Agerhälls blogg anmäld

Umeå.
Sedan Henrik Agerhäll (SD) startade bloggen Migileaks har han fått hård kritik i media. Datainspektionen tycker att publiceringen är kränkande och har nu polisanmält sajten.
Sven Björkland
Publicerad 30 april 2012 kl. 06:40

VK har tidigare berättat om hundratals personer som fått asyl i Sverige som fått sina domar från Migrationsdomstolen publicerade på Migileaks. Enligt tidningen Expo grundades bloggen av Henrik Agerhäll, ordförande för Sverigedemokraterna i Umeå. Agerhäll toppade även partiets valsedlar i kommunvalet 2010.

Nu står det klart att Datainspektionen polisanmäler Migileaks. På sajten publiceras inlägg, som består av en kortare skriven text och en länk till domen, där det förekommer känsliga personuppgifter och uppgifter om lagöverträdelser gällande de som sökt asyl.

Det finns bland annat inlägg med rubriker som "Apatisk pojke gav hela familjen uppehållstillstånd" och "Iranskor flyr från ondskefull shejk-farfar".

Enligt Expo har flera av de som hängts ut på bloggen utsatts för hot, vilket Migileaks tidigare fått kritik för i media. Aftonbladet har till exempel berättat om en kvinna som hängts ut som bisexuell och som på grund av publiceringen riskerar ett långt fängelsestraff eller dödsstraff om hon reser tillbaka till sitt hemland.

Det ursprungliga Migileaks har lagts ner, men materialet har tagits över av en annan sajt. Dessutom publiceras materialet på ytterligare ett ställe. Samtliga dessa sajter polisanmäls nu av Datainspektionen. Chatrine Runström vid Internationella åklagarkammaren bekräftar för Expo att en förundersökning inletts gällande brott mot personuppgiftslagen.

Inget journalistiskt syfte

- För närvarande undersöker vi den amerikanska lagstiftning och undersöker om vi kan begära rättshjälp därifrån i vissa avseenden, säger hon till tidningen.

Datainspektionen bedömer att Migileaks till stora delar har ett journalistiskt ändamål och då gäller inte personuppgiftslagen, men anser samtidigt att uppgifter publicerats av rent privat karaktär och därför inte har ett journalistiskt syfte.

- Det finns en gräns för vad som kan anses ha ett journalistiskt ändamål och som man kan publicera på internet utan att man behöver ta hänsyn till bestämmelserna i personuppgiftslagen. I det här fallet har den gränsen passerats, säger datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Enligt myndigheten har företrädare för sajten hävdat att det handlar om laglig verksamhet eftersom man begärt ut allmänna handlingar som redan sekretessgranskats av domstolen innan de lämnades ut.

- Men det betyder inte att det är fritt fram att publicera den på internet, menar Göran Gräslund.

Premisser

VK har utan framgång sökt Henrik Agerhäll för en kommentar. Tidigare har han för SR International sagt att syftet med Migileaks är att "fler ska kunna bilda sig en uppfattning om hur bevisvärderingen ser ut i våra migrationsdomstolar och på vika premisser människor beviljas uppehållstillstånd".

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten