulle vara annorlunda med borgarna vid makten HA HA HA

 • Jella

  nu har det hänt! hur många mer måste drabbas innan ”de två” äntligen gör om – gör rätt??

 • Lillis

  Landstingsledningen borde få flytta sitt säte till Åsele ist. för Umeå..Så kanske de får känna av sviterna av sitt handlande själv.

  • Simone

   Det kanske vore något, då kanske de få en verklighets uppfattning om hur viktigt det är med ambulans men även aktutvårds-platser som man har tagit i Dorotea. En viktigt aspekt är ju faktiskt de långa avstånden som vi ha i inlandet.

 • Britt-Inger

  ”När (och jag säger när, inte om…) den första patienten avlider eller får resten av sitt liv förstört pga att det tog för lång tid innan han/hon kom under akutvård, vems är då ansvaret? Kommer ni då att stå där stolta och rakryggade och titta denne persons anhöriga i ögonen och fortsätta att hävda att ni tagit rätt beslut?”

  Detta var en av de frågor jag ställde till de landstingspolitiker som är ansvariga för besluten, men som de konsekvent vägrat att besvara. Tystnaden då sade mer än 1000 ord, och den kompakta tystnaden fortsätter nu…

  Och nu har det hänt….

  Jag kan inte med ord beskriva de känslor jag får inom mig när jag läser artikeln om stackars Karin, och de ord jag skulle vilja använda för att beskriva de som tagit dessa beslut skulle omedelbart raderas från denna sida då de absolut inte lämpar sig för tryck… 

  För Guds skull, svälj stoltheten och prestigen och erkänn att ni gjort fel! Riv upp besluten, gör om – gör rätt! Och gör det NU! Eller hur många liv tänker ni offra innan er ”kalkylerade risk” är uppnådd? 

  Nej visst ja, ni anser er ju inte behöva kalkylera risker och konsekvenser…

  • Anym688

    Jag tror att det enda sättet att lösa detta blir att vi byter ut de berörda överheterna. Att ändra sig vore ju att erkänna att de gjort fel, och det lär de aldrig göra – garanterat! – oavsett hur många som stryker med. Vi måste försöka få bort dem!

   //Umebo

 • Maria

  Det har gått prestige i frågan om indragna ambulanser! Nuvarande lösning, med akutbilar och helikoptrar kan aldrig vara billigare och definitivt inte patientsäkrare!

  • Anym688

   ja, du kanske har rätt. Kanske dags att avkräva landstingstrojkan en fullständig kostnadsredovisning. Eller bygger ekonomin i upplägget på.att helikoptern inte används så mycket? Då vore det ganska bra att det framkom.

 • kennet sundvisson

   jag håller med dig det behövs en landsomfattande manifestasjon det är bara efyran som gäller. jag bor innom nordmalings kommun och det är samma sak där älldre vården flyttas med hus och allt skolor läggs ned afärrer stängs det ena med det andra .en undran när det messta är lagt ned bär det sig då för ex landstinget. enligt 2004 schablonmässiga skadeståndsbeloppet är ett människoliv värt 50000 tusen medan en varg är värt 100000 tusen stefan löven fiskar röster i storstäderna så där har kan man inte förvänta sig något heller rovdjurförvalltningen kosstar  160 miljoner det är skam om vi inte har råd med ammbulans i dorotea och åsele.

 • Nisse12

  Lägg ner landstinget.

 • Ingrid Oscarsson, Dorotea

  ALLA vi som skrivit här och alla som läser det kan väl skriva brev till Olofsson, Winroth, Rastad och Ylipää och be att få svar på vad det hittills har kostat och på vilka som skall göra utvärderingen mm, mm.
  Det skulle vara intressant att se hur många av oss som får svar.

 • Tänkaren

  Hmm,
  en ambulanshelikopter och 200 m transport mellan hemmet och helikoptern. Ska det behövas en ambulans för denna transport? Med två personer i akutbilen och två sjukvårdspersonal i helikoptern borde man kunna bära båren men en person i varje hörn på 3 minuter om man går 67 meter per minut…
  Men det kanske är jag som tänker fel…

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Åsele Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Så mycket blåste det i går

Så mycket blåste det i går

Åsele Nu finns det siffror på hur hårda vindar som drog fram över länet.
Gårdagens… ?

Så ser byggandet ut i din kommun

Så ser byggandet ut i din kommun

Åsele Trots att det råder bostadsbrist i de flesta kommunerna hänger byggandet av… ?

Byggandet släpar efter trots bostadsbrist

Byggandet släpar efter trots bostadsbrist

Åsele Det råder bostadsbrist i de flesta av Västerbottens kommuner, men i flera av… ?

Nu ska dieselstölderna stoppas

Nu ska dieselstölderna stoppas

Åsele Nu ska de omfattande dieselstölderna i Norrlands inland stoppas.
Det är… ?