Umeå

Agerhälls blogg anmäld

Publicerad 30 april 2012

Umeå Sedan Henrik Agerhäll (SD) startade bloggen Migileaks har han fått hård kritik i media. Datainspektionen tycker att publiceringen är kränkande och har nu polisanmält sajten.

FÖLJ ÄMNEN

VK har tidigare berättat om hundratals personer som fått asyl i Sverige som fått sina domar från Migrationsdomstolen publicerade på Migileaks. Enligt tidningen Expo grundades bloggen av Henrik Agerhäll, ordförande för Sverigedemokraterna i Umeå. Agerhäll toppade även partiets valsedlar i kommunvalet 2010.

Nu står det klart att Datainspektionen polisanmäler Migileaks. På sajten publiceras inlägg, som består av en kortare skriven text och en länk till domen, där det förekommer känsliga personuppgifter och uppgifter om lagöverträdelser gällande de som sökt asyl.

Det finns bland annat inlägg med rubriker som ”Apatisk pojke gav hela familjen uppehållstillstånd” och ”Iranskor flyr från ondskefull shejk-farfar”.

Enligt Expo har flera av de som hängts ut på bloggen utsatts för hot, vilket Migileaks tidigare fått kritik för i media. Aftonbladet har till exempel berättat om en kvinna som hängts ut som bisexuell och som på grund av publiceringen riskerar ett långt fängelsestraff eller dödsstraff om hon reser tillbaka till sitt hemland.

Det ursprungliga Migileaks har lagts ner, men materialet har tagits över av en annan sajt. Dessutom publiceras materialet på ytterligare ett ställe. Samtliga dessa sajter polisanmäls nu av Datainspektionen. Chatrine Runström vid Internationella åklagarkammaren bekräftar för Expo att en förundersökning inletts gällande brott mot personuppgiftslagen.

Inget journalistiskt syfte

– För närvarande undersöker vi den amerikanska lagstiftning och undersöker om vi kan begära rättshjälp därifrån i vissa avseenden, säger hon till tidningen.

Datainspektionen bedömer att Migileaks till stora delar har ett journalistiskt ändamål och då gäller inte personuppgiftslagen, men anser samtidigt att uppgifter publicerats av rent privat karaktär och därför inte har ett journalistiskt syfte.

– Det finns en gräns för vad som kan anses ha ett journalistiskt ändamål och som man kan publicera på internet utan att man behöver ta hänsyn till bestämmelserna i personuppgiftslagen. I det här fallet har den gränsen passerats, säger datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.

Enligt myndigheten har företrädare för sajten hävdat att det handlar om laglig verksamhet eftersom man begärt ut allmänna handlingar som redan sekretessgranskats av domstolen innan de lämnades ut.

– Men det betyder inte att det är fritt fram att publicera den på internet, menar Göran Gräslund.

Premisser

VK har utan framgång sökt Henrik Agerhäll för en kommentar. Tidigare har han för SR International sagt att syftet med Migileaks är att ”fler ska kunna bilda sig en uppfattning om hur bevisvärderingen ser ut i våra migrationsdomstolar och på vika premisser människor beviljas uppehållstillstånd”.

 

 • http://avpixlat.info/ Kalohux

  Han ”hänger inte ut” någon! 
  Juristerna i migrationsdomstolen har redan tagit bort alla känsliga uppgifter innan dom har offentliggjort materialet. 
  I så fall borde man också polisanmäla infotorg, med mera som har exakt samma verksamhet. 
  Det är tydligt att det är krafter som vill stoppa all form av granskning av migrationspolitiken, bakom den här anmälan.

  • Robban

   Går man ut med namn så hänger han ut folk. Jag kan helt köpa att han och/eller andra lägger ut domarna men tar bort namn för det fyller inget som helst journalistiskt syfte. 

