Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Storuman/Tärnaby

Pelletstillverkningen i viloläge

Publicerad 3 maj 2012 (uppdaterad 3 maj 2012)

Storuman/Tärnaby Pelletstillverkningen vid Biostor i Stensele sätts i viloläge. Orsaken är att företaget dragits med dålig lönsamhet sedan starten.

Skellefteå Krafts styrelse har fattat beslutet om att sätta pelletsproduktionen vid bioenergikombinatet i Stensele i viloläge.

- Det är ett tråkigt besked inte minst med tanke på våra lojala och duktiga medarbetare som gjort sitt yttersta för att vända den negativa trenden. Dessvärre har inte åtgärdsprogrammet räckt till och viloläget är därför nödvändigt, säger Gunnar Eikeland, vd på Skellefteå Kraft.

Bakgrunden är höga biobränslekostnader och en pressad pelletsmarknad. Utgångspunkten är att Biostor sätts i viloläge så snart som möjligt.

Biostor har idag ett 20-tal anställda och är Skellefteå Krafts hittills största satsning på bioenergi. Fabriken har inneburit en investering på närmare 500 miljoner kronor när det byggdes 2008. I det senaste bokslutet som presenterades i mars skrev företaget ned värdet på anläggningen med 160 miljoner kronor.

 

 • XFX

  Kvalitetsproblem har de glömt, dålig pellets jämfört med konkurenter men ändå högre pris= säljer inget. provade denna pellets med följd att det blev mer aska och mer sotjobb och det kan jag ta om det är lägre pris men inte när den är dyrare.

 • Grå

  XFX satte tummen på ögat, för dyrt introduktionspris i början när man startade upp. Fel nam på företaget: Biostor, låter inte bra.
  (Biopellets Skellefteå Kraft) hade varit bättre, Skellefteå kraft hade kunnat marknadsföra – i samband med elleverans.
  Men ändå hoppas att det löser sig, marknaden håller på att bli
  mättad – men prisbildningen är inte mättad.

 • Fred

  Konstigt att det går att driva likadana anläggningar med vinst på andra orter i Sverige… Anledningen till att denna inte har gått bra är bristande kompetens på ledningen i Stensele, då fabriken aldrig lyckats gå med full produktionskapacitet och har stått stilla flera perioder, samt som XFX skriver dålig kvalité på pelletsen. 

  • Driftingenjör

   Jag måste få fråga var någonstans i Sveriges land som det står en likadan anläggning???? Jag skulle bli förvånad om du kan nämna en enda till anläggning i världen som har just det konsept som Biostor har med fjärrvärme och el som biprodukt av pelletstillverkning. Det var ett järvt projekt som drog iväg i kostnad och krävde höga el och pelletspriser och låg kostnad på råvaran för att lyckas men tyvärr gick inte satsningen hem.

   • Lennart

    Framför allt var priset på pellets alldeles för högt. Pellets sotar och dammar och kräver en hel del arbete av husägaren, blir bränslet för dyrt går folk över till värmepumpar. Kan man inte producera till konkurrenskraftigt pris bör man inte producera över huvud taget.

 • XFX

  Precis som Grå skriver varför inte ett komplett energiavtal med bra pris på pellets och el?

 • Robert

  Dålig pellets som askar för mycket. Köper hellre av konkurrent.

 • Mr. Knowitall

  Träpellets och bioenergi är fortfarande nytt och relativt oprövat. Mycket osäkerhet finns gällande utbud/efterfrågan, EU-lagstiftning och svensk energipolitik. Att Biostor inte fungerar tror jag beror på tre saker: 1) Svensk pelletsproduktion hotas av prisdumpad pellets från nordamerika. 2) Biostors pellets har för dålig kvalitet, ett gammalt problem de inte lyckats komma tillrätta med. 3) Inkompetent ledning hämtad från Byggelit, de har haft 4 år på sig att styra upp fabriken men de har inte lyckats.

 • Karl

  Pellets som tillverkad av ruttet trä och innehåller sand samt askar mycket och ett för högt pris köper man bara en gång. 
  Skellefteå Kraft har haft problem tidigare med pellets och tydligen har man inte lärt läxan, de har långt kvar till Basecos, Stenvalls trä och GME pellets nivåer.

&quotDet är helt svart"

TV: "Det är helt svart"

Se den dramatiska bärgningen. ?

Nu bärgas de ur blötmyren

Nu bärgas de ur blötmyren

Nu har arbetet inletts med att bärga de maskiner som sjönk ner i en myr mellan Vännäs och Bjurholm.  ?

Norwegian permitterar 800

Norwegian permitterar 800

Flybolaget Norwegian permitterar 800 kabinanställda från onsdag morgon om inte konflikten med piloterna har lösts innan dess.

Lyckselekvinna
dog i olycka

Det var en ung kvinna från Lyckseletrakten som omkom vid kollisionen med en traktor på E12. ?

Ung kvinna död i krock

Ung kvinna död i krock

UPPDATERAD En av de inblandade har förts till NUS med allvarliga skador. ?

Böter för hotad leguan i butik

Böter för hotad leguan i butik

En man i Ångermanland hade en grön leguan och två axolotlar i sin zoo-butik trots att han saknade tillstånd. ?

Vill bygga på Västerbacken

Området kring gamla Kyrkskolan på Västerbacken i Holmsund kan bli aktuellt för nybyggnation.  ?

Här är Umeås nya logga

Här är Umeås nya logga

Den nya logotypen ska pryda allt från brevpapper till tjänstebilar. Rösta: Vad tycker du om loggan? ?