Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Inrikes

Jättemål om Stockholmsbomb börjar

Publicerad 30 april 2012

Inrikes Tolv veckors rättegång, 250 möjliga vittnen bara på åklagarsidan. I Glasgow skulle i dag den kanske enda rättegången om självmordsbomben i Stockholm 2010 ha börjat.

Men på grund av att viss bevisning inte inkommit, till synes på grund av ett missförstånd, väntas inte rättegången börja förrän onsdag morgon, säger personal vid domstolen.

Inför den planerade rättegångsstarten samlades under morgonen människor i Glasgow High Court under mulna skotska skyar, rapporterar TT:s reporter. Åklagaren Andrew Miller beskyller den åtalade, som benämns Nasserdine Menni, för terrorbrott: att i flera år ha ingått i en komplott som ledde fram till Taimour Abdulwahabs bomb den 11 december 2010.

Menni, som riskerar livstids fängelse, nekar till anklagelserna och är den ende åtalade. I stämningsansökan nämns dock flera möjliga medhjälpare.

På plats på måndagen var, förutom Menni själv, hans försvarsadvokat William Taylor.

— Alla är förstås angelägna om att det här ska starta snarast, men tyvärr har det uppstått svårigheter i ett sent skede kring ett dokument som ingår i bevisningen. Vi trodde att dokumentet hade kommit från svenska myndigheter, men det tycks som om ett missförstånd har inträffat, förklarade åklagaren Andrew Miller för rätten.

Han förväntade sig att få dokumentet på tisdagen.

Miller sade att det handlar om dokument från den svenska rättstekniska undersökningen, som åklagaren bara fått på engelska. Han vill ha dem på svenska för att svenska vittnen ska kunna ta del av dem, ”även om de i regel är bra på engelska”.

Ett svenskt vittne var tänkt att framträda på tisdagen men kan nu tidigast göra det på onsdag. Ingen jury är ännu vald.

På fråga från domaren lord Matthews, iförd vit kåpa med röda kors, om tidsplanen svarade Miller att han lär behöva sex veckor.

— Vi blir nog klara i år, sade försvarsadvokat Taylor.

Bland vittnena finns flera Säpoanställda och kanske även andra svenskar. Den skotska åklagarmyndigheten har varit sparsmakad med information. Det är också oklart om Abdulwahabs änka ska framträda. Hon greps tillfälligt av brittisk polis i höstas men är nu avskriven från utredningen.

Det vi vet är att åklagaren har kallat expertis på bland annat terrorfinansiering och kommunikation mellan jihadister.

Av åtalspunkterna framgår att Menni och Abdulwahab kommunicerade med varandra på en rad olika sätt genom åren. Bland annat delade de, precis som 11 september-kaparna, på ett e-postkonto. Abdulwahab försökte också ringa Menni flera gånger på attentatsdagen.

Menni har beskrivits som finansiär: han satte in minst 60 000 kronor på ett av Abdulwahabs konton enligt åklagaren.

Den svenska tekniska utredningen av Abdulwahabs bomber ingår också. En kuriös detalj är att brittiska rättstekniker strängeligen har avrått rätten att forsla bombdelar från Stockholm till Skottland eftersom de fortfarande innehåller sprängmedel.

Menni har suttit häktad sedan i mars 2011 då han greps i Glasgow. Han och Abdulwahab ska annars ha umgåtts när de båda bodde i Luton i England.

En fråga som möjligen kan få sitt svar är om Stockholmsbomben var resultatet av en internationell komplott. Åtalet nämner ytterligare två möjliga kumpaner och tar fasta på att Abdulwahab ska ha terrorutbildats när han reste till Syrien och sitt forna hemland Irak sommaren 2009. Inte minst svenska utredare följer intresserat den internationella aspekten av rättegången, något de inte sagt sig veta så mycket om.

Menni själv är något av en gåta. Hans ålder och nationalitet har inte framkommit och han har haft många olika alias.

Menni, slätrakad och med kort svart hår, var välklädd i svart kostym och vit skjorta när han anlände till rätten. Han log brett och hade en uppsluppen konversation med advokaten Taylor. Av utseendet att döma är det troligare att han är född 1980 än 1974 eller 1964, som han har uppgivit.

Sjuktal ökar dramatiskt

Sjuktal ökar dramatiskt

Dorotea Sjuktalen ökar dramatiskt i flera av länets kommuner. ?

Lista: Så är läget i din kommun.

Krafttag mot sjukskrivningarna

Dorotea Nu vidtas krafttag för att få ner sjukskrivningarna. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Avgrundshål öppnade sig i länet

Bilder: Avgrundshål öppnade sig i länet

Bjurholm ”Tittar man ner så ryms då flera människor och cyklar och allt vad man skulle kunna stoppa ner där”. ?

Här stoppas skoteråkning

Här stoppas skoteråkning

Storuman/Tärnaby På två platser förbjuds skoterkörning redan under måndagen – och på fredag ytterligare platser i länet.  ?

Anställda ska släcka bränder

Anställda ska släcka bränder

Vindeln ”Många kommuner i landet som har problem” ?

Viltolycka efter E12

Umeå En olycka inträffade på söndagskvällen. ?

Finaltrenden håller i sig

Finaltrenden håller i sig

ISHOCKEY ”Vi ska ta med oss det här spelet till hemmaplan”