 • Bo-bont

  Migileaks behövs

  • Anders

   Människor utsatta för hot och våld, med risk att bli mördade,
   förtjänar att få vårt gemensamma stöd, inte hängas ut i syfte att ytterligare
   traumatisera dessa. Tyvärr är detta en central del av extremhögerns
   politik och populistiska strategi. Det är helt enkelt lätt att angripa
   minoriteter och utsatta. De människor som tillhör dessa grupper har en svagare
   ställning i samhället än andra grupper och blir därmed tacksamma offer på den
   extrema högerns politiska altare. Frågan är bara vad nästa steg är? Vilka blir nästa måltavla?

   • Viksjo

    ”Människor utsatta för hot och våld, med risk att bli mördade, förtjänar att få vårt gemensamma stöd, inte hängas ut i syfte att ytterligare traumatisera dessa.”
    Det låter ärligt talat som om du skriver om SD:s lokalpolitiker, som ju faktiskt utsätts för våld och hot. Och dessutom hängs ut och smutskastas av journalister.

 • Anders

  Detta är högerpopulismen i sitt esse. Vilket annat relevant syfte kan negativ uthängning av enskilda individer, utsatta för hot om våld och död, tjäna än som ett försök att röra upp främlingsfientliga känslor? Dessa sidor är ynkliga! Kan man inte vinna väljare på vanlig politik, utan måste ty sig till att skapa motsättningar mellan människor på etnisk grund, har man inte mycket att tillföra ett modernt, demokratiskt samhälle. 

 • Stig-Astrid

  Du verkar ha fått både PUL (PersonUppgiftsLagen) och ”freedom of speech” om bakfoten. Orkar du inte kolla upp vad de står för hör av dej så ska jag klippa o klistra lite här.

 • http://www.facebook.com/people/Henrik-Agerhall/1804226080 Henrik Agerhäll

  1. Jag försökte bli politiker i september 2010 men lyckades ej bli invald. Att kalla mig för politiker idag är därför tveksamt.
  2. Det har aldrig funnits någon officiell kommunförening i Umeå. Jag har därför aldrig ej varit ”ordförande” för Sverigedemokraterna i Umeå.
  3. De ”företrädare för sajten” som nämns i artikeln måste syfta på någon från A******* som nu driver en sajt i samma anda. Jag har aldrig uttryckt mig på det sättet.
  4. Det finns ett antal sajter som bedriver juridisk journalistik på Internet. InfoTorg Juridik och Juridik Idag är de två största. Dessa publicerar massor av domar på Internet som inte handlar om enbart migrationsärenden utan även om våldtäkter, mord, socialbidragsärenden med mera. Detta sker alltså i en ofantligt mycket större skala än i aktuellt ärende. Dessa sajter anonymiserar aldrig, jag upprepar, aldrig någonting i de domar de lägger ut på Internet. Med något enstaka undantag finns de domar som Datainspektionen nu klagar på redan publicerade på Internet av någon av de större aktörerna. Det är alltså sedan länge godkänt av myndigheterna att publicera domar på Internet om du har utgivningsbevis. 

  • http://avpixlat.info/ Kalohux

   5. Valfusket i Umeå var omfattande och det saknades kommunala valsedlar för SD i varenda vallokal. 
   Endast riksdagssedlarna var utplacerade.

  • Jonas

   Stå på dig Henrik, vi är flera som stöttar dig.

 • http://avpixlat.info/ Kalohux

  Svenska lagar spelar fortfarande ingen roll i USA. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

 • C-G Lundell

  När domar publiceras på nätet och folk faktiskt stöder det! Så stöder man även konsekvensen av publiceringarna. Man stöder exempelvis det faktum att folk hotas, eller att deras privatliv offentliggörs. De personer som ligger bakom sajten bygger därför inte sin retorik på fakta, utan på sin människosyn.

 • Viksjo

  Jag har otrolig respekt för Migileaks, och jag irriterar mig på påståendet i artikeln om att Migileaks saknar ”journalistiskt syfte”. Om något är fel i ett samhälle så bör detta uppmärksammas. Och migrationspolitiken är som bekant fel.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?